Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhuriyet Meclisi bütçesi oy çokluğuyla geçti… Meclis bugünkü çalışmalarını tamamladı

Published

on

 

 

Cumhuriyet Meclisi’nin 574 milyon 345 bin TL’lik bütçesi  oy çokluğuyla Meclis’ten geçti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı çerçevesinde bu sabah 11.55’te başlayan görüşmeler, gece saat 22.35’te  tamamlandı.

– Talat

Bütçe üzerine ilk olarak söz alan CTP Milletvekili Ongun Talat, meclis tarihinin en yüksek reytingli yayınlarını yaşadıklarını kaydetti, Meclis Başkanlığı seçim sürecine değinerek eleştirilerde bulundu.

Meclis Başkanlığı seçim sürecinin zorlu geçtiğini anımsatan Talat, o süreçte hoş olmayan ve istenmeyen görüntülerin yaşandığını söyledi.

“Çoğunluğa sahipseniz diye her istediğinizi yapamazsınız.” diyen Talat, hükümete yönelik eleştirilerde bulundu.

CTP’li hiçbir milletvekilinin bu gerginliklerin yaşanmasından mutlu olmadığını ifade eden Talat, “Sizden çok özür dilerim ki sizi hukuk yoluna döndürdük, hukuk yoluna mecbur bıraktık.” dedi.

Talat, Bütçe Komitesi toplantısına bazı bakanlar ve komite üyeleri dışında hükümete mensup milletvekillerinin katılmadığını dile getirdi.

“Biz muhalefette olmamıza rağmen çalışıyoruz, ama siz çalışmıyorsunuz.” ifadesini kullanan Talat, çalışmayanın Meclis’teki hükümet sıraları olduğunu söyledi.

– Solyalı

CTP Milletvekili Ürün Solyalı da Meclis Başkanlığı seçim sürecine değindi ve hükümet krizinin meclis krizi olarak satılmaya çalışıldığını  ifade etti.  Solyalı, “2024 yılı içerisinde parlamenter sistemin tartışılacağı  alana kadar kayan bir riskin  konuşabilecek boyuta getirildiğini gördük.” dedi.

Meclis başkanlığının güven kaybını sıfırlaması gerektiğini belirten Solyalı, eleştirilerde bulundu.

Komitelerin çalışmalarıyla ilgili ciddi bir tavrın geliştirilmesinin gerekli olduğunu ifade eden Solyalı, “Parlamenter sistemde hükümetin dediği olacak diye bir şey yoktur. Meclis kendi ağırlığını hükümet üstünde hissettirecek. Meclis, hükümetin meclisi değildir. ” diye konuştu.

– Töre

UBP Milletvekili Zorlu Töre de eleştirilere yanıt verdi, izaz ikram konusuna değindi.
En son kantini işleten kişinin halen alacağı olduğu dile getiren Töre, “Benim dönemimde yapılan tasarruf kadar tasarruf yapılmadı.” diye konuştu.

Kendi dönemiyle ilgili bilgiler aktaran Töre, yerli üretimi her zaman desteklediğini de ifade etti.

– Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali de meclisin ülke siyasetinin “tezahür ettiği yer” olduğunu söyledi.

Meclis tarihinde son iki yıldır yaşananların eşi benzeri olmadığını kaydeden Şahali, “Bu yıl yaşadıklarımız geçtiğimiz yıl yaşananların unutulmasını fazlasıyla sağladı.” dedi.

Muhalefet olarak yasama faaliyetinin tamamında aktif olarak yer aldıklarını belirten Şahali, gazeteci Ali Kişmir’in davasına değindi.

“Yargıya müdahale çok tehlikeli bir şeydir.” ifadesini kullanan Şahali, parlamentonun kollektif bilinçle yönetildiğini söylemenin mümkün olmadığını söyledi.

Meclise itibarının geri kazandırılması gerektiğine değinen Şahali, bazı eleştirilerde bulundu.

– İncirli

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli de “meclisin saygınlığı ve itibarı” meselesine değindi.

“Şu anda halkın arasında dolaştığınız zaman meclisin itibarının ve saygınlığının çok önemli ölçüde erozyona uğradığını işitirsiniz. Aslında meclisin itibarını ve saygınlığını sarsarak kendi beceriksizliğinizin ve yapamadıklarınızın üzerini örtbas etmeye çalışıyorsunuz. Tam olarak yapılan budur.” diyen İncirli, hükümete eleştirilerde bulundu.

Muhalefetin devletin kurumlarından bir tanesi olduğunu belirten İncirli, Meclis Başkanlığı seçim sürecine değindi.

“Hukukun üstünlüğü meselesi göz ardı edeceğimiz bir mesele değildir.” şeklinde konuşan İncirli, kurumlar üzerinde siyasi baskı kurulmaması gerektiğini söyledi.

– Atun

UBP Milletvekili Sunat Atun da UBP grubunun büyük bir bölümünün komitelerde görev aldığını dile getirdi.

UBP’nin aktif olarak komitelerde olduğunu kaydeden Atun, yasaların geçmesinde muhalefetin, iktidar partisinin ve bağımsız vekillerin  emek ve gayretleri olduğunu söyledi.

– Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu da Basın-Sen Başkanı, Gazeteci Ali Kişmir’in davasıyla ilgili sürece değindi, hükümeti eleştirdi.

Hükümet üyelerine  sorular yönelten Özuslu, “Susma hakkına da saygımız vardır. Toplum, sizin susma hakkını kullanmanızın hesabını soracaktır.” dedi.

“İfade özgürlüğü umurunuzda değildir. Susturacak mısınız herkesi? Kara leke sürülürse sizin yüzünüzden sürülecek.” diyen Özuslu, hukukun üstünlüğünü “gerçekten” uygulamanın önemine dikkat çekti.

Özuslu, “Basın özgür olmalıdır, düşünce üretmelidir. Burası her görüşün savunulacağı bir yerdir. Umarım ki çarşambadan sonra bir gazetecinin tutuklu yargılanma sürecine girmeyiz. Ben her şeye rağmen bu ülkede yargının bağımsızlığına sonuna kadar inananlardan biriyim ve inanmaya da devam edeceğim.” ifadelerini kullandı.

Özuslu, Meclis Başkanlığı seçimi kriziyle ilgili süreçte yaşananlara değinerek eleştirilerde bulundu.

Meclis’te bu tür olayların bir daha yaşanmaması gerektiğini dile getiren Özuslu, “Meclis demokratik bir biçimde çalışacak. Biz, her ortamda görevimizi yapacağız.” dedi.

– Erhürman

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da meclisi yakından ilgilendiren dört düzenlemeyle ilgili konuştu.

Bakanlar Kurulu’ndan Ercan Havaalanındaki eylemi yasaklamak amacıyla yasa gücünde bir kararname geçirdiğini  ifade eden Erhürman, 8 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara değindi. Hükümetin Anayasa’ya aykırı düzenleme yaptığını kaydeden Erhürman, eleştirilerde bulundu.

“Meclis açıkken Yasa Gücünde Kararname çıkması abestir. Bu meclisin de bay-pas edilmesi demektir.” diyen  Erhürman, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ile ilgili yapılan düzenlemeye de değindi.

Erhürman, “Yerel yönetimlerle ilgili Anayasa’da 119’uncu madde var. Bu kurumların karar organları, seçimle gelen organlardır.” diye konuştu.

Uluslararası sözleşmeler konusuna değinen Erhürman, Anayasa’nın 90’ıncı maddesine atıfta bulundu.

Erhürman, “Basın özgürlüğü sadece basın mensuplarının özgürlüğü değildir. Bütün toplumun özgürlüğüdür.” ifadelerine yer verdi. Siyasetçilerin ve devlet yöneticilerinin eleştirilmesini doğal bulduğunu kaydeden Erhürman,  “Bir makama oturduysanız eleştiriye açık olacaksınız, bütün toplumu kucaklamayı bileceksiniz.” dedi.

“Polis devleti denilen şeyin hep yanlış anlaşıldığı bir noktadayız.” şeklinde konuşan Erhürman, polis devletinin hukukta hukuk devletinin karşıtı olan devlet modeli olduğunu ifade etti.

– Arıklı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, havalimanında sendikanın grevinin ertelenmesiyle ilgili konuştu,  eleştirilere yanıt verdi.

“Gerçekten üzülüyorum. Sendika, bir siyasi parti gibi davranıyor.” diyen Arıklı, sendikanın grev kararlarının içeriği hakkında konuştu.

Basın-Sen Başkanı, Gazeteci Ali Kişmir’in davasına da değinen Arıklı, köşe yazısıyla ilgili eleştirilerde bulundu.

– Erhürman

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman yeniden söz alarak, Arıklı’nın bazı ifadelerini eleştirdi.

Bir kez daha Yasa Gücünde Kararname konusuna değinen Erhürman,  “Hukuk denilen bir şey vardır.  Bir gün size de lazım olur.” dedi.

– Öztürkler

Meclis Başkanı Ziya Öztürkler de bazı soruları ve eleştirileri yanıtladı.

Meclis Başkanlığı divanı konusuna değinen Öztürkler, “Meclisin üretkenliği, komitelerin çalışması bizler için önemlidir.” şeklinde konuştu.

Öztürkler, yeni dönemin herkese hayırlı olmasını temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meclisi’nin bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.

-Serbest Liman ve Bölge Müdürlüğü 2024 Mali Yılı Ek Bütçe Yasa Tasarısı

Öte yandan, Serbest Liman ve Bölge Müdürlüğü 2024 Mali Yılı Ek Bütçe Yasa Tasarısı ile Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nin Tasarıya İlişkin Raporu görüşüldü.  Tasarı oy çokluğuyla kabul edildi. Tasarının üçüncü görüşmesinde açık oylama yapıldı ve tasarı 27 kabul , 8 ret ile oy çokluğuyla kabul edildi.

Meclis bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Genel Kurul, yarın Başbakanlık ve Başbakanlığa bağlı kurumların bütçelerini görüşecek.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Amcaoğlu: Park Yenikent yapım çalışmalarında adım adım ilerliyoruz

Published

on

By

Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, Park Yenikent Projesi’nin uygulama alanında incelemelerde bulundu.

Sosyal medya hesabı üzerinden konuya ilişkin paylaşım yapan Amcaoğlu, ‘Bugün, kentimize değer katacak Park Yenikent Projemizin uygulama alanında incelemelerde bulunduk.
Park inşaat sürecine geçilmeden önce, sahadaki teknik altyapı ihtiyaçları doğrultusunda bazı ön çalışmalar gerçekleştirildi. Bu kapsamda, bölgede 200 metre uzunluğunda, 1 metre çapında yağmur suyu büz hattı döşendi. Ayrıca, 300 metre uzunluğunda, 225 mm çapında basınçlı HDPE kanalizasyon borusunun güzergâh değişikliği yapıldı.
Bu altyapı düzenlemeleriyle birlikte üstyapı çalışmalarına geçildi. Elektrik altyapısı tamamlandı, perde duvarlar örüldü. Çocuk oyun alanları için özel EPDM zemin hazırlandı. Parke uygulamasına geçmeden önce 500 metrekarelik alanda zemin düzeltme işlemleri de tamamlandı.

Şu an alanda özellikle iki noktada yoğunlaşıyoruz: Amfi tiyatronun tribün bölümü ve kentimizde bir ilk olacak kuru havuz sistemi.Yenikent Parkı tamamlandığında; iklim dostu yeşil alanları, spor bölümleri, çocuk oyun alanları ve Akdeniz bitki dokusuyla bölgeye yeni bir soluk kazandıracak.

Her çocuğun hakkı olan oyun ve kamusal alan erişimi doğrultusunda; doğayla temas kurabilecekleri, güvenli, temiz ve erişilebilir alanlar yaratmak, yalnızca bir kent hizmeti değil, aynı zamanda çevresel bir çocuk hakkıdır. Bu anlayışla projeyi şekillendirmeye devam ediyoruz.’dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

T&T, hazineye 306 milyon 356 bin TL ödeme yaptığını açıkladı

Published

on

By

Ercan Havalimanı’nın işletmecisi T&T İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi Limited, Maliye Bakanlığı’na 306 milyon 356 bin 590 Türk liralık ödeme yaptığını duyurdu.

T&T’den yapılan açıklamada, ödemenin Ercan Devlet Havalimanı İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi gereği, bugün 2025 yılı ikinci dönem 3 aylık KDV dahil ciro payı olarak yapıldığı bildirildi.

– Turanlı: “Yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz”

T&T Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sözleşme gereği şirket olarak KKTC Devleti’ne bugüne kadar yükümlülüklerini yerine getirdiklerini ifade etti.

Ercan Havalimanı’nda yolcu ve uçak trafiğinin yüzde 20’nin üzerinde arttığını kaydeden Turanlı, havalimanından elde edilen gelirin yüzde 56’sının ciro payı olarak KDV’siyle birlikte yılda dört kez KKTC maliyesine ödendiğini ve kamu maliyesi ile ekonomiye katkı sağlandığını belirtti.

Havalimanlarının ekonomik etkisinin sadece doğrudan elde edilen gelirle sınırlı olmadığını ifade eden Turanlı, “Havalimanları, sadece ulaşım altyapısı değil, aynı zamanda ticaretin ve turizmin önemli merkezleridir. Bu iki sektördeki büyüme, aynı zamanda istihdam yaratma, yerel ekonomilere katkı sağlama ve turizmin artmasına yardımcı olma gibi dolaylı etkiler de doğurur.” dedi.

Turanlı, Taşyapı olarak Kıbrıs Türk halkına yaraşır, gelecek nesillere miras bırakabilecek büyük projeleri hayata geçirmek için tüm güçleri ile çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTTO-TOBB işbirliğinde Ekonomi Konferansı gerçekleştirildi

Published

on

By

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz günübirlik temaslarda bulunmak amacıyla geldiği KKTC’de, Kıbrıs Türk Ticaret Odası(KTTO) – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliği (TOBB) ile düzenlenen “Türkiy- KKTC Ticaret Odası Forumu III. Ekonomi Konferansı”na katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, amaçlarının KKTC’nin güçlenmesini sağlamak olduğunu vurgulayarak, KKTC’de ekonomik değişim için rapor hazırlık çalışmalarının devam ettiğini anlattı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yeni hedeflere taşınması gerektiğini söyleyen Deniz, dünyadaki değişimlere ayak uydurmak gerektiğini kaydetti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, e-ticaretin önemine vurgu yaptı.

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti menşeli ürünlerin Avrupa, Ortadoğu, Türk dünyasına doğrudan ulaşması mümkün hale gelecektir” diyen Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak her zaman Kıbrıs Türkünün yanında olduklarını kaydetti.

Başbakan Ünal Üstel de, konuşmasında, ekonomik gelişimin ancak ortak akıl, istikrarlı yönetim ve güven ortamıyla kalıcı hale gelebileceğini kaydetti.
Kendi ayakları üzerinde duran, üreten, istikrarlı ve verimli bir KKTC ekonomisi oluşturma hedefi doğrultusunda bir irade ortaya kodyuklarını belirten Üstel, bu süreçte en büyük desteğin Türkiye Cumhuriyeti’nden geldiğini söyledi.

Üstel, “bugün geldiğimiz noktada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisi artık sadece günü kurtaran değil, geleceği planlayan bir modele geçiş süreci yaşamaktadır. Biz bu ülkenin 50’inci kuruluş yıl dönümüne çok net bir hedefle ilerliyoruz. Kendi Ayakları üzerinde duran bir ekonomiyle, ülkeyi geleceğe taşımak. 2023 2025 döneminde atılan adımlar bu hedefin öncüsüdür. 2026-2027’de atacağımız adımlar da yine bu hedef doğrultusunda olacaktır. Ulaşımda, altyapıda, sağlıkta, tarımda, sanayide, turizmde ve eğitime yürüttüğümüz projeler, yapısal reformlarla ekonomik şartları yeniden işler hale getirmeyi planlıyoruz” “ şeklinde konuştu.

Başbakan Üstel tüm bu gelişmelerin siyasi istikrarla mümkün olabileceğine vurgu yaptı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisine güç katan en önemli unsurlardan birinin Türkiye Cumhuriyeti ile her yıl imzalanan İktisadi Mali işbirliği protokolleri olduğuna dikkat çeken Üstel, bu protokollerin sadece finansal destek sağlamadığını aynı zamanda reform süreçlerini hızlandıran bir kaldıraç görevi gördüğünü kaydetti.

Başbakan Üstel, Rum Yönetimi’nin yıllardır Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomisini zayıflatmak için sistematik bir ekonomik terör politikası izlediğini vurguladı.

Konuşmasında Türk iş dünyasına da seslenen Üstel, KKTC’ye yatırım yapılması çağrısında bulundu.

Üstel, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisine yapılan her yatırım, sadece bir iş değil, Doğu Akdeniz’deki Türk varlığını güçlendiren bir egemenlik iradesidir. Biz üretimden vazgeçmeyen, yatırımı teşvik eden, girişimciyi koruyan, bir devlet anlayışı ile hareket ediyoruz. bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerel firmalarımızla birlikte üretmeye, birlikte büyümeye, birlikte kazanmaya devam edeceğiz” dedi.

Başbakan Üstel konuşmasının sonunda güçlü bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisinin mümkün odluğuna da vurgu yaparak, “biz bunu birlikte başaracağız. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 50’inci kuruluş yılında kendi kendine yeten, kendi ayakları üzerinde duran bir devleti hep birlikte dönüştüreceğiz” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, Türkiye ile KKTC arasındaki sarsılmaz kardeşlik bağının, ekonomik işbirliği bağıyla daha da güçleneceğini söyledi.

KKTC’nin dost ve kardeş ülke olmanın ötesinde milli bir dava olduğuna işaret eden Yılmaz, Türkiye’nin her zaman, her alanda Kıbrıs Türkü’nün yanında olduğunu söyledi.

KKTC’nin hem fiziki altyapısı hem de uluslararası bağlantılarını desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Yılmaz, Yatırım Danışma Konseyi’nin daha etkin çalışması ile ilerleme kaydedileceğini belirtti.

Tarımın en stratejik sektörlerden biri olduğunu ve sürdürülebilir olması gerektiğini söyleyen Yılmaz, narenciyede yaşanan depolama probleminin ardından Güzelyurt’ta bir soğuk hava deposu inşa edildiğini ve gelecek yıl hizmete gireceğini anımsattı.

Yılmaz, fuarlar ve fuarlara katılımın önemini de vurgulayarak, üretici ve ihracatçının yanında olduklarını, desteklerin artarak sürdüğünü kaydetti.

Son dönemlerde Rum kesiminin KKTC ekonomisini hedef alan ve siyasi sebeplere dayanan tutuklamaların iyi niyetle bağdaşmayan hareketler olduğuna da işaret eden Yılmaz, Kıbrıs Türkü’nün gelecek kalkınma vizyonunu zedeleme çabalarına karşı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın uluslararası platformlarda gereken cevabı vermekte olduğunu söyledi.

Adada huzurun iki devletlilik gerçekliğinin kabul edilmesi ve karşılıklı işbirliğinden geçtiğini belirten Yılmaz, Cumhurbaşkanı Tatar’ın eşit egemen bir yapı vizyonuna desteklerinin tam olduğunu da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da konferansta yaptığı konuşmada KKTC’nin Türk devletleri için bir cevher olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türkü’nün iyi eğitimli, dünyayı takip eden bir toplum olduğunu kaydeden Tatar, “tüm bunları her türlü izolasyona, kısıtlamalara, haksızlıklara rağmen en iyi şekilde başarabilen insan kaynağına sahibiz” diye konuştu.

Tatar “Dijital alanda çağ atlayacak bir KKTC’de turizm daha hızlı gelişecek, yüksek öğrenim ve ARGE çalışmaları daha süratli gelişecek, tarımda yine Anavatandan gelen su ile gelişme sağlanacak” dedi.

Emlakta yaşanan gelişmelere Rum tarafının tahammül edemediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar sözlerini şöyle sürdürdü;

“Rum tarafının mal-mülk konusundaki saldırılarını hep birlikte püskürteceğiz çünkü yaptıkları büyük bir insan hakları ihlalidir. Hiçbir yetkisinin olmadığı KKTC’de, buranın anayasasına, yasasına ve düzenlemelerine göre masum insanların yaptıkları yatırımları bir suç olarak nitelendirip bu muameleyi yapanlarla tabi ki o masalarda, Birleşmiş Milletler’in huzurunda çatışıyoruz.”

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Direktörü Prof Dr Güven Sak, “KKTC 2033, 50’inci yılda nasıl bir ekonomik yapı” konulu bir de sunum yaptı.

Devamını Oku

Trending

Reklam