Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Covid-19 süreci Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan toplantıda ele alındı

Published

on

Covid-19 süreci Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başkanlığında Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan toplantıda ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tatar’ın başkanlığındaki toplantıda, restore edilen Barbarlık Müzesi’nin açılış törenine katılan merhum emekli Tuğgeneral Nihat İlhan’ın oğlu, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ile Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı hazır bulundu.

Toplantıda, ülkedeki sağlık hizmetleri, pandemi süreci, vatandaşların sağlığının korunması, geliştirilmesi ve hastalıklarının tedavisi konuları detaylı olarak görüşüldü.

Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasında, pandemi sürecinde yürürlükte olan uygulamalar, Covid-19 mücadelesinde KKTC’nin dünya ölçeğindeki yerini değerlendirdi.

“Başbakanlığım dönemimde salgın süreciyle ilgili olarak sağlık alanında tespit edilen ve revize edilmesi gereken hususlar ele alınırken, gereken yol haritası da belirlenmişti” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle devam etti:

“Alınan önlemler ile salgın sürecinin yarattığı sıkıntılar ve ekonomiye olumsuz yansımalarını engellemek amacıyla alınması gereken tedbirler ve ekonominin nasıl planlanacağı kararlaştırılarak, halkımızın, doktorlarımızın ve tüm sağlık çalışanlarımızın bizlere verdiği destekle salgının ilk sürecine karşı verilen mücadele başarıyla tamamlanmıştı.”

Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte ilgili kurum ve kuruluşlar ile sürecin yakın takipçisi olmaya devam ettiğini belirten Tatar, şunları kaydetti:

“Aşı programı gündeme getirilmiş ve aşı temini sağlanmıştır. Sağlık danışmanımın ve bilim insanlarının yaptığı değerlendirmeler sonucunda aşı ve test sayıları ile bulaş zincirinin kırılabilmesi için gerekli olan önlemlerin ve karantina kurallarının yapılandırılması yapılan toplantılarda ele alınmış ve gereken yapılmıştır.”

PROF. DR. İLHAN

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da, salgın sürecinde KKTC’nin çok başarılı bir sağlık hizmeti verdiğini gözlemlediğini belirtti.
-“Korona, grip ve zatürre aşılarının güz dönemi başlamadan yapılması yerinde olacak”
“Her ne kadar da vaka sayısı artışı devam etse de, ölüm sayısının önceki varyantlara göre çok daha az olması oldukça önemlidir” diyen Mustafa Necmi İlhan, “Eylül ayında üniversitelerin ve okulların açılmasıyla birlikte insanlar kapalı yerleri tercih edecektir. Bu nedenle korona, grip ve zatürre aşılarının güz dönemi başlamadan yapılması yerinde olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Bunların yanı sıra KKTC’de bazı uzmanlık alanlarında daha fazla hekimin görev yapması da KKTC vatandaşlarının tedavisi ve refahı açısından oldukça önemlidir” diye konuşan İlhan, şunları belirtti:
KKTC tıp eğitimi her geçen gün daha da gelişirken, yeni fakültelerin açılması da gurur vericidir. Öğretim kadrolarındaki eksikliklerin hızla tamamlanması, daha iyi hekimlerin yetiştirilmesini sağlayacaktır. Her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olup, tıp ve sağlık alanlarında her türlü desteğe ve katkıya hazırım.”

PROF. DR. SERAKINCI

Prof. Dr. Nedime Serakıncı ise, KKTC’nin pandemi dinamikleri ile komşu ülkelerin dinamiklerini yakından takip ettiklerini ifade etti.
Temmuz ortası kapanma gerektirmeyen, yoğun bakım yatışında artış olmadan vaka sayılarında artış olacağını beklediklerini kaydeden Serakıncı, şu değerlendirmede bulundu:
“Bugünlerde ise vaka sayılarında yine beklendiği şekilde düşüş görülüyor. Sağlık Bakanlığı’nın haftalık verilerine baktığımızda PCR testi pozitifliğiyle tespit edilen hasta sayısı Temmuz ortasında bahar aylarına göre iki-dört kat artış göstermiştir. Bu artışa bayram nedeniyle yaşanan hareketlilik, yurt dışından gelen hem turist ve kendi vatandaşlarımızın ülke iç ve ülke dışı ziyaretleri, ülke içerisindeki yaz dönemindeki hareketliliğin bayram sonrasında da devam etmesi ve en önemlisi de aşırı sıcaklar nedeniyle kapalı klimalı alanlarda oturma neden olmuştur.”

-“Ekim sonu Kasım ortası oldukça önemli”

Bugünlerde Covid-19 vakalarının yükselmemesi için genel tedbirlerin yanı sıra kişisel önlemlerin alınması konusunda vatandaşlara görev düştüğünü belirten Serakıncı, şu uyarılarda bulundu:

“Özellikle baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ve eklem ağrısı, aşırı halsizlik gibi yakınmaları olan kişiler bu enfeksiyonun başkalarına bulaşmasını önlemek için mutlaka maske takmalı ve sosyal mesafeye dikkat etmelidirler. Prof. Dr. İlhan’nın sonbahar uyarısı da oldukça önemlidir. Dinamikleri ve grip salgınlarını değerlendirecek olursak Ekim sonu Kasım ortası oldukça önemli olup, vaka sayılarında yeni bir yükseliş olasıdır.”

Cumhurbaşkanı Tatar toplantı sonrasında, sosyal mesafe, el hijyeni ve özellikle semptomluların maske kullanımının önemine dikkat çekti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Dinçyürek:Sağlık çalışanlarımız yalnız değildir

Published

on

By

Girne Dr. Akçiçek Devlet Hastanesi’nde bugün yaşanan üzücü bir olay, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet vakalarını yeniden gündeme taşıdı. Görevleri başında fedakârca hizmet veren sağlık personeline yönelik gerçekleştirilen saldırı, kamuoyunda büyük üzüntü ve tepkiye neden oldu.

Konuyla ilişkin bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek saldırıya uğrayan tüm sağlık çalışanlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Dinçyürek açıklamasında;

“Bugün Girne Dr. Akçiçek Devlet Hastanesi’nde üzücü bir olay meydana gelmiş, sağlık çalışanlarımıza yönelik bir şiddet ve saldırı vakası yaşanmıştır. Görevleri başında fedakârca hizmet veren meslektaşlarımıza ve tüm sağlık emekçilerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Sağlık personelimizin güvenliği bizim için en öncelikli konuların başında gelmektedir. Bu olay, sağlık çalışanlarımızın her gün karşı karşıya kaldığı tehdit ve tehlikeleri bir kez daha gözler önüne sermiştir. Görevli ekiplerin zamanında müdahalesi sayesinde olayın daha ciddi boyutlara ulaşması engellenmiştir.

Sağlık hizmeti sunan tüm çalışanlarımızın can güvenliğinin sağlanması, çalışma koşullarının güvence altına alınması hayati öneme sahiptir. Yaşanan olayın yakından takipçisi olacağımızı ve şiddetin her türlüsünü kınadığımızı kamuoyunun bilgisine sunmak isterim.” dedi

Devamını Oku

Kıbrıs

Pınarbaşı’nda feci kaza: 1 kiṣi hayatını kaybetti

Published

on

By

Polis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre bugün saat 18.00 sıralarında, Pınarbaşı’nda

15 Kasım Caddesi üzerinde, İbrahim TIMBIL (E-63), yönetimindeki RA 928 plakalı salon araç ile doğu istikametine doğru seyrettiği sırada yolun güney kısmında bulunan ikametgahına dikkatsizse dönüşe geçmesi sonucu o esnada karşı istikametten süratli bir şekilde gelmekte olan Rifat GEZİCİ (E-25) yönetimindeki ZJ 128 plakalı motosikletin önünü tıkaması sonucu çarpışmışlardır. Kaza sonucu ağır şekilde yaralanan ZJ 128 plakalı motosiklet sürücüsü Rifat GEZİCİ kaldırılmış olduğu Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirmiştir. Kazada yaralanan RA 928 plakalı araç sürücüsü İbrahim TIMBIL’ın ise tedavisine kaldırıldığı Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde devam ediliyor. Soruşturma devam etmektedir.

Devamını Oku

Kıbrıs

DAÜ Uluslararası Türk Dünyası Turizm Kongresi’ne ev sahipliği yapacak

Published

on

By

 7’nci Uluslararası Türk Dünyası Turizm Kongresi, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ev sahipliğinde 21-25 Mayıs’ta düzenlenecek.

 Kongre, DAÜ Turizm Fakültesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’nın katkılarıyla 21-25 Mayıs’ta yer alacak.

DAÜ’den yapılan açıklamaya göre, kongrenin başkanlığını, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muharrem Tuna üstlenecek. Kongre açılışı 22 Mayıs  Perşembe 10.00’da Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda yapılacak.

 Kongrenin amacının, Türk Dünyası’nda turizm alanındaki akademik işbirliğini daha da pekişmek,  bilimsel araştırmaların paylaşımı için imkan yaratmak olduğu kaydedildi.

 -DAÜ Turizm Fakültesi Binasına Prof. Dr. Mehmet Altınay’ın ismi veriliyor

 Kongre açılış töreninin ardından DAÜ Turizm Fakültesi’ne, fakültede uzun yıllar boyunca üniversiteye ve turizm eğitimine katkı sağlayan Eski Eğitim Bakanlarından ve Milletvekillerinden, DAÜ’de Rektör Yardımcılığı, yüksek okul müdürlüğü ve DAÜ Turizm Fakültesi Dekanı olmak üzere pek çok görev icra eden merhum Prof. Dr. Mehmet Altınay’ın isminin verilmesi vesilesiyle de bir tören yapılacak.

 Açılışın ardından güncel çalışmaların da sunulacağı bilimsel oturumlar başlayacak. Kongreye Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Macaristan ve KKTC’den akademisyenler ve araştırmacıların katılacağı belirtildi.

 Katılım sertifikaları, 23 Mayıs Cuma akşamı, Arkın Palm Beach Hotel’de düzenlenecek gala gecesinde verilecek. Kongreyle ilgili 20 Mayıs Salı, 12.00’da DAÜ L’Apprenti Restoran’da basın toplantısı düzenlenecek.

 

Devamını Oku

Trending

Reklam