Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar:Hiçbir zaman üretimin yerini ithalat alamaz

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin, Kıbrıs Türk halkının varlık mücadelesinde büyük katkıları olduğunu söyledi.

Üretimin önemini vurgulayan Tatar, “Girdi maliyetleri yüksek olabilir, rekabette sıkıntılar olabilir ama hiçbir zaman üretimin yerini ithalat alamaz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin 37’nci Genel Kurulu’nda yeniden başkan seçilen Mehmet Nizam ve yeni yönetimi kabul etti. Nizam kabulde, Cumhurbaşkanı Tatar’a hediye takdim etti.

-Tatar: “Çiftçiler Birliği’nin varlık mücadelemizde büyük katkıları var”

Cumhurbaşkanı Tatar kabulde yaptığı konuşmada, Birlik Yönetim Kurulu’nu yeni yerleşkede ağırlamaktan onur ve gurur duyduğunu ifade etti.

Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’ne kendilerine böyle bir yerleşkeyi layık gördükleri için teşekkür eden Tatar, “Bunun KKTC’nin bir simgesi olarak, bağımsızlığımız ve özgürlüğümüzün ifadesi olarak yapılması ve bizlere armağan edilmesi elbette çok büyük değer taşımaktadır.” dedi.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin, Kıbrıs Türk halkının varlık mücadelesinde büyük katkıları olduğunu vurgulayan Tatar, Kemal Deniz, Behçet Mirata, Hüseyin Gültekin ve daha nice isimlerin hizmetlerini hiçbir zaman unutmayacaklarını kaydetti.

Küresel ısınma, pandemi, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın yaşandığı bugünün koşullarında üretimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Girdi maliyetleri yüksek olabilir, rekabette sıkıntılar olabilir ama hiçbir zaman üretimin yerini ithalat alamaz. Çünkü bu stratejik ve güvenlik meselesidir.” dedi.

Topraklara sahip çıkma, suyu tasarruflu kullanma ve verimliliği artırmak için teknolojik gelişmeleri yakından takip etmenin önemini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, üretimin ve çiftçilerin ülke ekonomisine yaptığı katkıların korunması gerektiğini söyledi. 13 bine varan kayıtlı çiftçinin ve ekmeğini bu sektörden kazanan emektarların mücadelesinde, Birliğin tecrübesi ve kurumsal yapısıyla katkılarının çok önemli ve değerli olduğunu dile getiren Tatar, “Eskiden olduğu gibi bundan sonra da sektöre yön vermek, sektörün sıkıntılarının aşılması için sizlere yardımcı olabilmek hepimizin görevidir.” diye konuştu.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’un üreticilerin arasından geldiğini ve görevini başarıyla sürdürdüğünü belirten Tatar, Çavuş’un, sektöre olan duyarlılığı, hassasiyeti ve desteklerinin devam ettiğine dikkat çekti. Beş yıla yakın Maliye Bakanı, iki yıl da Başbakan olarak görev yaptığı için bu konularda kendisinin de tecrübe sahibi olduğunu kaydeden Tatar, küresel ısınma, iklim değişiklikleri ve her türlü doğal felakete karşı daha fazla hazırlıklı olmak gerektiğini söyledi.

Felaketlerde üreticiyi koruyan Tarım Sigorta Fonu’nun doğru bir mekanizma olduğunu kaydeden Tatar, KKTC ekonomisi büyüdüğü için fonun kaynağının artırılabildiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Tatar, ülkede turizm faaliyetlerinin arttığını, yükseköğretimin de her türlü sıkıntıya rağmen niteliğinin arttığını ve artmaya devam edeceğini belirtti.

Sanayi bölgelerinde büyük yatırımların olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, inşaat sektöründe Rum tarafının saldırganlığının sıkıntı yarattığını belirtti. Bu konuda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’e, “Evet bizi rahatsız edebileceksin, bize sıkıntı yaratabileceksin belki ama başaramayacaksın.” dediğini aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle konuştu:

“Günün sonunda ilahi adalet diye bir şey vardır. Günahsız insanları bu şekilde korkutarak, KKTC ekonomisine zarar vereceğini düşünürsen uzun vadede sen kaybedeceksin. Çünkü güven erozyonu ile zaten istediğini alamayacak. İnşaat sektörü önemli bir sektör olarak yoluna mutlaka devam edecektir.”

Türkiye’nin, ekonomik ve mali iş birliği protokolleriyle sektörlere katkısını sürdürdüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, ilerleyen dönemde tarım sektörünün hem albenisini artıracağını hem de teknolojik gelişmelerle daha sürdürülebilir bir yapının ortaya çıkması ötesinde güçlenmesiyle, KKTC’nin geleceğinde söz sahibi olacağını kaydetti.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam ise, Birliğin 37’nci Genel Kurulu’na katıldığı için Cumhurbaşkanı Tatar’a teşekkür etti. “Atalarımızdan gelen bir örgütü bugünlere taşımak bizim için ayrı bir gururdur.” diyen Nizam, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin dünya çapında tanındığını söyledi.

Ülke ekonomisine en büyük katkı sağlayan sektörün tarım sektörü olduğunu vurgulayan Nizam, kurak bir coğrafyada yılmadan, bıkmadan çalışan bir örgüt olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Yerleşkesi’nin ülkeye hayırlı olmasını dileyen Nizam, “Çok güzel bir yer. Biz buraya geldiğimizde kendimizi başka bir ülkede sandık. Gerçekten ülkeye yakışır bir yapı.” diye konuştu.

Türkiye’den gelen suyun Güzelyurt’ta narenciyeye can suyu olduğunu ifade eden Nizam, Mesarya bölgesi için de çalışmaların başlatıldığını söyledi. Bu kurak yılda adanın hiçbir yerinde ekin yokken, Güzelyurt bölgesinde kısmen de olsa sulanmış ekinler olduğunu ve bunun ülkeye tohum olarak geri döneceğini ifade eden Nizam, “En büyük sıkıntımız da bu yıl tohumdur. Hayatımızı idame ettirmek için tohuma ihtiyacımız vardır.” dedi. Mehmet Nizam, Türkiye’den gelen suyla ata tohumunu ilerletme şansı bulacaklarını dile getirdi.

Kendisinin Birliğin dokuzuncu başkanı olduğunu ifade eden Nizam, ikinci başkanın Cumhurbaşkanı Tatar’ın kayınpederi Kemal Deniz olduğunu işaret ederek, Deniz’in, Birliğin kurulmasında hak sahibi olanlardan biri olduğunu vurguladı. Nizam, “Bugün onların bayrağını taşıyanlar bizleriz.” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

BRT’ye 3 ödül

Published

on

By

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin her yıl 11 Temmuz’da kutlanan Basın Günü’nde verdiği ve gazetecilerin son bir yıllık süredeki üretimleriyle katılabildiği “Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri Yarışması” sonuçlandı.

Yarışmada BRT’den; Şaziye Borankan, Mehmet Alasya, İpek Halim ve Mustafa Soykan ödüle layık görüldü…

Gazeteciler Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, 56 başvurunun yapıldığı yarışmada kişisel başvurular yanında, üyeler tarafından sunulan öneriler de değerlendirildi. Ödül Komitesi, kendi takdiriyle de bazı ödüller vermeyi uygun buldu.

Buna göre;
BRT’den Şaziye Borankan ve Mehmet Alasya “Seni Seviyorum Sesin Oluyorum” programıyla TV Eğitim Kültür Program Ödülü’ne; İpek Halim Taşkapılı ve Şaziye Borankan “1001 Konu 1001 Konuk” programıyla TV Program Ödülü’ne; Mustafa Soykan da Radyo Haber Spikeri ödülüne layık görüldü…

KTGB Yönetim Kurulu’nun belirlemesiyle ayrıca, meslekte sarı basın kartı sahibi ve en az 25 yılını doldurmuş KTGB üyesi 11 gazeteciye de Hizmet Onur Ödülü verilecek.

Gecede BRT’den Engin Dervişağa, Esin Kavaz Küçük, İbrahim Akkorlu, İsmet Oyal, Levent Kutay, Manolya Kutay, Sevil Özlü, Şaziye Abu El Afiye ve Tahir Aykut Türk hizmet onur ödülü alacak…

Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri ile Hizmet Onur Ödülleri, Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından 1889’da yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded’in anısına 11 Temmuz’da kutlanan Basın Günü’nde düzenlenecek resepsiyonda verilecek…

Devamını Oku

Kıbrıs

Dünya Barış Üniversitesi ilk mezunlarını verdi

Published

on

By

Dünya Barış Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Bahar Dönemi Mezuniyet Töreni gerçekleştirildi.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, KKTC’de faaliyet gösteren üniversitelerin önemine işaret etti.
Birçok ülkeden öğrencinin KKTC’ye gelerek eğitim gördüğünü kaydeden Çavuşoğlu, “Burada dünyaya insan yetiştiriyoruz” vurgusu yaptı.

Mezun olan öğrencilerin KKTC’nin birer elçisi olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, Üniversitelerden beklentilerinin kurumsal altyapı yatırımlarını hızlı bir şekilde tamamlamaları, akademik başarıyı artırmaları ve insanlığa katkı sağlayacak bireyler yetiştirmeleri olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, öğrencilerin KKTC’de bulundukları süre boyunca Türkçe’yi öğrenme ve Kıbrıs Türk halkının kültürünü tanıma fırsatı
yakaladıklarını belirterek mezunlara seslendi.

Çavuşoğlu, “ülkemizin tarihini, mücadele ruhunu ve insani değerlerini kendi halkınıza taşıyın ve dünya barışına katkıda bulunun” dedi.

Çavuşoğlu, dünya üniversite sıralamalarında KKTC’den yaklaşık beş üniversitenin 600 bandında sıralamaya girmeyi başardığını belirtti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, Dünya Barış Üniversitesi’nin Değirmenlik’teki kampüs çalışmalarına devam ettiğini hatırlattı.

KKTC’de eğitim görmenin bir ayrıcalık olduğunu belirten Arıklı, “Buradan mezun olan öğrenciler KKTC’yi ve burada edindikleri dostlukları asla unutmayacaktır” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTMMOB’de Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü’nün uygulama yol haritası görüşüldü

Published

on

By

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü Komitesi, tüzüğün uygulanmasına ilişkin yol haritasını belirlemek amacıyla toplantı yaptı.

KTMMOB’den yapılan açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak 15 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanıp, yürürlüğe giren Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü’nün uygulamaya geçirilmesine yönelik yapılan toplantıda, yönetmelik eğitimi, eğitim kapsamı ve proje tasarımlarında disiplinler arası uyum konuları ele alındı; tüzük kapsamında denetimin nasıl yapılacağı ve diğer mevzuatlarla karşılaştırma sonrası atılacak adımlar değerlendirildi.

KTMMOB Genel Başkanı Seran Aysal başkanlığında gerçekleşen toplantıya, İnşaat Mühendisleri Odası Saymanı Hüsnü Coşan, Mimarlar Odası’nı temsilen Kozan Uzunoğlu, Elektrik Mühendisleri Odası’nı temsilen Zeka Fındık ve Kimya Mühendisleri Odası’nı temsilen Halil Erensu katıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam