Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Eğitim Bakanı Çavuşoğlu :Ülke genelinde tüm okullarda eğitimi aksatacak bir durum yok

Published

on

Mili Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 2024-2025 yeni eğitim yılı öncesinde BRT’de ‘Manşet +’ programına değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, 6 Şubat depreminden sonra okul binalarının durumunun gündeme geldiğini anlatarak, hem öğrencilerin hem öğretmenlerin hem de okullardaki diğer görevlilerin can güvenliğinin öncelikleri olduğunu vurguladı.

Toplamda 91 okulda güçlendirme kısımlarının yanında genel tamir ve tadilatını gerçekleştirdiklerini anlatan Bakan Çavuşoğlu, 28 okulda güçlendirme çalışmalarının başlatıldığını, 22 tanesinin tamamlanarak eğitime hazır duruma getirdiğini, 6 okuldaki çalışmaların ise devam ettiğini söyledi.

Çavuşoğlu, ülke genelindeki tüm okullarda eğitimi aksatacak bir durumun söz konusu olmadığını da kaydederek, çok acil boşaltılması gereken ve kısa sürede tamamlanamayacak durumda olan okullarda ise prefabrik sınıflar yerleştirdiklerini ancak bunun geçici bir çözüm olduğunu anlattı.

Artan nüfus karşısında öğrenci sayılarının fazlalığına da dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, sınıflarda 30 öğrenciyi geçmemeye dikkat edildiğini belirtti.

Çavuşoğlu, “Belli bir zümre bizi ne yaparsak yapalım eleştirecekler. 20 yeni okul binası kazandırdık bu ülkeye. 21’ inci okulu da bir ay içerisinde açacağız. Gelecek yıl Eylül’de de açılacak okullarla birlikte 24 yeni okulu kazandıran bir bakanlığa birşey söylenmiyor ama prefabrik sınıflar hemen eleştiriliyor” dedi.

Yardımsever insanların katkıları ile daha fazla yeni okulun ülkeye kazandırılacağını belirten Çavuşoğlu, “ Yardımsever insanlarımız bu kadar zaman neden okul yaptırmadı, çünkü karşılarında muhatap bulamadılar. İşte biz bu insanlarla beraber çalıştık ve 11 yeni okulu eğitime kazandırdık” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, bölgelerdeki okulların ihtiyaçlarını da tek tek açıkladı.

“İskele bölgesinde 2 yeni okul, Mağusa bölgesinde 4 yeni okul ..Lefkoşa da 3 lise açtık. Gönyeli 1, Girne’ye minimum 5 okul kazandırmamız gerekir. Güzelyurt ta sadece güçlendirme ve tadilatı Lefke de ise güçlendirme ve bir kolej. Bunların tümü 12 okul demektir. Biz bunları her yıl yapmaya devam edeceğiz.”

Amaçsız hiçbir okul bırakmayacaklarını da anlatan Bakan Çavuşoğlu, tam gün eğitim konusuna da değinerek, en doğru eğitimin okulda verildiğini bu yüzden tam gün eğitime geçilmesi gerektiğini söyledi.
“Öncelikle tam günü 2 günde sınırlı tuttuk ve yavaş yavaş arttıracaktık ama 6 Şubat depremi bize tam gün eğitimin altyapını yapmaktan alıkoydu çünkü okullarımızın sağlamlığı ve öğrenci ve öğretmenlerimizin güvenliği daha önemliydi.”

Bakan Çavuşoğlu, bu sene de tam gün eğitimi 2 günle sınırlı tutacaklarını, ama ilerleyen dönemde bunu arttırarak devam ettireceklerini söyledi.

Çavuşoğlu, “KKTC’nin eğitim alanındaki tüm sıkıntılarını tarihe gömmek adına adımlar attık ve atmaya da devam edeceğiz” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Sağlık Bakanlığı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi

Published

on

By

2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nda 12 milyar 859 milyon 721 bin TL’lik Sağlık Bakanlığı bütçesi Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde oy çokluğuyla kabul edildi.

Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi, konuşmaların ardından bu sabah saat 02.25’te oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Toplantıda, Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek ve bakanlık bürokratlarıyla, komite üyeleri ve bazı milletvekilleri yer aldı.

– İncirli: “Kamusal sağlık hizmetlerinden mi vazgeçtik?”

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, cezalandırıcı olmayan raporlama sistemi konusuna değindi, Sağlık Bakanı’na eleştirilerde bulundu.

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde yaşananlara değinen İncirli, bir daha böyle şeylerin olmaması için yapılması gerekenlerin sıralanması gerektiğini ifade etti.

Hasta taşıyan personelin çok az sayıda olduğunu ifade eden İncirli, Thalassemia ve Kan Bankası binasındaki sorunlara dikkat çekti.

Hasta sevkleri konusuna değinen İncirli, “Kamusal sağlık hizmetlerinden mi vazgeçtik?” diye sordu.

– Birinci: “Sağlıkta çok ciddi sorunlar var”

CTP Milletvekili Ceyhun Birinci de sağlıkta çok ciddi sorunların olduğunu söyledi.

Kamu sağlık hizmetlerine yatırım yapılmasının önemine dikkat çeken Birinci, hasta sevkleri konusuna değindi.

Sağlık çalışanlarının çok ciddi bir yük altında çalıştığına vurgu yapan Birinci, acil servislerde yaşanan yoğunluğa işaret ederek, çok ciddi yığılmaların olduğunu kaydetti.

Kaliteli bir sağlık hizmeti için yapılması gerekenlerin belli olduğuna değinen Birinci, bazı sorular yönelterek yanıt istedi.

Sağlık altyapısı ve personelin güçlendirilmesi için neler yapıldığını soran Birinci, sağlıkta bir sistem oluşturulması gerektiğini söyledi.

Birinci; aşılama, gıda denetimi, koruyucu hekimlik, poliklinik hizmetleri, erken tanı ve sağlık taramaları konularına değindi, eleştirilerde bulundu.

– “Ülkede çok yüksek oranda kanser vakası var”

Birinci, ülkede çok yüksek oranda kanser vakasının olduğunu ifade etti.

Kanser hastalarının halen ilaç sıkıntısı yaşadığını belirten Birinci, “Bir kanser hastasının tedavisinin aksamasının telafisi yoktur.” dedi.

Bütün devlet hastanelerinde benzer sorunların olduğunu kaydeden Birinci, sağlık personelinin güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Hasta sevkleriyle ilgili bazı sorular yönelten Birinci, bir yılda kaç kişiye “PET-CT” çekildiğini sordu.

Hasta sevkleriyle ilgili maliyet konusuna değinen ve çok ciddi kaygılarının olduğunu belirten Birinci, bunun kontrolünün yapılıp yapılmadığına yönelik sorular yöneltti.

– Şahiner: “Yurt içi hasta sevklerindeki borç ne kadar?”

CTP Milletvekili Salahi Şahiner de Sağlık Bakanı’na bazı sorular yönelterek, bilgi istedi.

Bütçede yer alan bazı kalemlere değinen Şahiner, yurt içi hasta sevklerindeki borcun ne kadar olduğunu sordu.

– Talat: “Yaşananlar, toplumun hafızasından silinmeyecek”

CTP Milletvekili Ongun Talat da, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde yaşananlara değinerek eleştirilerde bulundu.

“6 saat boyunca aileye bilgi verilmedi.” diyen Talat, Polis Genel Müdürü Kasım Kuni’nin Meclis bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamaya değinerek Sağlık Bakanı’nı eleştirdi.

“Bunlar ötelenecek şeyler değildir.” ifadesine yer veren Talat, yaşananların toplumun hafızasından silinmeyeceğini söyledi.

– Dinçyürek: “Bütçe içerisindeki sağlığa olan payı artırıyoruz”

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek de, söz alarak eleştirilere ve sorulara yanıt verdi.

Bütçenin az olduğuyla ilgili eleştirilere değinen Dinçyürek, bütçe içerisindeki sağlığa olan payı artırdıklarını söyledi.

Sağlık personeli alımlarıyla ilgili rakamları paylaşan Dinçyürek, istihdam konusunda taleplerinin olduğunu ve sürecin başladığını söyledi.

50 yeni hemşirenin daha istihdam edileceğini belirten Dinçyürek, hastaneler konusundaki eleştirileri yanıtladı.

Dinçyürek, ihale sürecindeki maliyet artışlarına işaret ederek, bu konuda yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki servislerin tadilatlarına değinen Dinçyürek, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yeni Girne Hastanesi’nin tamamlanmasının uzamasının bir sürü teknik nedenleri olduğunu dile getiren Dinçyürek, mart sonu itibariyle binanın bitmesinin hedeflendiğini söyledi.

– “15 yeni ambulans alındı”

“Yataklı Tedavi Kurumları’na tarihinde olmadığı kadar birçok teknolojik üst düzey cihazlar aldık.” diyen Bakan Dinçyürek, sevkler konusuna değinerek bazı veriler paylaştı.

Dinçyürek, “Göreve geldiğimiz gün devletin yoğun bakım yatak kapasitesi 68’di. Şu anda 83’tür. Bu rakam 114’e ulaşacak.” ifadelerine yer verdi.

Dinçyürek, Güzelyurt, Gazimağusa, Cengiz Topel Hastanesi ile Lapta Sağlık Ocağı, Değirmenlik Sağlık Merkezi, Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) konusundaki soruları yanıtlayarak, yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Bütün acil servislere yeni hekim alındığını kaydeden Dinçyürek, perifer hastanelerini güçlendirdiklerini belirtti.

15 yeni ambulansın alındığını belirten Dinçyürek, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde yaşananlara değindi, süreçle ilgili bilgi verdi.

Konuşmaların ardından Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi bu sabah saat 02.25’te oylandı ve bütçe komitesinin görüşmeleri sona erdi.

-Komite bugün 11.00’de toplanacak

Komite bugün saat 11.00’de görüşmelerine devam edecek.

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde bugün, Dışişleri Bakanlığı (Türk Ajansı Kıbrıs), Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçeleri görüşülecek.

Devamını Oku

Kıbrıs

Komitede Sağlık Bakanlığı bütçesi görüşülüyor

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 12 milyar 859 milyon 721 bin TL’lik Sağlık Bakanlığı bütçesi ele alınmaya başladı.

Komite toplantısında, Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek ve bakanlık bürokratlarıyla, komite üyeleri ve bazı milletvekilleri yer alıyor.

– Besim: “Thalassemia binası dökülüyor”

Sağlık Bakanlığı Bütçesinde ilk sözü alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Filiz Besim, bütçedeki rakamlar konusuna değindi, bütçenin ne kadarının doğru kullanıldığını sordu.

Ülkede bir nüfus politikası olmadığını belirten Besim, toplumun en çok etkilendiği konunun sağlık ve eğitim olduğuna dikkat çekti.

“Gerçekçi nüfus sayımına ihtiyacımız var.” diyen Besim, olası bir depremde kamu sağlık kuruluşlarının ciddi anlamda riskli olduğuna dair geçmişte ciddi veriler elde edildiğini kaydetti.

Thalassemia binasının döküldüğüne dikkat çeken Besim, bazı sorular yönelterek bilgi istedi.

Riski binalara değinen Besim, bu binalar için nasıl bir yol haritasının belirlendiğini sordu.

“Yeni Girne Hastanesi yılan hikayesine döndü.” diyen Besim, hastanenin ne zaman biteceğiyle ilgili bilgi istedi.

Beş yılda üçte ikisi biten Yeni Girne Hastanesi’nin bir türlü bitirilemediğini ifade eden Besim, yeni Güzelyurt Hastanesi konusunda da sorular yöneltti.

Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) konusuna değinerek bazı sorular yönelten Besim, yeni sağlık merkezlerinin ne zaman tamamlanacağını sordu.

– “Hemşireleri gerekli yerlerde doğru şekilde kullanabiliyor muyuz?”

Alt yapı yatırımlarıyla ilgili bütçedeki rakamlara da dikkat çeken Besim, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yaşanan sorunlara vurgu yaptı.

Taşeronlaşma konusuna değinen Besim, hemşire eksikliklerine de dikkat çekti.

“Hemşireleri alanda doğru kullanmak zorundayız.” diye konuşan Besim, “Hemşireleri gerekli yerlerde doğru şekilde kullanabiliyor muyuz?” diye sordu.

Acil servislerdeki yoğunluğa dikkat çeken Besim, acil servislerde bir iyileşmenin olmadığını söyledi.

Yoğun bakım kapasitesi ve hasta bakıcı kadroları konusunda bilgi isteyen Besim, “Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne ‘PET’ cihazı almayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

Hasta sevkleri için çok büyük paralar harcandığını dile getiren Besim, hastaların özele teslim edildiğini ifade etti.

Mağusa Devlet Hastanesi’ndeki sorunlara değinen Besim, “Burada çok ciddi hekim sıkıntımız vardır.” diyerek eleştirilerde bulundu.

Besim, Mağusa Devlet Hastanesi’ndeki Mamografi cihazının altı aydır arızalı olduğunu belirtti.

İlaç konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Besim, İlaç Takip Sistemi’nin hala kurulamadığını söyledi.

Besim, Aşı Takip Sistemi’nin de iki buçuk senede kurulamadığını dile getirerek Sağlık Bakanı’nı eleştirdi.

Sağlık Bakanlığı’nın ciddi bir bakanlık olduğuna vurgu yapan Besim, İlaç ve Eczacılık Dairesi ile ilgili yapılması gerekenlere değindi.

Dünyada ve Türkiye’de ciddi ilaç sıkıntlarının yaşandığını belirten Besim, ülkede nasıl bir önlem alındığını sordu, “İlaç egemenliğimizi sağlamak zorundayız.” dedi.

Yenidoğan Ünitesi’nde yaşanan olaya değinen Besim, “Yönetilemeyen bir sağlık organizasyonunun hastayla ilgili ne kadar ciddi sonuçlar verebileceğini biz hekimler çok iyi biliyoruz.” ifadesini kullandı.

Besim, “6 saat boyunca ailelere hiçbir şey söylemediniz. Neyi gizlediniz? Orada yaşananlar bizi çok üzdü.” şeklinde konuştu.

Acil Durum Hastanesi’nin neden Teşkilat Yasası’nın olmadığını soran Besim, sağlıkta nüfus politikası olmadan, kaçak çalışma hayatını denetim altına almadan düzgün bir sağlık sisteminin kurulamayacağını söyledi.

– İncirli: “Sağlığı üstünkörü halden kurtarmak zorundayız”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Sıla Usar İncirli de, “Perspektifimizi derinleştirmek zorundayız. Sağlığı üstünkörü halden kurtarmak zorundayız.” dedi.

Yeni Girne Hastanesi ve hasta sevkleri konularına değinen İncirli, “Biz sağlık hizmetinin kalitesindeki eksikliklerden dolayı genç yaşta insanları kaybediyoruz.” diye konuştu.

İstatistiki bilgilere ulaşım konusunda eleştirilerde bulunan İncirli, hastanelerdeki yoğunluklara değindi.

Ölüm oranlarındaki bazı rakamları paylaşan İncirli, güçlü bir sağlık sistemi konusuna dikkat çekti.

“Her bir insanın hayatı çok önemlidir.” diyen İncirli, hastane güvenliği konusunda zafiyet olduğunu belirtti.

Yenidoğan Ünitesi’nde yaşanan olaya da değinen İncirli, güvenli bir sağlık hizmeti için yapılması gereken işlerin olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı’na bazı sorular yönelterek bilgi isteyen İncirli, Yataklı Tedavi Kurumları’nda yaşanan hadiselere işaret etti, burada verilen hizmetlerin kalitesinin çok önemli olduğunu kaydetti.

“Etkili sağlık hizmeti nasıl verilir?” diye soran İncirli, zamanında verilen sağlık hizmetinin kıymetli olduğunu dile getirdi.

Acil servislerdeki yoğunluğa ve sorunlara değinen İncirli, sağlıkta ciddi bir güven erozyonunun olduğunu belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu’ndan KTOEÖS’e çağrı:’Gelin geleceği birlikte kurgulayalım’

Published

on

By

BRT’de yayınlanan 18. Saat programına katılan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nı eğitimin sözcülüğünü yapmamakla suçladı.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası ile ilgili söyledikleri ṣöyle;

“Tam gün eğitimi inat için yapmıyoruz. Bunu bir ihtiyaç olduğu için yapıyoruz. Bildiğiniz gibi 2 gün ile başladık sonra 3 güne çıkacaktık ama deprem dayanıklılık konusunda yürütttüğümüz inşaat çalışmalarından dolayı hükümette yaptığımız değerlendirmede bunu askıya alıp mevcut durumla devam etmemizin daha sağlıklı olacağını düşündük”

“Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası tam güne geçmemek ve öğleden sonra dershaneciliği desteklemek adına, öğleden sonra özel dersi desteklemek adına veya çalışmamayı desteklemek adına veyahut bunu isteyen öğretmenlerin sözcülüğünü yapıyor. Eğitimin sözcülüğünü Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası yapmıyor. Buradan yüzlerine bakarak söylüyorum. Onların sözcülüğü dershaneciliğe, özel derse ve öğleden sonra çalışmak istemeyen öğretmenlerin sözcülüğünü yapıyor. Kendilerini bu ülkenin eğitim gailesini çekenlerin sözcülüğünü yapmaya davet ediyorum. Bizimle masanın etrafında oturup konuşmaya davet ediyorum”…

“ÖĞRETMENLERİN VE ÖĞRENCİLERİN TAŞ GİBİ YANINDAYIM”

Eğitim Bakanlığı öğretmenleri ve öğrencileri korumuyor şeklinde iddialara ilişkin bir soruya ise Bakan Çavuşoğlu;

“Öğretmenlerin taş gibi yanındayım. Öğrencilerin taş gibi yanındayım. Ama sendikanın sözcülerinin değil tabi ki. Sendikanın sözcüleri bize tezek atıyor, taş atıyor, laf atıyor, iftira atıyor, hakaret yapıyor. Ona rağmen benim hiçbir sıkıntım yok. Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası için söylüyorum. Her türlü şeyi atıyorlar. Ama ben hala daha onlara kızmıyorum. Onlara kırılmıyorum. Çünkü benim yürüttüğüm görevde kırılma, kızma hakkı yoktur. Ama onların da yürütmeye çalıştığı görevde aslında kızma ve kırılma hakkı yoktur. Onların da nasıl ki! bu pozisyonda eğitimi düşünmekle ilgili büyük bir sorumluluğum var ve bunun için ne bedel ödemem gerekiyorsa ödüyorum. Ödemeye de devam edeceğim. Onların da bulunduğu pozisyon aslında daha sağduyulu daha cesaretli. Bence onlar doğruları konuşmaktan korkuyorlar. Onlar aslında bizim eğitim süremizin kısa olduğunu söylemekten korkuyorlar. Bizim uluslararası standartlara ulaşabilmek adına öğretmenlerimizin fedakarlık yapması gerektiğini söylemekten korkuyorlar”

“Ben onları cesaretli olmaya davet ediyorum. Bizim yasalarımızdan kaynaklı özgürlükler, düşününce özgürlüğü, ifade özgürlüğüne sığınarak düşünce bile ifade etmiyorlar. Sadece hakaret ediyorlar. Cesaretli olun, düşüncelerinizi paylaşın. Eğitim ile ilgili gailelerinizi ortaya koyun. İftira atmayın, hakaret yapmayın, tezek atmayın, taş atmayın, laf atmayın gelin fikirlerimizi masa etrafında ortaya koyalım ve tartışalım. Bu ülkenin geleceğini birlikte kurgulayalım” dedi

Devamını Oku

Trending

Reklam