Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Dr. Küçük için ilk tören Dr. Fazıl Küçük Anıtı’nda yapıldı

Published

on

Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük, 41’inci ölüm yıl dönümünde törenlerle anılıyor. Küçük için ilk tören anıt mezarının da bulunduğu Anıttepe’de yapıldı.

Çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunun ardından bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi, ardından yarıya indirildi.

Törene, Dr. Küçük’ün ailesinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü, Ana Muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bazı bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti, kurum ve dernek temsilcileri, belediye başkanı, diğer askeri erkan ve öğrenciler katıldı.

Törene, resmi temaslarda bulunmak üzere KKTC’de bulunan Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da katıldı.

Tören, Cumhurbaşkanı Tatar’ın Anıt Özel Defteri’ni imzalamasının ardından konuşmasıyla sona erdi.

– Tatar: “Dr. Küçük, halkına umut oldu”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, törende yaptığı konuşmada, varoluş ve özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük’ü, vefatının 41’inci yıl dönümünde anmak için bir araya geldiklerini ifade etti.

Tatar, İngiliz sömürge yönetimi döneminde, 1923 Lozan Anlaşması sonrasında Kıbrıs Türkü’nün büyük bir umutsuzluk ve yok olmayla karşı karşıya kaldığında Dr. Küçük’ün cesurluğu, kararlılığı ve liderliğiyle halkına umut olduğunu dile getirdi.

Küçük’ün bir doktor olarak her zaman halkın içinde olduğunu kaydeden Tatar, “Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile kurmakta olduğu ilişkileriyle, sık sık Türkiye ziyaretleriyle, daha sonra yanına aldığı Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş ile Türkiye’yi Kıbrıs meselesinde, ciddiyetle ele aldı.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin merhum Başbakanı Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun Kıbrıs meselesine verdikleri destekle, 1960 kuruluş anlaşmalarında Kıbrıs Türkü kurucu ortak ve Türkiye Cumhuriyeti’nin tek taraflı müdahale hakkı ve garantörüyle yeni bir aşamaya geçilmiştir.” diyen Tatar, Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanmasının engellendiğini anlattı.

Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş anlaşmalarında Dr. Küçük’ün Türkiye adına imzasıyla yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu kaydeden Tatar, Makarios’un o dönemki söylemlerine de değindi.

“Kanlı Noel ile Kıbrıs Türk halkına yapılan saldırılarda bizleri imha etmek için 113 köyümüz yakılıp yıkıldığında ve nüfusun yarısının göçmen olarak Lefkoşa’nın çeşitli farklı bölgelerinde zor şartlarda yaşamlarını sürdürürken yanlarında Dr. Küçük vardı.” diyen Tatar, Dr. Küçük’ün eşiyle birlikte o dönemde kendilerine liderlik etmelerinin önemli olduğunu ifade etti.

Kıbrıs Türk halkının o günleri Dr. Küçük’ün liderliğinde birlik ve beraberlik sağlanmasıyla aştığını kaydeden Tatar, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ile de Kıbrıs’ta yeni bir dönemin başlangıcını gördüklerini, ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla bugünlere kadar geldiklerini söyledi.

15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Cumhuriyet Meclisi’nde ilan edilirken, hasta olmasına rağmen Dr. Fazıl Küçük’ün de orada olduğunu ifade eden Tatar, Dr. Küçük’ün Cumhuriyetin ilanına gözyaşlarıyla tanıklık ettiğini dile getirdi.

15 Ocak 1984’te hayatını kaybeden Dr. Küçük’ün, “Cumhuriyetin ilanını gördüğü için gözleri arkada kalmayacağı” şeklindeki sözlerine değinen Tatar, “Ruhu şad olsun, mekânı cennet olsun. Kendisi, Kıbrıs Türk halkının mücadelesinin bir simgesi olarak her zaman tarihimizde haklı yerini koruyacaktır.” dedi.

– Anıt Özel Defteri

Cumhurbaşkanı Tatar, Anıt Özel Defterine şunları yazdı:

“Özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıs Türk halkının en karanlık günlerinde vermiş olduğun büyük mücadele, halkımızı yok olmaktan kurtarırken, gösterdiğin yolda ilerleyen halkımız 20 Temmuz Barış Harekatı ile özgürlüğüne, bağımsızlığına, egemenliğine ve kendi devletine kavuşmuştur. ‘Kıbrıs meselesi Türkiyesiz halledilmez’ şiarından aldığımız güçle, Anavatan Türkiye ile birlikte mücadele yolunda ilerliyoruz. Huzurunda saygıyla eğilirken bir kez daha söz veriyorum: ‘Rum’un azınlığı olmayacağız, devletimizden, egemenliğimizden ve Anavatan Türkiye’den asla vazgeçmeyeceğiz.’ Ruhun şad olsun.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Polisin narkotik ve kaçakçılığı önleme birimine eğitim

Published

on

By

Polis Genel Müdürlüğü Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ile Ercan Havalimanı’nda görevli polis mensuplarına “Narkotik Suçlarda Havalimanlarında Risk Analizi ve Arama Teknikleri Eğitimi” verildi.

T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü’nde görevli eğitmenler tarafından Polis Okulu Müdürlüğü’nde verilen eğitimde polisin uyuşturucu ve kaçakçılık suçlarıyla mücadelede bilgilerini geliştirmek amaçlandı.

Polisin açıklamasına göre, teorik ve pratik olarak verilen eğitimlerin tamamlanmasının ardından, Polis Okulu Müdürlüğü’nde bugün düzenlenen törenle kursiyerlere sertifikaları, eğitmenlere ise teşekkür plaketleri takdim edildi.

Sertifika törenine, Polis Genel Müdür Vekili Ali Adalıer, Polis Okulu Müdürü Hüseyin Kadir Çete ve TC Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

Polis Genel Müdür Vekili Ali Adalıer, törende yaptığı konuşmada, organize ve örgütlü suçlar kapsamında olan uyuşturucu suçlarıyla mücadele edecek personelin eğitiminin önemine değindi.

Adalıer, özellikle gençleri tehdit eden uyuşturucu ve bağımlılık yapan maddelerle mücadelenin kararlıkla süreceğini belirterek, eğitime katılan personelinin kurs süresince öğrenmiş oldukları bilgiler sayesinde görevlerinde daha başarılı olacakları kaydetti.

Ali Adalıer, bu eğitme verilen katkıdan dolayı T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilerine ve eğitimin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

BRT’ye 3 ödül

Published

on

By

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin her yıl 11 Temmuz’da kutlanan Basın Günü’nde verdiği ve gazetecilerin son bir yıllık süredeki üretimleriyle katılabildiği “Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri Yarışması” sonuçlandı.

Yarışmada BRT’den; Şaziye Borankan, Mehmet Alasya, İpek Halim ve Mustafa Soykan ödüle layık görüldü…

Gazeteciler Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, 56 başvurunun yapıldığı yarışmada kişisel başvurular yanında, üyeler tarafından sunulan öneriler de değerlendirildi. Ödül Komitesi, kendi takdiriyle de bazı ödüller vermeyi uygun buldu.

Buna göre;
BRT’den Şaziye Borankan ve Mehmet Alasya “Seni Seviyorum Sesin Oluyorum” programıyla TV Eğitim Kültür Program Ödülü’ne; İpek Halim Taşkapılı ve Şaziye Borankan “1001 Konu 1001 Konuk” programıyla TV Program Ödülü’ne; Mustafa Soykan da Radyo Haber Spikeri ödülüne layık görüldü…

KTGB Yönetim Kurulu’nun belirlemesiyle ayrıca, meslekte sarı basın kartı sahibi ve en az 25 yılını doldurmuş KTGB üyesi 11 gazeteciye de Hizmet Onur Ödülü verilecek.

Gecede BRT’den Engin Dervişağa, Esin Kavaz Küçük, İbrahim Akkorlu, İsmet Oyal, Levent Kutay, Manolya Kutay, Sevil Özlü, Şaziye Abu El Afiye ve Tahir Aykut Türk hizmet onur ödülü alacak…

Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri ile Hizmet Onur Ödülleri, Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından 1889’da yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded’in anısına 11 Temmuz’da kutlanan Basın Günü’nde düzenlenecek resepsiyonda verilecek…

Devamını Oku

Kıbrıs

Dünya Barış Üniversitesi ilk mezunlarını verdi

Published

on

By

Dünya Barış Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Bahar Dönemi Mezuniyet Töreni gerçekleştirildi.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, KKTC’de faaliyet gösteren üniversitelerin önemine işaret etti.
Birçok ülkeden öğrencinin KKTC’ye gelerek eğitim gördüğünü kaydeden Çavuşoğlu, “Burada dünyaya insan yetiştiriyoruz” vurgusu yaptı.

Mezun olan öğrencilerin KKTC’nin birer elçisi olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, Üniversitelerden beklentilerinin kurumsal altyapı yatırımlarını hızlı bir şekilde tamamlamaları, akademik başarıyı artırmaları ve insanlığa katkı sağlayacak bireyler yetiştirmeleri olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, öğrencilerin KKTC’de bulundukları süre boyunca Türkçe’yi öğrenme ve Kıbrıs Türk halkının kültürünü tanıma fırsatı
yakaladıklarını belirterek mezunlara seslendi.

Çavuşoğlu, “ülkemizin tarihini, mücadele ruhunu ve insani değerlerini kendi halkınıza taşıyın ve dünya barışına katkıda bulunun” dedi.

Çavuşoğlu, dünya üniversite sıralamalarında KKTC’den yaklaşık beş üniversitenin 600 bandında sıralamaya girmeyi başardığını belirtti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, Dünya Barış Üniversitesi’nin Değirmenlik’teki kampüs çalışmalarına devam ettiğini hatırlattı.

KKTC’de eğitim görmenin bir ayrıcalık olduğunu belirten Arıklı, “Buradan mezun olan öğrenciler KKTC’yi ve burada edindikleri dostlukları asla unutmayacaktır” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam