Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

CTP Genel Başkanı Erhürman 2024 yılını değerlendirdi:“2025 seçim yılı olmalı”

Published

on

Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, 2024 yılının farklı alanlarda sorunların yaşandığı bir yıl olduğunu, hükümetin sıkıntıları aşmak adına adım atmadığını savunarak, 2025 yılı için erken seçim çağrısında bulundu.

Erhürman, 2024 yılının insanların alım gücünün düştüğü, ekonomideki hareketliliğinin “zafiyet içine girdiği” bir yıl olduğunu söyledi.

2025 yılında Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanında erken genel seçimlerin yapılması gerektiğini söyleyen Erhürman, “Ekonomide, kamu hizmetlerinde, dış politikada hükümet sıfırı tüketti. 2025 yılını bu zihniyetten kurtulma yılı olarak görmemiz lazım.” dedi.

Erhürman, 2024 yılını Kıbrıs sorunu açısında da değerlendirerek, “Kıbrıs Türk halkının dünyadan en fazla soyutlandığı, Sarayönü’ne en fazla hapsedildiği yıl olarak geçti” diye konuştu.

CTP Genel Başkanı Erhürman, 2024 yılını değerlendirdi, 2025 yılına ilişkin beklentileri dile getirdi.

-“Tüm gelir getirici sektörlerin aynı anda “bir türbülansa sokuldu”

KKTC’de ekonominin lokomotifleri arasında yükseköğretim, inşaat, üretim, tarım gibi sektörlere bakıldığında tüm gelir getirici sektörlerin aynı anda “bir türbülansa sokulduğunu” söyleyen Erhürman, tüm sektörlerde bir gelir kaybı yaşandığını savundu.

Turizmin, casino turizmi dışında beklenen düzeyde olmadığını, yükseköğretimde yaşanan sıkıntıların Avrupa’daki kalite kurumlarının farklı perspektif geliştirecek noktaya ulaştığını söyleyen Erhürman, ticarette verilerin kuzeyden güneye geçişlerde yüzde 18 artış, güneyden kuzeye geçişlerde yüzde 11 azalma olduğunu gösterdiğini belirtti. Erhürman, “Ticaret büyük ölçüde güneye kaymış durumda, bu restoran ve cafeleri de etkileyen bir durum…” dedi.

-“Ekonomi, kamu gibi alanlarda sorunlar”

Tarım, hayvancılık, harnup, patates gibi üretim alanlarında da sorunlar yaşandığını dile getiren Erhürman, 2024’ün genel tablosunun, insanların alım gücünün düştüğü, ekonomideki hareketliliğin “zafiyet içine girdiği” bir dönem olduğunu söyledi.

Kamu hizmetlerinde de sıkıntılar yaşandığını dile getiren Erhürman, sağlıkta ilaç sıkıntısının yıl boyu devam ettiğini, nüfustaki artışın hastane ve okullarda yoğunluğun artmasına neden olduğunu dile getirdi.

Erhürman, depremle ilgili güçlendirme çalışmalarında sıkıntılar yaşandığını, Müteahhitler Birliği’nin çalışmalardan çekildiğini açıkladığını anımsattı.

Okullardaki prefabrik sınıfların sadece depreme karşı güçlendirme amacıyla kullanılmadığını dile getiren Erhütman, “hesapsız ve plansız nüfus artışından” da kaynaklanan bir olgu olduğunu, sınıfların dolduğunu, yeni sınıf ihtiyacının ortaya çıktığını belirtti.

Özel ile kamu okulları arasındaki “farkın da gittikçe açıldığını” dile getiren Erhüman, kamu okulları arasında da prefabrik kullanılan- kullanılmayan gibi farklılıklar yaşandığını söyledi.

Erhürman, eğitimde “tarihte bir ilk yaşandığını, UBP’nin kurultayı nedeniyle okulların bir hafta geç açıldığını” kaydetti.

CTP Genel Başkanı Erhürman, 2024 yılını Kıbrıs sorunu açısında da değerlendirerek, “Kıbrıs Türk halkının dünyadan en fazla soyutlandığı, Sarayönü’ne en fazla hapsedildiği yıl olarak geçti.” diye konuştu.

-“Halkın genelinde bir yurtsuzluk hissi var”

Erhürman, Kıbrıs Türk halkının alım gücünün gerilediğini, halk arasında kademelerin oluştuğu, güneye geçemeyenler ile geçenler ayrımının yaşandığını söyledi.

İnşaat sektöründe çalışanların Güneydeki tutuklamalar nedeniyle güneye ve Avrupa’ya gidemez hale geldiğini belirten Erhürman, bazı Kıbrıslı Türklerin ise Türkiye’ye gidemez hale geldiğini söyledi.

Erhürman, “Ekonomide, kamu hizmetlerinde ve dış politikada bu hükümet sıfırı tüketti. 2025 yılını bu zihniyetten kurtulma yılı olarak görmemiz lazım.” dedi.

Kıbrıs Türk halkının ciddi bir varoluş mücadelesi verdiğini belirten Erhürman, “Şu anda kendi varoluşunun devam edip etmeyeceğini sorgular duruma düştü. Ben sokağın sesiyle söylüyorum. Her gittiğim ilçede insanlar, gaziler, şehit yakınları ‘Biz bu mücadeleyi bugünlere gelelim diye mi verdik’ diyorlar. Bu çok çarpıcı bir cümle…” diye konuştu.

Erhürman, “Kıbrıs Türk halkı kendini bir kalabalığın içinde gettolaşmış, kendi ülkesinde kendi gettosunda yaşamak zorunda bırakılmış bir halk olarak hissediyor. Halkın genelinde bir yurtsuzluk hissi var.” dedi.

Çocukların göç etme konusunu dillendirdiğini söyleyen Erhürman, “Bizim temel derdimiz kendi ayaklarımız üzerinde durmak… Biz varız, özneyiz bu adanın eşit ortaklarıyız demekti. Çocuklarımız da gitsinler eğitimlerini alsınlar ama hayatlarını bu ülkede kursunlar ama öyle bir noktaya geldik ki herkes ülkeyle ilgili yurtsuzluk hissine sahip noktaya geldi.” ifadelerini kullandı.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, beyin göçü yaşandığını, geleceği parlak görmeyen insanların göç ettiğini belirtti.

“2025’in aydınlık olabilmesinin yolunun hükümetten kurtulmak olduğunu” ileri süren Erhürman, “Kurtulduğumuz takdirde bir 2025’ten itibaren bir restorasyon sürecine girme şansı buluruz.” diye konuştu.

-“Erken seçim çağrısı”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, 2025 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacağını, erken seçimlerin de yapılması gerektiğini savundu.

Halkın gelirinin rakamsal olarak yükselmesine rağmen alım gücünün düştüğünü, hayat pahalılığında geriye doğru bir değişiklik yapıldığı zaman alım gücünün daha da düşeceğini söyleyen Erhürman, hükümetin atmayı planladığı adımların ülkedeki tüm sınıfsal yapı ve kademeleri “bugünden de kötüye götüreceğini” iddia etti.

2025’te Cumhurbaşkanlığı seçiminin takvimli bir seçim olduğunu söyleyen Erhürman, “Halkın varoluşu açısından dilerim ki 2025 yılı içinde bir de erken seçim gerçekleşir” dedi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, tüm halka mutlu, huzurlu, sağlıklı bir yıl dileğinde bulundu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

DAÜ’deki İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi tamamlandı

Published

on

By

Doğu Akdeniz Üniversitesi’ndeki (DAÜ) Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi tamamlandı.

Üniversiteden verilen bilgiye göre, Doğu Akdeniz Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DAÜ-SEM) bünyesindeki DAÜ İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Eğitim Kurumu uzmanları tarafından verilen eğitimler, Çalışma Dairesi İSG izni ve mevzuatlarına uygun olarak teorik ve pratik uygulamalar üzerine oldu.

4 ay boyunca süren 200 saatlik eğitimleri tamamlayanlara sertifikaları düzenlenen törenle verildi. Katılımcılar, daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı’na da katıldı.

DAÜ İSG Eğitim Kurumu, bu eğitimleri önümüzdeki yıl da tekrarlamayı, “İş Yeri Zorunlu İş Sağlığı ve Güvenliği”, “Temel İş Sağlığı ve Güvenliği” ve “İnşaat İş Sağlığı ve Güvenliği” gibi farklı alanlarda da eğitimler düzenlemeyi hedeflediğini açıkladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

IUSARC’da yeni dönem

Published

on

By

Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’nin (IUSARC) yeni yönetimi belirlendi.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı ev sahipliğinde bugün yapılan genel kurulda IUSARC 5’inci Dönem Başkanlığına Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ)adına Musa Oytun getirildi.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı açıklamasına göre, Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’nin yenilenmesi gündemiyle bugün toplanan Genel Kurul’da yönetim, denetim ve disiplin kurulları ile Mali İşler Yürütme Kurulu üyeleri belirlendi.

IUSARC Başkanlığına seçilen Musa Oytun, görevi devraldığı 4’üncü dönem Başkanı Metin Gezgin’e özverili çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Konseyin akademik ve arama kurtarma alanındaki faaliyetlerini artarak sürdürmeyi hedefledikleri belirten Oytun, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı ile mevcut iş birliğinin geliştirilmesi için de gayret göstereceklerini kaydetti.

IUSARC’ın Yönetim Kurulu; Yakın Doğu Üniversitesi, Akdeniz Karpaz Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi, Atatürk Öğretmen Akademisi, İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC Eğitim ve Araştırma Yerleşkesi, Lefke Avrupa Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü ve Girne Üniversitesi’nden oluşuyor.

IUSARC’ın denetim ve disiplin kurulu “İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC Eğitim ve Araştırma Yerleşkesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü.”; Mali İşler Yürütme Kurulu ise “Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi ve Akdeniz Karpaz Üniversitesi”nden oluşuyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Amcaoğlu: Elektronik etiket uygulaması 1 Şubat’tan itibaren yürürlülüğe girecek

Published

on

By

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, elektronik etiket uygulaması ile ilgili yapılan çalışmaların tamamlanma aşamasında olduğunu belirtti ve uygulamanın 1 Şubat’tan itibaren yürürlüğe gireceğini kaydetti.

BRT’de yayınlanan 18. Saat programına katılan Bakan Amcaoğlu, elektronik etiket uygulamasıyla haksız kazançlar ile faiş fiyatların önlenebileceğini söyledi.

“Anlık, günlük ve aylık planlamalar yapmak istiyoruz. Bu konuda sivil toplum örgütleri ile işbirliği içerisindeyiz” diyen Amcaoğlu, bu uygulamanın ilk etapta 83 markette uygulanacağını belirtti.

Devamını Oku

Trending

Reklam