Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Ekonomi ve enerji, komitede tartışılıyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 403 milyon 467 bin TL’lik Ekonomi ve Enerji Bakanlığı 2025 bütçesini görüşüyor.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Bakanlık Müsteşarı Tuğşad Tülbentçi ve bakanlık bürokratlarının da hazır bulunduğu toplantıda ilk olarak Bakan Amcaoğlu, komite üyelerine bakanlığın çalışmasıyla ilgili bilgi verdi.

-Amcaoğlu

Amcaoğlu, Ekonomi Bakanlığı’nın en düşük bütçeye sahip bakanlık olduğunu ifade etti.

Olgun Amcaoğlu, dijitalleşmeye önem verdiklerini, kurumsal anlamda daha görünür olmak için adımlar attıklarını söyledi.

Akaryakıtta otomasyona geçildiğini anımsatan Olgun Amcaoğlu, “380 bin dolarlık bir finansmanla aylık 33 milyon dolar, yıllık da yaklaşık 500 milyon dolara denk gelen bir hacmi kontrol edebildiğimizi gördük. Niyetimiz üretim tarafını da çok küçük yatırımla kontrol edebilme” dedi.

Amcaoğlu, etiket fiyatlarının Bakanlık tarafından elektronik ortamda izlenebilmesini sağlayacak elektronik etiket sistemine geçilebilmesi için çalışmaların son hız devam ettiğini belirtti.

-“Teknolojiyi kullanamazsak başarılı olamayacağız”

İthalattaki KDV ile ülkede tahsil edilen KDV rakamlarına işaret eden, bunların memnun edici olmadığını kaydeden Amcaoğlu, “Pandemide yüzde 50’nin altına düşmeyen içerdeki KDV’nin yüzde 30’larda olmasının sebebi denetimlerin manuel yapılması. Teknolojiyi kullanamazsak başarılı olamayacağımızı görüyoruz” dedi.

Rekabet Kurulu’nun çalışmalarına da değinen Amcaoğlu, pazartesi, Türk Rekabet Kurulu ile iş birliği protokolü imzalayacağını da açıkladı.

Amcaoğlu, Serbest Liman’da mevzuat değişikliğiyle işletmelerin kayıt altına alındığını da belirtti.

-Uluçay: “Daha fazla kapı açılmalı”

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, ülke ekonomisinin geliştirmesi için birçok somut öneriyi Meclis Genel Kurulu’nda da paylaştığını anımsatarak, bunları komitede de dile getirmek istediğini söyledi.

Uluçay, pandemi sonrasındaki turist hareketiyle sınır kapılardan KKTC’ye geçişlerin artmasının ekonomiye olumlu etkilerine işaret ederek, daha fazla sınır kapısı açılması taleplerini anımsattı.

“2023’de ekonomi çarkları yoğun döndü. Bu resmi verilere de yansıdı” diyen Uluçay, “Ekonomi canlıyken geçiş noktalarını artırsaydık daha fazla gelir elde edecektik ”şeklinde konuştu.

Kara sınır kapılarının artırılmasının ilişkilerin geliştirmelerine de katkı sağlayacağını ve bunun da ekonomiye olumlu yansıyacağını belirten Uluçay, 2025 yılında açılması muhtemel geçiş noktalarıyla ilgili tedbirlerin alınmasını istedi.

“Üstümüze düşen kısımları süratle yerine getirmeliyiz” diyen Teberrüken Uluçay, bu adımın KKTC ekonomisi için önemli olduğunu söyledi.

Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden yapılan ihracatın artmasına yönelik hamleler yapılması gerektiğin de kaydeden Uluçay, ithalatın Güney’den yapılmasının da maliyetler açısından düşük olabileceğini, et ithalatının Güney’den yapılmasının değerlendirilebileceğini söyledi.

-Toros: “Enflasyon yozlaşmayı körüklüyor”

CTP milletvekili Fikri Toros, KKTC’nin ekonomik krizlere karşı mücadele ettiğini, yüksek enflasyonun günlük hayatı olumsuz etkilediğini, yozlaşmayı körüklediğini belirtti.

Toros, yükseköğrenimde talep daralmasının da ekonomiyi olumsuz etkilediğini, tarım, sanayi, ticaret, sağlık ve eğitim gibi mikro alanlardaki yapısal sorunların da derinleştiğini söyledi.

Kuzey Kıbrıs ekonomisinin kırılganlığına işaret eden Toros, krizin etkisini hafifletecek kaynak ve enstrümanlara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Fikri Toros, mevcut siyasi koşullarda Kuzey Kıbrıs ekonomisinin küresel gelişmelerden çok, Türk Lirası’ndaki ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelerden daha çok etkilendiğini söyledi.

Toros, “Ekonomik yapımızı dış şoklara karşı güçlü kılacak, reel ekonomiyi büyütecek, insanlarımıza iş ve yatırım yapma olanağı sağlayacak, istihdamı artıracak tedbirleri ve bunları güçlendirecek yapısal reformları bir gün dahi gecikmeden yürürlüğe koymalısınız” dedi.

-Solyalı: “Ekonomi Bakanlığı bütçesi, Din İşleri Dairesi’ninkinin yarısı kadar”

CTP milletvekili Ürün Solyalı, “Ekonomi Bakanlığı’nın bütçesi Din İşleri Dairesi’nin bütçesinin yarısı kadardır… Ekonomi Allah’a havale” ifadelerini kullandı.

Ürün Solyalı, yayımlanan raporlara işret ederek, önümüzdeki yılların istikrarsızlık ve ağır türbülanslara geçeceğini söyledi.

Türkiye’ye ihracatta düşüş, Türkiye’den ithalatta yükseliş olduğunu belirten Solyalı, “Üretimden koptuğumuzu gösteren bir tabloyla karşı karşıyayız” dedi.

Mala, paraya dair suçların bu dönemde arttığını da kaydeden Solyalı, Organize Sanayi Bölgeleriyle ilgili imzalanan protokolün Meclis’e gelip gelmeyeceğini sordu.

-Candan: “Varın siz dar gelirlileri düşünün”

CTP Milletvekili Armağan Candan, tuvalet kağıdı, sıvı bulaşık ilacı gibi bazı yerli ürünlerle patates ve domatesi komitedeki masasına koyarak konuşma yaptı.

Sanayicilerin geçtiğimiz günkü eyleminin önemli olduğunu kaydeden Candan, “Bu memleketin en zenginleri çocukları göç etmesin diye sokağa çıktığını söylüyor, varın siz dar gelirlileri düşünün” dedi.

Orantısız fiyatlarla ilgili ne yapılacağını, yerli üreticilerin, yerli üretimin ve alım gücünün nasıl korunacağını soran Candan, UBP kurultayı ve Meclis Başkanlığı seçimi ile çok zaman kaybedildiğini belirtti.

Okullarda öğretmen eksikliği olduğunu, derslerin boş geçtiğini, bunlara odaklanılması gerektiğini söyleyen Candan, Hal Yasası’nın geçirildiğini, yasanın uygulanması noktasında ne olduğunu sordu.

Candan, Ürün Güveliği Yasası konusunda ne yapıldığı ile ilgili de bilgi istedi.

-Amcaoğlu: “Laboratuvar hayata geçecek”

Bakan Olgun Amcaoğlu, soruları yanıtladığı konuşmasında Ürün Güvenliği Laboratuvarı’nın hayata geçeceğini açıkladı.

-İncirli

CTP milletvekili Sıla Usar İncirli, organize sanayi bölgelerindeki sağlık konusunda konuştu.

İncirli, Lefkoşa ve Gazimağusa’nın sanayi bölgelerinin kirli olduğunu, yolların işgal edildiğini, bir yangın veya sel durumunda buralara ulaşmasının zor olacağını söyledi.

Alayköy’deki sanayi bölgesinde tam bir çevre felaketi yaşandığını söyleyen İncirli, kirli ve temiz sanayinin birbirine karışmasının sağlık açısından riskli olduğunu kaydetti.

-Amcaoğlu: “Sanayi bölgeleri için Ankara mahreçli projeler olacak”

Olgun Amcaoğlu, İncirli’yi yanıtladığı konuşmasında organize sanayi bölgeleri için 2025 yılında Ankara mahreçli projeler olacağını söyledi.

Amcaoğlu, organize sanayi bölgesi için oluşturulan komisyona yeni kiralamalar için yetki verildiğini de ifade etti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

KTTO: “Sorun asgari ücret değil, hayat pahalılığıdır”

Published

on

By

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), tartışılması gerekenin asgari ücretin ne kadar artacağının değil, hayat pahalılığının nasıl kalıcı biçimde düşürüleceği ve alım gücünün nasıl korunacağı olduğunu vurguladı.

KTTO tarafından yapılan yazılı açıklamada, asgari ücretin artırılmasına karşı olunmadığı ancak bu artışın yarattığı zincirleme zamlarla mücadele etmenin ötesinde bu döngüyü doğuran yapısal sorunların çözülmesi gerektiği kaydedildi.

Her asgari ücret artışımım piyasada yeni fiyat artışlarını tetiklediğinin belirtildiği açıklamada, bu döngü kırılmadıkça yapılan her artışın daha büyük bir pahalılığı beraberinde getireceği, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri daha da zorlayarak kapanmalara yol açacağı kaydedildi.

Açıklamada, “Üzülerek ifade ediyoruz ki, ülkede ekonomik kararlar günübirlik reflekslerle, plansız ve öngörüsüz biçimde alınmaktadır. Nüfusu dahi sağlıklı biçimde belirleyemeyen bir yönetim anlayışıyla, sürdürülebilir bir ekonomik yapı inşa edilemez. Devlet, bugün kamu çalışanlarının maaşlarını dahi borçlanarak öderken; özel sektör, artan maliyetler karşısında ayakta kalmakta zorlanmaktadır. Bu dengesizlik, toplumsal huzuru da tehdit eder boyuttadır. Elektrik gibi temel hizmetlerdeki maliyet artışları da bu tablonun bir başka yansımasıdır. Yönetilemeyen süreçlerin bedelini, faturalarıyla yine halk ödemektedir. Üstelik, uzun süredir dile getirilen yabancı işgücü düzenlemeleri hâlâ hayata geçirilmemiş; rekabeti artıracak, piyasayı ucuzlatacak herhangi bir strateji ortaya konmamıştır.” denildi.

Bugün ihtiyaç duyulanın hayat pahalılığına karşı kalıcı çözümler üretecek vizyon ve irade olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Temel ihtiyaç ürünlerinin ithalatı planlı ve geçici biçimde serbestleştirilmeli; aynı zamanda yerli üretici güçlü biçimde desteklenmeli, piyasada gerçek bir rekabet ortamı sağlanmalıdır. Ancak bu şekilde fiyatlar dengelenebilir, ücret artışları sürdürülebilir hale gelebilir.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ekonominin sadece rakamlarla değil, öngörü ve kararlılıkla yönetildiği belirtilerek, asgari ücretle ilgili tüm çalışmaların bütüncül bir yaklaşımla yürütülmesi, geçici önlemler yerine kalıcı politikalarla toplumsal refahın korunmasını talep edildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Bakanlar Kurulu sona erdi

Published

on

By

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi.

Başbakan Ünal Üstel başkanlığında yapılan toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Devamını Oku

Kıbrıs

Bazı polis müdürü ve polis müdür muavinlerinin görev yerleri değişti

Published

on

By

Polis Hizmetleri Komisyonu kararı ile bazı polis müdürü ve polis müdür muavinlerinin görev yerleri değişti.

Buna göre, 21 Temmuz 2025 tarihinden geçerli olmak üzere beş polis müdürü ve 10 polis müdür muavini, yedi polis başmüfettişi, bir polis müfettişi ve iki polis memurunun görev yerleri değiştirildi.

1752855272285Polis NAKİLLER

Devamını Oku

Trending

Reklam