Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhuriyet Meclisi, yeni yasa döneminin ilk denetim toplantısını yaparak bugünkü çalışmasını tamamladı

Published

on

Cumhuriyet Meclisi, yeni yasa döneminin ilk denetim toplantısını yaparak bugünkü çalışmasını tamamladı.

7 saate yakın süren toplantıda, özellikle muhalefet milletvekilleri Kıb-Tek, ekonomi, yerleşke, siyasi gelişmelerle ilgili konularda söz aldı, Bakanlar da eleştirileri kürsüden yanıtladı.

Cumhuriyet Meclisi’nin bir sonraki birleşimi 10 Ekim Pazartesi günü saat 10.00’da olacak.

Halkın Partisi (HP) Gazimağusa Milletvekili Ayşegül Baybars, hükümeti eleştirdiği Meclis konuşmasında, “Toplum nabzını tutmayan, yasaları bilmeyen, hukuku hiçe sayan, halkın cebine el uzatan, kamu kaynaklarına pervasızca harcayan bir iktidar var….” ifadelerine yer verdi.

Cumhuriyet Meclisi’nde onaylanan ancak Anayasa’ya aykırı bulunan yasaları sıralayan Baybars, “Bu iş bu şekilde olmaz…Yasalar, topu mahkemelere atarak yapılamaz” dedi.

Belediyeler reformuna da değinen Ayşegül Baybars, “Belediye seçimine 2,5 ay kaldı. Hala reform görebilmiş değiliz…”şeklinde konuştu.

Baybars, devlete 80 kişilik istihdam yapıldığını, hükümete mensup milletvekillerine işçi istihdamı için kontenjan ayrıldığını bir sohbette öğrendiğini söyleyerek, kamu kaynaklarının bu şekilde harcandığını savundu.

Akaryakıt ihalesine de değinen Baybars, toplumun gözünün içine baka baka soygun yapıldığını iddia etti.

Baybars, Güngör çöplüğüyle ilgili ihalenin Rekabet Kurulu tarafından iptal edildiğini belirterek, “Ya ihaleye doğru çıkılmadı, ya da işler doğru yapılmadı. Rekabet Kurulu’nun iptaline rağmen sözleşme nasıl devam ediyor? Merkezi İhale Komisyonu ve Çevre Bakanlığı ne yapıyor” diye sordu.

Milli Eğitim Bakanlığının temizlik ihalesinde de benzer bir süreç yaşandığını ifade eden Baybars, “Okul tuvaleti hijyen olmadığı için bir veli çocuğunu teneffüste eve götürmek zorunda kalıyor. Bir hasta özel bir hastanenin yoğun bakımında rehin kalıyor. Devlet bu durumda. Basit insani ihtiyaçları karşılamaktan dahi uzağız” dedi.

Baybars, Rekabet Kurulu’na neden gerekli üyenin atanmadığını ve Muhaceret Affı’nı da sordu.

İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, belediyelerin birleştirilmesi yasasıyla ilgili fazla sayıda değişiklik önerisi sunulduğuna işaret ederek,  Anayasa Mahkemesi’nin üreteceği karar doğrultusunda belediyelerle ilgili düzenlemeye devam edileceğini ve uzlaşı kültürü doğrulusunda çalışıldığını söyledi.

Güngör çöplüğünün yeniden dizayn edilmesi gerektiğini ifade eden Öztürkler, “Aynı yerde 10-11 kez yangın çıkmış. Orada bir sorun olduğu, doğru yönetilmediği aşikar” dedi.

Muhaceret affı konusunda konuşan Öztürkler, suça karışıp ülkeden gönderilenlerin muhaceret affından yararlanmasının söz konusu olmadığını belirtti. Öztürkler, düzenlemenin bu hafta komitede görüşüleceğini söyledi.

Vatandaşlıkla ilgili soru üzerine İçişleri Bakanı Öztürkler, “5 mührü olana vatandaşlık vermedik. Öyle bir uygulamamız yok” dedi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın, okullar için çıkılan temizlik ihalesinin Rekabet Kurulu’nda iptal edildiğini ancak MİK’in bu karara uymadığını söyleyerek,“Bu ülkenin külliyeye değil, yasaların uygulanmasına ihtiyacı var. Eğitim bakanlığı yatırımı olmaksızın okullarda kaçak işçi çalıştırıyor. Suç işliyor” dedi.

MİK Başkanı Halis Üresin’in suç işlediğini, cezai müeyyideye çarptırılması gerektiğini savunan Barçın, alınan kararla Rekabet Kurulu’nun MİK hakkında Başsavcılığa suç duyurusunda bulunduğunu, bunun Bakanlar Kurulu’na da ilettiğini söyledi.

Prim desteği konusunda da konuşan Barçın, prim desteğinin sermayeye, zengin olanlara verildiğini, üreten kesimlerin ve asgari ücretlinin korunmadığını savundu.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay, Cumhuriyet Meclisi’ndeki konuşmasında, “Ülke ekonomisinin sürüklendiği belirsiz ortam sürüyor. Bizim en temel sorumluluğumuz ekonomik sorunları çözmek olmalı…” dedi.

Uluçay, Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi yerleşkesinin buradaki yasalara uygun şekilde yapılmasıyla ilgili sorumluluğu olanlara eleştiri geldiğinde, konunun başka noktalara çekildiğini söyledi.

Teberrüken Uluçay, AB ülkelerinin enerji fiyatlarındaki artışa ve enerji krizine yönelik çözümler ürettiğini söyleyerek, “Biz ne yapıyoruz? Neyle uğraşıyoruz?…Dünyanın aldığı tedbirleri okuya okuya Kıb-Tek’in akaryakıt ihalesini konuşuyoruz. KKTC bu mu olmalı…?”dedi.

Güney Kıbrıs’ın daha fazla hellim ihracatı yapmak ve hellimi daha fazla ülkede tanıtmak adına program hazırladığını ifade eden Uluçay, Türkiye’den de örnek vererek, çiftçilerin artık elektrik ücretlerini aylık değil, hasat zamanı ödeyeceğini söyledi.

Kıbrıs konusuna da değinerek, sorun çözülmediğinden Kıbrıs’ta silahlanma yarışına girildiğini belirten Uluçay, “Güven yaratıcı önlemler ayrı ayrı dönemde gündeme getirildiğinde, başlıklar konuşulmaya başlansaydı silahlanma tehlikesi karşısında dünyaya daha etkili söz söyleyecektik. Fırsat pencereleri açıldığında bunları değerlendiremiyoruz… ” dedi.

Uluçay, “Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkiler kurumsal bir yapıda olsa bunları olmazdı… TC Cumhurbaşkanı yerleşke yapılacağını Meclis’te açıkladığında kimsenin bundan haberi yoktu. Bunun burada bilinmemesi sorun değil miydi? Böyle mi olmalıydı? Buraya temel atmak için gelecekse, temel atma töreninin KKTC’nin yasaları çerçevesinde olmasını sağlama görevi bizde olmalı… Ben olsam yaparım, yapmak zorunda hissederim” şeklinde konuştu.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Karpaz’da hastane olmadığını, Güzelyurt’taki hastanenin bitmediğini, Girne Hastanesi’nin tamamlanamadığını ama ülkeye külliye yapılacağını kaydederek “Denktaş’ın anıt mezarını bitirmeye para yok mu?” diye sordu.

Çocuk sütünün Güney Kıbrıs’ta 9 Euro, kuzeyde 283 TL olduğunu söyleyen Hamzaoğulları, Avrupa Birliği’nin sadece balıkçılığa 38 milyon Euro katkı yaptığına işaret ederek, “Bu toplum Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında ‘press’ oldu… Eziliyoruz.  Ezilmeye de devam edeceğiz” dedi.

Hükümete mensup milletvekillerinin “Arka sokaklarda” sıkıntıları konuştuğunu ama Mecliste bunları söyleyemediğini savunan Hamzaoğulları, “Hepimiz aynı sorunları yaşıyoruz  ama siz bunları denizin öbür tarafına anlatamıyorsunuz, anlatmaktan korkuyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Yerinden söz alan UBP milletvekili Yasemi Öztürk, “Bir devlet size karşılıksız bir şey yapıyor, edep kuralları gereği, ‘benim salona değil, mutfağa ihtiyacım var, önceliğim bu’ diyemezsiniz. Öyle bir şansımız, lüksümüz var mı?” diye sordu.

Öztürk’ün bu sözü üzerine Hamzaoğulları, “Su borusu patladığında bunun KKTC hanesine yazıldığını bilmeniz gerek. 800 bin dolar KKTC’nin borç hanesine yazıldı. Külliye yapılacağında borç hanenize yazılıp yazılmayacağının garantisi yok. Bizim mimar, mühendislerimizi atladınız, ‘bunu çizebilecek mimar ve mühendis ‘yoktur dediniz.  ‘Bizim bitmemiş 2 tane hastanemiz,  yapılması gereken Karpaz hastanemiz var, muhatabımıza anlatamayacağız, bize zorla külliye yaptıracaklar’ diyorsunuz. Teşekkür eder miyim etmez miyim bilmem ama ben bunları talep ederim….” yanıtını verdi.

Genel Kurul’da güncel konuşmalardan sonra yazılı ve sözlü sorulara geçildi.  Bugünkü çalışmanın tamamlanmasıyla oturum kapatıldı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 10 Ekim Pazartesi günü saat 10.00’da toplanacak.

 

TAK/BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

AB Mağusa Atık Su Arıtma Tesisi’nin altyapısını finanse ediyor

Published

on

By

Avrupa Birliği (AB), Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Mali Yardım Programı kapsamında Mağusa Atık Su Arıtma Tesisinin modernizasyonunu finanse ediyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yapılan açıklamaya göre, UNDP tarafından Yerel Altyapı Hizmetleri aracılığıyla yürütülen söz konusu projeye 832 bin Euro yatırım sağlandı.

Projenin, tesisin tam kapasiteyle çalışmasını yeniden sağlayarak, yerel topluma sunulan temel hizmetlerin güçlendirilmesini hedeflediği bildirildi.

Açıklamada, “2013 yılında AB’nin mali desteğiyle inşa edilen Mağusa Atık Su Arıtma Tesisi bölgenin sanitasyon sisteminde önemli bir rol oynamaktadır. Yenileme çalışmaları kapsamında, arıtma bileşenleri modernize edilecek ve kritik öneme sahip ekipmanlar yenilenecek. Böylece atık su hizmetlerinin güvenilirliği artırılarak çevre koruma ve halk sağlığına önemli katkı sağlanacaktır.” denildi.

-Ekipmanların kurulumuna Kasım ayında başlanacak

Açıklamada, projeye ilişkin imza töreninin bugün Gazimağusa’da yapıldığı bildirildi.

Törenin, AB, UNDP ve yerel paydaşlar arasındaki iş birliğini yansıttığı belirtilen açıklamada, “Ekipmanların kurulumuna Kasım 2025’te başlanması ve Mart 2026’ya kadar tamamlanması bekleniyor” ifadesi kullanıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Erhürman:Kıbrıs Türk halkı varoluş mücadelesini haklarından vazgeçmek için vermedi

Published

on

By

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, katıldığı bir Web TV’de soruları yanıtladı.
CTP Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre Erhürman, memleketin gailesini çeken, yetişmiş, liyakatli insanlarla birlikte yürüyeceklerini kaydederek, “birlikte yönetme” vurgusu yaptı.

Erken seçiminin konuşulmaya başlandığını ifade eden Tufan Erhürman, memleketin hali itibariyle, yetişmiş tüm insanlarla birlikte acilen çalışmaya başlamaları gerektiğini ifade etti.

TDP’nin CUmhurbaşkanı seçimine ilişkin Parti Meclisi kararına işaret ederek, teşekkürünü yineleyen Erhürman, “Mesele, Cumhurbaşkanının kim olacağı meselesinden öte bir meseledir. Toplumun yetişmiş, liyakatli insanlarını yönetsel süreçlere katmakla yükümlüyüz. Memleketin gailesini çeken, yetişmiş, liyakatli insanlarla birlikte yönetme taahhüdümüz var. Bu yalnızca solda birlik değil, çok daha geniş bir ‘birlikte yöneteceğiz’ talebidir” ifadelerini kullandı.

“Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesini haklarından vazgeçmek için vermediğine de işaret eden Erhürman, Kıbrıs sorununa da değindi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, “Kıbrıs sorununda bizim savunduğumuz model, iki eşit kurucu devlete dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayanan federasyondur. Dosyama hâkimim ve bu memleketin yetişmiş insanlarıyla birlikte hazırlanmış bir dosyayla yola çıkıyorum. Tek yol vardır; Diyalog ve diplomasi” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

HP heyeti, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki üreticilerin sıkıntılarını dinledi

Published

on

By

Halkın Partisi (HP) Genel Başkan Kudret Özersay ve beraberindeki HP Lefkoşa İlçesi heyeti, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki bazı iş yerleri ve üretim tesislerini ziyaret ederek üreticilerin sıkıntılarını dinledi. Ziyarette Özersay’a HP Lefkoşa İlçe Başkanı Mustafa Kendir ile yönetim kurulu üyeleri eşlik etti.

Halkın Partisi’nden yapılan açıklamada, özellikle sanayi bölgelerindeki küçük ve orta ölçekli üreticilerin sanayi arsası gibi konularda devam eden sorunlara işaret edilerek, üretimle bağlantılı olmayan kişilere verilen mekanları gerçek üreticilere kiralayıp ciddi rant elde edenler olduğu kaydedildi.

Açıklamada, çalışma yaşamında işçi olarak yurt dışından getirilen bireylerin kısa sürede işi öğrenip, başka iş yerlerine yatay geçiş yapmalarının yarattığı sıkıntılar yanında sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımları konusunda yeterli devlet desteği olmaması ve kayıt dışı şekilde piyasada iş yapanların ciddi şekilde rekabet koşullarını alt üst ettiği hususlarına da dikkat çekildi.

Sadece KKTC’ye değil güney Kıbrıs’a da mal ve hizmet üreten sanayi bölgelerinin aslında çok göz önünde olmayan, perde gerisinde çok önemli bir görev yerine getirdiği ve üretime destek verdikleri de vurgulanan açıklamada “Bu kadar önemli bir alanda alt yapı açısından tüm yöneticilerin mahcup olması gereken bir görüntü var, maalesef en temel alt yapı unsurları bile eksik” denildi.

Açıklamada ayrıca, yerli üreticilerin kalite ve kapasite olarak kendilerini geliştirdikleri bazı alanlarda yurt dışından ithal edilen bazı ürünlerin rekabet açısından adil olmayan bir ortam bulduklarını, bu açıdan da kendini geliştirmeye açık olan yerli üreticinin desteklenmesinin de önemine vurgu yapıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam