Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Devlet ilkokul, ortaokul ve liselerinde 2024-2025 eğitim yılı yarın başlıyor

Published

on

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet ilkokul, ortaokul ve liselerinde 2024-2025 eğitim yılı yarın başlıyor.

Çatalköy Esentepe Belediyesi ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yapımı tamamlanan Çatalköy İlkokulu yeni okul binası da yarın törenle hizmete açılacak. Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu  saat 9.15’te düzenlenecek   açılış törenine katılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı İlköğretim Dairesi’ne bağlı kamu ve özel 128 okulda yaklaşık 28 bin öğrenci, Genel Ortaöğretim Dairesi’ne bağlı kamu ve özel 48 okulda yaklaşık 30 bin ortaokul ve lise öğrencisi öğrenim görecek.

İlkokullar ve Genel Ortaöğretim Dairesi ile Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğü’ne bağlı okullarda birinci dönem karne dağıtımı 31 Ocak Cuma yapılacak ve yarı yıl tatili 1-16 Şubat tarihleri arasında olacak, ikinci dönem ise 17 Şubat Pazartesi günü başlayacak.

Karne ve Tamamlama Belgeleri 16 Haziran Pazartesi verilecek.

-Kolej sınavları

Kolejlere Giriş Sınavı birinci basamak sınavı (KGS-1)  25 Ocak Cumartesi, ikinci basamak sınavı ise (KGS-2) 14 Haziran Cumartesi düzenlenecek.

-Liselerin sınavları

Bülent Ecevit Anadolu Lisesi (BEAL) ve 20 Temmuz Fen Lisesi Yerleştirme Sınavı 21 Haziran Cumartesi yapılacak.

Sınıfı tamamlayan öğrencilerin Meslek Liseleri Programlarına tercih başvurularının alınması ise 18 – 23 Haziran  tarihleri arasında yapılacak. 23 Haziran Pazartesi günü de Meslek Liseleri 9. sınıflarına yerleşenler açıklanacak.

Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Giriş Sınavı ise 25 – 27 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek.

-Öğrenci sayıları

Genel Ortaöğretim Dairesi’ne bağlı kamu ve özel 48 okulda yaklaşık 30 bin ortaokul ve lise öğrencisi öğrenim görecek.

Mesleki Teknik Öğretim Dairesi’ne bağlı 13 okulda yaklaşık 4 bin meslek lisesi öğrencisi ve Taner Akcan Çıraklık ve Yetişkin Eğitimi Merkezinde yaklaşık 450 öğrenci öğrenim görecek.

KKTC genelinde, kamu ve özel okullarda görev yapan öğretmen sayısı yaklaşık 6 bin 300 olarak belirtildi.

-Polis uyarısı

Polis Genel Müdürlüğü, ilk ve orta dereceli okulların pazartesi günü açılacağını kaydederek, trafikte dikkat edilmesi gerekenleri hatırlattı.

Polis Basın Subaylığından yapılan açıklamada, okul giriş ve çıkışlarında trafik akışının yoğunlaşacağı uyarısında bulunularak, güvenli giriş ve çıkış için polisin gerekli emniyet ve trafik tedbirlerini aldığı belirtildi.

İlk olarak velilere çağrıda bulunulan açıklamada, trafik eğitiminin ailede başladığı, çocuklara trafikte nasıl davranılması gerektiğinin öğretilmesi gerektiği ifade edildi. Okul giriş çıkışlarında oluşacak araç yoğunluğuna da işaret edilen açıklamada, kapı önlerine araç park ederek yığılmaya sebep olunmaması ve çocukların hayatını tehlikeye atacak sürüşlerin yapılmaması gerektiği vurgulandı.

– Sürücüler öğrencilerin davranışlarını takip etmeli, doğabilecek tehlikelere karşı önceden hazırlıklı olmalı”

Sürücülerin ise okulların bulunduğu bölgelerde, öğrencilerin davranışlarını takip ederek doğacak tehlikelere karşı önceden hazırlıklı olması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Park halindeki araçlar arasından çocukların aniden dikkatsizce yola atılabileceğini düşünmeli ve sürat yapmadan araç kullanmalıdır. Araçlarını yaya geçitlerine veya köşe başlarına park ederek, diğer sürücü ve yayalara tehlike yaratmamalıdır.

Araçlarından yolcu indirirken mutlaka yol kenarına açılan kapılar kullanılıp, her zaman sol taraftaki kapıdan yol kenarına veya kaldırıma öğrenci indirilmelidir. Araçtan indirdikten sonra öğrencileri gözlemleyerek, güvende olduklarından emin olduktan sonra hareket edilmelidir.”

Açıklamada, toplu taşımacılık yapan araç sürücülerinin de her zaman trafik kurallarına uyması gerektiği ve öğrencileri salimen okula taşımakla sorumlu olduklarını unutmaması gerektiği belirtilerek,  “Otobüs durmadan öğrencilerin araçtan inmesini önlemek amacıyla, seyir halindeyken otobüsün kapısı kapalı tutulmalıdır. Trafiğin uygun ve emniyetli olduğu yerler ile otobüs duraklarında yolcu indirip alınmalıdır” denildi.

Otobüsten yolcu indirirken mutlaka yol kenarına açılan kapılar kullanılıp, her zaman sol taraftaki kapıdan yol kenarına veya kaldırıma öğrencinin salimen indirilmesinin sağlanması gerektiği vurgulanan açıklamada, öğrencilerin araçtan indiğinden veya araca girdiğinden emin olduktan sonra hareket edilmesi gerekliliğinin altı çizildi.

– “Küçük yolcuların güvenliğinden sorumlu bir refakatçi bulundurulması yasal mevzuat gereğidir”

Açıklamada, “Öğrenci taşımacılığında kullanılan otobüs ve minibüslerde, on bir yaşından küçük öğrencilerin taşınması halinde, küçük yolcuların güvenliğinden sorumlu olacak bir refakatçi bulundurulması yasal mevzuat gereğidir.” denildi.

Öğrencilerin de okula emniyetli şekilde gidebilmek için son derece dikkatli olmalı, her zaman kaldırımda yürümeli ve kaldırım yoksa yolun sağ tarafını kullanması gerektiği kaydedilen açıklamaya şöyle devam edildi:

“Yolu kontrol etmeden aniden yola atılmamalı ve yolda yürürken arkadaşlarıyla el şakası yaparak, yol içerisinde kendilerini tehlikeye atacak hareketlerden kaçınmalıdır.

Karşıdan karşıya geçerken yaya geçitleri ve polisin bulunduğu noktalar ile görüş açısının geniş olduğu yerler tercih edilmelidir. Bunların dışında karşıya geçilecekse, yolun sağını ve solunu kontrol etmeden ani olarak yol içerisine çıkılmamalı ve sürücülerin kendilerini görebileceği yerlerden veya varsa yaya geçitlerini kullanarak, koşmadan ancak hızlı adımlarla karşıya geçilmelidir.

Otobüs veya araçlarda ayakta durmamalı ve vücudun herhangi bir yerini araçtan dışarıya çıkarmamalıdır. Araçlardan inerken mutlaka yol kenarına açılan kapılar kullanılıp, her zaman sol taraftaki kapıdan yol kenarına veya kaldırıma inilmeli ve kendilerinden küçük kardeşleri ile arkadaşlarına daima örnek olarak öğrendiklerini onlara da öğretmelidir.“

– “Çocuklar geleceğe hazırlanırken, trafik kuralları özenle aktarılmalıdır”

Açıklamada, öğretmenler ve okul idarecilerine de seslenilerek, çocukları geleceğe hazırlarken, trafik kuralları ile ilgili bilgilerin özenle aktarılmasının önemine dikkat çekildi; “Öğretmenlerin vereceği bilgilerin, öğrencilerimizin eğitiminde daha fazla katkı sağlayacağı unutulmamalıdır.” denildi.

Bunun yanında öğrencilerin okula güvenli şekilde giriş ve çıkış yapmalarını sağlamak maksadıyla, imkanları dahilinde giriş ve çıkış saatlerinde okul önlerinde gerekli tedbirlerin alınması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, “Trafikte herkesin birbirine saygı göstererek kurallara uyması halinde, yaşanacak üzücü olayların önlenebileceğini hatırlatır, güvenli ve kazasız bir eğitim yılı geçirmenizi temenni ederiz.” ifadeleri kullanıldı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Ötüken Özel Eğitim Okulu’na ekoloji bahçesi kurulacak

Published

on

By

İskele Belediyesi’nin öz kaynakları ile yapımı tamamlandıktan sonra bölgedeki özel çocukların kaliteli eğitim alması için Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen ve Şubat 2020’de eğitim-öğretim yılına başlayan Ötüken Özel Eğitim Okulu’na ekoloji bahçesi kuruluyor.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Sadıkoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle ziyaret ettiği okulda eksikleri yerinde gözlemledi, yapılması gerekenler konusunda Belediyenin ilgili birimlerini görevlendirdi.

Sadıkoğlu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla okula Ekoloji bahçesi kazandırılması yönünde adım attıklarını belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

GİAD 35. yılını baloyla kutladı

Published

on

By

Kuzey Kıbrıs Genç İş İnsanları Derneği (GİAD), 35. yılını Grand Pasha Hotel Lefkoşa’da düzenlediği balo ile kutladı.

GİAD’tan yapılan açıklamaya göre, etkinlikte dernek başkanları ve paydaşlar bir araya gelerek GİAD’ın iş dünyasına ve topluma sağladığı katkıları değerlendirdi.

Açılış konuşmasını GİAD Başkanı Orhan Gavani’nin yaptığı etkinlikte, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman ve GİAD Kurucu Başkanı Serdar Denktaş da söz aldı.

Etkinliğe, GİAD üyeleri, eski başkanlar, sivil toplum örgütleri, bürokratlar ve iş dünyasından temsilcilerin yanı sıra Eskişehir ve Antalya GİAD başkanları ile yönetim kurulu üyeleri katıldı. Gecede, derneğin toplumsal sorumluluk projelerine verdiği önem de vurgulandı. Etkinlik kapsamında katılımcılar adına fidan bağışı yapıldı.

Etkinlik kapsamında, GİAD’ın 35 yıllık tarihini özetleyen bir video gösterimi sunuldu. Ayrıca, GİGA (Genç İş İnsanları Gelişim Akademisi) Projesi’nin, Eskişehir GİAD ile protokolü açıklandı. Gecede düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara GİAD üyelerinin ürünlerinden oluşan hediye sepetleri takdim edildi.

Başkan Orhan Gavani, gecenin sonunda yaptığı konuşmada, “Bu başarı yalnızca geçmişin değil, geleceğin de bir kutlamasıdır. Hep birlikte daha güçlü bir GİAD için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Etkinlik, 23 Kasım’da Near East Bank ve Çağıner Construction başta olmak üzere, ana sponsorların katkılarıyla düzenlendi.

Devamını Oku

Kıbrıs

DAÜ’de Uluslararası Dijital Çağda İletişim Sempozyumu düzenlenecek

Published

on

By

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi tarafından, İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) ve İletişim Fakülteleri Dekanlar Konseyi (İLDEK) iş birliği ile “4. Uluslararası Dijital Çağda İletişim Sempozyumu” düzenlenecek.

DAÜ Halkla İlişkiler ve Medya Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, sempozyum, 28 Kasım Perşembe günü saat 10.00’da DAÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda başlayacak. 28 – 30 Kasım 2024 tarihlerinde DAÜ İletişim Fakültesi’nin ev sahipliğinde yapılacak olan uluslararası sempozyumda, yapay zekâ teması ile birlikte şimdinin ve geleceğin iletişimi ele alınacak.

Sempozyumda ilk gün davetli konuşmacı olarak The University of Tennessee at Chattanooga’da (UTC) görev alan ve İLDEK daimi üyesi Prof. Dr. Asaf Varol “Yapay Zekâ ve İletişim” üzerine bir sunum yapacak. Programın ikinci gününde ise Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel “Siyasal İletişim ve Medya” üzerine bir konuşma yapacak.

Sempozyumda ayrıca, Gazeteci Ali Baturay, Yenidüzen köşe yazarı Cenk Mutluyakalı, TAK Müdürü Dr. Fehmi Gürdallı, YDÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayça Demet Atay, YDÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Özejder ve İLAD Genel Sekreteri Füsun Özbilgen’in katılacağı bir panel ile “Uluslararası İletişim Düzeni ve Kıbrıs Türk Medyası” tartışılacak.

Dijital dönüşüm ve yapay zekâ teknolojilerinin gelişimi ile iletişim süreçlerindeki değişimlerin ele alınacağı sempozyumda 48 adet akademik çalışma sunulacak. “CIDA International 2024” web sitesinden erişime açılan detaylı programa göre, Türkçe ve İngilizce sunumların yapılacağı sempozyum 11 adet oturumda 28-29 Kasım 2024 tarihlerinde dinleyicilerle buluşacak.

-Prof. Dr. Metin Ersoy: “Çok gururluyuz”

Sempozyuma yönelik açıklamalarda bulunan DAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Ersoy, “İletişim alanının önemli ve değerli isimlerini DAÜ İletişim Fakültesi’nin ev sahipliğinde buluşturacak olduğumuz için çok gururluyuz.” diyerek yapay zekâ araştırmalarının öne çıktığı bir sempozyum olacağını kaydetti. DAÜ İletişim Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Aysel Aziz’in İletişim Araştırmaları Derneği Başkanı olarak kendilerine ev sahipliği görevini verdiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Metin Ersoy, bu zorlu görev için teşekkür ederek görevi başarıyla tamamlayacaklarını söyledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam