Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar dördüncü yılını TAK’a değerlendirdi… “Ana hedefim kendi devlet çatımızda adil kalıcı sürdürülebilir bir anlaşma”

Published

on

Cumhurbaşkanlığı’nda dördüncü yılını tamamlayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Ana hedefim; Kıbrıs Türk halkının mutluluğu, refah içerisinde egemen, bağımsız ve özgür olarak kendi vatanında, kendi devletinin çatısı altında yaşayacağı adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşmaya ulaşmaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, görevde dört yıl geride kalırken, halka verdiği sözleri yerine getirmenin huzuru içinde olduğunu belirterek, “İçeriden ve dışarıdan şahsıma karşı yapılan saldırılara ve operasyonlara aldırmadan, hak ve doğru bildiğim yolda halkımla beraber yürümeye devam ediyorum. Alnım açık ve başım diktir” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, dördüncü yılını Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) değerlendirdi.

-“Egemenlik hakkı pazarlığa açık değil”

“Yeni Bir Dönem Yeni Bir Vizyon Yolunda Cumhurbaşkanlığı’nda Dört Yıl” sloganıyla dördüncü yılını değerlendiren Tatar, Kıbrıs konusunda asla diyalogdan ve masadan kaçmadığını, ancak Kıbrıs Türk halkının egemenlik hakkının asla pazarlığa açık olmadığını vurguladı.

Göreve geldiği günden “iki devlet siyasetini” ortaya koyduğunu ve bu konuda başarılarının çok büyük olduğunu ifade eden Tatar, bu siyaseti anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle dünyaya anlattıklarını ve anlatmaya devam ettiklerini söyledi.

Cenevre’de yeni siyaseti masaya koyduklarını ifade eden Tatar, tarihi toplantıda, masaya farklı fikirlerle geldiklerini ve yeni siyaseti sunduklarını anımsattı.

Federal çözüm arayışlarının sonuçsuz kalmasıyla BM’nin de yeni fikirlere açık olduğunu, bu çerçevede “iki tarafı nasıl bir araya getirebiliriz” diye çalıştığını anlatan Tatar, dünyaya, Türk Devletleri Teşkilatı ile İslam İşbirliği Teşkilatı’na, Türkiye desteğiyle, 256 ülkede Kıbrıs sorunu ve yeni siyasetin anlatıldığını kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgedeki en büyük ve en güçlü devlet olduğunu belirten Tatar, Kıbrıs Türk halkının egemenlik hakkı için çalıştığını ve BM başta olmak üzere bulunduğu her yerde haklı davayı anlattığını söyledi.

İngiltere’nin Kıbrıs’ta egemen üslere sahip olduğunu, Rumların da Kıbrıs Cumhuriyeti’ni çaldığını ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk halkının egemenlik hakkını istediğini; var olan bir hakkın pazarlığa tabi olmadığını kaydetti.

“Egemenliğimiz özden gelen hakkımızdır” diyen Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dönüşün geçmişte kaldığını, artık iyi komşuluk, iki devletin iş birliğini geliştirme zamanı olduğunu belirtti.

Enerji, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması, su ve her alanda komşuluk ilişkilerinin geliştirilebileceğini ifade eden Tatar, göçmenler, adanın savunması, deprem, kara para, uyuşturucu konularında da iki taraf otoritesinin ortak çalışması gerektiğini söyledi.

Bunun iki tarafın da, her iki halkın da faydasına olduğunu ifade eden Tatar, müzakereler için henüz ortak zemin oluşmadığını ancak nihai çözümden önce iş birliği yapılabileceğini kaydetti.

Diyalog ve görüşmeden asla kaçmadığını, resmî müzakereler için zeminin oluşması gerektiğini, ancak iş birliği konusunda tereddütsüz yer aldığını işaret eden Tatar, “’Dünya ile ilişkiler sıfırlandı’ gibi haksız eleştirileri asla kabul etmem. Kıbrıs Türk halkına hizmet için her yere gidiyorum. İngiltere, Türkiye dünyanın neresinde halkım varsa ilişkileri geliştirmek bağı güçlendirmek için gidiyorum. İlk kez Avustralya’ya giden Cumhurbaşkanı’yım. Oradaki memnuniyeti gördüm, köprü kurdum. Hedefimiz, KKTC devletine, dünyanın neresinde yaşıyorsa yaşasın tüm vatandaşlarımıza aidiyet duygusunu geliştirmektir” dedi.

-İkamet şartı olmadan oy hakkı

Tatar, verilen bu değerin bir sonraki adımının, ikamet şartı aramadan oy kullanmak isteyen vatandaşlara oy hakkı verilmesi olmasını istediğini ifade etti.

“Askerlik var ama oy hakkı yok” eleştirisini anımsatan Tatar, ikamet şartı aramadan oy hakkı verilebileceğine, bunu hükümetle de paylaştığını kaydetti.

Geride kalan dört yılda halkla diyalog, iyi ilişkiler geliştirdiğini, her zaman kapılarının tüm kesimlere açık olduğunu ifade eden Tatar, iki devletli çözümü de, Türkiye’nin desteğiyle dünyaya anlattıklarını, egemenlik hakkı, barış huzur güvenin devamlılığı, bölgede Türk- Yunan dengesinin korunması, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi adına adımlar attıklarını anlattı.

Türkiye ile bağların daha da güçlendiğini ifade eden Tatar, YÖK ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin desteğiyle eğitim yanında turizm alanının geliştiğini kaydetti.

Ercan Havalimanı’nın Türkiye’de 4. sırada olduğunu, Türk dünyası ile ilişkiler kurulduğunu ve TDT’de gözlemci üye olduklarını belirten Tatar, eşi Sibel Tatar’ın da sosyal projeler ile büyük işlere imza attığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, şöyle devam etti:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde demokratik ve şeffaf bir ortamda 18 Ekim 2020 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda halkımız kendi özgür iradesiyle beni Cumhurbaşkanı seçti. Aradan dört yıl geçmiş olup, görevimin dördüncü yılını tamamlamış durumdayım.

Cumhurbaşkanı seçildiğim gün, siyasi görüşü ne olursa olsun herkesi sevgiyle kucaklayacağıma ve herkese eşit davranacağıma söz vermiştim. Bu sözümü yerine getirmenin huzuru içindeyim.

Halkımıza bir söz daha vermiştim: Göreve başladığım ilk günden itibaren Kıbrıs konusundaki gelişmeleri, hangi icraat ve faaliyetlerin yapıldığını, nelerin hayata geçirildiğini ve nelerin yaşandığını açıklayacak ve halkımızı bilgilendirecektim. Cumhurbaşkanlığı’nda birinci görev yılımı tamamladığımda, bir yılda neler yapıldığını ve nelerin yaşandığını açıkladım. İkinci ve üçüncü görev yıllarım tamamlandığında da gereken açıklamalarda bulundum.

Şimdi ise, Cumhurbaşkanlığı’nda görevimin dördüncü yılını tamamlamış bulunuyorum. Hazırladığımız bir kitapçıkla dördüncü yılda yine halkımızı bilgilendirmek ve tarihe not düşmek adına gereken açıklamalarda bulunuyorum. Vermiş olduğum sözü yerine getirmenin huzuru içerisindeyim.”

Cumhurbaşkanı Tatar, görevdeki dördüncü yılı için hazırlanan “Yeni Bir Dönem Yeni Bir Vizyon Yolunda Cumhurbaşkanlığı’nda Dört Yıl” adlı kitapçıkla da icraatlarını paylaştı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Belediye Başkanları, Kıbrıs Türk Yerel Yönetimlerinin uluslararası görünürlüğünü artırmak için Brüksel’de

Published

on

By

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği (KTBB), Kıbrıs Türk Yerel Yönetimlerinin uluslararası görünürlüğünü artırmak için “Kıbrıs’ta Bölgesel Kalkınma Yolu ile Yerel Yönetimleri Yakınlaştırmak” başlığı altında Brüksel temaslarına başladı.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, ziyaret kapsamında, Avrupa Parlamentosu Üyesi, Hukuk İşleri Komitesi Başkanı İlhan Küçük ev sahipliğinde Kıbrıs’tan 13 Belediye Başkanının katılımıyla bir de panel düzenlendi.

Kıbrıs Türk Yerel Yönetimlerinin uluslararası platformlardaki görünürlüğünü artırmak amacıyla gerçekleştirilen panelin açılış konuşması, Avrupa Parlamentosu Üyesi İlhan Küçük ve Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar tarafından yapıldı.

İki oturumdan oluşan panelin birinci oturumunun moderatörlüğü EPC’de Kıdemli Politika Analisti ve Avrupa Dünyada Programı Başkan Yardımcısı Amanda Paul yaptı. Birinci oturuma panelist olarak Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Dünya Bankası Yerel Yönetimler Uzmanı Valeria Morrica ve Uluslararası Şehir Yöneticileri Derneği Avrupa Direktörü Peter Agh olarak katıldı.

Panelin ikinci oturumunun moderatörlüğünü ise Kıbrıs Türk Ticaret Odası Brüksel Temsilcisi Lale Şener yaparken, panelde Avrupa Komisyonu Kıbrıs Yerleşim Desteği Birimi Başkanı Giulia Bertezzolo, Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul panelist olarak yer aldı.

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı ile KKTC Brüksel Temsilcisi Büyükelçi Ayda Soylu da paneli izleyenler arasındaydı.

Brüksel ziyaretine katılan diğer belediye başkanları ise şöyle:

“KTBB Asbaşkanı ve İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Değirmenlik-Akıncılar Belediye Başkanı Ali Karavezirler, Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, Çatalköy-Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok, Geçitkale-Serdarlı Belediye Başkanı Halil Kasım, Mehmetçik-Büyükkonuk Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Taçoy: Mülkiyet konularının üzerine gitmede siyasal boyutta eksikliğimiz var

Published

on

By

UBP Milletvekili Hasan Taçoy BRT’de ’18. Saat’ programına katılarak mülkiyet konusunda gelinen durum ve yapılması gerekenlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Taçoy, “Güney Kıbrıs hukuku siyasallaştırıp bugünkü olayı yaratıyor. Yani eğer bu iş siyasallaştıysa ve hukuk siyasal yönü ile gidiyorsa demek ki bizim de artık siyasal olarak buna karşılık vermemiz lazım. Bizim bugün üzerinde çalıştığımız ve geliştirdiğimiz hep bütün argümanlar da bunun üzerine olacak” dedi.

Taçoy “Güney’in yapmış olduğu ve yapmakta olduğu, aldığı kararların tümü bizim insanımızın başını ağrıtmakta. Ekonomik olarak bizi olumsuz etkilemekte. Avrupa’nın vermis olduğu o süslü püslü sözcüklerin arkasında böyle bir olayın gelmesi ve bunu bir Avrupa Birliği ülkesinin yapması, herhangi bir AB ülkesinin Güney’e bu konuda yaptırım uygulamaması gerçekten üzücüdür” dedi.

Bu noktaya gelinmesinde Türk tarafının hatası var mı? şeklinde bir soruya ise Taçoy, “Muhakkak ki hata demeyeceğim ama eksikliğimiz var. Eksikliğimiz var. Onları hızlı bir şekilde cover ederiz. Nedir eksikliğimiz? Konularla ilgili çalışmalar ve ilgi. Konuların üzerine gitme noktasında siyasal boyutta bir eksiklik görülebilir” diye konuştu.

“ÜZÜLÜYORUM, O GÜNDEN BUGÜNE GELİNECEĞİNİ HESAP ETMEK GEREKİRDİ”
İlk tutuklamadan sonra yaptığı ilk açıklamada daha çok şeyler gelebileceği uyarısında bulunduğunu anımsatan Taçoy, “O gün yazmıştım bugün Simon Aykut …yarın ise bu iş Ahmet, Mehmet’e gelecek. Ve kendi müteahhitimize gelecek demiştim. Bugün geldiğimiz noktada yine aynı yere geldiğimizi gözlemliyorum ve buna da üzülüyorum. O günden bugüne gelineceğini hesap etmek gerekirdi. Ve ona göre davranmak gerekirdi.” dedi.

“MECLİS OLARAK STRAZBURG’DA GÖRÜŞMELERİ YAPMAK İÇİN KOLLARI SIVADIK”
Taçoy, hükümetin ve Cumhuriyet Meclis’nin, Güney Kıbrıs’ın mülkiyet konusunda gerçekleştirdiği girişimlere, tutuklamalara karşılık yürüttüğü çalışmaların kısa sürede görüleceğini ifade etti.
UBP milletvekili Hasan Taçoy, “Net bir şekilde söylüyorum. Halkımız şunu bilsin! Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Taşınmaz Mal Komisyonu’nun ortadan kalkması için iki kez oylama yapılmıştır. İhtiyaç duyulan 24 oy’a Güney ulaşamamıştır. 3. kez Haziran ayının ortasında denenecek. Bir oylama da Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kararlarının kabulü ile ilgilidir. Burada politik olarak diplomatik birçok çalışmanın yapılması gerekir. Biz bu çerçevede bu görüşmeleri yapacağız ve gerekli yazışmaları yapıp, gereken ne ise onu da dillendireceğiz… Hükümetin ayrı çalışması olacak ama Meclis olarak bizler Strazburg’da bu görüşmeleri yapmak için kolları sıvamış durumdayız”şeklinde konuştu.

“AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA ZAYIF NOT ALDIK”
Meclis’i temsilen Fikri Toros ve Oğuzhan Hasipoğlu ile birlikte çalışma içerisinde olacaklarını söyleyen Taçoy, “2018’den beri Avrupa Parlamentosuna gitmedim. Gördüğüm kadar ile İngiltere’nin çıkışıyla da Kıbrıs’a Güney’in kendi içindeki sıfatlara hakimiyet kıldığı bir ortam oluştu. Bu tamamen yanlıştır. Bunun ortadan kalkması lazım. Birilerinin bunu siyasi ve diplomatik bir dille izah etmesi lazım. Kimlerin? Milletvekillerinin. Oradaki muhatabınız daima seçilmiş olan kişi seçilmiş olan kişiye anlatır. Yani bugüne kadar zayıf not mu aldık diyorsunuz? Biraz zayıf not aldık” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Engelsiz Yaşam Evi’nde 19 Mayıs kutlandı

Published

on

By

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu ile Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Demirhan Engelsiz Yaşam Evi’nde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen etkinlikleri izledi.

Baknalıktan yapılan açıklamaya göre, Gardiyanoğlu ve Başçeri, gençlerle birlikte yemek yedi ve merkezde eğitim gören gençlerin gösterilerini izledi. Törende, Engelsiz Yaşam Evi bünyesinde düzenlenen eğitim programlarına katılan ailelere sertifikaları takdim edildi.

Etkinlikte konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, özel gereksinimli gençlere dünya standartlarında eğitim verilebilmesinde bakanlığa yardımcı olan Türkiye Büyükelçiliği’ne teşekkür etti. Demirhan Engelsiz Yaşam Evi’nin hikayesinin bambaşka olduğuna dikkat çeken Gardiyanoğlu, “Açılamaz dendi açtık. Eğitim verilemez dendi vermeye devam ediyoruz. Siz gençlerin içten sevgisi ve gönül bağımız en büyük motivasyonumuzdur. Siz burada olduğunuz sürece biz de burada olmaya devam edeceğiz” dedi.

TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de konuşmasında, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle Engelsiz Yaşam Evi’nde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hayata geçirilme hikayesini çok iyi bildiği kurumda gençleri, eğitmenleri ve velileri bir arada görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade Başçeri, merkezin hizmet etmesine katkı koyan herkese çabalarından dolayı teşekkür etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam