Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Abdullah Gül’ü kabul etti

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin 11’nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü kabul etti.

Tatar ve Gül, kabuldeki açıklamalarında Kıbrıs’ta iki ayrı halk ve devlet olduğu ifade ederek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güçlenmesi ve varlığını dünyaya kabul ettirmesi için yürütülen siyasete işaret etti.

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri’nin de yer aldığı kabulde ilk sözü alan Abdullah Gül, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne 10 yıldan sonra ilk kez geldiğini, ülkede büyük değişiklikler gözlemlediğini, özellikle Ercan Havaalanı’nı çok beğendiğini ve havaalanındaki yoğunluğu da memnuniyetle izlediğini belirtti.

Kıbrıs’ın Türkiye’nin milli davası olduğunu anımsatan, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlık, egemenlik, hürriyet ve geleceğinin garantisinin Türkiye olduğunu vurgulayan Gül, Kıbrıs konusunda en fazla mesai yapan devlet adamlarından biri olduğunu da ifade etti.

Abdullah Gül, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ayaklarının üzerinde durduğunu, yükseldiğini görmekten memnuniyet duyuyorum” dedi.

Kıbrıs’ta iki gerçek olduğunu, bunları görmeden adada bir çözüm üretilemeyeceğini belirten Gül, “Ümit ederim ki dünya kamuoyu bu gerçeği bir gün görecek ve KKTC’yi tanıyacak” dedi.

Türkiye’nin KKTC’nin ekonomik, sosyal ve toplumsal olarak güçlenmesi, birlik, beraberlik içinde varlığını dünyaya kabul ettirmesi için üzerine düşeni yaptığını, yapmaya devam ettiğini kaydeden Abdullah Gül, bugün yapılanları da takdirle izlediğini belirtti.

Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Tatar aracılığıyla Kıbrıs Türk halkına sevgi ve selamlarını ilettiğini de kaydederek, ülkede olmaktan duyduğu memnuniyeti yineledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne büyük hizmetleri geçen Abdullah Gül’ü ülkede görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Birçok uluslararası platformda da bir araya geldiği Abdullah Gül’ün Kıbrıs Türk halkının hakkını koruduğunu gördüğünü belirten Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu söyledi.

Ülkedeki sektörel gelişmelere değinerek Mayıs ayında Teknofest’in 225 bin kişinin katılımıyla KKTC’de gerçekleştiğini anımsatan Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bilişim adası haline getirilmesi hedefine işaret etti.

Rumların her alanda Kıbrıs Türk halkını kısıtlamaya çalıştığını da söyleyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Bir yolunu bulup başarılarımızı gölgede bırakmak istiyorlar. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sağduyuyla daha güçlü şekilde geleceğe taşımak durumdayız. İrademiz bu yöndedir” dedi.

Stratejik değeri artan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin önemli ve kritik bölge Doğu Akdeniz’de kökleşmesi, kurumsallaşması için çalışıldığını belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bölgedeki sıcak gelişmelere de işaret etti.

Tatar, 50 yıldır Kıbrıs’ta barış, istikrar ve huzur olduğunu belirterek, yakın coğrafyada da aklıselimin galip gelmesini diledi.

Tatar, “Kıbrıs’ta iki ayrı halk var, iki ayrı devlet ve demokrasi var. Rumlar ne ders edesin bu gerçektir. İnşallah Kıbrıs’taki siyaset de buna göre gelişecek” dedi.

Abdullah Gül’ün KKTC’nin Türk Devletler Teşkilatı’na gözlemci üye olmasında emeği olduğunu söyleyen Tatar, yine Kıbrıs Türk halkına engel olunmaya çalışıldığını ama bunun başarılamadığını söyledi.

Türkiye’den KKTC’ye gelen suya da değinen, 2015’ten beri Türkiye’den ülkeye 75 milyon metreküp su geldiğini anımsatan Tatar, bunun Kıbrıs için büyük bir zenginlik olduğunu, çekilen ve tuzlanan suların da bu sürede yükseldiğini ifade etti.

Küresel ısınmayla birlikte yağışların azaldığını, kuraklığın arttığını ifade eden Tatar, Güney Kıbrıs’ın su konusunda ciddi sıkıntı yaşadığını da belirterek, “Asrın projesi bizler için çok büyük ve değerli” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar’dan net mesaj: Egemen eşitlik olmadan müzakere yok, izolasyonlar kabul edilemez

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York’taki temasları sonrası yaptığı açıklamada, görüşmelerin yapıcı bir ortamda geçtiğini ancak Rum tarafının tek taraflı adımları nedeniyle somut bir ilerleme kaydedilemediğini belirtti. Tatar, Cenevre’de başlayan olumlu atmosferin, Rum tarafının Kuzey’deki taşınmaz mallarla ilgili başlattığı ceza soruşturmalarıyla bozulmasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, mülkiyet konusunda Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkin bir yol olduğunu vurgularken, Rum yönetiminin ceza soruşturmaları açmasının iyi niyetle bağdaşmadığını ifade etti. Yeni geçiş kapılarının açılması konusundaki Türk tarafının Kiracıköy önerisine rağmen, Rum tarafının tampon bölgeden geçiş ısrarı nedeniyle uzlaşı sağlanamadığını bildirdi.

Tatar, mikoplastik temizliği, hava kalitesi izleme, kültürel mirasın korunması gibi yeni iş birliği alanları önerdiklerini ancak Rum tarafının mayın temizliği konusundaki bazı bölgelere karşı çıkışını eleştirdi.

Son olarak, Kıbrıs Türk tarafının pozisyonunu yineleyen Tatar, resmî müzakerelere başlanması için egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kabul edilemez olduğunu belirten Tatar, çözümün dayatmayla değil, iki devletin eşit iş birliğiyle mümkün olacağını söyledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Kamu-Sen, Sosyal Sigortalar Dairesi İskele şubesinde yarın tam gün greve gidecek

Published

on

By

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), Sosyal Sigortalar Dairesi’nin İskele şubesinde yarın tam gün greve gideceğini açıkladı. Sendika saat 10.30’da daire önünde basın açıklaması yapacak.

Kamu-Sen’den yapılan açıklamada, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin İskele binasında uzun süredir devam eden lağım sularının bina içerisine girmesi sorunu konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hiçbir önlem alınmamasının kabul edilemez bir ihmal olduğu kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu durumun çalışanların sağlığı ve iş güvenliği açısından ciddi risk taşıdığına dikkat çekildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Ataoğlu:Fidan’ın açıklamaları, Kıbrıs Türk halkının iradesine verilen güçlü bir destektir

Published

on

By

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan’ın New York’ta Kıbrıs konusunda yaptığı açıklamayı değerlendirdi.

Ataoğlu, “Sayın Fidan’ın, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü esas alan duruşu; halkımızın onurlu geleceğine duyulan saygının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türkleri’ne olan sarsılmaz desteğinin en açık göstergesidir. Bu açıklamalar, uluslararası camianın ve özellikle Rum Liderliği’nin, artık Kıbrıs’ta gerçekçi ve sürdürülebilir bir çözüm modeline yönelmesi gerektiğini de güçlü biçimde vurgulamaktadır” dedi.

Ataoğlu, Fidan’ın, “Türklerin ve haklarının yok sayıldığı bir denklemi kabul etmemiz söz konusu değil” sözlerine de işaret ederek, “Anavatan Türkiye’nin, Kıbrıs Türk Halkı’nın haklı mücadelesine ve Ada’daki varlığına olan tereddütsüz teminat sağlama kararlılığının en net ifadesidir” değerlendirmesinde bulundu.

“Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın uzun süredir kararlılıkla savunduğu ve bizim de sonuna kadar desteklediğimiz iki devletli çözüm modelini bir kez daha hatırlatmak isteriz” diyen Ataoğlu, “Kıbrıs’ta kalıcı barış ve istikrar ancak Kıbrıs Türk Halkı’nın eşitliği ve egemenliği kabul edildiği sürece mümkün olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Ataoğlu, “Halkımızın özgürlük, güvenlik ve geleceğini merkeze alan bu haklı davada, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile tam bir uyum ve iş birliği içerisinde hareket etmeye devam edeceğiz. Sayın Hakan Fidan’ın kararlı tutumu bizler için cesaret ve moral kaynağı olmuştur” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam