Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, AÖA’da “Kıbrıs Tarihi ve Kıbrıs’ın Son Durumu” konulu konferans verdi

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Atatürk Öğretmen Akademisi’nde (AÖA) “Kıbrıs Tarihi ve Kıbrıs’ın Son Durumu” konulu konferans verdi.

AÖA Konferans Salonunda yer alan konferans öncesi Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yurt dışı ve yurt içi temaslarını içeren video gösterimi yapıldı.

Konferansta, AÖA Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Nazım Serkan Burgul, yönetim kurulu üyeleri, öğretmenler ile öğrenciler hazır bulundu. Konferansa, AÖA Başkanı Prof. Dr. Güner Konetralı ile AÖA Başkan Yardımcısı Çise Çavuşoğlu da katıldı.

Konferans, AÖA’nın yeni modüler yapıda eğitim almaya başlayan 71 kişilik 1. Sınıf öğrencilerine yönelik verildi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs konusunda bilgiler verdi. Tatar, Osmanlı devletinin Kıbrıs’ı fethettiğini ve 350 yıl hükümdarlık sürdüğünü kaydetti.

Adanın 1878 yılında İngiltere’ye kiralanmasının ardından İngiltere’nin adayı ilhak ettiğini ifade eden Tatar, o dönem Türk halkının büyük bir umutsuzluk içine girdiği ve Anadolu başta olmak üzere İngiltere, Avusturalya’ya gittiğini anlattı.

Yurtdışındaki vatandaşların KKTC ile bağlarını güçlü tutması, gelecek nesillere örf ve adetlerin aktarılması için okullarda yapılan çalışmalar olduğunu ifade eden Tatar, “Kıbrıs Türkü yalnız değildir, Türkiye ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız tek yürek, örf adet gelenekleriyle oralarda yaşıyor ve dünyada söz sahibi oluyor, hizmet veriyor” dedi.

Kıbrıs’ta iki halk olduğunu, Türkler ve Rumlar’ın ayrı olduğunu, “Kıbrıslı” ifadesini kabul etmediğini, coğrafya olarak “Kıbrıs” olduğunu belirten Tatar, Kıbrıs Türk halkının kendi geleceğini tayin etme hakkına sahip olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs adasında söz hakkı olduğunu ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk halkının egemenlik haklarının baki olduğunu kaydetti.

Kıbrıs adasının Türkiye Cumhuriyeti’ne iade edilmesi gerekirken Yunanistan’a bağlanması için girişim yapılması üzerine o dönemde yaşanan olaylar ile yapılan eylemlere işaret eden Tatar, bu tartışmalar içinde Türkiye Cumhuriyeti’nin girişimleriyle adada, Kıbrıs Türk halkının eşit ortak olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulduğunu söyledi.

İngiltere’nin bu anlaşmayla bugün istediği gibi kullandığı, güney Kıbrıs’ta iki egemen üssü bulunduğunu ifade eden Tatar, aynı şekilde ABD’nin de bugün buraya egemenlik kurmaya çalıştığını işaret ederek, Kıbrıs adasının dünyanın merkezinde önemli bir yerde olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının egemenlik temelinde barış huzur güvenlik içinde bu adada yaşamak istediğini ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk halkının adanın eşit ortağı olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Enosis hayali için bir sıçrama tahtası olarak görüldüğünü belirten Tatar, milli mücadele döneminde çok acılar çeken Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadeleyi ortaya koyduğu direnişi anlattı.

Kıbrıs Türk halkının şanlı bir tarih yazarak 1974’e ulaşabildiğini ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk halkının Türkiye Cumhuriyeti desteğiyle devletini kurduğunu kaydetti.

Şimdi yaşanan sıkıntının KKTC devletinin tanınmaması ancak Rum devletinin tanınıyor olması olduğuna işaret eden Tatar, “KKTC devleti tanınmasa da gerçektir, her alandaki gelişimiyle KKTC çağdaş bir devlettir” dedi.

KKTC’nin tanınması için her alanda çalıştıklarını, yatırım yaptıklarını ifade eden Tatar, turizm spor eğitim yerli üretim bilişim alanında yapılan çalışmaların önemine vurgu yaptı.

Ülkede 144 ülkeden öğrenci olduğunu ve bunların KKTC’nin dünyadaki haklı yerini alması için önemli adımlar olduğunu ifade eden Tatar, öğrencilere seslendi; “KKTC’nin çoğu ülkede olmayan huzur güvenlik çağdaş bir yapıya sahip olduğunu, ülkede çok iyi bir eğitim sistemi bulunduğunu” söyledi ve gençlerin ülkenin geleceği olduğunu, ülkeye devlete sahip çıkılmasını istedi.

Türkiye Cumhuriyeti sayesinde adada barış huzur güvenlik çağdaş bir yapı içinde yaşadıklarını ifade eden Tatar, Türkiye’den su getirildiğini ve bunun büyük bir nimet olduğunu, yakında elektrik sorununun da kablo ile çözüleceğini kaydetti.

Enerji alanında sürdürülebilir, çevreye duyarlı bir yapıya kavuşacaklarına inanç belirten Tatar, ekonominin gelişeceğini, işsizlik sorunu olmayacağını anlattı.

KKTC’yi küçümseyen çoğu eleştirilerin doğru olmadığını ifade eden Tatar, gençlere güvendiğini geleceğin öğretmenlerin gençlerin elinde olduğunu vurguladı.

Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Tatar, düşmanlığa karşı olduğunu, diyalog içinde iki halk için barış huzur güvenlik temelinde bir yaşam, gelecek kurulması için çalıştığını ancak karşı tarafın zihninin sadece Kıbrıs Türk halkını azınlık olarak gördüğünü anlattı.

Tatar, Kıbrıs Türk halkının bir birine devletine sarılıp haklarını koruması gerektiğini ifade ederek, hiç bir zaman başkasının boyunduruğu altına girmeyeceklerini kaydetti.

Tatar, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın “Egemenlikten ve devletten asla vazgeçemeyecekleri” sözünü hatırlattı, KKTC devletine sonuna kadar sahip çıkacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının devleti çatısı altında onurlu güven içinde bir yaşam sürdüğünü ifade ederek, Güney ile Kuzey arasında kıyas yapılacaksa Kuzeyin daha güven huzur içinde olduğunu kaydetti.

Tatar, AÖA’nın ülkenin geleceğini şekillendirecek öğretmenleri yetiştirdiğine işaret ederek, buradan alacağı eğitimle mezun olacak öğretmenlerin milli değerlere sahip çıkarak, gelecek nesilleri çağdaş bir şekilde yetiştireceğine inanç belirtti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar BRT’ye özel açıklamalarda bulundu

Published

on

By

Kıbrıs konulu genişletilmiş formatlı gayri resmi toplantı için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkevi’ndeki KKTC Temsilciliği’nde BRT’ye özel açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türkünün diyalog ve temastan yana olduğunu ancak müzakerelere geçmek için egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün kabulünün şart olduğunu bir kez daha vurguladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, TC Dışişleri Bakanı Fidan ile görüştü

Published

on

By

    Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü.

    Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde gerçekleşecek Kıbrıs Konulu Genişletilmiş Formatlı Gayri Resmi Toplantı için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü.

    Türkevi’nde baş başa gerçekleşen görüşmede Kıbrıs konusu ve son gelişmeler ele alındı.

Devamını Oku

Kıbrıs

İnternet servisi sağlayıcı şirketlerden fiber altyapı yatırımı açıklaması

Published

on

By

Internet servisi sağlayıcı üç şirketin oluşturduğu Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ), fiber optik alt yapı yatırımının sektör oyuncularının iş birliğinde yapılmasını öngören Ortak Altyapı Şirketi modelinin KKTC için en doğru model olduğunu açıkladı. Lifecell Dijital (Turkcell Ev İnterneti), Vodafone Evde Operations Ltd. ve Netonline Bilişim Ltd.’den oluşan OAŞ paydaşları yaptıkları ortak açıklamada, evlere kadar uzanacak fiber yatırımının analiz ve alt yapı planını hazırlayıp, ilgililere sundukları şirket üzerinden yapılmasının kamu ve kullanıcılar açısından en doğru çözüm olacağını vurguladı.

Açıklamada, KKTC’nin geleceğini şekillendirecek fiber altyapı yatırımının, yalnızca teknolojik değil, aynı zamanda ekonomik, toplumsal ve stratejik bir dönüşüm projesi olacağından gerek OAŞ, gerekse OAŞ dışında başka bir alternatif olması durumunda da şeffaf bir ihaleyle sürecin ilerlemesi gerektiğine inanç belirtildi.

OAŞ paydaşlarının ortak açıklaması şöyle:
“Ülkemizde uzun yıllardır faaliyet gösteren ve her haneye kaliteli iletişim hizmeti ulaştırmayı
misyon edinmiş aşağıda imzaları olan sektörün önde gelen üç internet servis sağlayıcısı olarak,
bu vizyonu sahiplenmiş ve geçtiğimiz yıl (2024 Mart) sektörümüzün düzenleyici kurulu Bilgi
Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun daveti ve koordinasyonuyla “Her Eve Fiber” projesini
başlatmak üzere bir niyet mektubu imzalayarak yola çıkmış bulunmaktayız.

Yapılan çalışmalar Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının katılım ve yönlendirmesiyle birlikte 2024 yılı sonunda belli bir olgunluğa ulaşmış, Eylül 2024 tarihinde de Bakanlar Kurulu kararıyla bir komisyon kurulmasına karar verilerek bir rapor hazırlanmıştır. Bu çalışmalara sektörün ana oyuncuları, Telekomünikasyon Dairesi (TD), Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK), Merkez Bankası ve ilgili bakanlıklar aktif olarak destek vermiştir.

Proje kapsamında, 100 bin hanenin fiber altyapı detayları analiz edilmiş olup, tüm paydaşlarla birlikte 150 bin haneye erişecek altyapı planı oluşturulmuş, Kuzey Kıbrıs’ta mevcut altyapıların en uygun şekilde kullanılması, Telekomünikasyon Dairesi’nin mevcut fiberlerinin değerlendirilmesi, TD’nin omurga altyapısının kullanılması, bakır kabloların devletin mülkiyetinde kalması gibi temel yaklaşımlarla detaylı bir proje hazırlanmıştır.

Avrupa’daki başarılı modeller incelendiğinde de sektör oyuncularının altyapıda işbirliği yaparak, yatırımı birlikte yaptıkları Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ) modelinin ülkemiz için en doğru model olduğu düşüncesindeyiz.

İspanya, Fransa ve Portekiz gibi OAŞ modeliyle ilerleyen ülkelerde fiber kullanımının Avrupa ortalamasının yaklaşık %20 puan üstünde olması da modelin başarıyla uygulanabildiğinin ve yarattığı farkın bir göstergesidir.

Bu model temel alınarak, yatırımın şeffaf, katılımcı, rekabetçi ve sürdürülebilir bir şekilde hayata geçirilmesi için tüm teknik ve finansal hazırlıklarımızı tamamladık. Bu kapsamda, toplam yatırım tutarını optimize ederek rekabetçi bir yaklaşımla projeyi tamamlamaya hazır olduğumuzu ilgili kamu mercilerine ilettik.

Gelinen noktada, fiber dönüşüm projesinin detaylarını henüz bilmemekle birlikte Türk Telekom A.Ş. eliyle yürütüleceği yönünde bir irade ortaya konduğunu görüyoruz.

Yukarıda kısaca özetlediğimiz çalışmalar kapsamında bir Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ) kurulması ve ülkenin mevcut kaynaklarını da en uygun şekilde kullanarak, evlere kadar fiber yatırımının OAŞ üzerinden yapılmasının kamu ve son kullanıcılar açısından en doğru çözüm olacağı inancındayız.
Gerek OAŞ gerekse OAŞ dışında başka bir alternatif olması durumunda da şeffaf bir ihaleyle
sürecin ilerlemesi gerektiğine inanmaktayız. Bu kapsamda, adil ve sektörün sürdürülebilirliğini
odağına alan bir iş modeli gereği OAŞ’nin yalnızca toptan seviyede faaliyet göstereceğini,
perakende seviyede hizmet sunacak olan ISP’lere eşit ve ayrım gözetmeksizin toptan seviyede hizmet vereceğini de özellikle vurgulamak isteriz.

OAŞ olarak, devletimizden fiber altyapı yatırım sürecinde şeffaf, rekabete açık ve kamu yararını önceleyen bir ihale modeli talep ediyoruz. İhale sürecinde, gerek teknik yeterlilik gerekse sürdürülebilir yatırım kriterlerinin detaylıca tanımlandığı bir şartnamenin hazırlanması da büyük önem arz etmektedir.

Bu projede yerli firmaların katkıları, sadece altyapı yatırımıyla sınırlı değildir. Yerli ISP’ler
olarak bizler, yıllardır müşterilerimize sunduğumuz hizmet kalitesi, adaya sağladığımız
istihdam, teknik birikim ve yerel koşullara dair derin tecrübemizle projeye değer katma
potansiyeline sahibiz.

Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin ülkemize olan ilgisini ve yatırım arzusunu takip ediyor, yapılacak adil bir ihaleyle ve rekabet ortamını koruyarak, yerli şirketlerin altyapıya erişim koşullarının adil bir şekilde düzenlendiği ve kamuoyunun tüm süreçler hakkında şeffaf biçimde bilgilendirildiği bir sürecin çalıştırılması büyük önem arz etmektedir.

KKTC’nin “Bilişim Adası” vizyonuna ulaşması, ancak tüm paydaşların birlikte, ortak akıl ve toplumsal sorumluluk anlayışıyla hareket etmesiyle mümkün olabilir. Bu çerçevede, ilgili kamu kurumlarımızla iş birliğine devam etmeye, bilgi ve tecrübemizi ülkemizin hizmetine sunmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz”

Devamını Oku

Trending

Reklam