Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Dipkarpaz’da kadınların üretimlerinin satışı için merkez oluşturuluyor

Published

on

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Dipkarpaz Belediyesi ve Girişimci Kadınlar Kalkınma Kooperatifi arasında, Dipkarpaz Gİ-KA-KOOP Üretim ve Satış Merkezi’nin hayata geçirilmesi amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Dipkarpaz Belediyesi’nde imzalanan protokole Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun ile Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı İçim Kavuklu imza koydu.

Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Hüseyin Akcan ile Daire ve Belediye yetkilileri de imza töreninde hazır bulundu.

Protokol, kırsal kesimde yaşayan kadınların meslek edinmesi amacıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen “Kadına Yönelik Meslek Eğitimi ve Sosyal Destek Projesi” ile Gİ-KA-KOOP kadınlarını ekonomik olarak güçlendirme çalışmaları çerçevesinde, Dipkarpaz Belediyesi’nin kullanımında olan binanın, üretim ve satış merkezi olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile GİKAKOOP’un ortak kullanımına verilmesini hedefliyor.

Kadınların ekonomik hayata dahil edilmesi ve yetenekleri doğrultusunda turizme katkı sağlaması amacıyla imzalanan protokolle, Karpaz bölgesindeki kadınlar tarafından atölye ortamında üretilen ürünler, Dipkarpaz Gİ-KA-KOOP Üretim ve Satış Merkezi’nde alıcıyla buluşturularak pazarlanacak.

-Kavuklu: “Kadının ekonomiye katılımı sürdürülebilir kalkınma için gerekli”

Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı İçim Kavuklu yaptığı konuşmada, GİKAKOOP olarak kadının ekonomik özgürlüğünü kazanmak için faaliyetlerde bulunduklarını belirterek toplumun yarısını oluşturan kadınların ekonomiye katılımının sürdürülebilir kalkınma için gerekli olduğunu önemle vurguladı.

Kavuklu, protokol ile Karpaz bölgesinde daha çok kadının üretmesine katkı sağlamayı ve kadınların ürettikleri ürünleri pazarla buluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.

Kadınların ürettiği geleneksel ürünlerin kültürün devamlılığı açısından önemli olduğunu dile getiren Kavuklu, bu ürünleri nesilden nesile aktarmayı amaçladıklarını söyledi.

Kadın kooperatiflerini destekleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy’a ve Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun’a teşekkür eden Kavuklu; kooperatif, belediye, bakanlık ve üniversiteler tarafından oluşturulan sinerjinin devamını diledi.

-Coşkun: “Bir kadını eğitirseniz toplumu eğitirsiniz”

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun da konuşmasında, görev süresi boyunca Dipkarpaz’daki kadınların desteklenmesi için çalıştığını, Dipkarpaz Belediyesi için kadın belediye başkan adayı çıkacak kadar bölgede kadınların sosyal ve ekonomik hayatta güçlendirildiğini bundan da büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

“Bir kadını eğitirseniz bir toplumu eğitirsiniz “düşüncesini savunduğunu belirten Coşkun; Bakanlık, yerel yönetim ve sivil toplum örgütleri arasındaki iş birliğinin Kıbrıs Türk toplumuna örnek olması gerektiğine dikkat çekti.

KKTC için el ele verilirse, kadınlar başta olmak üzere her şeyin dayanışma içinde yapılabileceğini vurgulayan Coşkun, protokole katkı koyan taraflara teşekkür etti.

-Taçoy: “Kadın her zaman vardır”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy ise konuşmasında, kadını evden çıkarmak, sosyal ve ekonomik hayata dahil etmek için Bakanlığı’nın hayata geçirdiği projeler hakkında bilgi verdi.

Taçoy şöyle konuştu:

“Kadın her zaman için vardır. Eve de, aileye de, ekonomiye de katkı koyar düşüncesi ile kadın kooperatiflerimizle ve yerel yönetimlerimizle işbirliği yaparak, kadınlarımızı güçlendireceğimize inanıyoruz.

Bakanlığımız tarafından, Dipkarpaz’da kadınları teşvik etmek amacıyla başlattığımız sele sepet örücülüğü ve dokuma eğitimlerimize, GİKAD iş birliğinde dikiş kursları da ekledik. Kadınlarımıza verilen eğitimlerle, otel ve restoranlara ihtiyacı olan masa örtüsü ve peçete yapımı gibi işleri teşvik etmiştik. Sadece Karpaz bölgesinde 50’den fazla kadınımız bu mesleki eğitimlerden faydalanmıştır. Bunu ekonomik anlamda bir kazanca dönüştürmek ve kadınlarımızı üretime teşvik etmek amacıyla, Dipkarpaz Belediyesi’nin kullanımındaki binayı bugün protokolle Bakanlığımız üzerine aldı. Gİ-KA-KOOP aracılığıyla da bu ürünlerin burda üretim aşamasında sergilenmesi ve adanın çeşitli yerlerine pazarlanması ve satılmasına imkan tanınacaktır. Bu birliktelik, sadece kadınları evinden çıkarmak değil, hem yurt dışından ülkemize gelen turistlere kendi kültürümüzü ve el sanatlarımızı sergilemek hem de kadınların bir araya gelerek sosyalleşmesini sağlamaktır. İmza koyan tüm taraflara teşekkürü borç bilirim.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

KTMMOB’de Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü’nün uygulama yol haritası görüşüldü

Published

on

By

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü Komitesi, tüzüğün uygulanmasına ilişkin yol haritasını belirlemek amacıyla toplantı yaptı.

KTMMOB’den yapılan açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak 15 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanıp, yürürlüğe giren Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü’nün uygulamaya geçirilmesine yönelik yapılan toplantıda, yönetmelik eğitimi, eğitim kapsamı ve proje tasarımlarında disiplinler arası uyum konuları ele alındı; tüzük kapsamında denetimin nasıl yapılacağı ve diğer mevzuatlarla karşılaştırma sonrası atılacak adımlar değerlendirildi.

KTMMOB Genel Başkanı Seran Aysal başkanlığında gerçekleşen toplantıya, İnşaat Mühendisleri Odası Saymanı Hüsnü Coşan, Mimarlar Odası’nı temsilen Kozan Uzunoğlu, Elektrik Mühendisleri Odası’nı temsilen Zeka Fındık ve Kimya Mühendisleri Odası’nı temsilen Halil Erensu katıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Öztürkler:TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçlü dayanışma ve desteğinden memnuniyet duydum

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Cumhurbaşkanı vekili Ziya Öztürkler, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkına ve devletine yönelik sergilediği güçlü dayanışma ve destekten büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.

Öztürkler yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk halkına yönelik sergilediği samimi destek için teşekkürlerini sunarak, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı nezdinde de bu çağrının gerekli karşılığı bulmasını temenni etti.

Öztürkler açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Teşkilatımızın 2012’den bu yana gözlemci üyemiz olan ve on yıllardır haksız izolasyonlara maruz bırakılan Kıbrıs Türkü kardeşlerimizle dayanışmasını artırarak sürdüreceğine inanıyorum. Bu doğrultuda, Kıbrıs Türkleri ile spordan kültüre, ekonomiden turizme kadar çeşitli alanlarda ilişkilerinizi geliştirmenizi bekliyorum.’ şeklindeki ifadeleri, halkımızın uluslararası alanda haklı davasına verilen değeri ve desteği bir kez daha açıkça ortaya koymuştur.

Kıbrıs Türk halkı, yıllardır maruz bırakıldığı haksız ambargolara ve izolasyonlara rağmen varlığını onurlu bir şekilde sürdürmeye devam etmektedir. Bu süreçte Anavatan Türkiye’nin her platformda sergilediği kararlı duruş, bizlere güç ve moral vermektedir.

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin bizlere yönelik sergilediği bu samimi destek için en içten teşekkürlerimizi sunar, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı nezdinde de bu çağrının gerekli karşılığı bulmasını temenni ederim.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Yerli domates, patlıcan, acı biber ve molehiyada bitki koruma ürünü

Published

on

By

Gıda denetimlerinde yerli domates, patlıcan ve acı biberde limit üstü, molehiya ve reyhanda ise tavsiye dışı bitki koruma ürünü saptandı. İthal üzüm ve nektarinde de limit üstü bitki koruma ürünü bulundu.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, haftalık gıda denetim sonuçlarını açıkladı. 27 Haziran- 3 Temmuz tarihleri arasında ithal ve yerli ürünlerden numune alınarak Devlet Laboratuvarında yapılan analizler neticesinde, 39 ithal ürününün 35’i temiz çıkarken, 4’ünde limit üstü bitki koruma ürünü saptandı.

SVS Tic. Ltd. Şti.’ye ait “Üzüm Trakya İlkeren”de limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiğinden dolayı ürün firmanın isteği üzerine imha edildi. Mehtap Uzunkaya, Onbaşı İşl. Ltd. ve Köşe Tic Ltd.’ e ait nektarinlerde limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiğinden dolayı ürünler firmaların isteği üzerine menşeine iade edildi.

Yerli ürünlerde, 22 numunenin 14’ü temiz, 5 numunede limit üstü bitki koruma ürünü, 3 numunede ise tavsiye dışı bitki koruma ürünü; Cengizköy sakini Ramazan Alıcı’ya ait “Molehiya”da tavsiye dışı bitki koruma ürünü saptandı.

Tatlısu köyü sakini Rado Guanta’ ya ait “Patlıcan ve Acı Yeşil Biber”de limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiğinden dolayı ürünlerin hasadı, bir sonraki laboratuvar analizine kadar durduruldu.

Vadili köyü sakini Elif Güven’e ait “Domates”de 3. alımda da limit üstü bitki koruma ürünü, Tepebaşı köyü sakini Gülizar Yıldırım’a ait “Domates”de 3. alımda da limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiğinden dolayı imha edilecek.

Tepebaşı köyü sakini Aynur Avcı’ya ait “Domates”de limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiğinden dolayı kasalarda toplanmış ürün Tarım Dairesi Müfettişi tarafından imha edildi. Ürünün hasadı bir sonraki laboratuvar analizine kadar durduruldu.

Haspolat Köyü sakini Almas Racapow’a ait “Reyhan ve Molehiya”da tavsiye dışı bitki koruma ürünü tespit edildiğinden dolayı ürünler imha edildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam