Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar herkesin aşı olması için çağrıda bulundu

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ’de katıldığı özel yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Ülkedeki Covid-19 salgın yönetimine ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Tatar,20 ve 40’lı yaş gruplarının aşı olmaya gitmediğini, ülkenin yüzde 70’inin henüz aşılı olmadığını söyledi.

Aşılanma oranının yüzde 70’lere çıkması gerektiğini belirten Tatar, milyarlarca insanın dünyada aşıya ulaşamadığını, ancak ülkede yeterli miktarda aşı olmasına karşın insanların aşılanmak istemediğini vurguladı.

Aşılı insanların hastalığı daha hafif atlattığını ve daha az bulaştırdığını kaydeden Cumhurbaşkanı, hastanede yatanların yüzde 65-70’i ve yoğun bakımındakilerin yüzde 95’inin aşısız olduğuna dikkat çekti.

Tatar, aşısızların antijen ve PCR test ücretlerini ödemesine karar verildiğini de vurgulayarak, aşının teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Aşısız vatandaşların üzerinde toplumsal baskı kurulması gerektiğini de dile getiren Tatar, 150-200 arası günlük vaka sayısının aşağı çekilmesi gerektiğini, önlem alınmazsa kış aylarında bulaşın daha da artacağını hatırlattı.

Türkiye’nin yardımlarıyla inşa edilen Acil Durum Hastanesi’nin neredeyse bir yıldır kesintisiz çalıştığını ve şu anda yüzde 85’inin dolu olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, sağlık çalışanlarının hem yoğun hem de yorgun olduklarını belirtti.

Kıbrıs konusundan öte gündemin sağlık olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, “Önümüz kış, bunun önünü şimdiden almak lazım. Gereksiz kalabalıklara girmemek lazım. Maske, mesafe, hijyen kurallarına uymak lazım. Gece Kulüpleri, diskolar, barlar, esas riskin oluştuğu ortamlardır” diyerek, tüm vatandaşları önlem almaları için uyardı.

Covid-19 dışındaki sağlık hizmletlerinin de aralıksız devam ettiğini ve Sağlık Bakanlığı üzerindeki yükün arttığını anlatan Tatar, olabilecek hataların eğitim ve diğer tüm alanları olumsuz etkileyeceğini, kimsenin bu kadar bencil olmaya hakkı bulunmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, AB’den aşı alınmasına karşı olmadığı da yineleyerek, aşıların hayat kurtardığını, kendi muhatabı olan AB yetkilileriyle bu çerçevede görüşmekten de hiçbir zaman kaçınmadığını anlattı.

AB’nin Kıbrıs Türkü’nün hakkı olan aşı miktarının sadece yüzde 5’ini verdiğini dile getiren Tatar, aşı sertifikası konusunda da konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, AB sistemine entegre olma konusunda yaşanan sıkıntının, oluşturulan sosyal medya platformuyla aşıldığını, vatandaşların aşı sertifikası ve PCR testlerini ekleyerek, yolculuk yapabildiklerini anlattı.

Bazı yabancı havayolu şirketlerinin sorun çıkarmaya devam ettiğini de ifade eden Tatar, bunların aşılması için en iyi şekilde çalıştıklarını ve temaslarını sürdürdüklerini belirterek, bu problemlerin de yavaş yavaş aşışacağını söyledi.

AB’den gelmesi gereken ancak verilmeyen aşıların eksikliğinin TC tatarfından kapatıldığını da söyleyen Cumhurbaşkanı, İngiltere ve AB’de eğitim gören gençlerin bu bilinçle aşılandıklarını kaydetti.

Rum Yönetimi’nin pasaportları iptal etmesiyle ilgili olarak da Cumhurbaşkanı Tatar, 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucu ortağı olan Kıbrıslı Türklerin söz konusu pasaportu seyahat özgürlüğü için aldığına işaret etti.

“Bu karar hukuksuzdur, ırkçılıktır” ifadelerini kullanan Tatar, “Halkımız bu pasaportu bir kolaylık için almıştır. Anayasal bir haktır. Rum tarafının yaptığı aymazlıktır. Siyasi meseleyi bireysel boyuta çekmektir. Bu siyaseti yapmak bizim en doğal hakkımzdır ama pasaport alma noktasındaki bireysel hakların elimizden alınması doğru değildir. Benim kişisel olarak bir sıkıntım yoktur. Ama alınan bu karar doğru değildir. Kıbrıs Cumhuriyetinin kurucu ortağı olduğumuz için. Bu bir tehditdir” dedi.

Tatar, BM’nin Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’ni adanın tek devleti olmadığını kabul edene, Kıbrıs Türkü’nün egemenliğini tanıyana kadar bunun bir hak olduğunu dile getirdi.

Yapılanın doğru olmadığının, Rum tarafında da dile getirildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bu durumun AB’yi de ilgilendirdiğini söyledi.

Tatar, Rum Yönetimi’nin böyle bir adım atacağının sinyallerini aldıklarını belirterek, “Maraş konusunda bizim siyasetimiz doğru bir siyasettir” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin de bu konuda Kıbrıs Türkü’ne desteğinin tam olduğunu kaydeden Tatar, “Biz bir 47 yıl daha Maraş’ı kapalı tutamazdık. Çünkü Rum tarafı bizim iyi niyetimize karşı adım atmamıştır. Biz her ne kadar da Vakıflar İdaresi’nin ortaya koyduklarına rağmen uluslararası hukuka aykırı hareket etmiyoruz. Biz bu Maraş açılımını mağduriyetlerin giderilmesi, insan haklarının iadesi için yaptık. Çoğunlukla da mali yetersizlik nedeniyle iade olacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs’ın AİHM’e gitmesi halinde bu teze karşı ne söyleyeceklerini merak ettiğini söyledi.

Tatar, “Kıbrıs eskli Kıbrıs değil, Doğu Akdeniz artık eski Doğu Akdeniz değil. Ezber bozıulmuştur ve bu meseleyi KKTC ve iki devletlilikle çözülecektir. Çünkü fırsatlar kaçırılmıştır. Kıbrıs Türkü yıllardır büyük haksızlığa uğruyor. Ambagolar altında yaşıyor. Dolayısıyla şimdi bir bedel ödenecekse onlar da ödeyecek” dedi.

Tatar, artık iki ayrı egemen devletin işbirliğine dayalı bir çözüm siyaseti izlendiğini belirterek, egemenliğin kabulünün Kıbrıs Türkü’nün varlığının kabulü anlamına geldiğini söyledi.

Bu tezin bütün dünyaya anlatıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, işin detayına bakıldığında Kıbrıs Türkü’nün haklılığının görüldüğünü ifade etti.

Tatar, “Önemli olan halkın bir varlığının kabulüdür. Bu da egemenliğimizin kabulünden geçmektedir” dedi.

Türkiye’nin Kıbrıs’ta ilhak diye bir politikası olmadığını vurgulayan Tatar, Türkiye’nin tek hedefinin Kıbrıs Türkü’nün kendi aykaları üzerinde duran bağımsız bir ülke yaratmak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün Türkiye’nin garanti ve güvenliğinden asla vazgeçmeyeceğini belirterek, TSK’nın Ada’daki barışın teminatı olduğunu vurguladı.

Pasaport konusuyla ilgili kendisinin değil ama bazı işadamlarının önümüzdeki dönemde hukusal bir süreç başlatabileceğini ifade eden Tatar, Ruım tarafının attığı bu adımın Maraş politikasında bir değişikliğe yol açmayacağını söyledi.

Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanlığı için bir isim önerildiğini belirten Tatar, başkan ve birkaç üye için Yüksek Adliye Kurulu’nun önümüzdeki günlerde bir karar alacağını söyledi.

Tatar, “365 genelde 35 de pilot bölgede müracaat var. 47 yıldır aldatılan insanlar Rum Yönetimi’ne tepki gösteriyor. Rum tarafındaki yönetim için büyük bir sıkıntı yarattı. Taşınmaz Mal komisyonu süratli karar üretirse müracaatlar da artacaktır. Uluslararası hukuka uygun kararlar alınacak” dedi.

Önemli olanın Maraş’ın her türlü potansiyeli ile KKTC sınırları içinde açılması olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş’ın yeniden marka haline geleceğini ve ekonomiye önemli bir katkısı olacağını vurguladı.

Maraş açılımının iki devletlilik siyasetini de güçlendirdiğini kaydeden Tatar, “Şimdi teraziyi bize dönüdürme zamanı geldi. Yıllarca mağdur edildik artık başka bir rota, başka bir süreç yaşanıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, New York ziyaretiyle ilgili olarak, resmi müzakerelerin başlayabilmesi için egemen eşitliğin tanınması gerektiğini belirtti.

Tatar, “Egemen eşitliğin kabulüyle resmi müzakerelere geçilecektir. Cenevre’de de bunun adımı atıldı. Başka bir devlete yama olmamaız sözkonusu olamaz” dedi.

Cumhurbaşkanı “BM Genel Sekreteri New York’ta bizimle görüşecek, gayriresmi bir yemekte de bizi buluşturabilir. Ama resmi müzakereler için egemen eşitliğimizin tanınması lazım. 1 ay içinde ortak zeminin bulunacağına inanmıyorum” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

BRTK Müdürü Özkurt BRTK’nın 61. kuruluş yıldönümü için mesaj yayımladı:“Mensubu olmaktan her zaman gurur duyduğum BRTK’nın 61’inci yaşı kutlu olsun”

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun (BRTK) kamu yayıncılığı sorumluluğu ve doğruluk ilkesiyle, Kıbrıs Türk halkının sesini dünya genelinde duyurmayı sürdürdüğünü söyledi.

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt, kurumun 61’inci kuruluş yıldönümü dolayısı ile mesaj yayımladı.

Özkurt mesajında, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun, Kıbrıs Türk halkının sesini duyurmak ve haklarını savunmak amacıyla, 25 Aralık 1963’te Bayrak Radyosu olarak yayın hayatına başladığını söyledi.

Rum saldırılarının yoğunlaştığı ve 21 Aralık 1963 Olayları’nın hemen ardından “bayrak, bayrak, bayrak” anonsuyla halka moral kaynağı olan Bayrak Radyosu’nun, Kıbrıs Türk toplumunun sesini dünyaya duyurmak için bir gereklilik olarak doğduğunu kaydeden Meryem Özkurt, zamanla tek radyo kanalından 6 radyo ve 3 televizyon kanalına dönüşerek büyüdüğünü anlattı.

Kurum Müdürü Özkurt mesajında, “Bugün, web sitesi üzerinden günde ortalama 10 bin kullanıcıya doğru ve hızlı haber sunmaktadır. Dijital medya ve sosyal medyanın etkisiyle yanıltıcı haberlerin yayılması giderek hızlanmış ve doğru bilgiye ulaşmak daha da zorlaşmıştır. Ancak, BRTK kamu yayıncılığı sorumluluğu ve doğruluk ilkesiyle hareket ederek, Kıbrıs Türk halkının sesini dünya genelinde duyurmayı sürdürmektedir. Gelişen teknolojiyi kullanarak etik ve tarafsız habercilik anlayışıyla, KKTC’nin tanıtımına katkıda bulunan BRTK, halkın doğru bilgiye ulaşması adına çalışmalarına aynı disiplin ve sorumlulukla devam etmektedir. Mensubu olmaktan her zaman gurur duyduğum Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun 61. yaşı kutlu olsun” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

BRTK Yönetim Kurulu Başkanı Tokel, BRTK’nın 61. Kuruluş yıldönümünü kutladı

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nın 61’inci kuruluş yıldönümü dolayısı ile mesaj yayımladı.

Tokel mesajında, Kıbrıs Türk Halkı’nın özgür ve gür sesi olan, günümüzde Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak kullanılan eski Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı Binası’nın garajından 25 Aralık 1963 günü yayılan ve “Bayrak, Bayrak, Bayrak, Burası Kıbrıs Türk Mücahidinin Sesi” anonsu ile başlayan destansı yürüyüşle, varoluş mücadelesinin adada ve dünyada yankılanan sesi haline dönüşen Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun bugün 61 yaşında oduğunu söyledi.

“Adını, gökyüzünde dalgalanan bayraklarımızdan alan bu müstesna Kurum, 61 yıllık köklü ve güçlü geçmişi ile tarihin kendine yüklediği misyona bağlı olarak, Kıbrıs Türk kimliğinin, kültürünün ve bizi biz yapan tüm değerlerin bayrak taşıyıcısı olmaya devam etmiştir” diyen Tokel, BRTK Yönetim Kurulu olarak en temel hedeflerinin kurumu, bu köklü geçmişine güçlü bir de gelecek eklemek olduğunu vurguladı.

Mesajında, bu hedef doğrultusunda, Kurumun yasal, yapısal ve teknolojik dönüşümünü gerçekleştirebilmesi, güvenilir, hızlı ve özgün içerikleri ile halkın sesini ve sözünü yeni iletişim eko-sistemi içerisinde bulunan tüm mecralardan dünyaya duyurabilmesi ve etkili bir yayın kaynağı olabilmesi adına gerekli adımları atıkleriniğ dile getiren Tokel, “Çünkü biliyoruz ki; Kıbrıs Türk Halkı’nın milli, sosyal ve kültürel değerlerini, ulusumuzun hak ve çıkarlarını savunmak, halkın doğru ve güvenilir habere erişimini sağlamak, kamuoyunu dezenformasyon ve manipülasyonlara karşı koruyarak, devletimiz ve milletimizin sesinin dünyaya güçlü bir şekilde duyurulması adına çağı yakalamak ve yeni medya düzeni içerisindeki güçlü yerimizi almak şarttır. İnançlıyız, kararlıyız ve umut doluyuz” dedi.

Özdemir Tokel, Kıbrıs Türk Halkı’nın medyadaki özü, gözü, sesi, sözü ve gücü olma misyonunu hep önde tutarak, devleti ve halkı temsil ettiğini asla unutmayan, ortak milli, kültürel ve sosyal değerlerden ödün vermeyen, gündem olan değil gündem yaratan, tepki yaratan değil etki yaratan, hem gündemi izleyen hem de gündemi belirleyen, gözü halkına, yüzü dünyaya dönük, erişen ve erişilen, sesi ve sözü her yerde, her platformda duyulan, saygı duyan, saygı duyulan, halka kapıları açık, halkın kapılarını açtığı BRT’yi güçlü yarınlara birlikte taşıyacaklarını da kaydederek, “Bu vesileyle; Kurum’umuzun 61’nci kuruluş yıl dönümünü şahsım ve Yönetim Kurulu’muz adına bir kez daha kutluyor, 61 yıllık tarihinde Kurum’a emek veren herkese minnet duygularımızı iletiyor, aramızdan ayrılanların aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyor, BRT’nin tüm basın emekçilerine ve yöneticilerine en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

TAK Müdürü ve YK Başkanı, BRTK’nın 61 yaşını kutladı

Published

on

By

Türk Ajansı Kıbrıs Müdürü Fehmi Gürdallı ve Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Akkurt da BRTK’nın 61’inci kuruluş yıldönümü dolayısı ile BRTK Müdürü Meryem Özkurt ve Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel’e kutlama mesajı gönderdi.

Türk Ajansı Kıbrıs Müdürü Fehmi Gürdallı ve Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Akkurt da BRTK’nın 61’inci kuruluş yıldönümü dolayısı ile BRTK Müdürü Meryem Özkurt ve Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel’e gönderdikleri ortak kutlama mesajında, kurumun 61’inci kuruluş yıldönümünü, Türk Ajansı Kıbrıs adına kutladılar.

Mesajda, “Kamu yayıncısı olarak BRT, Kıbrıslı Türklerin aynı zamanda görsel hafızasıdır ve halkın haber alma özgürüğünün sağlanmasında hayati önem taşımaktadır. Değişen ve dönüşen medya, BRT gibi kamu kurumlarına olan ihtiyacı azaltmamış, aksine artırmıştır. BRT gibi köklü kurumlar, dezenformasyon çağında halkın doğru haber için en temel kaynaklarından biridir ve olmaya devam edecektir. Bu vesileyle çalışmalarınızı tebrik eder, başarılarınızın devamını dileriz” denildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam