Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “Genel Sekreter Antonio Guterres ile samimi ve verimli bir toplantı gerçekleştirdik”

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile New York’ta yaptığı görüşme sonrasında basına açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Tatar açıklamasında, Genel Sekreter Guterres’e teşekkür ederek, küresel kriz ve zorluklarla mücadelede sergilediği cesur liderlikten dolayı kendisini kutladı.

Cumhurbaşkanı Tatar yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“Bu yıl ikinci kez Genel Sekreter ile yüz yüze toplantı gerçekleştirdik. Hatırlanacağı üzere, Nisan ayında New York’ta yine buradaydım.

Kıbrıs Türk tarafının tutumu açık ve nettir. Doğal haklarımızın, yani egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüzün kabul edilmesi durumunda, Kıbrıs sorununun kökten çözümü için yeni ve resmi bir müzakere sürecinin başlamasına hazırız. Federal temele dayalı müzakereler, yarım asrı aşkın bir süredir farklı süreçlerde sürdürülmüştür. Federal temele ilişkin müzakereler, Kıbrıs Rum halkının 20 yıl önce ayrı ayrı yapılan eşzamanlı referandumlarda Kıbrıs Türk halkı tarafından kabul edilen kapsamlı Annan Planı’na ezici bir çoğunlukla hayır oyu kullanmasından dolayı başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Federal bir çözüm için yapılan son ve nihai girişim 7 yıl önce Crans-Montana’da çökmüş olup, bunun nedenlerine Genel Sekreter de şahit olmuştur.

Kıbrıs’ta artık gerçekçi, sürdürülebilir ve iki devletin iyi komşuluk ilişkileri ve işbirliği içinde olabileceği bir çözümü sağlayacak yeni bir öneri sunuyoruz.

Kıbrıs’ta iki ayrı halk ve iki ayrı devlet vardır. Her iki taraf da 60 yılı aşkın bir süredir kendi kendini yönetmektedir.
Geçmişe tekrardan dönmek istemiyoruz. Refah içerisinde, istikrarlı bir şekilde geleceğe bakmak istiyoruz. Kıbrıs Adası’nı bu bölgede bir barış feneri haline getirebiliriz. Bunu başarmanın yolu; tükenen ve geçersiz temeldeki müzakerelerde ısrar etmek değil, denklemin dışında düşünebilmektir.”

Genel Sekretere müzakere yoluyla çözüme olan bağlılığını yinelediklerini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, iki tarafın çeşitli konularda eşitliğe dayalı ve yarar sağlayıcı şekilde yapacağı işbirliğine, diplomasi ve diyaloğa öncelik verilmesine ilişkin görüşünü ortaya koyduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Hepimizin bildiği üzere, Genel Sekreter’in Özel Temsilcisi Sayın Holguin’in görev süresi Temmuz ayında sona erdi. Yapılan çalışma faydalıydı ancak olumlu sonuç vermedi. Ortak bir zemin bulunmaması nedeniyle bundan sonra atılacak adımları ve adamızın geleceğini görüşmek üzere bir toplantı düzenlenmesi ihtimali için Genel Sekreter ile görüştük” dedi.

Bu toplantının öze ilişkin unsurları içermeyeceğine, resmi bir müzakere olmayacağına ve elbette tükenen federal temele ilişkin unsurları içermeyeceğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, iki taraf arasındaki güveni zedeleyen engelleyici politikaları da ele aldıklarını söyledi.

“Kıbrıs Rum liderliği şu anda baskıcı davranışlar ortaya koyarak, yatırımcıları tutuklamakta, yüksek öğrenim kurumlarımızı itibarsızlaştırmaya ve turizm acentelerinin KKTC‘ye tur düzenlemelerini engellemeye çalışmaktadır” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Rum liderliğinin Kıbrıs Türk ekonomisini yok etmeyi hedeflediğine işaret etti. “Bu durum sadece adada yaşayan halklar arasındaki iletişime zarar vermekle kalmamakta, aynı zamanda sonuç odaklı diyalog için uygun bir atmosfer yaratma çabalarını da yok etmektedir” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a BM’nin 79. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Kıbrıs’a ilişkin sözleri dolayısıyla teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Sayın Erdoğan yaptığı konuşmada, halkımın doğrudan uçuş, doğrudan ticaret ve doğrudan temaslardan yararlanmasını engelleyen adaletsizliğe ve izolasyonun devam etmesine değinmiş, dünyanın KKTC‘yi resmen tanıması ve diplomatik, siyasi, ekonomik ilişkiler kurması gerektiğine dikkat çekmiştir” dedi.

Uluslararası toplumun, Kıbrıs Türk halkına yönelik insan hakları ihlallerinin sona erdirmesinin ve son 60 yıldır Kıbrıs Türk halkına uygulanan insanlık dışı ve haksız izolasyonun kaldırılmasının zamanının geldiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, “Özellikle gençlerimiz için umut olmaya hazırız. Mücadelem, halkımın temel insan haklarını geri alması içindir ve bu uğurda, bu mücadeleden vazgeçmeyeceğim” dedi

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

TDP’den bir heyet Sosyalist Enternasyonal Konseyi toplantısına katıldı

Published

on

By

Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP) bir heyet İstanbul’da Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ev sahipliğinde düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Konseyi toplantısına katıldı

TDP’den verilen bilgiye göre Sosyalist Enternasyonal Konseyi Başkanı Pedro Sánchez’in davetiyle toplantıya katılan heyette TDP Genel Başkanı Zeki Çeler, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi Güner Ersen ve Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı yer aldı.

Açıklamada, “Dünyanın her yerinde ve her platformda, Kıbrıs Türk toplumunun ihtiyacı olan ‘adalet, vatandaşlık, serbest dolaşım gibi yasal haklarının görmezden gelinmesi’ konular başta olmak üzere, görünürlüğümüzü artırmaya ve toplumun sesi olmaya devam edeceğiz” denildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Toros ve Şahali Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı’na katıldı

Published

on

By

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri Erkut Şahali ile Dış İlişkiler Sekreteri Fikri Toros, CHP ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşen Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı’na katıldıklarını ve küresel gelişmeler üzerine verimli görüşmeler yaptıklarını açıkladı.

Fikri Toros, “2014 yılından bu yana üyesi olduğumuz Sosyalist Enternasyonal’ın Konsey Toplantısı bugün Pedro Sanchez Başkanlığında ve CHP ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşmektedir. CTP Genel Sekreteri ve Dış İlişkiler Sekreteri olarak yer aldığımız toplantı boyunca delegelerle küresel gelişmelere ilişkin verimli istişarelerde bulunmaktayız” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Gardiyanoğlu: Hedefimiz doğurganlık oranlarını yüzde 2’nin üzerine çıkarmak

Published

on

By

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Türkiye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ev sahipliğinde “Küreselleşen Dünyada Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi” temasıyla düzenlenen Uluslararası Aile Forumu’nda, Anadolu Ajansı muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Gardiyanoğlu, 2025 yılının Aile Yılı ilan edilmesinin KKTC’de de özellikle aileye ve kadına yönelik projelerin akışını pozitif yönde değiştirdiğini belirtti.

Uluslararası Aile Platformu’nda KKTC’nin yaptığı projeleri anlatmalarının ve tüm ülkelerin vizyonlarını almalarının son derece önemli olduğunu kaydeden Gardiyanoğlu, “Aile bir toplumun çelik yapı taşıdır. Biz de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak aile yapısına son derece önem vermekteyiz” dedi.

Aile yapısının korunmasının son derece önemli olduğunu belirten Gardiyanoğlu, Uluslararası Aile Forumu’na katılan tüm bakanların “doğurganlık oranlarını hızlı bir şekilde yukarıya doğru çıkaracak olan ekonomik tedbirlerin alınmasıyla ilgili” hususa dikkati çektiklerini kaydetti.
Kadının iş gücüne katılımı ve aile kurmasıyla ilgili yaptıkları destekleri anlatan Gardiyanoğlu, “Kadınlarımızı hem ekonomik açıdan desteklemek hem de iş hayatına dahil etmek için yüzde 100 sosyal sigorta prim desteği vermeye başladık.” ifadelerini kullandı.

Gardiyanoğlu, “Özellikle evlenen kadınlarımıza asgari ücretin iki katına kadar ödenek veriyoruz. Doğum öncesi ve doğum sonrası izin sürelerini artırıyoruz. En önemlisi de eğer özel sektördeyse doğumdan sonra tam 9 ay boyunca emzirme izni veriyoruz. Eğer kamuda görevli bir kadınımız doğum yapmışsa çocuğuna bakabilmesiyle ilgili bir 6 ay da bir emzirme veriyoruz.” diye konuştu.

Şu anda doğurganlık oranlarının yüzde ikinin altında, yaklaşık yüzde 1,8’lerde olduğunu aktaran Gardiyanoğlu, “Hedefimiz iki, üç yıl içerisinde, aldığımız bu tedbirlerle, yaptığımız bu yardımlarla, yaptığımız bu teşviklerle doğurganlık oranlarını yine ikinin üzerine çıkarmak.” dedi.

Gardiyanoğlu, Bakanlık olarak görevlerinden birisinin ailenin yapısını korumak olduğunu belirterek “Evlilik ve boşanma oranlarında ciddi farklılıklar başladı. Neredeyse her yıl evlilik oranı kadar boşanma olayı yaşıyoruz. Bu da tabii doğurganlık olaylarına, ailenin temel taşının bütünlüğüne ciddi anlamda bir tehlike arz etmektedir.” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Gardiyanoğlu, bunlarla ilgili de yine sosyal hizmetler kurumlarının psikologlarla, pedagoglarla ve uzmanlarla ebeveynlik yetilerinin artırılması veya sorumlu eşlerin tekrardan aynı çatı altında olabilmeleriyle ilgili psikolojik destek vermeye başladıklarını dile getirdi.

Devamını Oku

Trending

Reklam