Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Dünya siyasetçilerinden “Küresel Yeşil Anlaşma” çağrısı

Dünyanın dört bir yanından politikacılar iklim kriziyle mücadele için ‘küresel yeşil anlaşma’ çağrısı yapıyor.

Published

on

İngiltere, Avrupa ve gelişmekte olan ülkelerden bir grup politikacı, iklim kriziyle mücadele edecek ve COVID-19 pandemisinin ardından doğal dünyayı restore edecek bir “küresel yeşil anlaşmaya” ihtiyaç olduğunu söyledi.

Batı Avrupa şiddetli selle yıkılırken, iklim değişikliği en büyük nedenlerden biri olarak görülüyor.

Gelişmiş ülkeleri yıkan selin ardından küresel ittifak, kasım ayında Glasgow’da yapılacak olan Cop26 BM iklim görüşmeleri öncesinde yeşil bir ekonomiye adil bir geçiş sağlayacak politikalar üzerinde birlikte çalışmaya davet ediyor.

İttifak, Yeşiller milletvekili Caroline Lucas ve İşçi Partisi’nden Clive Lewis’in yanı sıra diğer ülkeler arasında Brezilya, Arjantin, Endonezya, Malezya ve ABD’deki milletvekillerini de içeriyor.

Omar bir an önce harekete geçme çağrısı yaptı

ABD’nin Minnesota kongre üyesi İlhan Omar, ABD’deki ve dünyadaki son aşırı hava koşullarının bir uyarı görevi görmesi gerektiğini söyledi.

Omar “İklim değişikliği burada ve insanlık için varoluşsal bir tehdit. Harekete geçmemenin korkunç yansımalarını ABD’de kasırgalarla, sıcak hava dalgalarıyla, sellerle gördük. Bu gibi doğal afetler, bu yıkıma karşı küresel bir topluluk olarak hareket etmedikçe daha da kötüleşecek” dedi.

İttifak, hükümetlerin yeşil ekonomiyi artıracak önlemler, koronavirüs için küresel aşı erişimi ve dünyanın en fakir ülkeleri için borçların yeniden yapılandırılması konusunda iş birliği yapmasını istiyor.

Doğa için çok az kaynak aktarılıyor

Vivid Economics tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, küresel olarak zor durumdaki ekonomileri kurtarmak için harcanan 17 trilyon doların yalnızca yaklaşık onda birinin, sera gazı emisyonlarını azaltacak veya doğayı iyileştirecek projelere gittiğini açıkladı.

Bununla birlikte, kömür ve diğer fosil yakıtlar gibi çevreye aktif olarak zarar veren önlemlere ve endüstrilere 3 trilyon dolardan fazla para akıtıldı.

Fransız milletvekili Manon Aubry, hükümetlerin sosyal adalet ve iklime odaklanması gerektiğini söyledi.

Aubry “Adil, sistematik ve etkili iklim politikaları istiyorsak, serbest ticaret ve serbest piyasa ideolojisinde radikal bir değişime ihtiyacımız var” dedi.

Kosta Rika Cumhuriyeti Yasama Meclisinin Çevre için Özel Daimi Komisyon Başkanı Paola Vega, yeşil anlaşmanın hükümetlerin ekolojik sorunları ele alma biçiminde ve insanların yaşam biçiminde bir dönüşüm gerektireceğini söyledi.

İttifakın şu anda 19 ülkeden 21 üyesi var.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Letimbiotis: “Türkiye’nin limanları açmasına karşılık Türk iş adamlarına vize verilmesini önerdik”

Published

on

By

Rum Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, Türkiye’nin limanlarını Güney Kıbrıs gemilerine açması karşılığında Türk işadamlarına AB vizesi verilmesi önerisini AB’ye yaptıklarını doğruladı.

Rum Sözcüs Letimbiotis, Rum Radyo Televizyon Kurumu RİK radyosuna bu sabah yaptığı açıklamada, Türkiye’nin limanlarını Güney Kıbrıs gemilerine açması karşılığında Türk iş adamlarına vize verilmesi şeklinde bir öneri yaptıklarını doğruladı.

Söz konusu önerinin, AB’nin Kıbrıs sorununa daha etkin müdahil olmasını sağlama çerçevesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in çabaları çerçevesinde yapıldığını belirten Letimbiotis, Türkiye’nin limanlarını Güney Kıbrıs gemilerine açmasının ise Türkiye’nin bir yükümlülüğü olduğunu iddia etti.

Letimbiotis ayrıca, “AB-Türkiye çerçevesinin tam olarak güncellenmesi için çalıştıklarını, AB-Türkiye ilişkilerinin ilerlemesinin temelinde Türkiye’nin Kıbrıs’tan doğan yükümlülükleri ve uluslararası hukuka uyum sağlamasının olduğunu” da sözlerine ekledi.

Devamını Oku

Dünya

BM: “Bugün, Gazze’de insanlar hayatta kalamıyor”

Published

on

By

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) işgal altındaki Filistin topraklarındaki kıdemli insani işler görevlisi Jonathan Whittall, Gazze’de gelecek günlerin kritik olacağını belirterek, “Bugün, Gazze’de insanlar hayatta kalamıyor.” dedi.

BM’nin “UN News” sitesindeki haberine göre, Whittall, Gazze’de gazetecilere mülakat verdi.

Whittall, “Gazze’de gelecek günler kritik olacak. Bugün, Gazze’de insanlar hayatta kalamıyor. Bombalar ve mermilerle öldürülmeyenler yavaşça ölüyor.” ifadelerini kullandı.

Gazze’de insani yardım kuruluşlarının, tedarik hatlarının yok olması nedeniyle sivillerin artan ihtiyaçları karşılayamadığını aktaran Whittall, hastanelerin yetersiz kaldığını, tıbbi malzemelerin de tükenmek üzere olduğunu kaydetti.

Whittall, yerinden edilen ailelerin barınacak yerinin kalmadığına dikkati çekerek, katı atıkların sokaklarda biriktiğini, temizlemek için malzeme olmadığını da belirtti.

Yakıt olmadan kurtarma çalışmalarının “imkansız olduğunu”, okulların yıkıldığını ya da kullanılamaz halde olduğunun altını çizen Whittall, “Gazze’de bugün hiçbir yer güvenli değil.” şeklinde konuştu.

– “Sınır tanımayan bir savaş” benzetmesi

“Siviller gibi insani yardım personeli, ilk yardım ekipleri ve gazeteciler de korunmalı ancak sınır tanımayan bir savaşta öldürülüyoruz.” diye konuşan Whittall, Gazze’deki durumun savaşa dahi benzemediğini vurguladı.

Whittall, “Gazze’deki insanlar bana bunun, gazeteciler tarafından her gün kayıt altına alınarak Filistinlilerin hayatının herkesin gözü önünde, apaçık kasıtlı olarak yok edilmesi gibi hissettirdiğini söylüyor.” ifadesini kullandı.

İnsani yardımın engellenmesinin silah olarak kullanıldığına dikkati çeken Whittall, “İnsani yardımdan yoksun bırakmak meşrulaştırılamaz ve bu asla silah olarak kullanılmamalı.” dedi.

Whittall, insani yardımların önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulundu.

– Gazze’de çocuklarda yetersiz beslenme oranı artıyor

OCHA’dan yapılan yazılı açıklamada, Gazze’nin kuzeyinde muayene edilen yaklaşık 1300 çocuğun 80’inde akut yetersiz beslenme görüldüğü kaydedilmişti.

Açıklamada, Gazze’de gıdanın ciddi oranda azaldığı, özellikle çocuklarda yetersiz beslenmenin hızlı artış gösterdiği vurgulanmıştı.

Devamını Oku

Dünya

İran’ın Bender Abbas Limanı’ndaki patlamada can kaybı 25’e yükseldi

Published

on

By

İran’ın Basra Körfezi kıyısında yer alan Bender Abbas Limanı’nda dün meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin sayısı 25’e yükseldi.

Mehr Haber Ajansı’na göre, Hürmüzgan Eyaleti Başsavcısı Mücteba Kahramani, konuya ilişkin bilgi verdi.

Kahramani, Bender Abbas Limanı’ndaki patlamada şu ana kadar 2’si kadın 25 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Öte yandan Hürmüzgan Eyaleti Kriz Yönetimi Genel Müdürü Mehrdad Hasanzade, yaralı sayısının 800’e yükseldiğini duyurdu.

Patlama sonrası limanda çıkan yangının yüzde 80’inin söndürüldüğü belirtilirken, Bender Abbas kentinin bağlı olduğu Hürmüzgan eyaletinde 3 gün yas ilan edildiği kaydedildi.

İran’ın güneyinde Basra Körfezi kıyısında yer alan Bender Abbas Limanı’nda dün öğle saatlerinde şiddetli patlama meydana gelmişti.

Patlamanın nedeninin henüz belirlenemediği açıklanmıştı.

Limandaki bazı konteynerlerin patlamasıyla meydana gelen olayda 14 kişinin hayatını kaybettiği, 750 kişinin de yaralandığı bildirilmişti.

Devamını Oku

Trending

Reklam