Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Eğitim Bakanlığı bütçesi oy çokluğuyla onaylandı… Kurum bütçelerine geçildi

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 16 Milyar 700 Milyon 959 bin TL’lik Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Bütçe üzerine konuşan CTP Milletvekili Salahi Şahiner, Eğitim Bakanlığı’nın, ülkenin en önemli bakanlığı olduğunu belirterek, Bakanlığa ayrılan payı “cehaletin bir sonucu” sözleriyle değerlendirdi.

Her geçen yıl daha da kötüye gidildiğini, fırsat eşitliği kalmadığını ifade eden Şahiner, kamusal eğitimin özelleştirilmesi için “kolların sıvandığını” söyledi.

“Eğitim binaları için depreme dayanıklılığı olmayan alelacele çözümler bulunduğunu” dile getiren Şahiner, yapıcı öneriler yerine fiziki binalar üzerine konuşulmak zorunda kaldıklarını kaydetti.

Konteynırda eğitimin “mülteci kamplarını” andırdığını ifade eden Şahiner, müfredata da değindi. Yeni kuşak için bilgiye ulaşmanın çok kolay olduğunu belirten Şahiner, z kuşağı hakkında bilgiler paylaştı. Şahiner, üniversite eğitimi alan öğrencilerin birçoğunun mezun olduktan sonra mesleğini yapmak istemediğini de kaydetti.

Ülkede yabancı nüfus sayısının arttığını belirten Şahiner, Türkçe bilmeyen öğrencilerin eğitim alma hakkına dikkat çekti.

Yükseköğrenim alanının beslediği sektörlerin hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Şahiner, “Yükseköğrenimde sürdürebilirlik önemlidir” diyerek, kalite vurgusu yaptı.

16 Kasım 2020’de yayınlanan Yükseköğrenim Strateji Belgesi Eylem Planı’nda çok önemli çalışmalar yapıldığını ancak çok sınırlı bir yol kat edildiğini belirten Şahiner, yükseköğretimde kaliteyi uluslararası standartlara taşımak gerektiğini belirtti.

CTP Milletvekili Devrim Barçın ise, bazı yasalarda hayat pahalılığında yapılacak değişiklikle alım gücünün korunamayacağını kaydederek, “Bu uygulamayla ikinci altı ayda oluşan hayat pahalılığını 1 Ocak’taki maaşınıza göre alacaksınız” dedi.

“Günün sonunda hepimiz yoksullukta eşitleneceğiz” diye konuşan Barçın, bu durumun çok tehlikeli olduğunu söyledi. “Bu yasalar bu şekilde geçerse 1 Ocak’ta maaşınla aldığın ekmeği hayatın boyunca bir daha alamayacan” diyen Devrim Barçın, konsolidenin kaldırılacağına dikkat çekti.

Barçın, cuma günü Maliye Bakanlığı bütçesinde rakamlarla konuşacağını belirtti. “Halkın varlığına göz dikildiğini” ifade eden Barçın, “Ben çarpıtıyorsam yasaları geri çekin” dedi.

Devrim Barçın, Sosyal Sigortalar Yasasında değişiklik öngören yasa tasarısında eskisinin aynısının kopyalandığı eleştirisinde de bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise eleştirilere yanıt verdi. Herkese katkılarından dolayı teşekkür eden Çavuşoğlu, “Eğitim ortak gailemizdir, hedefimiz ortaktır” dedi.

Eğitimin, bir iktidar veya muhalefet hevesine teslim edilmeyecek kadar önemli olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, eğitimin siyasete kurban edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Yabancı dilde bir okul açmak gibi bir gayretlerinin olmadığını, Türkçe bilmeyen öğrencilerin sorunlarını çözmek gibi bir gayretleri olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Şu an gidişattan memnunuz, bir düzen kurduk, sorunlar ve gruplaşmalar ortadan kalktı” dedi.

Okulların açılmasının kurultaya yenik düştüğüne dair ülkede kanaat oluştuğunu kaydeden Bakan Çavuşoğlu, toplamda 400’e yakın öğretmen eksikliğiyle okulların açılmasının mümkün olmadığını anlattı.

Denetçi kadroyu üç katına yakın yükselttiklerini dile getiren Bakan Çavuşoğlu, meslek edindirme konusunda ise AB programı ve standartlarının olmazsa olmaz prensipleri olduğunun altını çizdi.

Tam gün eğitimin “fiyasko” olduğu eleştirilerine de değinen Çavuşoğlu, KTOEÖS’ün “boşuna ve dayanaksız” eleştiri yaptığını belirtti. “Verimli saatleri 1000 saate çekmemiz gerekiyor. 700 saatle dünyayla rekabet edemeyiz” diyen Bakan Çavuşoğlu, “38 saate tamam diyenler, 39 saat bir saat bile olsa ondan daha iyidir” şeklinde konuştu.

Tam gün eğitim konusunun amacına hizmet etmediği söylense bile bunun bir hedef olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Biz bu yola çıktık ve 25 yıldan sonra bu söylemi hayata geçiriyoruz. Her türlü direnişe rağmen bu yola çıkmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

“Bu ülkede fakirlik tam gün eğitimle başlamadı” diye konuşan Bakan Çavuşoğlu, yollarına devam edeceklerini kaydederek, “İhtiyaçlı olan çocukların kantinciye uzaktan bakmasını engelleyeceğiz” diye konuştu. Sorunları diyalogla çözeceklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Eğitim barışı masanın etrafında olacak, bakanlığa tezek atacak kadar kendinden geçilmez” dedi. Çavuşoğlu, masadan ve diyalogdan hiç kopmadığını, eğitimde barışı desteklediğini ifade etti. Yükseköğretim konusuna da değinen Nazım Çavuşoğlu, YÖDAK’ın şu anda görevini yapmaya çalıştığını kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, bir yurdun cemaat faaliyeti yapmasına ise tavizleri olmadığını vurguladı. 6 Şubat depreminden sonra birinci önceliklerinin can güvenliği olduğunu belirten Çavuşoğlu, prefabriklerin geçici çözüm olduğunu söyledi.

“Ülkede A4 kağıdı, hijyen malzemesi sorunu bir daha duymayacağız. Kaynaklarımız şu anda bunu sağlamaya müsaittir” diyen Bakan Çavuşoğlu, sorular üzerine, evrakı tam olan bursların ödendiğini belirtti.

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli ise söz alarak, kürsüye çıktı. “Zannedersiniz Sayın Çavuşoğlu eğitimde devrim yaptı. Öyle bir şey yok” diyen İncirli, eğitimin iyiye gitmediğini kaydetti.

İncirli, sorunların yüzleşerek, çözülebileceğini dile getirdi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından bütçe oy çokluğuyla kabul edildi ve bakanlığa bağlı kurumların bütçelerinin görüşmesine geçildi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Tokel’den 11 Temmuz Basın Günü mesajı: “Hakikatin izinde yayıncılığa devam ediyoruz”

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel, 11 Temmuz Basın Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başta olmak üzere Türk dünyasında görev yapan tüm basın mensuplarının gününü kutladı.

Tokel mesajında, basının halkın sesi, demokrasinin teminatı ve özgür düşüncenin taşıyıcısı olduğunu vurguladı. Kalemini hakikatin hizmetine adayan her gazetecinin, yalnızca haber değil; aynı zamanda toplumsal vicdan, adalet duygusu ve kamu yararı ürettiğini belirtti.

BRTK olarak, halkın doğru bilgiye ulaşma hakkını her koşulda savunduklarını ifade eden Tokel, etik yayıncılığı esas alarak kamu yayıncılığı sorumluluğunu kararlılıkla taşıdıklarını dile getirdi.

Günümüzde sadece bilginin değil, aynı zamanda algıların da yönetildiği bir çağda yaşandığını söyleyen Tokel, dezenformasyonun bireylerin ve toplumların sağlıklı karar alma süreçlerini ciddi şekilde etkilediğine dikkat çekti. Bu nedenle, doğru ile yanlışı ayırt etmenin hayati bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Tokel, “Hakikat ötesi bir iklimde, gerçeği objektif biçimde aktaran her yayın; toplumsal sağduyunun, demokratik kültürün ve ulusal güvenliğin önemli bir paydaşı haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uluslararası alanda meşruiyet mücadelesi verdiği bu dönemde, güçlü, itibarlı ve ilkeli bir basına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Tokel, BRTK’nın bu bilinçle, yerli ve evrensel değerleri harmanlayan ve halka karşı sorumluluk bilinciyle hareket eden bir yayıncılık anlayışıyla çalışmalarına devam ettiğini ifade etti.

Mesajının sonunda, yaşamını gazeteciliğe adamış tüm basın emekçilerini saygıyla selamlayan Tokel, hayatını kaybeden basın mensuplarını da rahmetle andı.

“Hakikatin izinde, daha nice güçlü, özgür ve üretken yıllara…” mesajıyla sözlerini noktaladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geliyor

Published

on

By

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geliyor..

Çeşitli temaslarda bulunacak olarak Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ziyareti kapsamında, Fiber Optik İmza Töreni’ne katılacak.

Cevdet Yılmaz ayrıca, Kıbrıs Türk Ticaret Odası – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliği ile düzenlenecek “Türkiye – KKTC Ticaret Odası Forumu III. Ekonomi Konferansı”na katılacak.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın, temaslarının ardından akşam saatlerinde KKTC’den ayrılması bekleniyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

BRTK Müdürü Meryem Özkurt’tan 11 Temmuz Basın Günü mesajı: “Güvenilirlik basının en değerli sermayesidir”

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt, 11 Temmuz Basın günü nedeni ile mesaj yayımladı.

Özkurt mesajında, Tarafsız, özgür ve ilkeli bir basının, toplumun doğru bilgiye ulaşmasında temel bir köprü görevi gördüğünü vurgulayarak basının manipülasyon aracı olarak kullanılmasının, yalnızca bilgi kirliliğine yol açmadığını; aynı zamanda basına olan güveni de ciddi şekilde sarstığını kaydetti.

Güvenilirliğin basının basının en değerli sermayesi olduğuna dikkat çeken Özkurt,“ bu güven zedelendiğinde, hem gazetecilik mesleği hem de toplum zarar görür” dedi.

Özkurt mesajında “ Basın Günü, gazeteciliğin evrensel etik ilkelerine bağlı kalmanın, halkın doğru bilgiye erişim hakkının ne denli hayati olduğunu bir kez daha hatırlatmaktadır.
Bayrak Radyo Televizyon Kurumu olarak, etik değerlere bağlı kalarak doğru, tarafsız ve dürüst yayıncılık yapma çabası içerisindeyiz. Halkın vergileriyle kamu bütçesini kullandığımızı unutmadan, KKTC’nin nadir kamu kurumlarından biri olduğumuzun bilinciyle yayınlarımızı büyük bir sorumluluk duygusuyla sürdürüyoruz.
Her görüşten bireyin ifade özgürlüğüne yer vermeye özen gösteriyoruz. Çünkü ifade özgürlüğünün bulunmadığı bir ortamda, demokrasiden ve medeniyetten söz etmek mümkün değildir.

Bu vesileyle, gece gündüz demeden özveriyle çalışan tüm BRT personelinin ve basın meslek ilkelerine, meslek etiğine bağlı kalan tüm basın emekçilerinin 11 Temmuz Basın Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum.

Ayrıca, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği tarafından her yıl 11 Temmuz Basın Günü kapsamında verilen “Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri’nde ödül almaya layık görülen değerli çalışma arkadaşlarımı ve tüm meslektaşlarımı kutluyor, kurumumuz adına kendilerine teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Devamını Oku

Trending

Reklam