Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar:Kıbrıs’ta gerçeklerin görülmesi ve kabul edilmesiyle antlaşmaya varılabilir

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Çorlu Sanayi ve Ticaret Odası tarafından düzenlenen Türk Dünyası İş Forumu’na uzaktan bağlanarak görüntülü canlı bir konuşma gerçekleştirdi.

Çorlu’da Enişte Sülün konferans salonunda Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan’dan ticaret temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen forumu, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar yerinde izledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, uzaktan bağlantı ile yaptığı konuşmasında, New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde Rum Lider Nikos Hristodulidis ile gayrı resmî akşam yemeğinde bir araya gelmesinin ardından Cumhuriyet Meclisi seçiminden dolayı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne döndüğünü ancak yapılan seçimin ardından meclis başkanının henüz Resmî Gazetede yayınlanmamasından dolayı Cumhurbaşkanlığı için vekâlet verememesinden ötürü toplantıya katılamadığını söyledi.

Türk Dünyasının bağlarının güçlenmesi için yapılan toplantının önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, toplantıyı düzenleyenlere ve toplantıya katılanlara teşekkür etti.

Kıbrıs Milli Davası’nı yürütmenin mutluğu içinde olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, New York’taki gayrı resmî yemekte, ‘Kıbrıs’ta iki ayrı devlet, halk ve demokrasi olduğunu, bu gerçeğin görülmesi gerektiğini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz’de bağımsız bir Türk devleti olarak anavatan Türkiye ile işbirliği içerisinde mücadelesini sürdürdüğünü’ söylediğini vurguladı.

Doğu Akdeniz’de Mavi ve Gök Vatan’da ulusal çıkar ve menfaatlerin korunması için mücadele verildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanıtılması ve kabul ettirilmesi için uğraş verildiğini, ekonomik yapının güçlenmesi için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde devletine ve vatanına inanan başarılı işler yapan ticaret insanları ve sanayiciler bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, ambargo ve izolasyonlara rağmen turizm sektöründe 30 bin yatak kapasitesinin geçildiğini, konutlarla beraber 50 bin yatak kapasitesine ulaşıldığını vurguladı.

Yükseköğretimdeki başarılardan da bahseden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ve diğer ülkelerden 100 bine yakın öğrencinin üniversitelerde öğrenim gördüğüne dikkat çekti.

Türkiye’den getirilen su projesi ile tarım ve ziraatte gelişmeler yaşandığını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, hizmet sektörünün yanı sıra iletişim çağında ar-ge çalışmaları ve teknolojik yatırımlarla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kalkınıp geliştiğini kaydetti.

Kıbrıs Türkü ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki bağların koparılacağı ve üniter yapıya evrilecek bir çözüm modelini asla kabul etmediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta gerçeklerin görülmesi ve kabul edilmesiyle antlaşmaya varılabileceğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle iki egemen devletin işbirliğine dayalı bir çözüm için mücadele verdiklerini dile getirdi.

Gazze ve Ortadoğu’ya bakıldığında, Kıbrıs’ta Türkiye’nin garantörlüğü ve askeri varlığının öneminin bir kez daha görüldüğünü anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Adada 50 yıldan beridir barış ve huzur olduğunu ifade etti.

Lozan Antlaşması ve Kıbrıs Kuruluş Antlaşmaları’nda yer alan Doğu Akdeniz’de Türk-Yunan dengesinin sağlanması için İki devletin işbirliğinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, su, enerji ve farklı ekonomik işbirlikleri ile
Kıbrıs Türkü ve Kıbrıs Rumlarının müreffeh yarınları yakalayacağını vurguladı.

Kıbrıs’ta Milli Mücadelenin yürütülmesinde başta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devletin tüm kurum ve kuruluşları yanında sivil toplum örgütlerine teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar,
Milli Davanın büyük olduğunu ve bu davayı Kıbrıs Türkü’nün yalnız başına yürüteceği milli bir mesele olmadığını kaydetti.

Milli Davanın yürütülmesinde Türk Kamuoyu’nun Kıbrıs Türkü’nün yanında olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, münasebetlerin gelişmesi ve
geleceğe taşınmasının en büyük temennisi olduğunu dile getirdi.

Kıbrıs Barış Harekatı ile 50 yıl önce Mehmetçik ve Mücahitlerin verdikleri mücadeleler sonucu Kıbrıs Türkü’nün özgürlüğüne kavuştuğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, ödenen bedeller ve yapılan fedakarlıkların sonucu Doğu Akdeniz’de bağımsız bir Türk Devleti sahibi olunduğunu vurguladı.

Milli Mücadele’de aziz şehitleri rahmet anan ve gazilere şükranlarını sunan Cumhurbaşkanı Tatar, dönemin Türkiye Cumhuriyeti’nin yetkilileri olan Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu, Süleyman Demirel Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan’ı da saygıyla andı.

Cumhurbaşkanı Tatar, BM 79’uncu Genel Kurulu Toplantısı’nda yaptığı güçlü konuşması ile Kıbrıs Türkü’nün yanında olan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve yaptığı çalışmalarla Türkiye Dış İşleri Bakanı Hakan Fidan ve diğer devlet büyüklerine teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasının sonunda Çorlu’daki sanayi ve ticaret insanlarına Kıbrıs Gazilerine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan’dan ticaret temsilcilerine ve Çorlu Halkına sevgi, saygı ve muhabbetlerini iletti.

İş forumunda Sibel Tatar, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ve Çorlu Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı İzzet Volkan karşılıklı hediye takdiminde bulundu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Taçoy: Mülkiyet konularının üzerine gitmede siyasal boyutta eksikliğimiz var

Published

on

By

UBP Milletvekili Hasan Taçoy BRT’de ’18. Saat’ programına katılarak mülkiyet konusunda gelinen durum ve yapılması gerekenlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Taçoy, “Güney Kıbrıs hukuku siyasallaştırıp bugünkü olayı yaratıyor. Yani eğer bu iş siyasallaştıysa ve hukuk siyasal yönü ile gidiyorsa demek ki bizim de artık siyasal olarak buna karşılık vermemiz lazım. Bizim bugün üzerinde çalıştığımız ve geliştirdiğimiz hep bütün argümanlar da bunun üzerine olacak” dedi.

Taçoy “Güney’in yapmış olduğu ve yapmakta olduğu, aldığı kararların tümü bizim insanımızın başını ağrıtmakta. Ekonomik olarak bizi olumsuz etkilemekte. Avrupa’nın vermis olduğu o süslü püslü sözcüklerin arkasında böyle bir olayın gelmesi ve bunu bir Avrupa Birliği ülkesinin yapması, herhangi bir AB ülkesinin Güney’e bu konuda yaptırım uygulamaması gerçekten üzücüdür” dedi.

Bu noktaya gelinmesinde Türk tarafının hatası var mı? şeklinde bir soruya ise Taçoy, “Muhakkak ki hata demeyeceğim ama eksikliğimiz var. Eksikliğimiz var. Onları hızlı bir şekilde cover ederiz. Nedir eksikliğimiz? Konularla ilgili çalışmalar ve ilgi. Konuların üzerine gitme noktasında siyasal boyutta bir eksiklik görülebilir” diye konuştu.

“ÜZÜLÜYORUM, O GÜNDEN BUGÜNE GELİNECEĞİNİ HESAP ETMEK GEREKİRDİ”
İlk tutuklamadan sonra yaptığı ilk açıklamada daha çok şeyler gelebileceği uyarısında bulunduğunu anımsatan Taçoy, “O gün yazmıştım bugün Simon Aykut …yarın ise bu iş Ahmet, Mehmet’e gelecek. Ve kendi müteahhitimize gelecek demiştim. Bugün geldiğimiz noktada yine aynı yere geldiğimizi gözlemliyorum ve buna da üzülüyorum. O günden bugüne gelineceğini hesap etmek gerekirdi. Ve ona göre davranmak gerekirdi.” dedi.

“MECLİS OLARAK STRAZBURG’DA GÖRÜŞMELERİ YAPMAK İÇİN KOLLARI SIVADIK”
Taçoy, hükümetin ve Cumhuriyet Meclis’nin, Güney Kıbrıs’ın mülkiyet konusunda gerçekleştirdiği girişimlere, tutuklamalara karşılık yürüttüğü çalışmaların kısa sürede görüleceğini ifade etti.
UBP milletvekili Hasan Taçoy, “Net bir şekilde söylüyorum. Halkımız şunu bilsin! Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Taşınmaz Mal Komisyonu’nun ortadan kalkması için iki kez oylama yapılmıştır. İhtiyaç duyulan 24 oy’a Güney ulaşamamıştır. 3. kez Haziran ayının ortasında denenecek. Bir oylama da Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kararlarının kabulü ile ilgilidir. Burada politik olarak diplomatik birçok çalışmanın yapılması gerekir. Biz bu çerçevede bu görüşmeleri yapacağız ve gerekli yazışmaları yapıp, gereken ne ise onu da dillendireceğiz… Hükümetin ayrı çalışması olacak ama Meclis olarak bizler Strazburg’da bu görüşmeleri yapmak için kolları sıvamış durumdayız”şeklinde konuştu.

“AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA ZAYIF NOT ALDIK”
Meclis’i temsilen Fikri Toros ve Oğuzhan Hasipoğlu ile birlikte çalışma içerisinde olacaklarını söyleyen Taçoy, “2018’den beri Avrupa Parlamentosuna gitmedim. Gördüğüm kadar ile İngiltere’nin çıkışıyla da Kıbrıs’a Güney’in kendi içindeki sıfatlara hakimiyet kıldığı bir ortam oluştu. Bu tamamen yanlıştır. Bunun ortadan kalkması lazım. Birilerinin bunu siyasi ve diplomatik bir dille izah etmesi lazım. Kimlerin? Milletvekillerinin. Oradaki muhatabınız daima seçilmiş olan kişi seçilmiş olan kişiye anlatır. Yani bugüne kadar zayıf not mu aldık diyorsunuz? Biraz zayıf not aldık” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Engelsiz Yaşam Evi’nde 19 Mayıs kutlandı

Published

on

By

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu ile Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Demirhan Engelsiz Yaşam Evi’nde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen etkinlikleri izledi.

Baknalıktan yapılan açıklamaya göre, Gardiyanoğlu ve Başçeri, gençlerle birlikte yemek yedi ve merkezde eğitim gören gençlerin gösterilerini izledi. Törende, Engelsiz Yaşam Evi bünyesinde düzenlenen eğitim programlarına katılan ailelere sertifikaları takdim edildi.

Etkinlikte konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, özel gereksinimli gençlere dünya standartlarında eğitim verilebilmesinde bakanlığa yardımcı olan Türkiye Büyükelçiliği’ne teşekkür etti. Demirhan Engelsiz Yaşam Evi’nin hikayesinin bambaşka olduğuna dikkat çeken Gardiyanoğlu, “Açılamaz dendi açtık. Eğitim verilemez dendi vermeye devam ediyoruz. Siz gençlerin içten sevgisi ve gönül bağımız en büyük motivasyonumuzdur. Siz burada olduğunuz sürece biz de burada olmaya devam edeceğiz” dedi.

TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de konuşmasında, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle Engelsiz Yaşam Evi’nde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hayata geçirilme hikayesini çok iyi bildiği kurumda gençleri, eğitmenleri ve velileri bir arada görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade Başçeri, merkezin hizmet etmesine katkı koyan herkese çabalarından dolayı teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

“KKTC bağımsız Türk devleti olarak yoluna devam edecek”

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Aydın Üniversitesi’ni ziyaret ederek, öğrencilerle söyleşi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, konuşmasının başında, üniversiteyi ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, geleceğin en önemli teminatı gençlerle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Doğu Akdeniz’deki Türk devleti KKTC’nin, Türk dünyasının her alanda ayrılmaz bir parçası olduğu vurgulayarak, Kıbrıs Türk halkının her zaman Atatürk’ün yolunda yürüdüğünü, Atatürk’ün Kıbrıs Türk halkına rehber olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Bandırma vapuru ile Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlatmasın anısına Türk gençliğine armağan ettiği “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı”nın büyük bir coşkuyla kutlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugünü Türk gençliğine emanet etmesiyle, gençlerimizin ondan aldığı ilhamla, bağımsızlığımızın, hürriyetimizin ve özgürlüğümüzün ne kadar önemli olduğunu özümsedik ve 20 Temmuz 1974’e giden o kutsal yolculukta bu bizlere rehber niteliğinde oldu.”

Kıbrıs Türkünün mücadele yıllarında uğradığı her türlü saldırıya rağmen Türkiye Cumhuriyeti’ni takip ettiğini ve Ulu Önder Atatürk’ün çizdiği yolda yürüdüğünü vurgulayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının Rumların Enosis mücadelesine karşı durarak, egemenliğini, varlığını sürdürebilmek adına çok zorlu bir yoldan geçtiğini ifade etti.

Geçmişte, Atatürk’ün verdiği mücadelede bir çok kazanım elde edildiğini belirten Ersin Tatar, “Bu mücadele verilmeseydi bu coğrafyada başka medeniyetler olacaktı ve Kıbrıs Türk halkı da yok edilerek ada Yunan adasına dönüşecekti” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Ulu Önder Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin gerçek anlamda münhasır medeniyet seviyesinde gençliğe verdiği bir armağan niteliğinde olduğunu belirterek, bunun da gençliğe verdiği önemin bir göstergesi olduğu söyledi.

-“Gençlerimiz geleceğimizin teminatıdır”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar “Gençlerimiz geleceğimizin teminatıdır ve onların vizyonu bizler için oldukça önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti de birçok sıkıntı yaşamasına rağmen, bu coğrafyada en büyük ve en güçlü ülke olma yolunda büyük başarılara imza atan ve dünyada sözü geçen ülke konumundadır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, en büyük ve en güçlü garantör ülkesi olan Türkiye’nin desteği ile iki devletli çözüme ulaşabilmenin, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığını da koruyacağını ifade ederek, stratejik konumdan dolayı Kıbrıs’ı cazibe merkezi haline getirebileceklerine inanç belirtti.

Birçok iş birliği ile çekim potansiyeli yüksek Kıbrıs adasında, başarılı işlere imza atılabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, bunun adadaki iki halka da katkı sağlayacağını vurguladı.

Rum tarafının boyunduruğu altına girmeyi reddettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’nin bağımsız Türk devleti olarak yoluna devam edeceğini kaydetti.

Barış, huzur ve güven içerisinde yaşamak adına birçok zorlukla mücadele ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yürüdükleri yolda en büyük destekçilerinin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geçmişte çok bedeller ödendi. Bu nedenle geçmiş nesillere olan sorumluluklarımız vardır, birlik ve beraberlik içerisinde dayanışmamızı sürdürmemiz ve ileriye emin adımlarla yürümemiz gerekir. Varlığımızı devam ettirmek adına Türkiye Cumhuriyeti’nin kurum ve kuruluşları ile uyum içerisinde çalışmaya devam etmeliyiz. Onurlu bir gelecek için bağımsızlık ve özgürlüğümüz adına kendi geleceğimizi inşa etmek ve milli anlayışı her zaman ön planda tutmak önemlidir.”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, gençlerin vizyonunun kendileri için oldukça önemli olduğunu belirterek, geleceğe hizmet edebilmek adına en güzel şekilde fırsatları değerlendirip, çağın nimetlerinden yararlanmak gerektiğini söyledi.

Münasebetlerin geliştirilerek iş birliğine dönüştürülmesine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ilişkilerin başarının altyapısını oluşturan bir zenginlik olduğunu belirtti.

Devamını Oku

Trending

Reklam