Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Cumhurbaşkanı Tatar’a Gazi Üniversitesi’nde “Fahri Doktora” diploması verildi

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Ankara Gazi Üniversitesi’nde “Fahri Doktora” diploması verildi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara’da Gazi Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Tatar’a, Gazi Üniversitesi’nde “Fahri Doktora” ünvanı takdim edildi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Gazi Üniversitesi tarafından düzenlenen “Kıbrıs Türklerinin Varlık Mücadelesinde Gazi’nin Kahramanlarını Anma Töreni”ne de katıldı.

Tören, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’ın karşıladığı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın salona gelişinin ardından şehitler huzurunda bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

“Milli Mücadele ve Şehitler Haftası” dolayısıyla düzenlenen törende, Kıbrıs Türk halkının yaşadığı zor yıllar anlatıldı, şehitler anıldı ve Kıbrıs Türk halkının milli mücadele yıllarını  anlatan video yanında Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan bir video gösterildi.

Törende konuşma yapan şehit Kemal Özalper’in oğlu Fevzi Özalper, milli mücadele yılları, Barış Harekatı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulması sürecini anlattı.

Törende ayrıca şehit Binbaşı Nihat İlhan’ın oğlu Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da konuşma yaptı. İlhan, babasının yaşamını anlattığı konuşmasında, Kıbrıs Türk halkı ve Türk halkı için yaptıklarına da değinerek, KKTC ile işbirliklerinin ziyaretlerle devam ettiğini söyledi.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız da, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a üniversite hakkında bilgi verdi ve ziyaretinden ötürü teşekkür etti. Yıldız ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kıbrıs görüşmelerinde Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte ortaya koyduğu yeni siyasete destek belirtti.

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da burada yaptığı konuşmada, Gazi Üniversitesi’nde bulunmaktan onur ve gurur duyduğunu söyledi. Tatar, fahri doktora unvanı verilmesinden dolayı da teşekkür etti.

Tatar, Kıbrıs Türk halkının hep bir mücadele içinde olduğunu, milli mücadele yıllarında korku ve endişeyle yaşadığını kaydetti.

Şehit düşen herkesi rahmetle, gazileri şükranla anan Tatar, İlhan ailesinin acısını içinde yaşadığını çünkü o dönem ailesinin de o bölgede yaşadığını ve kendilerinin de şehit edilebileceğini anlattı. Elazığ’a gidip, İlhan ailesine dua okuduğunu ifade eden Tatar, Özalper ailesini de yâd etti.

Tatar, Kıbrıs’ın bir Türklük meselesi olduğunu ifade ederek, Türk ulusunun bekası için Kıbrıs’ın önemine işaret etti.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kıbrıs’ın İngiltere’ye kiralandığını, Kıbrıs Türk halkının o dönemden sıkıntılar yaşamaya başladığını, halkın göç ettiğini, zor yıllar geçirdiğini anlatan Tatar, milli mücadele yıllarında Türk halkının gözünün kulağının Türkiye’de olduğunu ve hep geleceği günü beklediğini söyledi.

Tatar, Kıbrıs’ta iki ayrı halk olduğunun o dönemden kabul edildiğini ve Kıbrıs Cumhuriyeti kurulurken bunun göz önünde bulundurulduğunu belirtti. Tatar, Rumların ortaklık cumhuriyetini bozduğunu, Kıbrıs Türk halkının katliama zulme maruz kaldığını ve uluslararası camianın buna seyirci kaldığını anlattı.

Yunanistan’ın adaya gerçekleştirdiği darbe dönemine de değinen Tatar, Türkiye’nin buna seyirci kalmayarak, harekatı gerçekleştirdiğini ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulduğunu kaydetti.

Şimdi de Kıbrıs Türk halkının egemenliği, devleti ve bağımsızlığının ön plana çıkarıldığını ve yeni siyasetin ortaya konduğunu ifade eden Tatar, Türk halkının kopmaz parçası olan Kıbrıs Türk halkının geleceğe güvenle bakması için yeni siyasetini kökleştirdiğini belirtti.

Tatar, KKTC’nin ayrı bir devlet olduğunu ve her alandaki tecritlere rağmen Türkiye’nin desteğiyle geliştiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta AB’nin tarafsızlık ve objektifliğini kaydettiğini, verilen sözler yerine getirilmediği halde bugüne kadar hep iyi niyetle masada olduklarını ifade etti. Tatar, Kıbrıs’ta mücadelenin devam ettiğini, uluslararası baskıların sürdüğünü ancak 60 yıldır başarı bulamayan federasyon temelinde BM parametrelerini, çoğunluğun azınlığı yöneteceği ve Türkiye’nin Kıbrıs’tan çıkacağı bir yolu kabul etmeyeceklerini söyledi.

Kıbrıs’ta artık ortaya koydukları yeni siyasetin daha da kökleşmesi gerektiğini ifade eden Tatar, Kıbrıs’ta iki ayrı egemen devlet olduğunu, 60 yıldır da bunun öyle olduğunu, bu yüzden Türkiye’nin tam desteği olan yeni siyasetin gerisine gitmemeleri ve geri adım atmamaları gerektiğini söyledi.

Kıbrıs Türk halkının geleceğinin güvenli olması için Türkiye’nin garantörlüğünün devam etmesi gerektiğini ve KKTC’nin her yönüyle geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Tatar, pandemi sıkıntısının geçeceğini de kaydetti.

Mavi Vatan’da mücadelenin sürdüğünü belirterek, Kıbrıs Türk halkının güvenliği ve selameti için haklarının korunmasının önemine işaret eden Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle KKTC’nin çok daha iyi bir noktada olacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a hediyeler takdim edildi, aile fotoğrafı çekildi.

 

 

BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Kuzey Makedonya hükümeti orman yangınları nedeniyle “kriz durumu” ilan etti

Published

on

By

Kuzey Makedonya hükümeti, orman yangınlarının artması nedeniyle ülke genelinde 30 günlük “kriz durumu” ilan etti.

Hükümet Sözcüsü Marija Miteva, başkent Üsküp’teki Başbakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında, hükümetin bugünkü oturumunda, orman yangınları nedeniyle ülke genelinde 30 günlük “kriz durumu” ilan edilmesi kararı alındığını belirtti.

Kuzey Makedonya-Kosova sınırı yakınlarındaki yangın söndürme çalışmaları sürüyor

Alınan kararla tüm ilgili kurumların entegre bir yaklaşım ve koordineli bir eylem gerçekleştirmesinin mümkün kılındığını ifade eden Miteva, “Yangınla mücadele ve halkın korunması için insan, teknik ve lojistik olmak üzere tüm kaynaklar seferber edilecek.” dedi.

Miteva, hükümetin yangınlardan etkilenen tüm bölgelere acil ve zamanında yardım sağlayacağını dile getirerek, vatandaşlara azami derecede dikkatli olmaları ve tüm tavsiye ve yasaklara uymaları konusunda çağrıda bulundu.

Kuzey Makedonya hükümeti, 1 Temmuz ile 31 Ağustos tarihlerinde ormanlara girişin yasaklandığını ve karara uymayanlara 1500 ila 2000 avro para cezası uygulanacağını duyurmuştu.

Kuzey Makedonya ile Kosova arasındaki en büyük sınır kapısı olan Blace-Elez Han, dün, sınırın Kuzey Makedonya tarafındaki ormanlık alanda çıkan yangın nedeniyle geçici olarak kapatılmış, tehlikenin ortadan kalkmasının ardından yeniden trafiğe açılmıştı.

Devamını Oku

Dünya

Çin, 74 ülkeye vizesiz giriş hakkı tanıdı

Published

on

By

Çin’in yabancı turist sayısını artırmak amacıyla 74 ülkenin vatandaşlarına 30 güne kadar vizesiz giriş hakkı tanıdığı bildirildi.

The Washington Post gazetesinin haberine göre, Çin Ulusal Göçmenlik İdaresi, Pekin yönetiminin turizm sektöründe hareketlilik ve ülkenin yumuşak gücünün artırılması amacıyla 74 ülkenin vatandaşlarına 30 güne kadar vizesiz giriş hakkı tanıdığını duyurdu.

Söz konusu 30 günlük vizesiz giriş hakkı, Aralık 2023’te Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya ve Malezya vatandaşlarına yönelik başlatılırken, halihazırda neredeyse tüm Avrupa ülkeleri dahil edildi. Ayrıca Latin Amerika, Orta Doğu ve Asya’dan birçok ülke de listeye eklendi.

Öte yandan, Azerbaycan’ın da 16 Temmuz’da bu kapsama alınarak 30 güne kadar vizesiz giriş tanınan ülke sayısının 75’e çıkarılacağı kaydediliyor.

Ulusal Göçmenlik İdaresi verilerine göre, 2024 yılında Çin’e vizesiz giren yabancı turist sayısı 20 milyonu aşarken bu rakam, toplam yabancı turist sayısının üçte biri, 2023 yılının toplam yabancı ziyaretçi sayısının ise yaklaşık iki katı anlamına geliyor.

ABD, Kanada, İngiltere, İsveç ve Rusya gibi ülkelerden gelen vatandaşlara ise Çin’den farklı bir ülkeye geçiş şartıyla 10 günlük vizesiz transit geçiş imkanı sunuluyor.

Devlete bağlı bir araştırma enstitüsü olan Çin Turizm Akademisi’nden analist Liu Xiangyan, politikaların turizm amacının yanı sıra Çin’in imajını düzeltmeyi amaçladığını ifade etti.

Devamını Oku

Dünya

Texas’da sel felaketi: Ölü sayısı 104’e yükseldi

Published

on

By

ABD’nin Texas eyaletinde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 104’e yükseldiği bildirildi.

Yetkililer, 4 Temmuz’da şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde can kaybı sayısına ilişkin açıklama yaptı.

Söz konusu sellerde hayatını kaybedenlerin sayısının 104’e yükseldiğini belirten yetkililer, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

Yetkililer, sellerde can kaybının en çok Kerr bölgesinde yaşandığını ifade ederek, arama kurtarma ekiplerinin, yaz kamplarının bulunduğu bölgede 28’i çocuk 84 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı.

ABD’nin güney eyaleti Texas’ta 4 Temmuz’da aniden başlayan şiddetli yağışlar sonucu Kerr bölgesindeki Guadalupe Nehri taşarak sele yol açmıştı.

Texas Valisi Gregg Abbott, X hesabından yaptığı paylaşımda, yıkıcı sellerle mücadele için tüm kaynakları seferber ettiklerini belirtirken, yerel yetkililer, afet bölgesinde 50 bine yakın kişi bulunduğunu, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini bildirmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, yaşanan sel felaketi nedeniyle Kerr ilçesini afet bölgesi ilan etmişti.

Eyaletin Cumhuriyetçi yerel yetkilileri, Başkan Trump’ın tasarruf politikaları kapsamında bütçesini kıstığı Ulusal Hava Durumu Servisini (NWS), felaket öncesinde yeterli uyarı ve doğru tahminlerde bulunamamakla eleştirmişti.

Devamını Oku

Trending

Reklam