Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

DPÖ Müsteşarı Güçlüsoy: “Beş ana eksen belirlenen Plan’da temel amaç kamu maliyesinde istikrarlı ve sürdürülebilir bir yapı oluşturmak”

Published

on

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Durali Güçlüsoy, Dördüncü Kalkınma Planı’nın temel amacının kamu maliyesinde istikrarlı ve sürdürülebilir bir yapının oluşturulması olduğunu vurguladı.

Güçlüsoy, halkın temel değerlerini ve beklentilerini esas alarak kapsamlı bir yol haritası hazırladıklarını işaret ederek, planın “İstikrarlı ve Güçlü Büyüme”, “Rekabetçi ve Yüksek Katma Değerli Üretim”, “Yaşanabilir Mekanlar, Sürdürülebilir Çevre”, “Güçlü Toplum, Nitelikli ve Sağlıklı İnsan” ve “Ulusal ve Uluslararası İş Birliği” olmak üzere beş ana eksende belirlendiğini dile getirdi.

KKTC 5. Beş Yıllık Kalkınma Planı Toplantısı’nın açılışında konuşan Güçlüsoy, KKTC’de en son Kalkınma Planının 1993 yılında hazırlandığını anımsatarak, Başbakan Ünal Üstel’in talimatı ve Başbakanlığın yayımladığı genelgeyle ülkeye ve geleceğe yönelik çalışmaları başlattıklarını belirtti.

Güçlüsoy, plan metninin oluşturulmasında bakanlıkların yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, ekonomik örgütlerin, akademisyenlerin, özel sektör temsilcilerinin katkı koyduklarını aktardı.

-5 ana eksen, 14 farklı sektör

Plan’ın, DPÖ’nün koordinatörlüğünde 5 ana eksen ve 14 farklı sektörle ilgili oluşturulduğunu vurgulayan Güçlüsoy, özel ihtisas komisyonlarına katkı koyanlara teşekkür etti.

Güçlüsoy konuşmasında, ayrıca hazırlık ve raporlama sürecinde TC Cumhurbaşkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığından uzmanların da çalışmalara katıldıklarını vurgulayarak, “Huzurlarınızda onlara da teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

-“Plan sadece ekonomik kalkınmayla sınırlı değil”

Kalkınma Planı’nda ülkedeki her alanda kalkınma önceliklerinin belirlendiğini ve ortak amaçlar için bir yol haritası oluşturulduğunu söyleyen Güçlüsoy, planın sadece ekonomik kalkınmayla sınırlı tutulmadığını “aynı zamanda sosyal ve kültürel değerlerin de önemsendiği bütüncül” bir plan olduğunu vurguladı.

Güçlüsoy, hazırlık sürecinde aynı zamanda dünya ve yakın coğrafyanın içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi gelişmeleri takip ettiklerini, fırsat ve riskleri dikkatlice izlediklerini, analiz edip, yorumladıklarını belirtti.

Planlama sürecinde akademisyenler, sivil toplum örgütleri, ekonomik örgütler, kooperatifler, kurumlar ve temsilcileriyle sürekli iş birliği ve diyalog halinde olduklarının altını çizen Güçlüsoy, “Plan hep birlikte bizim planımız olma özelliğine kavuşturuldu” ifadelerini kullandı.

-Beş ana eksen

Güçlüsoy, halkın temel değerlerini ve beklentilerini esas alarak kapsamlı bir yol haritası hazırladıklarını işaret ederek, planın “İstikrarlı ve Güçlü Büyüme”, “Rekabetçi ve Yüksek Katma Değerli Üretim”, “Yaşanabilir Mekanlar, Sürdürülebilir Çevre”, “Güçlü Toplum, Nitelikli ve Sağlıklı İnsan” ve “Ulusal ve Uluslararası İş Birliği” olmak üzere beş ana eksende belirlendiğini dile getirdi.

Planın KKTC’nin vizyonu olarak oluşturulduğunu dile getiren Güçlüsoy, “Bu 5 eksen, sektörel ve tematik politikalarla oluşturulan hedefler altında ele alınmış ve aynı stratejik amaca hizmet edecek şekilde ilişkilendirilmişlerdir.” dedi.

DPÖ Müsteşarı Güçlüsoy, plan dönemi boyunca kamu mali disiplininin sağlanması, ekonominin doğru ve kaliteli büyümesi, ekonomik ve mali politikaların enflasyon oluşturmayacak şekilde planlanmasının öngörüldüğünü de kaydederek, “Kamu maliyesinde istikrarlı ve sürdürülebilir bir yapının oluşturulması dördüncü Kalkınma Planının temel amacıdır” ifadesini kullandı.

Konuşmasında, plan içerisinde mali politikaların, mali disiplinin esas alındığını belirten Güçlüsoy, nitelikli büyümeyi destekleyen, kaynak itibarıyla sürdürülebilirliği, kullanım yerleri itibariyle ise etkinliği ve verimliliği temel alındığını kaydetti.

Plan döneminde turizm ve yükseköğretim alanlarında da sağlanan gelirlerin artırılmasını öngördüklerini işaret eden Güçlüsoy, ayrıca katma değeri yüksek ihraç ürünlerinin ve ihracatın artırılmasının hedeflendiği ve cari işlemler dengesinde iyileşme sağlanmamasının amaçlandığını belirtti.

Güçlüsoy, plan dönemindeki öncelikleri hakkında da bilgi vererek, rekabetçiliği ve verimliliği yüksek, kurumsal altyapısı güçlü ve kayıt dışılıkla etkin mücadele eden bir finans sektörü oluşturulacağını dile getirdi.

Planda, kamu iştirak ve işletmelerinin verimlilik ve kârlılık kriterleri çerçevesinde işletilmeleri ve denetlenmelerinin takip edileceğini ifade eden Güçlüsoy, “Kalkınma planının yürürlüğe girmesiyle yürütmenin etkin ve hızlı karar alma mekanizmaları aracılığıyla, etkili bir şekilde hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.” dedi.

-Kamu kurum ve kuruluşlarına sorumluluk yüklenecek

Güçlüsoy, Dördüncü Kalkınma Planı’nın kamu kurum ve kuruluşlarına önceliklerini belirlemelerinde ve kendi görev alanlarına ilişkin politika ve hedeflerin uygulamalarında sorumluluk da yüklediğini söyleyerek, “Planda öngörülen politika ve hedeflerin etkin bir şekilde uygulanması için orta vadeli programlar, yıllık programlar, sektörel politikalar ve kurumsal politikalar Kalkınma Planı esas alınarak hazırlanacaktır.” şeklinde konuştu.

Plan’ın bütçe hazırlık süreçlerinde kaynak tahsisi açısından orta vadeli programlar için temel çerçeveyi oluşturacağını da dile getiren Güçlüsoy, kamu kurum ve kuruluşların yatırım ve cari harcamalarını, kurumsal ve hukuki düzenlemelerini, Plan’da öngörülen politika ve hedefleri dikkate alınarak hazırlayacaklarını kaydetti.

Güçlüsoy, Kalkınma Planı’nın izlenmesi ve değerlendirilmesinin DPÖ koordinasyonunda İzleme ve Koordinasyon Daire Başkanlığı tarafından takip edilerek, Plan hedeflerine ilişkin gerçekleşmelerin yıllık olarak raporlanıp yayınlanacağını söyleyerek, 4. Beş Yıllık Kalkınma Planının hayırlara vesile olmasını diledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meclis Genel Kurulu toplandı

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 13.15’te Ziya Öztürkler başkanlığında toplandı.

Toplantının gündeminde milletvekillerinin güncel konuşmaları yer alıyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Engelsiz Sinema Salonu YDÜ İletişim Fakültesi’nde açıldı

Published

on

By

Yakın Doğu Üniversitesi ile Telsim işbirliğinde Yakın Doğu İletişim Fakültesi’nde Engelsiz Sinema Salonu ve Aktivite Merkezi gerçekleşecek törenle açıldı.

Törende Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Kasap, Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar, Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komite Başkanı Ahmet Akdeniz, Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Alev Ecevit, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt ve Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit konuşma yaptılar.

Konuşmalarda, ülkede engelsizlik konusunda farkındalıktan öteye gidilmesinin önemine dikkat çekildi.
Etkinlikte Türkiye Tekerlekli Sandalye Milli Sporcusu Rusya, Kıtalararası Dünya Kupası Şampiyonu Yeliz Güllü de hazır bulundu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar “Türk Dünyasının Genç Gücü: Bir Millet Üç Devlet Vizyonu Çalıştayı”nda konuştu

Published

on

By

Ulusal Birlik Partisi, AK Parti ve Yeni Azerbaycan Partisi’nin işbirliğiyle düzenlenen “Türk Dünyasının Genç Gücü: Bir Millet Üç Devlet Vizyonu Çalıştayı” Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştiriliyor.

Çalıştay Saygı Duruşu’nda bulunulması ve İstiklal Marşı ile Azerbaycan Ulusla Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra “Bir Millet Üç Devlet” protokolünün hazırlanma ve imzalanma aşamalarını içeren tanıtım videosu sunuldu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i Kıbrıs Türk halkına verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Aşama aşama verilen mücadelenin altında Kıbrıs Türk halkının egemenlik hakları olduğuna vurgu yapan Tatar, uluslararası toplantılarda her zaman Kıbrıs Türk halkının asli bir unsur olduğunun vurgulandığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşunda eşit egemen ortak olan Kıbrıs Türk halkının silah zoru ile dışlandığını ve sonrasında ortaklıktan çıkarıldığını ve 20 Temmuz 1974’te gerçekleştirilen Barış Harekatı’ndan sonra yeni bir dönem başladığını hatırlattı.

Tatar, “Bizler kendi onurumuzla buradaki varlığımız sürdürürken Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’ni hep yanımızda gördük, yanımızda olması bizler için büyük bir güç ve bizler için büyük bir umuttur. Ve bunu başardık. İşte şimdi burada yine bir tarihi toplantıda bir kez daha UBP’yi Yeni Azerbaycan Partisini ve AK Partiyi yürekten tebrik ediyorum” dedi.

Kıbrıs Türklerinin; Anavatan Türkiye’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün hep izinde yürüdüğünü ve yürümeye devam edeceğini vurgulayan Tatar, KKTC’nin daha da gelişmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Burada turizm var, tarım var, sanayi var, ama artık teknolojik gelişmelerle bütün bunlar bizlerin bir bilişim adası olarak cazibe merkezi haline dönüşmesi için bize umut vermektedir. Tüm bunları başarabilmek için gençlerimizin bütün bu yeniliklere ayak uydurması ve ona göre buradaki geleceği inşa etmeleri fevkalade önemlidir” şeklinde konuştu.

Tatar, bir millet 3 devlet şiarını ve bütün bunların ortaya koyduğu iradeyi güçlendirmek suretiyle siyasi ve ekonomik işbirliğinin de güçleneceğine olan inancını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Bütün bu düşünceleri bizlerle paylaşan bütün bu düşünceleri özümseyen bütün bu düşüncelerle kendisine bir gelecek umudu öngörebilen gençlerimiz; sizler, inşallah önsezilerinizle çok şeyleri başarabilirsiniz” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam