Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Ekonomi ve enerji, komitede tartışılıyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 403 milyon 467 bin TL’lik Ekonomi ve Enerji Bakanlığı 2025 bütçesini görüşüyor.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Bakanlık Müsteşarı Tuğşad Tülbentçi ve bakanlık bürokratlarının da hazır bulunduğu toplantıda ilk olarak Bakan Amcaoğlu, komite üyelerine bakanlığın çalışmasıyla ilgili bilgi verdi.

-Amcaoğlu

Amcaoğlu, Ekonomi Bakanlığı’nın en düşük bütçeye sahip bakanlık olduğunu ifade etti.

Olgun Amcaoğlu, dijitalleşmeye önem verdiklerini, kurumsal anlamda daha görünür olmak için adımlar attıklarını söyledi.

Akaryakıtta otomasyona geçildiğini anımsatan Olgun Amcaoğlu, “380 bin dolarlık bir finansmanla aylık 33 milyon dolar, yıllık da yaklaşık 500 milyon dolara denk gelen bir hacmi kontrol edebildiğimizi gördük. Niyetimiz üretim tarafını da çok küçük yatırımla kontrol edebilme” dedi.

Amcaoğlu, etiket fiyatlarının Bakanlık tarafından elektronik ortamda izlenebilmesini sağlayacak elektronik etiket sistemine geçilebilmesi için çalışmaların son hız devam ettiğini belirtti.

-“Teknolojiyi kullanamazsak başarılı olamayacağız”

İthalattaki KDV ile ülkede tahsil edilen KDV rakamlarına işaret eden, bunların memnun edici olmadığını kaydeden Amcaoğlu, “Pandemide yüzde 50’nin altına düşmeyen içerdeki KDV’nin yüzde 30’larda olmasının sebebi denetimlerin manuel yapılması. Teknolojiyi kullanamazsak başarılı olamayacağımızı görüyoruz” dedi.

Rekabet Kurulu’nun çalışmalarına da değinen Amcaoğlu, pazartesi, Türk Rekabet Kurulu ile iş birliği protokolü imzalayacağını da açıkladı.

Amcaoğlu, Serbest Liman’da mevzuat değişikliğiyle işletmelerin kayıt altına alındığını da belirtti.

-Uluçay: “Daha fazla kapı açılmalı”

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, ülke ekonomisinin geliştirmesi için birçok somut öneriyi Meclis Genel Kurulu’nda da paylaştığını anımsatarak, bunları komitede de dile getirmek istediğini söyledi.

Uluçay, pandemi sonrasındaki turist hareketiyle sınır kapılardan KKTC’ye geçişlerin artmasının ekonomiye olumlu etkilerine işaret ederek, daha fazla sınır kapısı açılması taleplerini anımsattı.

“2023’de ekonomi çarkları yoğun döndü. Bu resmi verilere de yansıdı” diyen Uluçay, “Ekonomi canlıyken geçiş noktalarını artırsaydık daha fazla gelir elde edecektik ”şeklinde konuştu.

Kara sınır kapılarının artırılmasının ilişkilerin geliştirmelerine de katkı sağlayacağını ve bunun da ekonomiye olumlu yansıyacağını belirten Uluçay, 2025 yılında açılması muhtemel geçiş noktalarıyla ilgili tedbirlerin alınmasını istedi.

“Üstümüze düşen kısımları süratle yerine getirmeliyiz” diyen Teberrüken Uluçay, bu adımın KKTC ekonomisi için önemli olduğunu söyledi.

Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden yapılan ihracatın artmasına yönelik hamleler yapılması gerektiğin de kaydeden Uluçay, ithalatın Güney’den yapılmasının da maliyetler açısından düşük olabileceğini, et ithalatının Güney’den yapılmasının değerlendirilebileceğini söyledi.

-Toros: “Enflasyon yozlaşmayı körüklüyor”

CTP milletvekili Fikri Toros, KKTC’nin ekonomik krizlere karşı mücadele ettiğini, yüksek enflasyonun günlük hayatı olumsuz etkilediğini, yozlaşmayı körüklediğini belirtti.

Toros, yükseköğrenimde talep daralmasının da ekonomiyi olumsuz etkilediğini, tarım, sanayi, ticaret, sağlık ve eğitim gibi mikro alanlardaki yapısal sorunların da derinleştiğini söyledi.

Kuzey Kıbrıs ekonomisinin kırılganlığına işaret eden Toros, krizin etkisini hafifletecek kaynak ve enstrümanlara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Fikri Toros, mevcut siyasi koşullarda Kuzey Kıbrıs ekonomisinin küresel gelişmelerden çok, Türk Lirası’ndaki ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelerden daha çok etkilendiğini söyledi.

Toros, “Ekonomik yapımızı dış şoklara karşı güçlü kılacak, reel ekonomiyi büyütecek, insanlarımıza iş ve yatırım yapma olanağı sağlayacak, istihdamı artıracak tedbirleri ve bunları güçlendirecek yapısal reformları bir gün dahi gecikmeden yürürlüğe koymalısınız” dedi.

-Solyalı: “Ekonomi Bakanlığı bütçesi, Din İşleri Dairesi’ninkinin yarısı kadar”

CTP milletvekili Ürün Solyalı, “Ekonomi Bakanlığı’nın bütçesi Din İşleri Dairesi’nin bütçesinin yarısı kadardır… Ekonomi Allah’a havale” ifadelerini kullandı.

Ürün Solyalı, yayımlanan raporlara işret ederek, önümüzdeki yılların istikrarsızlık ve ağır türbülanslara geçeceğini söyledi.

Türkiye’ye ihracatta düşüş, Türkiye’den ithalatta yükseliş olduğunu belirten Solyalı, “Üretimden koptuğumuzu gösteren bir tabloyla karşı karşıyayız” dedi.

Mala, paraya dair suçların bu dönemde arttığını da kaydeden Solyalı, Organize Sanayi Bölgeleriyle ilgili imzalanan protokolün Meclis’e gelip gelmeyeceğini sordu.

-Candan: “Varın siz dar gelirlileri düşünün”

CTP Milletvekili Armağan Candan, tuvalet kağıdı, sıvı bulaşık ilacı gibi bazı yerli ürünlerle patates ve domatesi komitedeki masasına koyarak konuşma yaptı.

Sanayicilerin geçtiğimiz günkü eyleminin önemli olduğunu kaydeden Candan, “Bu memleketin en zenginleri çocukları göç etmesin diye sokağa çıktığını söylüyor, varın siz dar gelirlileri düşünün” dedi.

Orantısız fiyatlarla ilgili ne yapılacağını, yerli üreticilerin, yerli üretimin ve alım gücünün nasıl korunacağını soran Candan, UBP kurultayı ve Meclis Başkanlığı seçimi ile çok zaman kaybedildiğini belirtti.

Okullarda öğretmen eksikliği olduğunu, derslerin boş geçtiğini, bunlara odaklanılması gerektiğini söyleyen Candan, Hal Yasası’nın geçirildiğini, yasanın uygulanması noktasında ne olduğunu sordu.

Candan, Ürün Güveliği Yasası konusunda ne yapıldığı ile ilgili de bilgi istedi.

-Amcaoğlu: “Laboratuvar hayata geçecek”

Bakan Olgun Amcaoğlu, soruları yanıtladığı konuşmasında Ürün Güvenliği Laboratuvarı’nın hayata geçeceğini açıkladı.

-İncirli

CTP milletvekili Sıla Usar İncirli, organize sanayi bölgelerindeki sağlık konusunda konuştu.

İncirli, Lefkoşa ve Gazimağusa’nın sanayi bölgelerinin kirli olduğunu, yolların işgal edildiğini, bir yangın veya sel durumunda buralara ulaşmasının zor olacağını söyledi.

Alayköy’deki sanayi bölgesinde tam bir çevre felaketi yaşandığını söyleyen İncirli, kirli ve temiz sanayinin birbirine karışmasının sağlık açısından riskli olduğunu kaydetti.

-Amcaoğlu: “Sanayi bölgeleri için Ankara mahreçli projeler olacak”

Olgun Amcaoğlu, İncirli’yi yanıtladığı konuşmasında organize sanayi bölgeleri için 2025 yılında Ankara mahreçli projeler olacağını söyledi.

Amcaoğlu, organize sanayi bölgesi için oluşturulan komisyona yeni kiralamalar için yetki verildiğini de ifade etti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Girne Belediyesi’nden Öğretmenler Günü yemeği

Published

on

By

Girne Belediyesi, “24 Kasım Öğretmenler Günü” nedeniyle belediye sınırları içerisinde eğitim veren devlet okulu öğretmenlerine yemek düzenledi.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 400 öğretmenin katıldığı Dome Hotel’deki yemekte, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, Girne Belediye Meclis Üyeleri Ali Piro, Ali Tektan, Burak Güler, Halil Oktunç, Kani Medo Çağla ve Mete Ünal Girgen de yer aldı.

Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul konuşmasında, öğretmenleri bir arada görmekten çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Seçim döneminde spor kulüpleri ve okulları kendilerine paydaş seçtiklerini ifade eden Şenkul, Girne’deki değişken ve hızla yoğunlaşan nüfusun ancak okullar ve spor kulüpleri ile iş birliği içerisinde ülkesini seven birer yurttaş olarak yetiştirilebileceğini belirtti.

Okulların ihtiyaçlarının kendisi için esas olduğunu kaydeden Şenkul, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olmasına rağmen, son iki yılda olduğu gibi belediye sınırları içerisindeki okulların ihtiyaçlarını gidermeye devam edeceklerini ifade etti.

Şenkul konuşmasını “Sizlere mutlu ve huzurlu bir gün dilerim, seneye tekrar görüşmek üzere…” diyerek, tamamladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Berova, TURAB Genel Başkanı Kuş ve heyetini kabul etti

Published

on

By

Maliye Bakanı Özdemir Berova, Türk-Arap ve Avrupa Birliği Ülkeleri İş İnsanları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Fahri Kuş, KKTC Temsilcisi Umut Vehit ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TURAB Genel Başkanı Kuş konuşmasında, 2003 yılında, Genel Merkezi Mersin’de kurulan TURAB’ın tek uluslararası dernek olduğunu ifade ederek, Türki Cumhuriyetler, Arap ülkeleri ve son olarak Avrupa Birliği ülkeleri ile birlikte toplam 56 ülke ile istişareleri bulunduğunu kaydetti.

Kuş, “Amacımız, ihracatımızı artırmak, gerekli ticari işbirliklerini sağlamak, üyelerimizin yaptığı ihracatları korumak” diye konuştu.

Bu yıl 21’inci kuruluş yıl dönümlerini KKTC’de kutlayacaklarını belirten Fahri Kuş, Maliye Bakanı Özdemir Berova’yı kuruluş balosuna davet etti, “Katılımınız bizleri onurlandıracaktır” dedi.

-Berova: “KKTC yatırım alanında da önemli fırsatlar sunabilecek bir ülke”

Maliye Bakanı Özdemir Berova da, Türkiye Cumhuriyeti ile her alanda iş birliğini önemsediklerini ve desteklerini belirterek, özellikle Mersin ilinin KKTC için önemine dikkat çekti.

Berova, “Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin Mersin ili bizim için çok önemli. Çünkü KKTC’nin giriş ve çıkış kapısını oluşturuyor. Ve bu bağlamda özellikle KKTC Gümrüğü ile Mersin Gümrüğü yakın iş birliği içindeyiz. Geçtiğimiz yıllarda da karşılıklı ziyaretlerde iş birliğimizin gelişmesi ve artması için çeşitli temaslarımız oldu. Bu devam ediyor” şeklinde konuştu.

KKTC yatırım alanında da önemli fırsatlar sunabilecek bir ülke” diyen Bakan Berova, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında ticaretin gelişmesi ve yatırımların artmasını hedeflediklerini kaydetti.

Berova, “İki ülke sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket edebilme kabiliyeti sağlamasını, iş İnsanlarının bir araya gelerek, ticaret ve yatırım açısından iş yapabilmesini hem KKTC olarak biz, hem de Anavatan Türkiye Cumhuriyeti destekliyor” dedi.

TURAB heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirten Berova, derneğin, 21’inci kuruluş yılının hayırlara vesile olmasını diledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

İçişleri Bakanlığı bütçesi komiteden geçti

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 4 milyar 852 milyon 810 bin TL’lik İçişleri Bakanlığı bütçesini görüşerek, oyçokluğuyla kabul etti.

Bütçeyle ilgili ilk olarak, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı, CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe söz aldı.

İçişleri Bakanlığı’nın çözüm yerine yeni kaoslar yarattığını savunan Özdenefe, “yeterince şeffaf ve hesap verebilir olunmadığını” iddia etti.

Özdenefe, nüfusla ilgili rakamların bilinmemesinin yarattığı sorunlara değinerek, nüfusun kontrolsüz artışının suç oranlarının da artmasına yol açtığını söyledi.

Merkezi Cezaevi’ndeki hükümlü hükümsüz mahkum sayısını, kapasitesini, suç türlerini ve koşullarını soran Özdenefe, faaliyet raporunun milletvekillerine verilmesini talep etti.

Şartlı Tahliye Tüzüğü ile ilgili Anayasaya aykırılık noktasında eleştirilerde bulunan Özdenefe, tüzüğe mahkeme onayı şartı getirilmesiyle Anayasaya uygun hale gelebileceğini ancak buna yönelik herhangi bir adım atılmadığını söyledi.

Merkezi Cezaevi’nde kapasitenin aşıldığını söyleyen Özdenefe, tutukluluk süreleri üç ayı geçenler, unutulan kişiler olduğunu bunun mahkum ve insan haklarına aykırı olduğunu belirtti.

Muhaceret affı ile ilgili elde edilen rakamları soran Özdenefe, kaç kişinin yasal hale geldiğini, gelirlerde ne kadar artış yaşandığını sordu.

Vatandaşlıklarla ilgili sorular yönelten Özdenefe, Yurttaşlık Yasası’nın ne zaman değiştirileceğini istisnai vatandaşlık uygulamasının ne zaman sona ereceğini sordu.

Sosyal konut projelerine yönelik son durumun ne olduğunu, neden henüz başlatılmadığını soran Özdenefe, “Kooperatifi bile kuramadınız. İhale Yasasına uygun değildi” dedi.

İnsan kaçakçılığı, seks köleliği ve insan ticareti konusunda da adım atılmadığını söyleyen Özdenefe, bu konularda adım atılıp atılmayacağını, ne gibi önlemler alındığını, ülkedeki kırılgan gruplarla ilgili ne gibi çalışmalar yapıldığını sordu.

Özdenefe, 2017 yılında Girne Belediyesi ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) arasında askeri karargah binasının kent müzesi yapılmasına ilişkin anlaşma imzalandığını, belediyenin 1 buçuk milyon Euro harcadığını ancak projenin hayata geçmediğini söyleyerek, bu konuda ne yapılacağını sordu.

-Baybars

Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, bütçenin icraat yapmaya olanak sağlayamayacak, yetersiz bir bütçe olduğunu, mevcut durumun devam edeceğini söyledi.

Baybars, nüfus politikası oluşturmadan, Kalkınma Planı hazırlanamayacağını söyleyerek, nüfus, vatandaşlık, ülkeye giriş çıkışlarla ilgili herhangi bir vizyon ortaya konamadığını savundu.

Nüfusun sayısallaşması alanında neler yapıldığını soran Baybars, bakanlığın şeffaf olmadığını, sorulara yanıt verilmediğini savunarak, doğum ölüm oranı ve çağ nüfusunun ne olduğu sorusunu yöneltti.

Bütçeye nüfusun bilinmesine yönelik bir proje kalemi ayrılmadığını dile getiren Baybars, muhaceret kaydı sisteminin uygulanmamasının öğrencilerin kayıt altına girmesinin önüne geçtiğini, bunun yanı sıra kanun hükmünde kararname ile af çıkarıldığını söyleyerek, eleştirilerde bulundu.

Yabancıların Mal Alımı ile ilgili yasa hakkında uyarılarda bulunduklarını ve haklılıklarının ortaya çıktığını dile getiren Baybars, “Durum vahamet içeriyor.” dedi.

Baybars, bugüne kadar verilen vatandaşlık sayısını, kaç kişiye vatandaş verildiğini sordu.

Merkezi Cezaevi’nde yaşanan sorunlara değinen Baybars, mahkumların sağlık haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Baybars, sosyal konut projesi ile ilgili bilgi talep ederek, Özel Güvenlik Birimi’nin çalışma şekliyle ilgili neler yapıldığını sordu.

-Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu, hükümet tarafından açıklanan projeksiyon nüfus rakamını eleştirerek, “Bana göre nüfus 1 buçuk milyonun altında değil” dedi.

Özuslu, projeksiyon nüfus doğruysa, erkek yoğun bir nüfus yaratıldığını söyleyerek, ülkeye çalışma amacıyla gelenlerin önemli oranının erkek olduğunu, bu yapının sürdürülebilir olmadığını, bu durumun sosyal sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Nüfus sayımı yapılmamasını, bütçede buna kaynak ayrılmamasını eleştiren Özuslu, ülkeye giriş çıkışlarla ilgili kontrol mekanizmasının güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Özuslu, Türkiye’de yayınlanan dizilerde ülkenin, mafya cenneti, kara para ülkesi olarak gösterildiğini söyleyerek, “Biz buna mı layığız?” diye sordu.

Bu bütçe ile gelecek yılın da kötü geçeceğini söyleyen Özuslu, bütçenin önemli kaynaklarının gereksiz işlere ayrıldığını, gerekli yerlere kaynak aktarılamadığını belirtti.

Özuslu, belediyelerin altyapılarına kaynak ayrılıp ayrılmadığını sordu.

Merkezi Cezaevi giderlerine değinen Özuslu, suç oranı attıkça masrafların da arttığını, eski cezaevinin de çeşitli amaçlarla kullanıldığını söyledi.

İmar planlarının durumunu soran Özuslu, “Daha fazla ne kadar sahilleri peşkeş çekeceksiniz, Girne’de halk denize ulaşamaz duruma geldi. Bu konularda hassas olalım. Torunlarımız denizi sosyal medyadan görecek. Bu hale geldik” dedi.

Kumarhane açacak oteller için ayrı bir alan yaratılması önerisinde bulunan Özuslu, “Kıyıları, ormanları, değerli alanları peşkeş çekmeyelim” diye konuştu

Özuslu, istisnai vatandaşlık verilmemesi, Yurttaşlık Yasası çıkana kadar elzem olmayan vatandaşlıkların durdurulması çağrısında bulundu.

-Şahiner

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, bütçe rakamları konusunda sorular yöneltti.

Şahiner, bu yıl kaç tane ateşli silah ruhsatı verildiğini, bu ruhsatların nasıl verildiğini, yabancılara taşınmaz mal ile ilgili elde edilen gelir, bütçe gerçekleşme rakamlarını sordu.

-Oğuz

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Merkezi Cezaevi’nde, 35 farklı ülkeden, 840 kişi bulunduğunu, 15 farklı ülkeden 51 kadının cezaevinde olduğunu, 21 yaş altı genç mahkum sayısının 17 olduğunu, 14 yaş altı mahkum bulunmadığını söyledi.

Oğuz, muhaceret affına yaklaşık 7 bin kişinin başvurduğunu, yaklaşık 6 bin kişinin aftan yararlandığını söyleyerek, rakamlarla ilgili detaylı bilgi verdi.

Affın amacının kayıt altına almak olduğunu söyleyen Oğuz, polisin aktif denetimler yaptığını, 2024 yılında yaklaşık bin 800 kişinin ülkeden ihraç edildiğini belirtti.

“Ülkeye kimse elini kollunu sallaya sallaya giremiyor” diyen Oğuz, ülkeye alınmayan kişilerin sayısı ve uyruğuyla ilgili bilgi paylaştı.

KKTC’nin güvenli ülke olma özelliğini korumak istiyoruz” diyen Oğuz, hükümetin bu yönde yaptığı çalışmaları anlattı.

Oğuz, İçişleri Bakanlığı’nda taşınmaz mal komisyonu birimi oluşturulduğunu söyleyerek, 2024 yılında yaklaşık bin 596 dosyanın görüşüldüğünü belirtti.

Daha sonra Bütçe, oyçokluğuyla kabul edildi.

Komite, Pazartesi Başbakan Yardımcılığı Turizm kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Polis Genel Müdürlüğü, Yüksek Yönetim Denetçisi bütçesini görüşecek.

Devamını Oku

Trending

Reklam