Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Cumhurbaşkanı Tatar, BM Temsilcisi Stewart’ı kabul etti

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin  Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart’ı kabul etti.

Cumhurbaşkanlığında yer alan görüşmede, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Özel Temsilcisi Ergün Olgun eşlik etti.

Yaklaşık bir saat süren görüşmede, Kıbrıs’taki BM Barış Gücü Misyonu’nun görev süresinin altı ay uzatılmasına ilişkin BM Güvenlik Konseyi’nin kararı ışığında Kıbrıs sorunu ile iki toplumun iş birliğinin artırılmasına yönelik güven yaratıcı önlemler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Tatar ile görüşmesinin ardından Türk Ajansı Kıbrıs’a (T.A.K) açıklamalarda bulunan Kanadalı diplomat Colin Stewart, Cumhurbaşkanı Tatar ile görüşmekten dolayı her zaman mutluluk duyduğunu ifade ederek, “mükemmel” bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Stewart, Cumhurbaşkanı Tatar ile birçok konuyu ele aldıklarını ifade ederek, “Tabii ki kendisini New York’a ziyaretim, BM Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi ve Güvenlik Konseyi üyeleri ile barış gücüne katkı koyan ülkeler ile görüşmelerim hakkında bilgilendirdim” dedi.

BM Barış Gücü Misyonu’nun görev süresinin uzatılmasına ilişkin Güvenlik Konseyi’nin kararını aktardığını ifade eden Stewart, “BM Genel Sekreteri gibi BM Güvenlik Konseyi’nin de bir temsilci atanması konusunda istekli olduğunu ve bu temsilcinin yetkileri konusunda bir uzlaşı görmeyi arzuladığını” söyledi.

BM Özel Temsilcisi Stewart, Güvenlik Konseyi’nin adadaki iki tarafça BM’nin ara bölgedeki yetkilerine saygı gösterilmesini arzulamakta olduğunu da belirterek, “Güvenlik Konseyi’nin ara bölgedeki ihlallerin devam etmesi halinde bunların olası etkilerinden kaygılı olduğunu”  kaydetti.

“Güvenlik Konseyi’nin adada toplumlararası ilişki, anlayış, ticari ilişkilerin inşa edilmesi, barış eğitimi gibi nihayetinde Kıbrıs’ta bir anlaşma için koşulların yaratılmasına yönelik önlemleri güçlü bir şekilde cesaretlendirdiğini” de aktaran Stewart, şunları kaydetti:

“Bildiğiniz gibi, şu an iki taraf arasında, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik herhangi bir görüşme yapma konusunda bile uzak mesafe söz konusudur. Bu nedenle şu an bir nihai çözüme olanak tanıyabilecek koşulların yaratılmasına yönelik olarak da de elimizden gelen her şeyi yapmamız önemlidir. Güvenlik Konseyi ile bu konuları ele aldım ve Güvenlik Konseyi de bunlara destek bildirerek, kararında da bunu yansıtmıştır.”

“HERHANGİ BİR GÖRÜŞMEDEN BAHSETMEK İÇİN BUNUN ÖNCESİNDE KONUŞACAĞIMIZ BİR ŞEY OLMALI”

Bugün iki lider ile ayrı ayrı yapmış olduğu görüşmeler sonrasında liderler arası olası bir görüşmenin söz konusu olup olmadığına ilişkin bir soruyu yanıtında Colin Stewart, iki liderin en son aralık ayında sosyal içerikli bir buluşmada bir araya geldiğini hatırlatarak, “İki liderler ile herhangi bir görüşme önerisini ele almadım çünkü herhangi bir görüşmeden bahsetmek için bunun öncesinde konuşacağımız birşey olmalı. Şu an için onların bir araya gelip görüşmek istediklerine ilişkin herhangi bir plan olduğu konusunda bilgim yok” dedi.

Ancak Stewart, tüm bu fikirlere ilişkin ilerleme kaydedilmesi konusunda ve BM Genel Sekreteri’nin temsilci (envoy) atama konusunda taraflarla müdahil olmaya ve fırsatlar aramaya devam edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar bugün BM Misyon Şefi Colin Stewart’ı kabul ederek görüştü.

Yaklaşık bir saat süren görüşmede, Kıbrıs Türk tarafının var olan iki devletin eşit uluslararası statüsüne ve egemen eşitliğine dayalı iş birliğini öngören çözüm anlayışı yinelendi.

Kıbrıs Türk Halkı’nın egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünden asla vazgeçmeyeceği ve bu çerçevede bulunacak ortak zeminle, Kıbrıs adasında gerçekçi, adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması yolunda ortaya konulan çabanın sürdürüleceği ifade edildi.

Görüşmede, Kıbrıs Türk tarafının, Rum uzlaşmazlığından dolayı siyasi süreçte yaşanmakta olan olumsuzluklardan etkilenmeyecek şekilde iki taraflı Teknik Komite çalışmaları vasıtasıyla oluşturulan mekanizmaya verdiği büyük önemin altı çizildi.

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi M. Ergün Olgun ve müzakere heyeti de hazır bulundu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Brent petrolün varili 69,34 dolardan işlem görüyor

Published

on

By

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 69,34 dolardan işlem görüyor.

Dün 68,93 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 68,89 dolar seviyesinde tamamladı.

Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.32 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,6 artışla 69,34 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 66,78 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatları, Irak’ın kuzeyindeki petrol sahalarına düzenlenen insansız hava aracı (İHA) saldırıları ve İsrail’in Suriye’ye yönelik hava operasyonlarının ardından arz endişelerinin artmasıyla haftanın son işlem gününde yükselişini sürdürüyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Terörle Mücadele Birimi, Duhok’taki üç petrol sahasının bomba yüklü İHA’larla hedef alındığını duyurdu. Açıklamada, gün içinde Hunt sahasına da saldırı düzenlendiği kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, saldırıların Irak’ın enerji altyapısı ve ekonomisi için ciddi tehdit oluşturduğunu belirterek kınama mesajı yayımladı.

Öte yandan İsrail, Şam’daki Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi, Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı binalarını hedef alırken, Lazkiye ilindeki 107. Tugay’a da hava saldırısı düzenledi. Bölgede çatışmaların artacağı endişesi sürüyor.

Gerginliklerin tırmandığı Orta Doğu’da yaşanan bu gelişmeler, yaz aylarında güçlü talebin de etkisiyle petrol fiyatlarını yukarı yönlü desteklemeye devam ediyor.

Aynı zamanda, bölgedeki jeopolitik risklerin yanı sıra, güçlü mevsimsel talep de piyasayı desteklemeye devam ediyor. Temmuzun ilk iki haftasında küresel petrol talebi günlük ortalama 105,2 milyon varil seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre 600 bin varil artış göstererek beklentilerle büyük ölçüde örtüştü.

Teknik olarak Brent petrolde 70,49 dolar direnç, 65,87 dolar ise destek seviyesi olarak izleniyor.

Devamını Oku

Dünya

Guterres: Altı girişimin dördünde ilerleme sağlandı

Published

on

By

ABD’nin New York kentinde Birleşmiş Milletler ev sahipliğinde düzenlenen Kıbrıs Konulu Genişletilmiş Formatlı Gayriresmi Toplantı tamamlandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, iki gün süren görüşmelere ilişkin ardından basına açıklamalarda bulundu.

Guterres, yaptığı açıklamada, bugün yapılan görüşmeleri “yapıcı” olarak nitelendirdi; geçtiğimiz aylarda Cenevre’de mutabık kalınan altı güven artırıcı önlemin dördünde ilerleme kaydedildiğini belirtti. İlerleme kaydedilen konuları, gençlik komitesinin kurulması, çevre ve iklim değişikliğiyle ilgili girişimler (maden bölgeleri dahil), mezarlıkların restorasyonu ve mayın temizleme çalışmaları olarak sıralayan Guterres, mayınlarla ilgili uygulamanın teknik detayların tamamlanmasıyla yapılacağını kaydetti.

Dört yeni geçiş noktasının açılması ve ara bölgede güneş enerjisi kullanımına yönelik sistemin kurulmasına ilişkin görüşmelerin süreceğini ifade eden Guterres, sürecin adım adım ilerlediğini dile getirdi.

– Dört yeni konuda uzlaşı sağlandı

Bunların yanında, dört yeni uzlaşı konusunun masaya yatırıldığını duyuran Guterres, bunların sivil toplumun katılımı için bir danışma organının oluşturulması, kültürel eserlerin paylaşımı, hava kalitesinin izlenmesi ve mikroplastik kirliliğiyle mücadele başlıkları olduğunu kaydetti. Bu girişimlerin tüm Kıbrıslıların yararına olduğu vurgusunu yapan Guterres, en kısa sürede hayata geçirilmesinin kritik olduğunu ifade etti.

Guterres, eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun liderler düzeyindeki oturumlarında yeniden bir üçlü görüşme yapılacağını kaydederek, bu toplantıyı yıl içerisinde yeni bir beşli toplantının izlemesinin planlandığını açıkladı.

Daha önce mutabık kalınan önlemlerin yanında bugün eklenen konuların da Kıbrıs’taki insanların hayatında gerçek ve olumlu etkiler yaratacağını kaydeden Guterres, bunların sembolik hareketler olmadığına, iş birliği gerektiren adımlar olduğuna dikkat çekti.

Guterres, göreve başladığı gün itibarıyla Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların güvenlik ve refahı için çalışmalar yaptığını kaydederek, mart ayında bu toplantıyı önerirken amacının net bir şekilde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderler arasında yapıcı diyaloğun sürdürülmesi olduğunu belirtti. Guterres, iki liderin yanında, garantör ülkelerin yetkililerine de katılımlarından dolayı teşekkür etti.

– Guterres gazetecilerin sorularını yanıtladı

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Guterres, geçiş noktalarının hangileri olacağı konusunda bir anlaşmaya varıldığını, ancak bu noktalarından bir tanesine ilişkin izlenecek yol konusunda sıkıntı yaşandığını, bunun ilerleyen görüşmelerde ele alınacağını kaydetti.

Guterres, yeni bir görüşme sürecinin başlangıcına yönelik soruya ise bunun karmaşık bir süreç olduğuna dikkat çekerek, Kıbrıs sorunun çözümü konusunda taraflar arasında çok farklı bakış açıları olduğunu hatırlattı. Guterres, “Ancak adım adım güven inşa ediyor ve Kıbrıslıların yararına olacak somut iş birlikleri kuruyoruz.” dedi.

Sürecin devam etmesi yönünde tam bir uzlaşı olduğunu ifade eden Guterres, kendisinin daha fazlasını istediğini, yine de önemli bir ilerleme kaydedildiğini düşündüğünü ve gelinen durumdan memnun olduğunu ifade etti.

Devamını Oku

Dünya

TC Dışişleri Bakanı Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü

Published

on

By

 

TC Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kıbrıs konulu genişletilmiş gayriresmi toplantısı vesilesiyle bulunduğu ABD’nin New York eyaletinde, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, toplantıya iştirak etmek üzere bulunduğu New York’ta, Guterres ile bir araya geldi.

Devamını Oku

Trending

Reklam