Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

DSİ’nin KKTC Su Temin Projesi dünya çapında ilk

Published

on

Türkiye Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, geride bıraktığı 69 yılda dünyada ilk olan KKTC Su Temin Projesi ile sınıflarında dünyanın en yüksek ve büyükleri arasında yer alan Yusufeli, Deriner ve Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı gibi projeleri hayata geçirerek Türkiye’ye can suyu oluyor.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, ülkedeki su kaynaklarını bilim ve tekniğe uygun olarak kullanıma sunmak, su ve ilgili toprak kaynaklarının çevreye duyarlı ve sürdürülebilirlik esasları dahilinde geliştirilmesini sağlamak misyonuyla 18 Aralık 1953 tarihinde kurulan DSİ, Türkiye’deki su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve yönetilmesi konusunda öncü kuruluş olarak çalışmalarını sürdürüyor.

DSİ Genel Müdürlüğü kuruluşundan 2002 yıl sonuna kadar ülkeye 276 baraj, 125 HES, 228 gölet ve bent, 1764 sulama tesisi, 84 içme suyu, 5 bin 18 taşkın koruma ve 10 arazi toplulaştırma olmak üzere toplam 7 bin 505 tesis kazandırdı.

DSİ tarafından 2003-2022 döneminde ise 9 bin 561 tesis hizmete alınarak, 450 milyar liralık yatırım gerçekleştirildi. Söz konusu dönemde 716 baraj, 615 HES, 481 gölet ve bent, 1614 sulama tesisi, 299 içme suyu tesisi, 5 bin 382 taşkın koruma tesisi, 24 atık su tesisi, 101 yeraltı depolaması ve suni besleme, 329 arazi toplulaştırma projesi hayata geçirildi.

Bu dönemde su depolama tesisleri 504’ten 1701’e, su depolama hacmi de 49,7 milyar metreküp artırılarak 183 milyar metreküpe ulaştırıldı. 19 yılda sulama tesis sayısı 1764’ten 3 bin 378’e, sulanan alan da 21,7 milyon dekar artırılarak 69,6 milyon dekara yükseltildi.

– 280 tesisle 3 yılda ekonomiye 36,8 milyar lira katkı sağlanacak

HES sayısı da aynı dönemde 125’ten 740’a, kurulu güç kapasitesi 12 bin 200 megavattan 32 bin 400 megavata, ortalama enerji üretimi de 66,9 milyar kilovatsaat artırılarak 111,8 milyar kilovatsaate ulaştı.

İçme suyu tesis sayısı 84’ten 383’e, sağlanan içme suyu miktarı 2 milyar metreküpten 5 milyar metreküpe ulaştırıldı. Taşkın koruma tesis sayısı da 5 bin 18’den 10 bin 400’e çıkarıldı. 24 atık su tesisi inşa edilerek günlük 322 bin 659 metreküp atık su arıtıldı.
Bir yenilik olarak yeraltı depolaması ve suni besleme tesis sayısı da 101’e çıkarıldı. Toplulaştırma proje sayısı 10’dan 339’a, toplulaştırılan alan miktarıysa 4,5 milyon dekardan 68 milyon dekara ulaştırıldı.

Böylece DSİ’nin kuruluşundan 2002 yılı sonuna kadar geçen 48 yıllık sürede hizmete alınan 7 bin 505 tesis sayısı 9 bin 561 artırılarak 17 bin 66’ya çıkarılırken, 2002’ye göre bu alanda 2,3 kat artış sağlanmış oldu.

DSİ’nin bu yılki yatırım programında, toplam yatırım tutarı 305 milyar 600 milyon lira olan 198 tarım, 69 hizmet, 13 enerji sektörü projesi yer alıyor. Söz konusu 280 tesisle 2023-2025 döneminde ekonomiye toplam 36,8 milyar liralık katkı, 533 bin kişiye de zirai istihdam imkanı sağlanacak.

– Yusufeli Barajı’nın ekonomiye yıllık katkısı 5 milyar lira olacak

İnşasına 2012’de başlanan Yusufeli Barajı ve HES, çift eğrilikli beton kemer sınıfında 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olarak tarihe geçti.
Her biri 186 megavatlık 3 üniteden oluşan Yusufeli Barajı ve HES, toplamda 558 megavat kurulu gücüyle yılda 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretecek. Baraj, 2,5 milyon konutun enerji ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde enerji üretecek, ekonomiye yılda 5 milyar liralık katma değer sağlayacak.

Açılışı 22 Kasım’da yapılan Yusufeli Barajı’nın yanı sıra sınıfında dünyada ilk ve tek askıda borulu geçiş projesi olan “KKTC Su Temin Projesi” ile sınıflarında dünyanın en yüksek ve büyükleri arasında olan Deriner ile Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu barajları da son döneme damga vuran yatırımlar arasında yer alıyor.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Taşpınar Şehitleri yarın anılacak

Published

on

By

Taşpınar Şehitleri yarın Taşpınar Şehitliği’nde düzenlenecek törenle anılacak.

Lefke Kaymakamlığı’ndan verilen bilgiye göre, tören saat 09.00’da protokol sırasına göre şehit kabirlerine çiçek konulmasıyla başlayacak.

Saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesinin ardından Şehitlik Özel Defteri imzalanacak.

Törende, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapılarak, şiirler de okunacak. Tören, şehitler için dua okunmasıyla sona erecek.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis Başkanı Öztürkler: “Siyasi önyargılar, maalesef insani krizlerde dahi bir kenara bırakılmamaktadır”

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) yardım teklifini bir kez daha geri çevirdiğini belirterek, “Siyasi önyargılar, maalesef insani krizlerde dahi bir kenara bırakılmamaktadır” dedi.

Öztürkler, bu tutumun, sadece acı yaşayan Güney Kıbrıs’taki halkı değil, tüm ada halkını ve doğayı da olumsuz etkilediğini vurguladı.

Meclis Başkanı Öztürkler yaptığı yazılı açıklamada, Güney Kıbrıs’ta günlerdir süren orman yangınlarının, bölgeyi derinden sarstığını ifade etti.

Öztürkler, “Bir vatandaşın hayatını kaybettiği, binlerce ağacın yok olduğu, yüzlerce kişinin evsiz kaldığı ve bazı köylerin boşaltıldığı bu felaket, hepimizin ortak yaşam alanı olan doğaya büyük zarar vermiştir. Ağaçlar, hayvanlar, insanlar… Ortak coğrafyamız adeta bir trajediye dönüşmüştür” dedi.

KKTC olarak, insani sorumluluğun bilinciyle, yangınla mücadeleye destek vermek üzere Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yardım teklifi ilettiklerini belirten Öztürkler, “Ne var ki, bu teklif tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi, yine karşılıksız bırakılmıştır” dedi.

Bu durumun istisna değil, bir sürekliliğin parçası olduğunu ifade eden Öztürkler, şunları kaydetti:

“2023 yılında Limasol’da yaşanan yangın sırasında da KKTC’nin sunduğu destek ‘yangın kontrol altında’ denilerek geri çevrilmişti. Yine aynı yıl yaşanan su krizinde KKTC’nin su paylaşım önerisi, ‘Türk suyuna muhtaç olmayız’ gibi siyasi bir söylemle reddedilmişti.”

-“Rum Yönetimi’nin bu tavrı, yıllardır süregelen dışlayıcı ve iş birliğine kapalı bakış açısının en net göstergesi”

Rum Yönetimi’nin bu tavrının, yıllardır süregelen dışlayıcı ve iş birliğine kapalı bakış açısının en net göstergesi olduğunu vurgulayan Meclis Başkanı Öztürkler, “Siyasi önyargılar, maalesef insani krizlerde dahi bir kenara bırakılmamaktadır. Bu tutum, sadece acı yaşayan Güney halkını değil, tüm ada halkını ve doğamızı da olumsuz etkilemektedir” dedi.

-“KKTC yardım elini uzatmaya devam edecek”

KKTC olarak, insani değerleri siyaset üstü bir ilke olarak görmeye devam edeceklerinin altını çizen Öztürkler, şunları kaydetti:

“Komşuluk hukukunun ve ortak yaşamın gereği olarak yardıma her zaman hazır olacağız. Ancak bu çağrımızın sürekli olarak cevapsız kalması, uluslararası kamuoyunun dikkatinden kaçmamalıdır. İnsani dayanışmanın siyasete kurban edilmemesi gerektiğine olan inancımızla, KKTC yardım elini uzatmaya devam edecektir.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, İzmir Başkonsolosluğuna atanan Mustafa Davulcu’yu kabul etti

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İzmir Başkonsolosluğu görevine atanan Mustafa Davulcu’yu kabul ederek, yeni görevinde başarılar diledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, İzmir’in önemli bir şehir olduğunu ve İzmir’de özellikle öğrenim gören pek çok Kıbrıslı Türkün bulunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, yeni görevinde Davulcu’ya başarılar diledi.

Davulcu da yaptığı konuşmada, İzmir Başkonsolosu görevi boyunca bilgi birikimini ve tecrübesini İzmir’de yaşayan vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak için ortaya koyacağını belirtti. Anavatan Türkiye ilişkileri en iyi şekilde geliştirecek çalışmaları yürütmek için çaba ortaya koyacağını dile getiren Davulcu, Cumhurbaşkanı Tatar’ın yapılabilecekler konusundaki istişarelerinin önemli olduğunu dile getirdi.

Devamını Oku

Trending

Reklam