Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Covid-19 süreci Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan toplantıda ele alındı

Published

on

Covid-19 süreci Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başkanlığında Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan toplantıda ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tatar’ın başkanlığındaki toplantıda, restore edilen Barbarlık Müzesi’nin açılış törenine katılan merhum emekli Tuğgeneral Nihat İlhan’ın oğlu, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ile Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı hazır bulundu.

Toplantıda, ülkedeki sağlık hizmetleri, pandemi süreci, vatandaşların sağlığının korunması, geliştirilmesi ve hastalıklarının tedavisi konuları detaylı olarak görüşüldü.

Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasında, pandemi sürecinde yürürlükte olan uygulamalar, Covid-19 mücadelesinde KKTC’nin dünya ölçeğindeki yerini değerlendirdi.

“Başbakanlığım dönemimde salgın süreciyle ilgili olarak sağlık alanında tespit edilen ve revize edilmesi gereken hususlar ele alınırken, gereken yol haritası da belirlenmişti” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle devam etti:

“Alınan önlemler ile salgın sürecinin yarattığı sıkıntılar ve ekonomiye olumsuz yansımalarını engellemek amacıyla alınması gereken tedbirler ve ekonominin nasıl planlanacağı kararlaştırılarak, halkımızın, doktorlarımızın ve tüm sağlık çalışanlarımızın bizlere verdiği destekle salgının ilk sürecine karşı verilen mücadele başarıyla tamamlanmıştı.”

Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte ilgili kurum ve kuruluşlar ile sürecin yakın takipçisi olmaya devam ettiğini belirten Tatar, şunları kaydetti:

“Aşı programı gündeme getirilmiş ve aşı temini sağlanmıştır. Sağlık danışmanımın ve bilim insanlarının yaptığı değerlendirmeler sonucunda aşı ve test sayıları ile bulaş zincirinin kırılabilmesi için gerekli olan önlemlerin ve karantina kurallarının yapılandırılması yapılan toplantılarda ele alınmış ve gereken yapılmıştır.”

PROF. DR. İLHAN

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da, salgın sürecinde KKTC’nin çok başarılı bir sağlık hizmeti verdiğini gözlemlediğini belirtti.
-“Korona, grip ve zatürre aşılarının güz dönemi başlamadan yapılması yerinde olacak”
“Her ne kadar da vaka sayısı artışı devam etse de, ölüm sayısının önceki varyantlara göre çok daha az olması oldukça önemlidir” diyen Mustafa Necmi İlhan, “Eylül ayında üniversitelerin ve okulların açılmasıyla birlikte insanlar kapalı yerleri tercih edecektir. Bu nedenle korona, grip ve zatürre aşılarının güz dönemi başlamadan yapılması yerinde olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Bunların yanı sıra KKTC’de bazı uzmanlık alanlarında daha fazla hekimin görev yapması da KKTC vatandaşlarının tedavisi ve refahı açısından oldukça önemlidir” diye konuşan İlhan, şunları belirtti:
KKTC tıp eğitimi her geçen gün daha da gelişirken, yeni fakültelerin açılması da gurur vericidir. Öğretim kadrolarındaki eksikliklerin hızla tamamlanması, daha iyi hekimlerin yetiştirilmesini sağlayacaktır. Her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olup, tıp ve sağlık alanlarında her türlü desteğe ve katkıya hazırım.”

PROF. DR. SERAKINCI

Prof. Dr. Nedime Serakıncı ise, KKTC’nin pandemi dinamikleri ile komşu ülkelerin dinamiklerini yakından takip ettiklerini ifade etti.
Temmuz ortası kapanma gerektirmeyen, yoğun bakım yatışında artış olmadan vaka sayılarında artış olacağını beklediklerini kaydeden Serakıncı, şu değerlendirmede bulundu:
“Bugünlerde ise vaka sayılarında yine beklendiği şekilde düşüş görülüyor. Sağlık Bakanlığı’nın haftalık verilerine baktığımızda PCR testi pozitifliğiyle tespit edilen hasta sayısı Temmuz ortasında bahar aylarına göre iki-dört kat artış göstermiştir. Bu artışa bayram nedeniyle yaşanan hareketlilik, yurt dışından gelen hem turist ve kendi vatandaşlarımızın ülke iç ve ülke dışı ziyaretleri, ülke içerisindeki yaz dönemindeki hareketliliğin bayram sonrasında da devam etmesi ve en önemlisi de aşırı sıcaklar nedeniyle kapalı klimalı alanlarda oturma neden olmuştur.”

-“Ekim sonu Kasım ortası oldukça önemli”

Bugünlerde Covid-19 vakalarının yükselmemesi için genel tedbirlerin yanı sıra kişisel önlemlerin alınması konusunda vatandaşlara görev düştüğünü belirten Serakıncı, şu uyarılarda bulundu:

“Özellikle baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ve eklem ağrısı, aşırı halsizlik gibi yakınmaları olan kişiler bu enfeksiyonun başkalarına bulaşmasını önlemek için mutlaka maske takmalı ve sosyal mesafeye dikkat etmelidirler. Prof. Dr. İlhan’nın sonbahar uyarısı da oldukça önemlidir. Dinamikleri ve grip salgınlarını değerlendirecek olursak Ekim sonu Kasım ortası oldukça önemli olup, vaka sayılarında yeni bir yükseliş olasıdır.”

Cumhurbaşkanı Tatar toplantı sonrasında, sosyal mesafe, el hijyeni ve özellikle semptomluların maske kullanımının önemine dikkat çekti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Üstel: “Cumhurbaşkanımızın zirvede ortaya koyduğu vizyonu ve kararlı duruşu takdirle karşılıyoruz”

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın New York’ta düzenlenen 5+1 formatındaki Kıbrıs konulu zirve toplantılarında ortaya koyduğu vizyonu ve kararlı duruşu hükümet olarak takdirle karşıladıklarını belirtti.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Üstel, Cumhurbaşkanı Tatar’ın, Anavatan Türkiye ile birlikte Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğini, eşit uluslar arası statüsünü ve dünya ile bütünleşme hakkını en üst düzeyde savunduğunu vurguladı.

Üstel açıklamasına şöyle devam etti:

“Türk tarafının sunduğu 6 maddelik iş birliği önerisi, barışa ve sürdürülebilir geleceğe yönelik samimi yaklaşımımızın bir yansımasıdır. Ancak buna karşın Rum Yönetimi süreci tıkayan, güven inşasını sabote eden ve Kıbrıs Türk halkını yalnızlaştırmaya yönelik tutumunu sürdürmektedir.

Rum tarafı, olmayacak taleplerle süreci bilinçli şekilde tıkamakta, müzakereleri çözümün değil, statükonun devamının aracı olarak görmektedir. Masada oturmak onlar için bir çözüm değil, Kıbrıs Türk halkını müzakereye mahkum etme aracına dönüşmüştür.

Ayrıca mülkiyet davalarıyla ekonomimize saldırılması, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun hiçe sayılması, geçiş kapılarıyla ilgili yapıcı çağrıların görmezden gelinmesi ve yabancı yetkililerle temasların engellenmeye çalışılması, iyi niyeti zedeleyen diğer adımlardır.

Uluslararası camia bilmelidir ki; tehdit, baskı, izolasyon ve itibarsızlaştırma politikalarıyla Kıbrıs Türk halkının iradesini yok saymak mümkün değildir. Egemen eşitlik teyit edilmeden ve karşılıklı saygı sağlanmadan ne iş birliği olur ne de kalıcı çözüm mümkündür.

Cumhurbaşkanımız Sayın Ersin Tatar’a kararlı duruşu için teşekkür ediyor; Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan’a halkımızın haklı davasına verdikleri destekten ötürü şükranlarımızı sunuyoruz.

Kıbrıs Türk halkı çözümden ve barıştan yanadır. Ancak çözüm egemen eşitliğin tanındığı, hakların teslim edildiği ve güvenin inşa edildiği gerçek bir zemin inşası ile mümkündür.

Duruşumuz nettir: Egemenliğimizden asla taviz vermeden, halkımızın haklarını savunmaya, devletimizi güçlendirmeye ve Anavatan Türkiye ile geleceğe emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Türkiye ile KKTC arasında öğretmen adaylarına yönelik Akademik İş Birliği Protokolü imzalandı

Published

on

By

TC Millî Eğitim Akademisi ile Atatürk Öğretmen Akademisi arasında, öğretmen adaylarının mesleki gelişimini desteklemeye yönelik bir iş birliği protokolü imzalandı.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, protokol dün TC Milli Eğitim Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ünal Eryılmaz’ın ev sahipliğinde, Millî Eğitim Akademisi Başkanı Cevdet Vural ve Atatürk Öğretmen Akademisi Başkanı Prof. Dr. Güner Konedralı tarafından imzalandı.

Törene, TC Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Fethi Fahri Kaya ile Talim ve Terbiye Dairesi Müdürü Murad Aktuğ da katılım sağladı.

Protokol kapsamında eğitim faaliyetleri, seminer ve çalıştaylar, dijital içerik üretimi ve uzaktan eğitim uygulamaları gibi çeşitli alanlarda ortak çalışmalar yürütülmesi amaçlanıyor. Ayrıca, öğretmen adaylarına yönelik yapay zeka uygulamaları ile değişen ve gelişen yeni öğretim yaklaşımları konusunda akademik iş birliği ve mesleki gelişim faaliyetlerinin desteklenmesi hedefleniyor.

Türkiye ve KKTC arasındaki bu protokol, iki ülkenin eğitim alanındaki ilişkilerini güçlendirmeyi ve öğretmen yetiştirme süreçlerine nitelikli katkı sunmayı hedefliyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tatar: Egemen eşitliğimiz kabul edilemedikçe bir müzakere sürecine geçilmeyecek

Published

on

By

New York’ta düzenlenen Kıbrıs konulu genişletilmiş 5+1 formatlı Kıbrıs konulu toplantının sona ermesinin ardından ülkeye dönen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ercan Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu. Tatar, toplantıda ele alınan başlıklar, uzlaşı sağlanamayan konular ve Kıbrıs Türk tarafının ortaya koyduğu öneriler hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Birleşmiş Milletler ev sahipliğinde New York’ta gerçekleşen Kıbrıs konulu genişletilmiş 5+1 formatlı gayriresmi toplantı tamamlandı. 2 gün süren toplantının ardından temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar adaya döndü.

Ercan Havalimanı’nda kameralar karşına geçen Tatar New York temaslarını değerlendirdi.

Ortak zemin oluşana kadar ve resmi müzakereler başlayana kadar iki halkın yararına olacak şekilde işbirliklerinin ele alındığını belirten Tatar, zirvede 6 başlığın ele alındığını ancak iki başlıkta anlaşmanın sağlanamadığını söyledi.

Tatar, uzlaşma sağlanamayan iki başlığın ise enerji ve kapılar konusu olduğunu dile getirdi;
Tatar, Türk tarafı olarak Haspolat ve Akıncılar bölgelerinde yeni geçiş kapılarının açılması yönünde önerilerde bulunduklarını belirterek, “ Rum tarafı ilk etapta olumlu yaklaşsa da sonrasında ara bölgeden geçişte ısrarcı oldular. Biz ise güvenlik ve egemenlik hassasiyetlerimiz gereği bu öneriyi kabul etmedik” dedi.

Tatar, Rum tarafının 5 kilometrelik bir yolun Türk tarafı topraklarından geçirilmesine karşı çıkarak, ara bölgeden geçmekte ısrar ettiğini ve bu nedenle sürecin tıkandığını ifade etti.

Amaçlarının hem Kıbrıslı Türk hem de Kıbrıslı rumların gidiş gelişlerini rahatlatmak olduğunu kaydeden Tatar, 2024 yılı içerisinde yaklaşık 8,5 milyon geçişin yapıldığını söyledi.

Enerji konusuna değinen Tatar, Rum tarafının üretilen enerjiyi kendi sistemi içine almak istediğini ve KKTC’ye ise payını vereceğini ancak bunu kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Rum lider Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la New York’ta bir saatlik görüşme yaptıkları yönündeki açıklamalarına da değindi.

Tatar “Orada yalnızca bir nezaket sohbeti oldu, resmi bir toplantı yapılmadı. Bu tür beyanlar gerçeği yansıtmıyor” dedi.

Diplomasi ve temastan asla kaçınmadıklarını vurgulayan Tatar,”Egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüz kabul edilemedikçe bir müzakere sürecine geçilmeyecek. Bu siyaset yerleşmiş ve kökleşmiştir.” dedi.

Kıbrıslı Türklerin ambargo ve izolasyonlarla insan haklarına aykırı şekilde mağdur edildiğini belirten Tatar, mal mülk meselesini de gündeme getirdiğini ifade etti.

Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonuna da işaret ederek, Rum tarafının tutumunun gerginlik yarattığını kaydetti.
Tatar, Kıbrıs Türk tarafının, uyuşturucu ticaretiyle mücadele konusunda iki tarafın polis güçlerinin iş birliği yapmasına yönelik önerisinin Rum tarafınca reddedildiğini açıkladı.

Tatar, “Bu öneri kabul edilseydi, hem kuzeyde hem de güneyde gençliği tehdit eden bu belaya karşı ortak mücadele edilebilirdi” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Eylül ayında BM Genel Kurulu çerçevesinde yeniden bir görüşmenin planlandığını, yıl sonuna kadar da benzer formatta bir toplantının daha yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam