Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar: Deprem konusunda alınması gereken önlemler giderek daha önemli hale geliyor

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, deprem konusunda alınması gereken önlemlerin giderek daha önemli hale geldiğini kaydetti; deprem riskine karşı farkındalığın artırılması ve bilimsel çalışmalar ışığında gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

KKTC’nin de bir deprem bölgesi olduğu gerçeğine uygun hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Tatar, bilimsel çalışmalar doğrultusunda önlem almanın önemine dikkat çekti.

Tatar, KKTC Cumhurbaşkanlığı 1. Deprem Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada, Deprem Komitesi’nin 6 Şubat 2023 depremlerinden çok önce oluşturulduğunu belirterek, Komite Başkanı Prof. Dr. Cavit Atalar ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Tatar, Kıbrıs’ın tarihi boyunca büyük depremler yaşadığını da söyledi.

1955 yılında Baf’ta meydana gelen yıkıcı depremi hatırlatan Tatar, “Ülkemizde geçmişte depremler yaşanmış ve büyük yıkımlar olmuştur. Son olarak 1955’te Baf’ta büyük bir deprem meydana gelmiş ve ölümlerle birlikte yapılar yıkılmıştır. Bu da gösteriyor ki, ülkemizde deprem riski her zaman mevcut olmuştur ve bu konuda alınması gereken önlemler giderek daha önemli hale gelmektedir.” dedi.

-“Deprem riskine karşı bilim ve teknolojinin sunduğu imkanları en iyi şekilde değerlendirmeliyiz”

Cumhurbaşkanı Tatar, “Deprem riskine karşı bilim ve teknolojinin sunduğu imkanları en iyi şekilde değerlendirmeliyiz” diyerek, inşaat güvenliği, zemin etütleri ve yapı standartlarının daha da güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu konuda inşaat mühendisleri ve mimarlar odalarının önemli bir sorumluluk taşıdığını belirten Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümetinin de bu hassasiyetle çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Okulların yenilenmesi ve altyapı çalışmalarının önemine vurgu yapan Tatar, devlet ve hayırseverlerin katkılarıyla okulların yeniden yapıldığını  ve belediyelerin de bu sürece katkı sağladığını söyledi.

-“İnşaat yoğunluğu güvenlik boyutuyla da değerlendirilmesi gerekir”

İnşaat yoğunluğunun sadece uygulanabilirlikle değil, güvenlik boyutuyla da değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Tatar, herhangi bir deprem durumunda altyapı ve kurtarma kapasitesinin de kritik bir nokta olduğunu belirterek, Sivil Savunma, itfaiye ve polis gibi kurumların imkanlarının seferber edilmesi gerektiğini vurguladı. Tatar, bu konuda giderek daha güçlü bir kapasite oluşturulduğunu görmekten memnuniyet duyduğunu da ifade etti.

– Şampiyon Meleklerimizi yüreğimizde taşıyoruz”

“Şampiyon Meleklerimizi yüreğimizde taşıyoruz” diyerek sözlerine devam eden Tatar, bu tür acıların tekrar yaşanmaması için gerekli adımların atılacağını vurguladı.

Belediye başkanlarının, sivil toplum örgütlerinin ve teknik uzmanların deprem konusunda ortaya koyduğu çalışmaları desteklediğini belirten Tatar, imar planlarının ve inşaat yönetmeliklerinin depreme dayanıklı yapılar oluşturacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, deprem anında arama-kurtarma faaliyetlerinin büyük önem taşıdığını da belirterek, KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, itfaiye, polis ve diğer kurumların bu konuda hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

-“Afet anında birbirimize yardıma koşmak hepimizin insanlık görevidir”

Adada bulunan iki toplumun, deprem gibi afetlerde birbirine yardım etmesinin büyük önem taşıdığına da vurgu yapan Tatar, “Güney Kıbrıs’ta da bu konuyu konuştum. Ada olduğumuz için bir deprem olduğunda kuzeyin ya da güneyin ayrımı yok. Nerede olacağı belli olmamakla birlikte, afet anında birbirimize yardıma koşmak hepimizin insanlık görevidir” dedi.

Tatar, Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki 12 farklı teknik komitenin deprem risklerine karşı çalışmalar yürüttüğünü belirterek, bu komitelerden birinde Prof. Dr. Cavit Atalar ve ekibinin Güney Kıbrıs’taki yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade etti.

“Gelecekte de bu tür iş birliklerinin devam etmesinin faydalı olacağına inanıyorum” diyen Tatar, adanın kuzeyinde ve güneyinde benzer durumlarla karşılaşıldığında iş birliğinin her iki taraf için de faydalı olacağını söyledi.

Son olarak, konferansa katkı koyan bilim insanlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve katılımcılara teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, konferansın sonucunda yayınlanacak bildirgenin KKTC’de deprem yönetimi konusunda önemli bir rehber olacağını belirtti.

-Çavuşoğlu: “Geçmişte yaşanan felaketlerden ders çıkarılması gerek”

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise deprem konusunda alınması gereken önlemlerin giderek daha önemli hale geldiğini belirterek, eğitim alanındaki deprem güçlendirme çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin deprem riski taşıyan bir bölge olduğunu hatırlatarak, geçmişte yaşanan felaketlerden ders çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.

6 Şubat 2023 Maraş depremi ve Adıyaman’daki felaketten sonra halkın daha fazla “deprem uzmanı” olmaya başladığını ifade eden Çavuşoğlu, mühendis ve mimarlara teşekkür ederek, okullardaki güçlendirme çalışmalarını detaylı bir şekilde aktardı.

Okullardaki deprem güçlendirme çalışmalarına dikkat çeken Çavuşoğlu, “KKTC’de 160 okulda, 800 blok binada eğitim veriyoruz. Bu binaların tümünde, mimar ve mühendislerimizin yaptığı tespitleri dikkate alarak güçlendirme çalışmaları yapıyoruz. İki yıl boyunca bu konuda çok eleştirildik. Başlangıçta büyük bir korku ve tedirginlik içinde çadırda eğitim vermeye başladık, ardından prefabrik sınıflara geçtik. Geçici bile olsa konteyner sınıflarda eğitim mi olur diye bir sürü eleştirilerle karşılaştık. Ancak biz, halkımızın can güvenliğinden taviz vermeden, depreme dayanıklı okullar inşa etmek adına önemli adımlar attık.” diye konuştu.

Okullarda şu anda 250’yi aşkın prefabrik sınıfla eğitime devam ettiklerini ve bu süreçteki temel hedefin yeni nesillerin eğitimdeki kayıplarını en aza indirmek olduğunu belirten Çavuşoğlu, bazı okulların yıkılarak yeniden yapıldığını ve eğitimde herhangi bir aksama yaşanmaması için güçlü tedbirler alındığını dile getirdi.

Depreme dayanıklı binalar yapmak için ayrılan bütçelerin arttığını ve bu bütçenin 2,5 milyar TL’ye ulaştığını da sözlerine ekleyen Çavuşoğlu, devlet ve hayırseverlerin katkılarıyla 23 yeni okul yapıldığını ve 12 hayırseverin hibe okul yaparak bu sürece büyük katkı sağladığını ifade etti.

Depreme karşı duyduğu hassasiyeti, “Bir musibet bin nasihatten iyidir” atasözüyle dile getiren Çavuşoğlu, halkın ve yetkililerin bu konuda daha dikkatli olması gerektiğine de vurgu yaptı.

– “Depreme karşı güçlendirme çalışmalarımız 3 yılda tamamlanacak”

Okullarda yapılan güçlendirmelerin 3 yıl içinde tamamlanacağını da dile getiren Çavuşoğlu, depremle birlikte yaşamayı öğrenerek ve gelecek nesillere daha güvenli bir eğitim ortamı sunarak bu süreci sürdüreceklerini söyledi.

Konuşmasının sonunda şampiyon melekleri anarak, onlara rahmet dileyen Çavuşoğlu, aynı acıların tekrar yaşanmaması için tüm toplumun üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti. Çavuşoğlu, depreme karşı daha dirençli bir toplum inşa etmek için gereken tüm adımların atılacağını belirterek, konferansın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

-Stantlar ziyaret edildi

Konuşmaların ardından Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı, Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’ne bağlı üniversiteler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Doğal Afet Arama Kurtarma Derneği, Sivil Afet Dimi, Kıbrıs Türk Arama Kurtarma Derneği ve Kıbrıs Arama Kurtarma Derneği’nin stantları ziyaret edildi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Sivil Savunma Teşkilatı başarılı öğrencilere ödüllerini dağıttı

Published

on

By

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliğinde düzenlediği ilkokullar arası “Resim”, ortaokul ve liseler arası “Şiir ve Kompozisyon” yarışmalarında başarılı olanlara ödülleri düzenlenen törenle verildi.

Ödül töreni bu akşam Lefkoşa’da Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı Sosyal Tesisler Kamelyası’nda yer aldı. 

Yarışmalarda dereceye giren 58 öğrenciye ödül, takdir belgesi ve çeşitli hediyeler verilirken, öğretmen ve okul müdürleri ile jüri üyelerine de teşekkür belgeleri takdim edildi.

Törene, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Atilla Karaca, öğrenci, öğretmen, aileler ve diğer yetkililer katıldı. 

-Karaca

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Atilla Karaca, törende yaptığı konuşmada, bugün burada öğrencilerin hayal gücü, duyguları ve kalemleriyle ortaya koydukları eserleri onurlandırmak için bir araya geldiklerini söyledi. 

Karaca, yarışmalara katılan resim, şiir ve kompozisyonların her birinin, öğrencilerin iç dünyasını dışa vurduğu, düşlerini kâğıda, tuvale ya da mısralara döktüğü çok özel alanlar olduğunu ifade etti. 

Bu yarışmalar aracılığıyla sadece yeteneklerini değil, aynı zamanda düşünme becerilerini, duygusal zekâlarını ve özgüvenlerini de sergilediklerini belirten Karaca, “Hepimiz için gurur verici olan bu an, aslında onların gelecekteki başarılarının sadece küçük birer habercisidir” dedi.

 

Karaca, ilkokuldan liseye kadar farklı yaş gruplarındaki öğrencilerin, birbirinden güzel ve anlamlı eserlerle bu yarışmalara katıldığını belirterek, jüri değerlendirmeleri sonucu ödül almaya hak kazanan öğrencileri kutladı.

Yarışmaya katılan her bir öğrencinin, birer kazanan olarak gönüllerinde yerini aldığını belirten Karaca, veliler ve öğretmenlere de teşekkür etti. 

Karaca, “Çünkü çocuklarımızın sanata yönelmesinde, duygu ve düşüncelerini ifade etmeyi öğrenmesinde sizlerin emeği çok büyük. Onlara verdiğiniz destek, onların bu yolda daha emin adımlarla ilerlemesini sağlıyor” diye konuştu.

 

Karaca, öğrencilere ise şöyle seslendi:

“Bugün burada aldığınız ödüller, sadece birer belge değil, aynı zamanda çabanızın, sabrınızın ve yaratıcılığınızın birer simgesidir. Lütfen hayal etmeye, yazmaya, çizmeye ve üretmeye devam edin. Çünkü sizler bizim geleceğimizin mimarlarısınız.”

 

Karaca, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı olarak, gençlerin afetlere karşı bilinçlendirilmesiyle toplumun temelini oluşturan bireylerden başlayarak, afete dirençli bir toplum meydana getirilmesine katkı sağlamaya devam etmekte kararlı olduklarını da vurguladı. Karaca, yarışmalara katkı sağlayan Milli Eğitim Bakanı ve bakanlık personeli ile büyük bir özveriyle katılımcı eserleri değerlendiren jüri üyelerine de teşekkür etti. 

Karaca, törende emeği geçen herkese teşekkür ederek, başarıların artarak devam etmesini diledi. 

 

-Çavuşoğlu 

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, güzel bir akşam yaşadıklarını belirterek, yarışmaya ön ayak olan ve çocukların duygularını kağıda, şiire dökmesine vesile olan Sivil Savunma Başkanlığı’na teşekkür etti. 

Seçici kurul ile öğrencileri de tebrik eden Çavuşoğlu, yarışmada birinci gelen öğrenciyi de özel olarak kutladı. 

Vatanın önemini vurgulayan Çavuşoğlu, vatan topraklarını yüz yıllardır koruduklarını ve korumaya geliştirmeye devam ettiklerini söyledi. 

Milli mücadele yılları sonrası oluşturulan devlete sonuna kadar sahip çıktıklarını, geleceğe taşımak için bayrağı yüksekte tutmaya devam ettiklerini ifade eden Çavuşoğlu, eğitimde de, her alanda da devlet, bayrak, vatan sevgisini geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti. 

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın devletin en önemli kurumlarından biri olduğunu, afetler başta olmak üzere her alanda, halkın elini ilk tutan kurum olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, sivil savunmayı deprem başta olmak üzere tüm afetlerde yaptığı çalışmalarından dolayı tebrik etti. 

Sivil Savunma Teşkilatı ile Adıyaman depremindeki anılarını paylaşan Çavuşoğlu, teşkilatın oradaki çalışmalarını, disiplinini, enkazın kaldırılmasındaki mücadelesini takdir ettiklerini belirtti.

Çavuşoğlu, milli mücadele yıllarında yaşadığı duyguları deprem enkazında da yaşadığını vurgulayarak, 1974’te yaşadıkları güven duygusunu, depremde de yaşadıklarını vurguladı. 

Sivil savunmanın her geçen gün daha da güçlenmesi ve güçlenmesiyle de halka daha hızlı el vermesi temennisinde bulunan Çavuşoğlu, bu bilinçle Atatürkçü düşünce içinde, yaşamın güvencesi bilincinde, birlikte çalışmaya, halka umut güven vermeye devam edeceklerini söyledi. 

Konuşmaların ardından ödüller verildi, anı fotoğrafı çekildi. 

Devamını Oku

Kıbrıs

Cypfruvex müdürlüğüne Üstünel atandı

Published

on

By

 

Kıbrıs Meyve ve Sebze İşletmecilik Ltd. (Cypfruvex) Genel Müdürlüğüne Mustafa Üstünel atandı.

Üstünel’in atanmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayınlanarak, duyuruldu.

Devamını Oku

Kıbrıs

İçişleri Bakanı Oğuz BRT’ye konuṣtu:”Çaresiz oturup, inşaat sektörünü kapatıp bekleyelim mi?”

Published

on

By

 

  İçişleri Bakanı Dursun Oğuz BRT’de 18. Saat programına katılarak Yabancıların taşınmaz mal alımı ile ilgili yeni düzenlemeye ilişkin açıklamada bulundu.

 

Oğuz, “Emlak Sektörünün içinde bulunduğu durumu hepimiz biliyoruz. Bunun bir siyasi bir de ekonomik boyutu var. Ekonomik boyutu belki ülkeyi idare edenler için farklı, muhalefet yapanlar için farklı. Ama bu ülkenin genel bir sorunu ve KKTC’nin hem bugünkü hem de gelecekteki ekonomik durumunu etkileyen bir konu. Siyasi boyutu ile ilgili dün Başbakan açıklama yapmıştı.TC yetkilileri ile gerekli çalışmalar ve yapılabilecekler hakkında görüşmeler gerçekleştiriliyor” dedi. 

 

Oğuz,“Biz bu yasayı yaparken tüm paydaşlardan görüş aldık. Ortak noktada 2024 Mayıs ayında bir yasa hazırladık. O günden beridir bu yasa ile ilgili veriler alabildiğimiz ölçüde elimizde. Çünkü ondan önce bir verimiz yoktu. Bu yasa aslında tam verilere ulaşma anlamında KKTC’de yabancılara ne kadar mal satıldığı ile ilgili bütün tedbirleri de öngörür. Veriye ulaşmak da önemli idi. Çünkü KKTC elden gitti, yabancılaştı şeklinde söylemler vardı”dedi…

Hükümetin ortaya bir irade koyarak yasa yaptığına değinen İçişleri Bakanı Oğuz, “Yasa geçtikten sonra uygulama ve piyasa ile ilgili başka talepler geldi. Tabi o zaman özellikle Simon Aykut konusu ve tutuklamalar yoktu yasa yapıldığı zaman. Ondan sonra bu tutuklamalar geldi. Bu defa söylemler, eylemler farklı boyuta ulaştı. İnşaat sektörü gerçekten zor günlere girdi. Bununla ilgili kanun hükmünde kararname ile ara formül şeklinde değişiklik yaptık” diye konuştu.

 

Dursun Oğuz, “Veri elimizde olduğu için yasa yapıldıktan sonra bu verilerle de sektördeki beklenti karşılanmamış oldu. O nedenledir ki şimdi kanun hükmünde bir kararname hazırlandı ve Bakanlar Kurulu’ndan geçirdik. Aynı zamanda yasa tasarısını hazırladık Meclis’e yolladık, yasallaşsın ”dedi.

 

Bakan Oğuz, “Hükümetin bir açılım yapması gerekiyordu. Bununla ilgili bir açılım yaptık. Toprakla ilgili yapılan 51’e 49  kanun hükmünde kararname o günden bugüne kadar yaklaşık 3 ay gibi süreçte herhangi bir müracaat olmadı. Biz olsun diye yaptık ama olmadı..Bize gösterdi ki siyasi anlamdaki baskılar inşaat sektörünün daraldığını ve daha büyük kaos yaratacağını gördük” şeklinde konuştu.

 

KKTC’de mal alan  ve kayda girmeyen yabancıların bugüne kadar hiçbirinin vergi ödemediğini ve devletin alacaklı olduğuna işaret eden Dursun Oğuz, “Güvenlik açısından muteber olan, vergilerini ödeyen ve kayda giren kişiler  bu haklardan yararlanacak. 51’e 49 haricinde yabancı 3. Ülke vatandaşlarına kesinlikle toprak satışı ile ilgili ek bir açılım yoktur. Zaten mayıs ayında yaptığımız yasada KKTC’nin büyük  arazilerinin  yüzde 3’ünden fazlası yabancılara satılamaz diye bir madde koyduk. Ve toprakla ilgili endişeler garanti altına alındı” dedi.

 

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz açıklamasında şu ifadelere de yer verdi…

“KKTC’yi tanıyan, mütekabiliyete göre aynı hakları KKTC vatandaşına veren ülkeler tanımında Türkiye Cumhuriyeti olduğu için bugün için TC vatandaşlarının 3 olan apartman dairesi alma hakkı 6’ya çıkartıldı. Yabancılar 3 apartman dairesi alabilecek.Villa konusunda yabancıların 1 olan villa hakkı 2’ye, TC vatandaşları için 3’e çıkartıldı. Burada sektörün talepleri doğrultusunda ve inşaat sektörünü ekonomik anlamdaki bu çıkmazdan, siyasal baskılardan bir nefes aldırmak amacıyla oldu” …..

 

Ülkede  yabancılara neden çok fazla mal satışı yapılıyor şeklinde yapılan eleştirilere de yanıt veren Bakan Oğuz, “Şuan piyasada inşaat sektörünün bu sıkışıklığında biliyorsunuz yabancılara mal satışı yapılırken sosyal konut fonu koyduk. Ülkedeki emlak fiyatları yükseldiği için buradan gelecek kaynakla kendi gençlerimize faiz desteği sağlamak açısından. Yine bir fon daha koyduk. Hani iç hukuk yolu dediğimiz TMK var ya. Masaya oturduğumuzda Kuzeyde bırakılan Rum mallarının TMK üzerinden ödenmesi için bir kaynağa ihtiyaç var. O kaynağı yabancılara satılan mallarla ilgili koyduğumuz fon üzerinden sağlıyoruz” dedi.

 

İnşaat sektörünün içine düştüğü zor durumdan çıkarmak anlamında yapılan son düzenlemenin olumlu sonuçlanıp sonuçlanmayacağını önümüzde süreçte ortaya çıkacak verilerle konuşabileceklerini söyleyen Bakan Oğuz, “Karşı tarafta bu kadar kaotik bir durum var. Siyasal baskılar var. Tutuklamalar var. Eee onu ne yapacağız? Siyasi anlamda yapabileceğimiz mücadele ne varsa mutlaka yapacağız. Ama böyle bir durum var diyerekten çaresiz oturup, inşaat sektörünü kapatıp bekleyelim mi? Yok. Bugün Tufan hocanın bir açıklamasında dediği gibi belki de inşaat sektörü lokomatif sektör yapılmayacaktı. Doğrudur. İnşaat sektörünü lokomatif sektör olarak görmememiz. Yüksek öğretim ve turizmdi. Ama inşaat sektörü bugünkü ekonomik krizlerin dünyada yaşandığı bir ortamda bu ülke için harektli bir sektördür. Ömrübillah inşaat sektörü lokomotif sektör olacak diye bir durum yoktur. Ancak inşaat sektörü bugün tanınmayan, ambargo altındaki KKTC’yi tanımayan ülkelerdeki insanlara bir güven ortamı yaratıp, cezbedip burada mülk edinmesini sağladı. Bunda daha çok iş insanlarımızın becerisi ve gayreti ile olmuştur”….

 

    

Devamını Oku

Trending

Reklam