Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar: “Kıbrıs meselesi, milli bir meseledir. Bu meseleyi hiçbir zaman Türkiye’siz götüremeyeceğimizi bütün dünyayla paylaşıyoruz”

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs meselesi, milli bir meseledir. Bu meseleyi hiçbir zaman Türkiye’siz götüremeyeceğimizi bütün dünyayla paylaşıyoruz.” dedi.

İstanbul’da, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından “Barış Harekatı’nın 50. Yılında Kıbrıs Sempozyumu” düzenlendi.

Üniversitenin Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyuma çevrim içi katılan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı’nın kendileri için dönüm noktası olduğunu söyledi.

Enstitüye sempozyum için teşekkür eden Tatar, harekatın tarihteki önemine işaret ederek, “Kıbrıs meselesi, milli bir meseledir. Bu meseleyi hiçbir zaman Türkiye’siz götüremeyeceğimizi bütün dünyayla paylaşıyoruz. 1571’lere geri dönecek olsak, burası bir Osmanlı adasıdır. Osmanlı’nın çekilmesiyle burada kalan Kıbrıs Türkleri bu mücadeleyi onurlu şekilde sürdürmüş ve şimdi bağımsız Türk Devleti’nin sahibi olarak Türk Devletler Teşkilatı’na gözlemci olarak girmenin bahtiyarlığı içerisinde.” dedi.

Kıbrıs’taki üniversitelerde 144 farklı ülkeden öğrencinin eğitim gördüğünü ve her anlamda Kıbrıs’ın bağlantılarını daha da geliştirdiğini vurgulayan Tatar, herhangi bir konuda direkt temas kuramadıkları ülkelerle Türkiye üzerinden bağlantı sağladıklarını anlattı.

Tatar, Kıbrıs’a gelen turistlerin, Rumları ve Kıbrıslıları görünce, “Bir ülkede iki ayrı devlet, iki ayrı halk yaşıyor.” diyerek şaşkınlık yaşadıklarını belirtti.

– “Kıbrıs meselesi, bölgedeki diğer aktörler için de önemli stratejik mesele”

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, Kıbrıs’ın, tarihsel olarak kültürel çeşitliliği, etnik grupları ve stratejik konumuyla dikkati çeken önemli bir ada olduğunu dile getirdi.

Adadaki Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs Rumları arasında 20. yüzyılın ortalarında süregelen gerginliklerin, Kıbrıs’ın siyasi ve toplumsal yapısını derinden etkilediğini belirten Kurt, şöyle devam etti:

“1963 Kanlı Noel’inden 1974 Barış Harekatı’na kadar yaklaşık 11 yıllık süre, Kıbrıs Türkleri için baskı ve eziyetle geçen çok zor bir dönem olmuştur. 11 yılın sonunda gerçekleştirilen 1974 Kıbrıs Barış Harekatı, adada yaşanan bu çatışma ortamı açısından tarihi dönüm noktası diyebiliriz. Kıbrıs Barış Harekatı hem Türkiye’nin dış politikasında hem de Kıbrıs’ın geleceğinde önemli izler bırakan tarihi dönüm noktası olmanın yanı sıra Türk milletinin ve Kıbrıs’taki Türk halkının güvenliğini sağlamak adına verilen haklı mücadelenin simgesidir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği bu harekat, adada kalıcı barışın sağlanması adına hayati adım olarak kabul edilmesinin yanı sıra Kıbrıs Türkünün yalnız olmadığını, eşit siyasi statüsünün ve egemenlik haklarının olduğunu tüm dünyaya gösteren askeri ve tarihi müdahaledir.”

Kurt, üzerinden 50 yıl geçmiş olsa da Kıbrıs Barış Harekatı’nın, bugün adadaki siyaseti, toplumsal yapıyı ve diplomatik ilişkileri doğrudan ve derinden etkileyen bir olay olduğuna dikkati çekerek, “Bugün, Kıbrıs’taki bölünme, hem Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde hem de Avrupa Birliğinin politikalarında belirleyici rol oynamaktadır. Kıbrıs meselesi, sadece adadaki halklar için değil, bölgedeki diğer aktörler için de önemli stratejik mesele olarak devam etmektedir. Bu önemli sempozyumda bir araya gelen kıymetli akademisyenler, araştırmacılar ve öğrenciler, Kıbrıs’a dair hem geçmişi hem de geleceği anlamak adına önemli katkılar sunacaklardır.” değerlendirmesinde bulundu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki sorunlara dikkat çekti

Published

on

By

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki sorunlara dikkat çekerek burada “işlerin çığırından çıktığını” belirtti.

Oda açıklamasında, Organize Sanayi Bölgesi’nde izinsiz, kayıt dışı iş yerlerinin oluşturduğu iş yeri enflasyonunun yaşattığı sıkışıklığın üzerine bir de parkların sorun olmasının sanayi bölgesinin sonunu getirdiği, bölgenin yürünemez ve girilemez hale geldiği kaydedildi.

Açıklamada, “’Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’ demeye artık bin şahit yetmez. İzinsiz, kayıtsız iş yerleri, kaldırım işgalleri, kirlilik, alt yapı sorunları çığırından çıktı. Yetmezmiş gibi yolların ve park yerlerinin de işgalleri başladı.” Denilerek, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin kirasında olan park yerine el konulduğu belirtildi.

“Lefkoşa Türk Belediyesi’nin mühürlemesine ve müdahalelerine, polisin bilgisine rağmen, aylardır devam eden park işgalinin şimdi de çevresi tellenerek giriş çıkışlara da kapatıldığı” ifade edilen açıklamada, herkesin gözü önünde yaşananların “Burası dağ başı mı?” sorusunu gündeme getirdiği kaydedildi.

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası açıklamasında, belediyenin açtığı davanın sonuçlanmamasından dolayı da gerilimin büyüdüğü bildirildi ve “Kurumların işlemediği, yasaların hiçe sayıldığı yerde başka şeyler olur. Hatırlatmak zorundayız.” denildi.

Açıklamada, istenmeyen olaylara yol açılabileceği uyarısı da yapılacak “Yaşanan bu zafiyeti, zavallılığı ve çaresizliği ne olursa olsun kabul etmeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Vakıflar İdaresi’nden Güney Kıbrıs’taki Bayraktar Camisi’ne yapılan saldırı hakkında açıklama

Published

on

By

Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Güney Kıbrıs’ta bulunan Bayraktar Camisi’ne 11 Ocak’ta yapılan münferit saldırının benzerlerinin yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Vakıflar İdaresi, saldırının yol açtığı zararın 14 bin 500 euro olduğunu bildirdi.

Vakıflar İdaresi’nden yapılan açıklamada, Bayraktar Camisi’ne 11 Ocak’ta münferit bir saldırı gerçekleştirildiği, ikindi namazının kılındığı esnada kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından cam şişelerle camiye saldırıda bulunulduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, saldırganlardan birinin, elinde bıçakla ibadetlerini yerine getiren vatandaşları tehdit ettiği bilgisinin tanıklar tarafından aktarıldığı belirtildi.

Saldırı sonrasında camide maddi zararın 14 bin 500 euro değerinde olduğunun saptandığı kaydedildiği açıklamada, “Olayın ilk anından itibaren bilgi verilen Dışişleri Bakanlığımız da, Birleşmiş Milletler Barış Gücü yetkilileri başta olmak üzere gerekli temaslarda bulunmuştur. Rum polisi tarafından tutuklanan saldırganın madde bağımlısı olduğu ve saldırıları bilinçsizce gerçekleştirdiği öğrenilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Güneydeki yasalara göre yalnızca kısa süreli tutuklu kalan şahsın yetkili makamlar tarafından serbest bırakıldığının belirtildiği açıklamada, Vakıflar İdaresi’nin bu münferit olayın takipçisi olacağı vurgulanarak, yetkililerin benzer olayların tekrarlanmaması ve ibadetlerin aksamaması adına gerekli önlemleri almaları istendi.

Devamını Oku

Kıbrıs

İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda görevden alma ve atamalar yapıldı

Published

on

By

Üst Kademe Yöneticileri Yasası uyarınca İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda görevden alma ve atamalar yapıldı.

Buna göre, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar mevkiine atanan Ozan Özuyanık görevden alındı, yerine Ercan Akerzurumlu atandı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Tarım Dairesi Müdürü Ercan Akerzurumlu da görevinden alındı.

İçişleri Bakanlığı Sosyal Konut Müdürü Ergin Erçoban görevinden alındı, yerine Erkan Baştaş atandı.

İçişleri Bakanlığı, İskan ve Rehabilitasyon Dairesi Müdürü Serdar Kiracıoğlu görevinden alındı, yerine Ercan Beşerler atandı.

İçişleri Bakanlığı Muhaceret Dairesi Müdürü Erhan Akar görevinden alındı.

İçişleri Bakanlığı Harita Dairesi Müdür mevkiine Serdar Kiracıoğlu atandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan görevden alma ve atamalar yarından itibaren geçerli olacak.

Devamını Oku

Trending

Reklam