Mili Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 2024-2025 yeni eğitim yılı öncesinde BRT’de ‘Manşet +’ programına değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Çavuşoğlu, 6 Şubat depreminden sonra okul binalarının durumunun gündeme geldiğini anlatarak, hem öğrencilerin hem öğretmenlerin hem de okullardaki diğer görevlilerin can güvenliğinin öncelikleri olduğunu vurguladı.
Toplamda 91 okulda güçlendirme kısımlarının yanında genel tamir ve tadilatını gerçekleştirdiklerini anlatan Bakan Çavuşoğlu, 28 okulda güçlendirme çalışmalarının başlatıldığını, 22 tanesinin tamamlanarak eğitime hazır duruma getirdiğini, 6 okuldaki çalışmaların ise devam ettiğini söyledi.
Çavuşoğlu, ülke genelindeki tüm okullarda eğitimi aksatacak bir durumun söz konusu olmadığını da kaydederek, çok acil boşaltılması gereken ve kısa sürede tamamlanamayacak durumda olan okullarda ise prefabrik sınıflar yerleştirdiklerini ancak bunun geçici bir çözüm olduğunu anlattı.
Artan nüfus karşısında öğrenci sayılarının fazlalığına da dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, sınıflarda 30 öğrenciyi geçmemeye dikkat edildiğini belirtti.
Çavuşoğlu, “Belli bir zümre bizi ne yaparsak yapalım eleştirecekler. 20 yeni okul binası kazandırdık bu ülkeye. 21’ inci okulu da bir ay içerisinde açacağız. Gelecek yıl Eylül’de de açılacak okullarla birlikte 24 yeni okulu kazandıran bir bakanlığa birşey söylenmiyor ama prefabrik sınıflar hemen eleştiriliyor” dedi.
Yardımsever insanların katkıları ile daha fazla yeni okulun ülkeye kazandırılacağını belirten Çavuşoğlu, “ Yardımsever insanlarımız bu kadar zaman neden okul yaptırmadı, çünkü karşılarında muhatap bulamadılar. İşte biz bu insanlarla beraber çalıştık ve 11 yeni okulu eğitime kazandırdık” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, bölgelerdeki okulların ihtiyaçlarını da tek tek açıkladı.
“İskele bölgesinde 2 yeni okul, Mağusa bölgesinde 4 yeni okul ..Lefkoşa da 3 lise açtık. Gönyeli 1, Girne’ye minimum 5 okul kazandırmamız gerekir. Güzelyurt ta sadece güçlendirme ve tadilatı Lefke de ise güçlendirme ve bir kolej. Bunların tümü 12 okul demektir. Biz bunları her yıl yapmaya devam edeceğiz.”
Amaçsız hiçbir okul bırakmayacaklarını da anlatan Bakan Çavuşoğlu, tam gün eğitim konusuna da değinerek, en doğru eğitimin okulda verildiğini bu yüzden tam gün eğitime geçilmesi gerektiğini söyledi. “Öncelikle tam günü 2 günde sınırlı tuttuk ve yavaş yavaş arttıracaktık ama 6 Şubat depremi bize tam gün eğitimin altyapını yapmaktan alıkoydu çünkü okullarımızın sağlamlığı ve öğrenci ve öğretmenlerimizin güvenliği daha önemliydi.”
Bakan Çavuşoğlu, bu sene de tam gün eğitimi 2 günle sınırlı tutacaklarını, ama ilerleyen dönemde bunu arttırarak devam ettireceklerini söyledi.
Çavuşoğlu, “KKTC’nin eğitim alanındaki tüm sıkıntılarını tarihe gömmek adına adımlar attık ve atmaya da devam edeceğiz” dedi.
Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı (KTEV) burs başvuruları başladı.
Burslardan yararlanmak isteyen öğrencilerin www.ktev.org adresinden elde edecekleri burs başvuru formlarını doldurarak, en geç 22 Ağustos Cuma günü saat 17.00’ye kadar vakfa teslim etmesi gerekiyor.
KTEV’den yapılan açıklamaya göre 2024-25 yılında 156 öğrenciye burs, 30 çocuğa eğitim paketi ve eğitim katkısı sağlayan KTEV bu yıl da burs imkanı sunacak. Vakfın en büyük bağışçısı olan Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği 2025-2026 eğitim yılında da vakfa katkı sağlamaya devam edecek.
Kuir Kıbrıs Derneği, Helis Projesi kapsamında “Kesişen krizler, kesişen kimlikler: COVID-19 sürecinde LGBTİ+ deneyimleri” başlıklı bir panel düzenliyor.
Kuir Kıbrıs’tan yapılan açıklamaya göre, panel 16 Temmuz Çarşamba günü 09.30-13.00 saatleri arasında Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) 50. Yıl Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Panelde, Avrupa Birliği tarafından Kıbrıs Türk toplumuna Yardım Programı kapsamında finanse edilen ve Kuir Kıbrıs Derneği tarafından yürütülen Helis Projesi kapsamındaki akademik araştırmanın bulguları ilk kez kamuoyu ile paylaşılacak. Araştırmada, pandeminin ve ardından gelen ekonomik krizin KKTC’de yaşayan LGBTİ+ bireyler üzerindeki sosyal, ekonomik ve psikolojik etkileri incelendi.
Bulgular, Prof. Dr. Şenel Hüsnü Raman ve Doç. Dr. Pelin Karakuş Akalın tarafından sunulacak. Panelde ayrıca, Portekiz’den katılacak Yrd. Doç. Dr. Jorge Júlio de Carvalho Valadas Gato, Avrupa ve Orta Asya’da pandemi sürecinde LGBTİ+ toplulukların karşılaştığı zorluklara dair bölgesel perspektifler aktaracak. Böylece yerel veriler, uluslararası deneyimlerle birlikte değerlendirilecek.
Panel ile araştırma bulgularının kamuoyu ile paylaşılmasının yanı sıra, sivil toplum temsilcileri, karar alıcılar ve medya mensuplarının katılımıyla çözüm odaklı bir tartışma zemini oluşturulması hedefleniyor.
Etkinliğe katılım ücretsiz olacak, Türkçe-İngilizce simültane çeviri hizmeti sağlanacak. Katılmak isteyenlerin 14 Temmuz’a kadar Kuir Kıbrıs Derneği’ne kayıt yaptırmaları gerekiyor.
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) bugün Boğazköy, Dikmen, Taşkent ve Güngör’ün bazı bölgelerine iki saat elektrik verilmeyeceğini duyurdu.
KIB-TEK’ten yapılan açıklamaya göre, trafo merkezinde yapılacak bakım onarım çalışması nedeniyle 09.00 ile 11.00 saatleri arasında elektrik verilemeyecek yerler şöyle:
“Boğazköy köy içi, Lefkoşa – Girne ana yolu, Boğaz kavşağı bölgesi, Hediyem Su bölgesi, St. Hilarion bölgesi, G.K.K. Karargâhı bölgesi ve Ağırdağ, Yukarı Dikmen, Yukarı Dikmen Su Kuyuları bölgesi, Yukarı Dikmen Ağıllar bölgesi ve Dikmen Kırıkkale Asker, Dikmen köy içi ve Dikmen Kırsal Kesim Arsaları bölgesi, Taşkent, Dikmen Cemsa Evleri, Güngör ve Güngör Taşocakları bölgesi, Oray sitesi ile boğaz karakolu arasında kalan kısım, Emaş bölgesi, Kömürcü, Dağyolu ve Pınarbaşı bölgesi.”