Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar: Deprem konusunda iş birliği çerçevesinde adım atılabilir

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Yönetimi Başkanlığına seçilen Nikos Hristodulidis ile görüşmesinde, Kıbrıs’ta yeni bir milli siyaset yürüttüklerini dolayısıyla resmi görüşmelere ancak egemen eşitliğin kabulüyle geçilebileceğini ilettiğini söyledi.

“Kıbrıs konusunda resmi görüşmelere ancak ve ancak egemen eşitliğimizin kabulüyle katılacağımızı yeniden ifade ettim” diyen Tatar, Kıbrıs’ta uzlaşının gerçekler temelinde olabileceğini Hristodulidis’e anlattığını, görüşmenin resmi değil gayriresmi bir görüşme olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Hristodulidis’le ara bölgede bir araya geldiği buluşmanın ardından Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde basına açıklama yaptı.

Bugün yapılan görüşmenin esas amacının tanışma olduğunu dile getiren Tatar, Hristodulidis’e gerek pandemi döneminde gerek Ukrayna savaşı gerekse deprem dolayısıyla ekonomik sıkıntılar yaşanırken Kıbrıs Türk halkının acımasız izolasyonlar ve ambargolar altında yaşamasının kabul görmediğini ve görmeyeceğini ifade ettiğini söyledi.

Tatar, KKTC’de depreme karşı önlemler çerçevesinde atılan adımları Hristodulidis’e aktardığını dile getirerek, olası bir depremde nasıl iş birliği yapabileceğinin de konuşulduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, deprem gibi bir olayın siyaseti olamayacağını söyleyerek, “İş birliği çerçevesinde bu konuda bir adım atılabilir” dedi.

-“Egemen eşitlik temelinde resmi müzakerelere geçilebilir”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, müzakerecilerin de katımıyla Hristodulidis ile ilk görüşmenin bugün gerçekleştiğini dile getirerek, iyi niyetli bir çerçevede bir tanışma görüşmesi yapıldığını belirtti.

Tatar, herkesin kendi toplumuna ve halkına karşı sorumlulukları bulunduğunu söyleyerek, karşılıklı saygıyla bunların dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

“Uzun vadede hepimizin gönlünden geçen Kıbrıs’ta bir uzlaşıya varabilmemiz” diyen Tatar, federal temelde denemelerin 50 yıl sürdürüldüğünü, Crans Monata sürecinde olan bitenlerin herkesin malumu olduğunu kaydetti. Tatar, “Dolayısıyla artık yeni siyasete gerek vardır. O da egemen eşitlik temelinde Kıbrıs Türk halkının varlığının, haklarının kabul edilmesiyle resmi müzakerelere geçileceğidir” dedi.

-“Kıbrıs meselesi devam ederken iş birliği yapılabilir”

Kıbrıs meselesi devam ederken iş birliği gerçekleştirilebileceğini söyleyen Tatar, Kıbrıs Türk halkı ve Kıbrıs Rum halkının menfaatleri için sağlık, kriminal olaylar ve deprem gibi önemli konularda iş birliği yapılabileceğini belirtti.

Toplantının başında yaşanan deprem dolayısıyla Hristodulidis’in taziyelerini ilettiğini dile getiren Tatar, Hristodulidis’in Şampiyon Melekler ve diğer yaşamını yitirenler için taziyelerini ve üzüntülerini ilettiğini bildirdi.

Kıbrıs’ın deprem bölgesi olarak kabul edildiğini dile getiren Tatar, Kıbrıs’ta deprem olasılığının uzmanlarca değerlendirildiğini, uzmanların ne zaman nerede deprem olacağını kimsenin bilemeyeceğini söylediğini, spekülasyonlara imkan vermemek gerektiğini ilettiğini söyledi.

-“Deprem konusunda iş birliği”

KKTC’de depreme karşı önlemler çerçevesinde atılan adımları Hristodulidis’e aktardığını dile getiren Tatar, olası bir depremde nasıl iş birliği yapabileceğinin konuşulduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, deprem gibi bir olayın siyaseti olamayacağını söyleyerek, “İş birliği çerçevesinde bu konuda bir adım atılabilir” dedi.

Tatar, KKTC’deki, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı gibi kurum ve kuruluşların Adıyaman’da çok ciddi tecrübeler kazandığını, geçmişten de birikimleri bulunduğunu, Türkiye’nin de tecrübesiyle birlikte deprem konusunda bilgi birikimi ve tecrübe oluştuğunu bunları paylaşmaya hazır olduklarını ifade etti.

-“Hristodulidis olumlu yanıt verdi”

Hristodulidis’in de Güney’de bu konularda çalışmalar yapıldığını söylediğini belirten Tatar, “Bu tecrübenin birlikte geleceğe emin bir şekilde hazırlık yapmak için çok yerinde bir hareket olabileceğini ifade ettiğimde Hristodulidis de buna olumlu yanıt vermiştir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, ilerleyen günlerde bunun çalışmalarının başlayabileceğini kaydetti.

-“Kıbrıs Türk halkının acımasız izolasyonlar ve ambargolar altında yaşaması kabul görmüyor”

Bugün yapılan görüşmenin esas amacının tanışma olduğunu dile getiren Tatar, Hristodulidis’e gerek pandemi döneminde gerek Ukrayna savaşı gerekse deprem dolayısıyla ekonomik sıkıntılar yaşanırken Kıbrıs Türk halkının acımasız izolasyonlar ve ambargolar altında, böyle bir muamele görmesinin kabul görmediğini ve görmeyeceğini ifade ettiğini söyledi.

Kıbrıs’ta uzlaşının gerçekler temelinde olabileceğini Hristodulidis’e anlattığını dile getiren Tatar, görüşmenin resmi bir buluşma olmadığını, gayriresmi buluşma olduğunu yineledi.

-“Biz Kıbrıs’ta yeni milli bir siyaset yürütüyoruz”

Hristodulidis’in ilerleyen zamanda yine buluşabileceklerini söylediğini belirten Tatar, kendisinin ise resmi pozisyonu tekrar ettiğini kaydetti.

“Bu pozisyonu tekrar halkımla paylaşmak istiyorum” diyen Tatar, “Bizim resmi görüşmelere ancak ve ancak egemen eşitliğimizin kabulüyle geçebileceğimizi BM huzurunda teyit ettim. Biz Kıbrıs’ta yeni milli bir siyaset yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Federal temelde bir anlaşma için 50 yıl görüşme yapıldığını söyleyen Tatar, yeni siyasete ihtiyaç doğduğunu, bu siyasetin Anavatan Türkiye’nin tam desteğiyle yürütüldüğünü Hristodulidis’e ifade ettiğini kaydetti.

Diyalog, iletişim ve birbirini anlamaktan yana olduklarını dile getiren Tatar, “Ama Kıbrıs’ın gerçekleri de böyle. Kendisinin de bunu bilmesi ve anlaması gerektiğini kendisine ifade ettim” dedi.

Tatar, konuşmasının sonunda BM Genel Sekreterinin Özel Temsilcisi Colin Stewart’a görüşme için bir kez daha teşekkür etti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tatar, depreme yönelik önerisinin olumlu karşılandığını mevcut komitelerden birinin içinde mi yoksa ayrı bir komitede mi olacağı konusunda ise kendisinin ayrı bir düzenlemenin daha ciddi olacağını değerlendirdiğini söyledi.

Tatar, KKTC devletinin teşkilat, kurum ve kuruluşlarının bir komitede tecrübelerini paylaşabileceğini, iş birliğinin olumlu gelişmelerinin yaşanabileceğini ifade etti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

“Ersin Tatar’ın Gözünden Mavi Vatan” kitabının sunumu yapıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olduğu dönemde Mavi Vatan ve Doğu Akdeniz ile ilgili söylemlerinden derlenen “Ersin Tatar’ın Gözüyle Mavi Vatan” kitabının sunumu yapıldı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, İstanbul Topkapı Üniversitesi Yayınları tarafından basılan kitap için Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen etkinlikte, editörler; İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, İstanbul Topkapı Üniversitesi öğretim görevlisi ve Mavi Vatan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Cihat Yaycı ile Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı Gökhan Güler kitap hakkında bilgi verdi.

Kitap, daha sonra Cumhurbaşkanı Tatar’a takdim edildi.

– Tatar: “Havada, denizde ve karadaki haklarımızdan vazgeçmeyiz”

Tatar yaptığı konuşmada, emekli bir general olan Prof. Dr. Cihat Yaycı’nın hukuki ve siyasi anlamda Mavi Vatan kavramının gelişmesinde çok önemli çalışmalarının olduğunu belirterek, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC’nin Mavi Vatan’da jeopolitik ve jeostratejik bakımdan birlikte hareket etmesi konusunda değerlendirmelerde bulunduklarını ifade etti.

Başbakan ve Cumhurbaşkanı olduğu dönemlerde Mavi Vatan ile ilgili yaptığı değerlendirmelerden yola çıkılarak hazırlanan kitabın, kapsamlı çalışmalar sonucunda ortaya çıktığını kaydeden Tatar, kendisine daha önce fahri doktora verilen İstanbul Topkapı Üniversitesi tarafından yayımlanan kitabın kendisini mutlu ettiğini belirtti.

Tatar, kitabın editörlerine, Özel Danışmanı Gökhan Güler’e ve katkılarından dolayı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal’a teşekkür etti.

Mavi Vatan’ın milli siyasetin bir parçası olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, kitabın kendisi için çok değerli olduğunu ve bu kitabın Türkiye’de üniversitelerde, kurum ve kuruluşlara dağıtılması gerektiğini kaydetti.

Federasyon temelinde çözümün tehlikelerine işaret eden Tatar, federasyondan neden vazgeçilmesi ve iki devlet çözüm siyasetinin anlatılması gerektiğini vurguladı.

Annan Planı ve Crans Montana’da yaşananların ardından yeni bir sürece girildiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Ödenen bedeller, acılar ve şehitlerden sonra geri adım atmayız. Türkiye’nin garantörlüğü ve askeri varlığından vazgeçmeyiz. Uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan özden gelen müktesep haklarımız var. Havada, denizde ve karadaki haklarımızdan vazgeçmeyiz.” dedi

– Prof. Yaycı: “Konuşmaları derledik, editörlük yaptık, yorum yapmadık”

İstanbul Topkapı Üniversitesi Mavi Vatan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Cihat Yaycı da konuşmasında, kitabın yazarının Cumhurbaşkanı Tatar olduğunu belirtti. Tatar’ın Mavi Vatan ile ilgili söylemlerinden kitabın hazırlandığını anlatan Yaycı, “Ersin Tatar’ın gözüyle Mavi Vatanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti için ne anlam ifade ettiğini yazdık. Konuşmaları derledik, editörlük yaptık, yorum yapmadık.” dedi.

İstanbul Topkapı Üniversitesi’nin yayımladığı kitabın üniversite için gurur ve onur kaynağı olduğunu belirten Prof. Yaycı, Mavi Vatan’ın Türk Devletler Teşkilatı için ekonomi, güvenlik ve siyaset açısından önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin sismik araştırma gemilerine KKTC bayrağı çekilip sondaj yapılırsa, milli bilincin canlanacağını dile getiren Yaycı, bu olayın törenle yapılmasının da dünyaya verilecek mesaj açısından önemli olduğunu kaydetti.

– Prof. Alkin: “Yüksek lisans programımızda Mavi Vatan üzerine dersler veriyoruz”

İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin de konuşmasında, üniversitede Deniz Siyaseti ve Stratejileri Araştırma Merkezi kurulduğunu ve tamamen Mavi Vatan üzerine çalışma yapıldığını belirterek, Deniz Siyaseti ve Stratejileri Yüksek Lisans programını açtıklarını ve derslerin Mavi Vatan üzerine olduğunu vurguladı.

Dört bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde Ersin Tatar’ın Mavi Vatan konusundaki söylemleri, ikinci bölümünde iki devletli çözüm vizyonu, üçüncü bölümünde Maraş açılımı, Kıbrıs’ta vakıflar ve Maraş’taki vakıf malları ve dördüncü bölümde KKTC’nin müstakil olarak tanınmasına yönelik diplomatik adımlar yer alıyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Başbakan Üstel, Aleminyo Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, 21 Temmuz Aleminyo Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.
Üstel mesajında;
‘“1974 yılında Aleminyo köyünde, EOKA-B ve Yunan destekli Rum Ulusal Muhafızları tarafından hunharca gerçekleştirilen saldırıda hayatını kaybeden aziz şehitlerimizi asla unutmadık, unutmayacağız.

Kıbrıs Türk halkının hafızasında derin izler bırakan bu insanlık dışı katliamda yaşamını yitiren Aleminyo Şehitlerini rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Ruhları şad olsun.” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, MÜSİAD KKTC Olağan Genel Kurul Toplantısına katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 3. Olağan Genel Kurul Toplantısına katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, genel kurulda yaptığı konuşmada, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 51’inci yıldönümünün ardından önemli bir etkinlikte bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Avustralya, İngiltere, Polonya ve Almanya ziyaretlerinde MÜSİAD’ı ziyaret ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, MÜSİAD’a yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı teşekkür ederek, genel kurulun hayırlara vesile olmasını diledi.

Genel kurula katılan Mavi Vatan’ı gündeme getiren Cihat Yaycı’ya yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, MÜSİAD KKTC Başkanı Ramazan Gündoğdu’nun da bir denizci olduğuna işaret etti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki limanlarda yapılan lojistik işlerle tanınmamışlığa rağmen başarılı çalışmalar yapıldığına dikkat çekti.

Mavi Vatan ve Doğu Akdeniz ile ilgili yaptığı açıklamalarının kitaplaştırıldığını ve kendisine takdim edildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, bu noktadan hareket edilerek, Topkapı Üniversitesi’nde Mavi Vatan ile ilgili araştırma merkezi kurulduğunu vurguladı.

Ülkeye yatırım için güven duyulması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, bir ülkede gelecek yoksa yatırım yapılmadığını aktardı.

İki devletli çözüm siyasetinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “Federasyon temelinde çözüm olursa Türk askeri çekilecek ve Türkiye’nin garantörlüğü sona erecek, böylece güven ortamı ortadan kalkacak” dedi.

Rum yönetiminin Kıbrıs Türkü’nün gelişip kalkınmasını önlemek için mülkiyet konusunda haksız saldırılarda bulunduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, geçen hafta New York’ta Kıbrıs Konulu Genişletilmiş Toplantı’da Kıbrıs Türkü’ne yapılan haksızlıkları dile getirdiğini ve Rumların Kıbrıs Cumhuriyetini ele geçirmelerinin ardından Kıbrıslı Türklerin’in de kendi devletini kurduğunu söylediğini kaydetti.

KKTC’nin turizm, yükseköğrenim, inşaat, hizmet sektörü, tarım ve sanayide başarılarının bulunduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, TEKNOFEST’in başarıyla gerçekleştirildiğini, Türktelekom’un fiber optik altyapıyı yapmaya başladığını ve bilişim adası olma yolunda ilerlenildiğini dile getirdi.

Üretileni ihracat etmenin önemli olduğunu ancak kolay olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bu nedenle mukayeseli avantajlı olunan sektörler turizm ve yükseköğrenim ile yan sektörlere önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

Devamını Oku

Trending

Reklam