Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“Denktaş ‘Devlet Kuran Son Türk’ ” isimli belgesel hazırlandı

Published

on

Ölümünün 13. yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’ı anlatan belgesel yapıldı.

“Denktaş ‘Devlet Kuran Son Türk’ “ isimli belgeselde, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Eski Cumhurbaşkanları Mehmet Ali Talat ve Derviş Eroğlu, KKTC Eski Meclis Başkanı Prof. Dr. Hakkı Atun, KKTC Eski Dışişleri ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, KKTC Eski Dışişleri Bakanı Vedat Çelik, KKTC Cumhurbaşkanı Eski Özel Temsilcisi M. Ergun Olgun ve Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Eski Genel Başkanı Yılmaz Bora yer aldı.

Açıklamaya göre, Denktaş’ın hem mücadele hem de müzakere yıllarında sergilediği kararlılıkla halkının kaderini değiştiren bir lider olduğu vurgulanan belgeselde, 48 yıl süren aktif siyasi yaşamının yanı sıra Denktaş’ın insani özellikleri de belgeselde ön plana çıkarılıyor.

Yönetmen Kemal Soğukdere’nin hazırladığı Denktaş “Devlet Kuran Son Türk” adlı belgesel, yarın saat 21.00’de (Türkiye saati ile 22.00’de) Tarih TV ve 21 dakika youtube kanalında yayınlanacak

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat !

Published

on

By

Çocuk Enfeksiyon Uzmanı Dr. Pembe Derin Oygar, havaların soğumasıyla çocuklarda görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını ancak bu artışın endişe verici olmadığını, her kış benzer tabloyla karşılaştıklarını belirtti.

Çocuklarda Covid-19 vakalarında düşüş, grip ve solunum sinsityal virüsü RSV’de artış gözlemlendiğine kaydeden Oygar, RSV’yi özellikle bu hafta daha fazla gördüklerini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Enfeksiyon Kontrol Komitesi üyesi Dr. Derin Oygar, Çin’de görülen, Güney Kıbrıs’ta da tespit edildiği açıklanan insan metapnömovirüsünün (HMPV) ateş, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük gibi semptomlara neden olan bir üst solunun yolu enfeksiyonu olduğunu aktardı.

Oygar, dünyada olduğu gibi Kıbrıs’ta da bu virüsün yıllardır görüldüğünü kaydetti.

-Çocuk servisinin yüzde 70’i dolu

Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) konuşan Oygar, havaların soğumasıyla çocuklarda da sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonları ve son dönemde Çocuk Acil Servisi’ne başvuru yapan çocuk hastalarla ilgili verileri paylaştı.

Çocuklarda Covid-19 vakalarında düşüş gözlemlediklerini dile getiren Oygar, influenza (grip) ve RSV’de (solunum sinsityal virüsü) artış olduğunu, influenza ve Covid-19 semptomlarıyla da benzerlik gösteren, burun akıntısı, öksürük, bazen de yüksek ateşle seyreden RSV’ye özellikle bu hafta daha fazla rastladıklarını belirtti.

Oygar, yüzde 70’i dolu olan Çocuk Servisi’nde 18’i influenza (grip) benzeri hastalıklardan dolayı toplam 22 çocuğun yatılı tedavi gördüğünü belirterek, Çocuk Acil Servisi’ne günde ortalama 160 başvuru yapıldığını da söyledi.

-“Her kış benzer tablo”

Dr. Derin Oygar, Çocuk Acil Servise başvuranların geçtiğimiz aylara göre yüzde 50 arttığını ancak bunun bu mevsim için beklenen bir durum olduğunu kaydederek, “Her kış benzer bir tabloyla karşılaşıyoruz…Endişe verici bir durum yok” dedi.

-“Yoğun bakıma yatırılan çocukların sayısı bu yıl daha az”

Oygar, geçtiğimiz yıla oranla bu yıl çocuk yoğun bakıma yatırılan hasta sayısının da daha az olduğunu ifade etti.

Derin Oygar, aralık ayında 3 çocuğun üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı komplikasyonlar nedeniyle yoğun bakıma yatırıldığını, şu an bir çocuğun yoğun bakımda bulunduğunu ifade etti.

Oygar, ülkedeki verilerin Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin paylaştığı verilerle de benzerlik gösterdiğini belirtti.

-“Çocukları hastalıklardan nasıl koruyabiliriz”

“Çocukları hastalıklardan nasıl koruyabiliriz?” sorusu üzerine Oygar, RSV’nin dünyada pek de yaygın olmayan, yeni çıkan bir aşısı olduğunu kaydetti.

Oygar, tüm yaş gruplarını etkileyen influenzanın 5 yaş altı çocuklarda daha ağır ve komplikasyonlarla seyredebileceğini, RSV’nin de özellikle 2 yaş altındaki çocukları ve erken doğan bebekleri olumsuz etkileyebileceğini, hastaneye yatış gerektirebileceğini ifade ederek, aşılara işaret etti.

RSV aşısının dünyada daha çok yeni olduğunu belirten Oygar, erken doğan bebeklere, doğumsal kalp hastalığı olan çocuklara RSV’den korumak için “monoklonal antikorları” yapılmasını önerdiklerini, bunun KKTC’de yapıldığını kaydetti.

-“Grip aşısını 6 aylıktan itibaren öneriyoruz”

Derin Oygar, mevsimsel grip aşısını 6 aylıktan itibaren önerdiklerini de dile getirerek, özellikle kronik hastalığı olan çocuklara mutlaka grip aşı yapılması gerektiğini vurguladı.

– HMPV virüsü

Oygar, son dönemde gündeme gelen HMPV ile ilgili soru üzerinde bu virüsle ilgili de bir değerlendirmede bulundu.

Dr. Derin Oygar, üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan bu virüsün yeni bir virüs olmadığını, pandemi potansiyeli de taşımadığını söyledi.

Oygar, HMPV’nin dünyada olduğu gibi KKTC’de de her yıl görüldüğünü kaydederek, bu dönemde ülkede genellikle birkaç HMPV vakasıyla karşılaştıklarını, geçtiğimiz günlerde bir çocukta bu virüsü tespit ettiklerini dile getirdi.

Oygar, 5 yaşına kadar hemen hemen herkesin bu virüsle enfekte olduğunu bilgisini de paylaştı.

-Üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmanın yolları

Derin Oygar, üst solunum yolu hastalıklarından korunma için kalabalık yerlerde bulunulmaması, el hijyenine dikkat etmek ve hasta kişilerden uzak durulması gerektiğini belirterek, hasta kişilerin de mutlaka maske takması gerektiğini kaydetti.

Oygar, hasta çocukların iyileşinceye kadar evde izole kalmasının da bulaşı önleyeceğini anımsattı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meteoroloji Dairesi bugün ve yarın yer yer hafif yağmur beklendiğini duyurdu

Published

on

By

Meteoroloji Dairesi bugün ve yarın yer yer hafif yağmur beklendiğini duyurdu.

Meteoroloji Dairesi’nin 11-17 Ocak tarihlerini kapsayan hava tahmin raporuna göre, hava bugün ve yarın yer yer hafif yağmurlu, geriye kalan zamanlarda ise parçalı bulutlu olacak.

En yüksek hava sıcaklığı iç kesimlerde ve sahillerde genellikle 18-21 derece dolaylarında seyredecek.

Rüzgar periyodun ilk günlerinde Kuzey ve Doğu, diğer günlerde ise Güney ve Batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek.

Yağmurlu hava

Devamını Oku

Kıbrıs

AFAD, KKTC’ye derin kuyu deprem gözlem istasyonu kuracak

Published

on

By

Türkiye’nin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından KKTC’ye yerli yazılımlarla geliştirilen derin kuyu deprem gözlem istasyonu kurulacak.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AA muhabirine, 53 binin üzerinde vatandaşın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ikinci yılına yaklaşıldığını anımsattı.

Tatar, 6 Şubat 2023’teki depremler sonrasında çok yoğun bir iyileştirme sürecinin başladığını, bu süreçte 450 bin civarında bir hak sahipliği belirlendiğini dile getirdi.

“Asrın felaketi” olarak anılan 6 Şubat’ın herkes için dersler oluşturduğunu anlatan Tatar, birçok çalışmayı hayata geçirdiklerini, bunlardan birinin de “Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Projesi” olduğunu söyledi.

Projeyle 485 diri faya öncelik verildiğini, 132’sinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), AFAD, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve 24 üniversiteden uzmanların çalışma yaptığını belirten Tatar, elde edilecek sonuçlarla Türkiye diri fay haritası ile deprem tehlike haritasının güncelleneceğini bildirdi.

“İkincil afet” diye adlandırdıkları kaya düşmesi, heyelan, çığ ve obruk gibi afet türlerine yönelik de önlem projeleri hazırladıklarını vurgulayan Tatar, son 3 yılda özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yoğun sel-taşkın olayları meydana geldiğini, bunları önlemek için Artvin’den Kırklareli’ne kadar 14 ildeki dere yataklarında Devlet Su İşleri (DSİ) ile yapılan işbirliği protokolü kapsamında ıslah çalışması yürütüldüğünü kaydetti.

– “Kapasitemizi dost ve kardeş ülkelere de aktarmak için çaba gösteriyoruz”

Ulusal sismik ağını her geçen gün geliştirdiklerine işaret eden Tatar, Türkiye’nin 1187 istasyonuyla Avrupa’nın en büyük deprem gözlem ağına sahip ülkesi konumunda olduğunu belirtti.

2025 yılında ulusal sismik ağdaki istasyon sayısının 1200’ün üzerine çıkacağının altını çizen Tatar, şöyle devam etti:

“Bir yandan ülkemizde bu gözlem ağını geliştirirken diğer yandan da bu kapasitemizi dost ve kardeş ülkelere de aktarmak için çaba gösteriyoruz. 2024 yılında Azerbaycan’ın Şuşa kentinde büyük bir derin kuyu deprem gözlem istasyonunu kurduk ve faaliyete geçirdik. Milli deprem yazılımlarımızı Azerbaycan’a transfer ettik. Şimdi aynısını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) aktarıyoruz. 2025’te hem yazılımlarımızı hem de derin kuyu deprem gözlemi istasyonumuzu tamamlamış olacağız. Böylece KKTC’deki istasyon sayımız 22’ye çıkacak.”

Erenköy’de kurulumuna başlanan istasyonun 0,1 büyüklüğüne kadar mikro depremleri ölçme özelliğine sahip olacağını bildiren Tatar, sistemin 100 metre derinlikte birbirinden farklı sensörlerden oluştuğunu, bu kurulumla Doğu Akdeniz’deki sismik aktivitenin daha sağlıklı izlenebileceğini sözlerine ekledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam