Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Ekonomi Bakanı Amcaoğlu 1 Şubat’ta 79 ürün için elektronik etiket uygulamasına geçileceğini duyurdu

Published

on

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, 1 Şubat itibarıyla 79 ürün için elektronik etiket uygulamasının hayata geçirileceğini açıkladı.

Bakan Olgun Amcaoğlu, 2025’te ekonominin daha kötüye gitme olasılığının bulunduğuna işaret ederek, 2025 yılının 2024’e göre daha zor olacağını ama hükümet olarak kötüye gitme olasılığını azaltma, hatta tersine çevirme noktasında iddialı olduklarını söyledi.

Bakan Amcaoğlu, “Elektronik etiket ve akaryakıtta otomasyon gibi, ürün güvenliği laboratuvarının da Haziran sonu hizmete girmesiyle birlikte 2025’in daha kötü bir yıl değil, daha iyi bir yıl olması adına önemli adımlar atmış olacağız.” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı basın bürosu aracılığı ile yazılı açıklama yapan Bakan Amcaoğlu, elektronik etiket uygulaması ve yapılan diğer çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Elektronik etiket konusunda Güney Kıbrıs ve dünyadan örnekler veren Amcaoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Çok uzağa gitmeye gerek yok. Güney Kıbrıs’ın ne yaptığına bir bakmak lazım. Güney’de 62 ürün grubunda elektronik etiket uygulaması yaşama geçirildi. KDV’ler sıfırlandı. Kar marjları kontrol altına alındı. Benzer uygulama Almanya’da, Hollanda’da, İspanya’da da yapıldı. Enflasyon oranı da kontrol altında tutuldu ve vatandaşın canını yakmadı.”

Amcaoğlu, Güney Kıbrıs’ta yaklaşık 2.5 yıldır 62 çeşit mal grubunda elektronik etiket uygulaması yapıldığını ve yüzde 8’in üzerinde olan enflasyonun yüzde 1.5’lara indirildiğini söyledi.

Akaryakıtta otomasyon sistemine geçilmesine atıfta bulunan Bakan Amcaoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Şu anda 142 akaryakıt istasyonu ve iki tedarikçi firmanın depolarında anlık ne kadar akaryakıt olduğunu görebilme şansına sahibiz. Ülkemizin toplam ithalatı 2024 yılında 2.8 Milyar dolardı. Bu yılki projeksiyona göre 3.4 Milyar dolara ulaşılacak. İthal ürünlerin ilk sırasında 450 – 500 Milyon dolarlık hacimle akaryakıt gelir. Akaryakıttaki kayıt dışılığı, otomasyon sistemini hayata geçirerek yüzde 3’ün altına düşürmeyi başardık. AKSA ve Teknecik depolarının da sisteme entegre olduğu gün, kayıt dışılık yüzde sıfıra düşecek”

-Denetimin önemi

Haksız kazancın önüne geçebilmek için denetimin çok önemli olduğuna, elektronik etiketin de bunun önemli bir parçası olduğuna vurgu yapan Amcaoğlu, bu yüzden elektronik etiket uygulamasının kesinlikle hayata geçirmek zorunda olduklarını söyledi.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, ayrıca DPÖ ve İstatistik Kurumu ile birlikte gıda, yaş sebze, meyve, temizlik ve hijyen ürünleri gibi 79 sınıf ürünün elektronik etiket kapsamında olması için liste hazırladıkları kaydeden Amcaoğlu, “Eksik bir şey kalmasın diye detaylı bir şekilde çalışıldı ve planlandı. Artık anlık, günlük, haftalık, aylık ve yıllık planları yapmak ve sürekli denetimde olmak istiyoruz” dedi.

-Ette elektronik etiket

Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında, et fiyat denetimlerde eksik kalındığını dile getirdiğini de anımsatan Bakan Amcaoğlu şunları kaydetti:

“Bugün 200 civarında kasap veya şarküteriye elektronik etiket uygulamasını koyun, bunun bedelini de devlet olarak karşılayın ve sadece kar marjı söyleyerek, satış fiyatına karışmayın, maliyetleri üzerinden herkesin karlarını satışını belli ederek yapılmasını sağlayın, bu sorun da ortadan kalkar.”

Bakan Amcaoğlu, Hal Yasası ile ilgili yer belirlemelerinin tamamlandığını ve en kısa sürede ülkenin hem Doğu hem de Batı tarafında ihaleye çıkılacağını kaydetti.

-“Bütün ekonomi Güney’e kaydı şeklindeki iddia doğru değil”

Bakan Olgun Amcaoğlu, ekonomide gidişatın iddia edildiği kadar kötü olmadığını da ifade ederek şunları paylaştı:

“Bütün ekonomi Güney’e kaydı şeklindeki iddia doğru değildir. Güney’den Kuzey’e, Kuzey’den Güney’e geçiş rakamları hemen hemen aynıdır. 2018’de KKTC’de işletme sayısı 20 bin 548’di. 2020 Mart ayında 20 bin 88’e düştü. Bugün ise 22 bin 15’tir. 2018’e göre yüzde 7 artış söz konusudur. Çalışan sayısı 2018’de 102 bin 944’tü. Pandemi sürecinde 88 bine düştü. Şu an çalışan sayısı 156 bindir. Çalışan sayısında ciddi bir artış söz konusudur. Asgari ücretteki artış yapılabilecek en üst seviyede bir artıştır ve evet bugün için ekonomik durum hiç de kötü değildir. Daha kötüye gitme olasılığı elbette vardır hatta bu olasılık, bazı göstergelere göre yüksektir. 2025, 2024’e göre daha zor olacaktır. İşte hükümetimizin iddialı olduğu nokta, kötüye gitme olasılığını azaltma hatta tersine çevirme noktasıyla ilgilidir. Bunu başarabiliriz. Elektronik etiket ve akaryakıtta otomasyon gibi, ürün güvenliği laboratuvarının da Haziran sonu hizmete girmesiyle birlikte 2025’in daha kötü bir yıl değil, daha iyi bir yıl olması adına önemli adımlar atmış olacağız.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Polisin narkotik ve kaçakçılığı önleme birimine eğitim

Published

on

By

Polis Genel Müdürlüğü Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ile Ercan Havalimanı’nda görevli polis mensuplarına “Narkotik Suçlarda Havalimanlarında Risk Analizi ve Arama Teknikleri Eğitimi” verildi.

T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü’nde görevli eğitmenler tarafından Polis Okulu Müdürlüğü’nde verilen eğitimde polisin uyuşturucu ve kaçakçılık suçlarıyla mücadelede bilgilerini geliştirmek amaçlandı.

Polisin açıklamasına göre, teorik ve pratik olarak verilen eğitimlerin tamamlanmasının ardından, Polis Okulu Müdürlüğü’nde bugün düzenlenen törenle kursiyerlere sertifikaları, eğitmenlere ise teşekkür plaketleri takdim edildi.

Sertifika törenine, Polis Genel Müdür Vekili Ali Adalıer, Polis Okulu Müdürü Hüseyin Kadir Çete ve TC Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

Polis Genel Müdür Vekili Ali Adalıer, törende yaptığı konuşmada, organize ve örgütlü suçlar kapsamında olan uyuşturucu suçlarıyla mücadele edecek personelin eğitiminin önemine değindi.

Adalıer, özellikle gençleri tehdit eden uyuşturucu ve bağımlılık yapan maddelerle mücadelenin kararlıkla süreceğini belirterek, eğitime katılan personelinin kurs süresince öğrenmiş oldukları bilgiler sayesinde görevlerinde daha başarılı olacakları kaydetti.

Ali Adalıer, bu eğitme verilen katkıdan dolayı T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilerine ve eğitimin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

BRT’ye 3 ödül

Published

on

By

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin her yıl 11 Temmuz’da kutlanan Basın Günü’nde verdiği ve gazetecilerin son bir yıllık süredeki üretimleriyle katılabildiği “Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri Yarışması” sonuçlandı.

Yarışmada BRT’den; Şaziye Borankan, Mehmet Alasya, İpek Halim ve Mustafa Soykan ödüle layık görüldü…

Gazeteciler Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, 56 başvurunun yapıldığı yarışmada kişisel başvurular yanında, üyeler tarafından sunulan öneriler de değerlendirildi. Ödül Komitesi, kendi takdiriyle de bazı ödüller vermeyi uygun buldu.

Buna göre;
BRT’den Şaziye Borankan ve Mehmet Alasya “Seni Seviyorum Sesin Oluyorum” programıyla TV Eğitim Kültür Program Ödülü’ne; İpek Halim Taşkapılı ve Şaziye Borankan “1001 Konu 1001 Konuk” programıyla TV Program Ödülü’ne; Mustafa Soykan da Radyo Haber Spikeri ödülüne layık görüldü…

KTGB Yönetim Kurulu’nun belirlemesiyle ayrıca, meslekte sarı basın kartı sahibi ve en az 25 yılını doldurmuş KTGB üyesi 11 gazeteciye de Hizmet Onur Ödülü verilecek.

Gecede BRT’den Engin Dervişağa, Esin Kavaz Küçük, İbrahim Akkorlu, İsmet Oyal, Levent Kutay, Manolya Kutay, Sevil Özlü, Şaziye Abu El Afiye ve Tahir Aykut Türk hizmet onur ödülü alacak…

Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri ile Hizmet Onur Ödülleri, Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından 1889’da yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded’in anısına 11 Temmuz’da kutlanan Basın Günü’nde düzenlenecek resepsiyonda verilecek…

Devamını Oku

Kıbrıs

Dünya Barış Üniversitesi ilk mezunlarını verdi

Published

on

By

Dünya Barış Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Bahar Dönemi Mezuniyet Töreni gerçekleştirildi.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, KKTC’de faaliyet gösteren üniversitelerin önemine işaret etti.
Birçok ülkeden öğrencinin KKTC’ye gelerek eğitim gördüğünü kaydeden Çavuşoğlu, “Burada dünyaya insan yetiştiriyoruz” vurgusu yaptı.

Mezun olan öğrencilerin KKTC’nin birer elçisi olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, Üniversitelerden beklentilerinin kurumsal altyapı yatırımlarını hızlı bir şekilde tamamlamaları, akademik başarıyı artırmaları ve insanlığa katkı sağlayacak bireyler yetiştirmeleri olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, öğrencilerin KKTC’de bulundukları süre boyunca Türkçe’yi öğrenme ve Kıbrıs Türk halkının kültürünü tanıma fırsatı
yakaladıklarını belirterek mezunlara seslendi.

Çavuşoğlu, “ülkemizin tarihini, mücadele ruhunu ve insani değerlerini kendi halkınıza taşıyın ve dünya barışına katkıda bulunun” dedi.

Çavuşoğlu, dünya üniversite sıralamalarında KKTC’den yaklaşık beş üniversitenin 600 bandında sıralamaya girmeyi başardığını belirtti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, Dünya Barış Üniversitesi’nin Değirmenlik’teki kampüs çalışmalarına devam ettiğini hatırlattı.

KKTC’de eğitim görmenin bir ayrıcalık olduğunu belirten Arıklı, “Buradan mezun olan öğrenciler KKTC’yi ve burada edindikleri dostlukları asla unutmayacaktır” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam