Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 419 milyon 967 bin TL’lik Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesini oyçokluğuyla kabul etti.

Komite’de Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesi görüşmesi sırasında söz alan CTP Milletvekili Sami Özuslu konuşmasında, dün akşam Resmi Gazetede yayınlanan bir tasarıyla “Toplu İş Sözleşmesi Grev Ve Referandum Değişiklik Yasa Tasarısı”na yeni bir kısıtlama getirildiğini belirterek, bunun sendikal mücadeleye sekte vuracağını savundu.

Bu girişimin “Kamuda ve kamuya bağlı kurum ve kuruluşlarda toplu sözleşme yapamama noktası getirmeye yönelik olduğu” değerlendirmesi yapan Özuslu, bunu kınadığını belirtti ve hazırlanan yasa tasarısının gerekçesini okudu.

Gelir adaletsizliğini azaltacak yerde tam tersine atılan adımlar bulunduğunu kaydederek bunu eleştiren Özuslu, yeni bir huzursuzluk yaratılacağını ifade etti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da söz alarak, 2019 yılında yasa düzenlenmesi yapıldığını ve 19 belediyenin zaman içinde rahatladığını dile getirerek, kazanılmış hakların tırpanlanması olarak değil, mali yapının yönetilmesi ve yanlışların önlenebilmesi açısından bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.

CTP Milletvekili Ürün Solyalı ve CTP Milletvekili Sami Özuslu da söz alarak, bu yasa tasarısının tekrar değerlendirilmesini istediler.

Özuslu, “Bu tasarıyı ya geri çekeceksiniz ya da toplumun huzurunu bozacaksınız” dedi.

Görüşmede söz alan CTP Milletvekili Salahi Şahiner de, ithalat ve ihracat dengesine değinerek, ülkenin üretiminin planlaması gerektiğini kaydetti.

Güney ile ticaretin önemine değinen Şahiner, geçen dönemde fiyat istikrarsızlığı ve kapılardaki geçişlerdeki zorluklardan dolayı memleketin kasasına girecek paranın girmediğini söyledi.

CTP Milletvekili Erkut Şahali de, Hayat Pahalılığının açıklandığı gün, piyasada fiyat artışı da olduğuna dikkat çekerek, bu zamlara tek müdahale edebilecek bakanlığın Ekonomi Bakanlığı olduğunu söyledi.

Piyasadaki denetim faaliyetlerinin yapılması konusunda personel eksikliğine değinen Şahali, bu denetimlerin asıl ve sürekli kadroların görevi olduğunu ancak denetimin yapılması konusunda irade olmadığını düşündüğünü söyledi.

-Amcaoğlu

Ekonomi ve Enerji Bakan Olgun Amcaoğlu yaptığı konuşmada, denetimlerin yapıldığını, firma ve sektörleri kontrol ettiklerini belirterek, bir yıllık sürede bir şey yapılmadığının söylendiğini ancak asgari ücret ve diğer rakamlara bakıldığında bunun gerçeği yansıtmadığının görüldüğünü belirtti.

Hayat pahalılığının üç kez verildiğini, 2024’ün çok zor bir yıl olduğunu 2025’in da zor bir yıl olacağını dile getiren Amcaoğlu, denetleme noktasında da adım atıldığını kaydetti.

Amcaoğlu, verilen kredilere değinerek, devalüasyon ve enflasyonun birçok kez yaşandığını kaydetti.

Gider tarafının denetlenmesinin önemine vurgu yapan Amcaoğlu, bilgi ve denetim noktasında dijitalleşmeye yönelik adımların atılacağını belirtti.

Amcaoğlu, ürün güvenliği noktasında, ürünlerin akredite belge alarak ülkeye girmesinin sağlanacağını dile getirdi.

Daha sonra Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesiyle ilgili ürün laboratuvarı için ödenek aktarılması önerisi oyçokluğuyla kabul edildi.

Komite 403 milyon 467 bin TL’lik Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesini oyçokluğuyla kabul etti.

-Serbest Liman bütçesi kabul edildi

Daha sonra 252 milyon 800 bin TL’lik Serbest Liman ve Bölge İdaresi bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.

-Rekabet Kurulu bütçesi oyçokluğuyla geçti

Ardından 19 milyon 83 bin TL’lik Rekabet Kurulu bütçesine geçildi.

CTP milletvekili Ürün Solyalı burada söz alarak, kurulun önemli bir kurum olduğunu belirtti ve yapısal sorunlarının çözülüp çözülmediğini, yeni atamaların uygunluğu ile ilgili sorular yöneltti.

Kurulun rekabete dönük kararları olmadığını savunan Solyalı, örneğin özel okulların fahiş fiyat uygulaması konusunda neden adım atılmadığını sorarak, okul kayıt ücretlerine yüzde 300 artış yapılmasının nasıl denetim dışı kaldığını sordu.

Solyalı başvuruların neden sonuçsuz kaldığının cevabının da verilmesini istedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da cevabi konuşmasında, kurulun tüm üyeleriyle çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Özel okullarla ilgili şikayetlerin Başsavcı ile görüşüldüğünü ikili akitlere müdahale olamayacağı yönünde görüş alındığını söyleyen Amcaoğlu, rekabet tarafıyla ilgili eksikliklerin giderileceğini belirtti.

Daha sonra Rekabet Kurulu bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

DİMED’in düzenlediği “Karabağ Mirası” isimli sergi Dışişleri Bakanlığı’nda açıldı

Published

on

By

Dışişleri Bakanlığı Mensupları ve Eşleri Derneği (DİMED), 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlediği, Azerbaycanlı ressam ve tasarımcı Nigar Helmi Abbasbeyli’nin eserlerinden oluşan “Karabağ Mirası” isimli sergi Dışişleri Bakanlığı’nda açıldı.

DİMED Başkanı Prof. Dr. Oya Ertuğruloğlu himayelerinde düzenlenen serginin açılışına, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim’in eşi Sevim Çağla Serim ve çok sayıda davetli katıldı.

Sergide DİMED Başkanı Prof. Dr. Oya Ertuğruloğlu, Azerbaycanlı ressam ve tasarımcı Nigar Helmi Abbasbeyli ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim’in eşi Sevim Çağla Serim konuşma yaptı. Konuşmalarının tamamlanmasının ardından DİMED Başkanı Ertuğruloğlu, Abbasbeyli’ye plaket ve çiçek takdim etti ve sergi gezildi.

OYA ERTUĞRULOĞLU: KARABAĞ’IN ACI VE HÜZÜNLERİ

“Karabağ Mirası” konulu serginin açılış konuşmasını gerçekleştiren DİMED Başkanı Prof. Dr. Oya Ertuğruloğlu, Karabağ’ın kurtuluşunu anlatan bu serginin KKTC’nin 41’inci kuruluş yıldönümünde açılmasının önemine vurgu yaptı.

Azerbaycanlı ressam Nigar Abbasbeyli’nin çok kıymetli tabloları olduğunun altını çizen Ertuğruloğlu, açılışını gerçekleştirdikleri serginin Karabağ’daki acı ve hüzünleri resmettiğini ifade etti. Ertuğruloğlu, bu sergiyi Nigar Abbasbeyli’nin öncülüğünde açmanın kendileri için anlamlı olduğunu vurguladı.

SERİM: KARDEŞLİK BAĞLARINI PEKİŞTİRİYOR

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim’in eşi Sevim Çağla Serim, Azerbaycan’dan bu sergi açılışı nedeniyle KKTC’ye gelen Nigar Abbasbeyli’ye “Hoş geldiniz” diyerek konuşmasına başladı. Eserleri dünyanın dört bir yanında sergilenen ve büyük bir ilgiyle takip edilen Abbasbeyli’nin, bu defa “Karabağ’ın Mirası” adlı sergisiyle Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türkü’yle buluştuğuna vurgu yapan Serim, emeği, göz nuru eserlerini kendileriyle paylaştığı için Abbasbeyl’ye teşekkür etti.

Bu gibi etkinliklerin, ülkeler ve milletler arasındaki mevcut kardeşlik bağlarını daha da pekiştirmekte olduğuna işaret eden Serim, geleneksel diplomasinin ayrılmaz bir parçası olan kültürel diplomasiye de kayda değer katkı sunduğunu belirtti.

KKTC’de düzenlenen uluslararası mahiyetteki kültürel etkinliklerin sayısının gün geçtikçe artmasından ötürü duyduğu memnuniyeti ifade eden Serim, “Bu vesileyle, KKTC’nin 41. Kuruluş yıldönümünü bir kez daha tebrik ediyor, Sayın Abbasbeyli’yi, DİMED Başkanı Prof. Dr. Oya Ertuğruloğlu’nu ve serginin açılışında emeği geçen tüm DİMED mensuplarını kutluyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

ABBASBEYLİ: KASIM AYI AZERBAYCAN İÇİN DE ÖZEL

Azerbaycanlı ressam ve tasarımcı Nigar Helmi Abbasbeyli de, KKTC’nin 41’inci kuruluş yıldönümünde kendi sergisinin açılmasını anlamlı bulduğunu ifade etti.

DİMED Başkanı Oya Ertuğruloğlu başta olmak üzere emeği geçen herkesi tebrik eden Abbasbeyli, Kasım ayının sadece KKTC için değil kendileri için de çok özel olduğunu, 4 sene önce ikinci Karabağ savaşında Azerbaycan ordusunun büyük çabalarıyla zaferi yaşadıklarını anımsattı.

“Karabağ Mirası” adlı sergiyi 11 ay gibi kısa bir sürede hazırladığını anlatan Abbasbeyli, bölgede 30 yıl boyunca şahit olduğu olayları yansıtmaya çalıştığını söyledi.

Azerbaycan’ın önderi Haydar Aliyev’in Karabağ için “Azerbaycan’ın incisi” dediğini anımsatan Abbasbeyli, bölgenin daha da güzelleşmeye başladığını dile getirdi.

Sergisinde 30 yıl boyunca Ermenistan işgali altında kalan Karabağ’daki barbarlığı tuvale taşımak istediğini belirten Abbasbeyli, koleksiyonunun 20 tablodan oluştuğunu ve dünyanın her yerinde eserlerinin sergilendiğini vurguladı.

Bir Azerbaycanlı olarak sanatıyla kendi milletini tanıtmayı ve insanlara gerçekleri göstermeyi hedeflediğini kaydeden Abbasbeyli, bir tarafın diğer tarafa ait kültürel mirasları savaşlarda tahrip etmemesi gerektiğini söyledi. Abbasbeyli, “Gelecek nesillerin ülkesini, kültürünü ve toprağını yaşatmasının yolu tarihinden geçer” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Girne Belediyesi’nden Öğretmenler Günü yemeği

Published

on

By

Girne Belediyesi, “24 Kasım Öğretmenler Günü” nedeniyle belediye sınırları içerisinde eğitim veren devlet okulu öğretmenlerine yemek düzenledi.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 400 öğretmenin katıldığı Dome Hotel’deki yemekte, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, Girne Belediye Meclis Üyeleri Ali Piro, Ali Tektan, Burak Güler, Halil Oktunç, Kani Medo Çağla ve Mete Ünal Girgen de yer aldı.

Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul konuşmasında, öğretmenleri bir arada görmekten çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Seçim döneminde spor kulüpleri ve okulları kendilerine paydaş seçtiklerini ifade eden Şenkul, Girne’deki değişken ve hızla yoğunlaşan nüfusun ancak okullar ve spor kulüpleri ile iş birliği içerisinde ülkesini seven birer yurttaş olarak yetiştirilebileceğini belirtti.

Okulların ihtiyaçlarının kendisi için esas olduğunu kaydeden Şenkul, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olmasına rağmen, son iki yılda olduğu gibi belediye sınırları içerisindeki okulların ihtiyaçlarını gidermeye devam edeceklerini ifade etti.

Şenkul konuşmasını “Sizlere mutlu ve huzurlu bir gün dilerim, seneye tekrar görüşmek üzere…” diyerek, tamamladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Berova, TURAB Genel Başkanı Kuş ve heyetini kabul etti

Published

on

By

Maliye Bakanı Özdemir Berova, Türk-Arap ve Avrupa Birliği Ülkeleri İş İnsanları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Fahri Kuş, KKTC Temsilcisi Umut Vehit ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TURAB Genel Başkanı Kuş konuşmasında, 2003 yılında, Genel Merkezi Mersin’de kurulan TURAB’ın tek uluslararası dernek olduğunu ifade ederek, Türki Cumhuriyetler, Arap ülkeleri ve son olarak Avrupa Birliği ülkeleri ile birlikte toplam 56 ülke ile istişareleri bulunduğunu kaydetti.

Kuş, “Amacımız, ihracatımızı artırmak, gerekli ticari işbirliklerini sağlamak, üyelerimizin yaptığı ihracatları korumak” diye konuştu.

Bu yıl 21’inci kuruluş yıl dönümlerini KKTC’de kutlayacaklarını belirten Fahri Kuş, Maliye Bakanı Özdemir Berova’yı kuruluş balosuna davet etti, “Katılımınız bizleri onurlandıracaktır” dedi.

-Berova: “KKTC yatırım alanında da önemli fırsatlar sunabilecek bir ülke”

Maliye Bakanı Özdemir Berova da, Türkiye Cumhuriyeti ile her alanda iş birliğini önemsediklerini ve desteklerini belirterek, özellikle Mersin ilinin KKTC için önemine dikkat çekti.

Berova, “Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin Mersin ili bizim için çok önemli. Çünkü KKTC’nin giriş ve çıkış kapısını oluşturuyor. Ve bu bağlamda özellikle KKTC Gümrüğü ile Mersin Gümrüğü yakın iş birliği içindeyiz. Geçtiğimiz yıllarda da karşılıklı ziyaretlerde iş birliğimizin gelişmesi ve artması için çeşitli temaslarımız oldu. Bu devam ediyor” şeklinde konuştu.

KKTC yatırım alanında da önemli fırsatlar sunabilecek bir ülke” diyen Bakan Berova, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında ticaretin gelişmesi ve yatırımların artmasını hedeflediklerini kaydetti.

Berova, “İki ülke sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket edebilme kabiliyeti sağlamasını, iş İnsanlarının bir araya gelerek, ticaret ve yatırım açısından iş yapabilmesini hem KKTC olarak biz, hem de Anavatan Türkiye Cumhuriyeti destekliyor” dedi.

TURAB heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirten Berova, derneğin, 21’inci kuruluş yılının hayırlara vesile olmasını diledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam