Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Ekonomik kriz ve dövizdeki yükseliş araç satışlarını olumsuz etkiliyor

Published

on

Hem dövizdeki yükseliş hem de taşımacılık fiyatlarındaki artış araç fiyatlarında yükselişe neden olurken bu durum araç satışlarını da geriletiyor.

Araç satıcıları şartların iyileştirilmemesi halinde araç satışlarının daha da gerileyeceği görüşünde…

Pandemi ve ekonomik kriz yeni araç üretiminde düşüş yaşanmasına neden oldu…. Halk böyle iken vatandaşlar ikinci el araçlara yöneliyor..

Motorlu Araç Satıcıları ve İthalatçıları Birliği Başkanı Mehmet Tatar, konteynerlere ödenen fiyatların araç fiyatlarının artmasındaki en önemli faktör olduğunu belirtti.

“Özellikle son iki yılda dövizin inanılmaz yükselişi ve pandemiden dolayı yeterli yeni araç üretilmemesinden kaynaklı ikinci el araç fiyatlarının artması ve de yeni araç üretilmeyince ikinci ele rağbet artıyor dolayısıyla bütün dünyada fiyat artışı oluyor. Taşımacılık bizi en fazla etkileyen faktörlerden bir tanesi.pandemiye kadar Mağusa’dan Japonya’ya kadar bir konteynere 2750 -2800 Dolar ödüyorduk. Bu konteyner dörtlü veya beşli olabiliyordu. Araçlarımızın maliyetlerini çıkarırken her bir araca 550 – 600 dolar bir maliyet hesaplaması yapıyorduk. Ama şu anda maalesef konteynere ödediğimiz fiyatı bir araç için kullanıyoruz.”.

Mehmet Tatar, ülkede alım gücünün düşmesi nedeniyle ekonomik sınıfta olan ve daha çok talep gören Japon araçlarının satışında dahi ciddi azalma olduğunu ifade etti.

“Alım gücünün düşmesi çünkü Japon sektöründe özellikle daha fazla ekonomik sınıfta olan araçlar 8 bin ile 14 Bin sterlin arasında. Kamu sektörü veya özel sektör çalışanlarının daha çok rağbet ettiği ekonomik sınıftaki araçların satışında ciddi bir azalma var. Ağırlıklı olarak plakalı araçlara talep var ama plakalı araçlar da inanılmaz fiyatlara çıktı. 3 bin sterline yani karşılığı 60 bin TL olan bir aracı bugün 85-90 bin TL’ye alabiliyorsunuz. Yani onlar da otomatik olarak arttı çünkü bu bir arz talep meselesi, oraya talep olduğu sürece fiyatlar yükseliyor”.

MASİB Başkanı Tatar, araç piyasasının rahatlatılması için yapılması gerekenleri de anlattı.

“KDV indirimi bunların başında geliyor. Çünkü bugün bir KDV indirimi yapılırsa aşağı yukarı her araçta 700-800 Sterlin daha büyük araçlarda bin kusur bin beş yüz sterline kadar fark ediyor bu da maliyetlere yansıyor dolayısıyla maliyet düştüğünde satış artacak satış arttığında da hazineye bir para girecek. Yani ben bugün iddia ediyorum ikinci el sektörü arabalar hazinenin büyük bir kaynağını oluşturuyor. Ciddi bir para akışı var oraya. Navlunun da bir formülize edilmesi lazım nasıl ki bazı konularda kanun hükmünde kararname çıkarabiliyorlar devletin gelirleri de gerilememek koşuluyla yapılabilecek çok şey var. Fon var, KDV var navlunlar var bunlar üzerinde başarılı olacağız diye düşünüyorum”.

Araç satıcısı Mustafa Üstüner de ekonomik kriz nedeniyle en fazla konut ve araç sektörünün etkilendiği görüşün dile getirdi.

“Bizim sektörümüz yurtdışından ithalatla oluyor. İthalatla olduğu içinde en fazla dövizin yükselişi ve konteyner taşımacılığının dünyada yüzde beşyüzlere varan artışla zamlanması. Bu artışlarla gelen araçların gümrüklerinde de artı bir zamlanma oluyor. En ucuz ithal araçlarımızın bile en az iki bin iki bin beşyüz sterlinlik bir yükselişi olmuştur. Bu rakam araba değerlendik sonra daha da yukarıya çıkıyor”.

Satışların döviz üzerinden olmasının vatandaşları da olumsuz yansıdığını dile getiren Üstüner, akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle de en ekonomik araç türlerinin aranmaya başladığını söyledi.

“İnsanlarımız da etkileniyor çünkü satışlar dövizle oluyor ama insanlarımızın geliri TL. bu durumda herkes eksiye gidiyor. Araç satışları ciddi şekilde etkilendi. Hep en ucuz en ekonomik araç türleri aranmaya başlandı. Ekonomik araç aranmasının sebeplerinden bir tanesi de akaryakıt fiyatlarındaki artış”.

Sektörü canlandırmak için kendilerinin tek yapabileceği şeyin en düşük kar marjı ile çalışmak olduğunu ifade eden Üstüner, devletin de KDV’de veya fonlarda indirim yapmasının sektörü bir nebze rahatlatabileceği görüşünü ortaya koydu.

“Bizim beklentimiz devletin de bu işe bir el atması. Daha önce olduğu gibi ya KDV’de bir indirim olur veya fonlarda bir düşüş olur bunlara benzer bir indirim yapılırsa zamların tümünü karşılamaz ama en azından insanları harekete sevk edecek bir indirim söz konusu olunca alma niyeti olanlar gecikmeden gelecek olan cüzi indirimle bir harekete geçeceğine inanırız”.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

BM: Gazze halkı insani yardımlara muhtaç olmak istemiyor, çalışmak istiyor

Published

on

By

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Özel Koordinatörlük Ofisi (UNSCO) İnsani Koordinatörü Muhannad Hadi, Gazze halkının insani yardımlara bağımlı olmak yerine çalışmak istediğini ve erken toparlanmaya hazır olduğunu bildirdi.

Hadi, video konferans yoluyla bağlanarak BM’deki gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Hem BM’deki 35 yıllık meslek hayatı boyunca hem de 7 Ekim 2023’ün ardından birçok kez Gazze’ye gittiğini ama bu sabah yaptığı ziyaretin çok farklı olduğunu aktaran Hadi, “Bu sefer, son 15 ayda Gazze’ye yaptığım girişlerden tamamen farklıydı. Karşılaştığım insanların tavırları farklıydı. İnsanların hareket etmeye başladığını, bazılarının ise doğdukları yerlere geri döndüğünü görmek beni çok mutlu etti. Sokaklarda insanları gördüm, yolları temizlemeye başlamışlardı. Daha önceki ziyaretlerimde gördüğüm düzensizliğe kıyasla bir nebze daha fazla düzen ve hukukun üstünlüğü olduğunu hissettim.” ifadelerini kullandı.

Hadi, hala insani yardıma ihtiyacın çok büyük olduğuna işaret ederek, konuştuğu kişilerin evlerine dönmek ve gelir getirici faaliyetlere katılmak istediklerini aktardı.

“Çalışmak istiyorlar. İnsani yardımlara bağımlı olma durumundan hoşlanmıyorlar ve insani operasyonların, yardım dağıtımının yol açabileceği bu bağımlılık sendromunu kesinlikle reddediyorlar.” diyen Hadi, Gazze halkını kendilerini artık erken toparlanmaya başlayabilecekleri bir noktada gördüklerini söyledi.

Hadi, erken toparlanma çerçevesinde BM ve insani yardım ortaklarının yapabileceği çok şey olduğuna işaret ederek, aynı zamanda üye ülkeler ve özel sektörün de kritik rol oynayabileceğine dikkati çekti.

BM yetkilisi, aynı zamanda özellikle uluslararası muhabirlerin artık Gazze’ye girmeleri ve oradan yayın yapmalarının zamanı geldiğini vurguladı.

“Ateşkes altın fırsat ama zorluklar devam ediyor”
İnsani yardım sevkiyatı hakkında da bilgi veren Hadi, ilk gün 600, ikinci gün 900 ve bugün de 900’e yakın insani yardım tırının Gazze’ye gönderildiğini bildirdi.

Hadi, diğer taraftan yardımların sadece tırlarla ölçülemeyeceğini, Gazze halkının birçok ihtiyacının tırlara yüklenemediğini dile getirdi.

Bu ihtiyaçlar arasında koruma, psikososyal destek ve eğitim bulunduğunu aktaran Hadi, tır sayılarının başarı ya da başarısızlık göstergesi olmadığını ifade etti.

Hadi, ateşkesi “altın fırsat” olarak değerlendirirken, mevcut sınamaların da sürdüğünü vurguladı.

Ateşkes sağlandığı için “hayatın kolaylaşmadığı ya da işlerin güllük gülistanlık olmadığını” dile getiren Hadi, yeni zorluklarla da karşılaşacaklarının farkında olduklarını söyledi.

Hadi, “Ancak Gazze’deki deneyimli ekibimizle bu zorlukların üstesinden geleceğimize ve umarım bu zorlukları Gazze halkı için fırsatlara dönüştüreceğimize inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Devamını Oku

Dünya

Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı birkaç gün içinde açılacak

Published

on

By

Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın, Filistin tarafında yapılacak tadilat ve düzenlemenin ardından birkaç gün içinde açılacağı duyuruldu.

Mısır’daki Vatan gazetesine göre, Kuzey Sina Valisi Halid Mucavir, il sınırları içinde bulunan Refah Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundu.

İncelemelerinin ardından açıklamalar yapan Mucavir, “Refah Sınır Kapısı birkaç gün içinde her iki taraftan açılacak ve bu da yardımların daha rahat girmesini sağlayacak.” dedi.

Mucavir, sınır kapısının Filistin tarafında, geçen süreçte, yıkım olduğunu ve onarımların tamamlanmasının ardından kapının hemen açılacağını söyledi.

İsrail ile Hamas arasında yapılan ateşkes anlaşmasına göre Refah Sınır Kapısı’nın 25 Ocak Cumartesi günü yeniden açılması gerekiyor.

İsrail ordusu, Mayıs 2024’te Refah Sınır Kapısı’nın da içinde yer aldığı Philadelphi Koridoru’nu işgal etmişti.

Philadelphi Koridoru’nun işgalinin ardından Gazze’deki Filistinlilerin dünyaya açılan tek kapısı, Refah Sınır Kapısı kapanmış, Refah’ın kapanmasıyla Gazze’ye giren yardımların oranının düşüşü verilere yansımıştı. Ayrıca yurt dışında tedavi edilmesi gereken Gazze’deki Filistinli ağır yaralı ve hastaların Gazze’den çıkarılması engellenmişti.

Devamını Oku

Dünya

BM Dünya Turizm Örgütü: 2024’te dünya genelinde 1,4 milyar kişi ülkeler arası seyahat etti

Published

on

By

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü, 2024’te dünya genelinde 1,4 milyar kişinin ülkeler arası seyahat ettiğini ve bu rakamla birlikte uluslararası turizm sektörünün, tarihindeki en kötü kriz olan COVID-19 salgını dönemini (2020-2021) geride bıraktığını açıkladı.

Merkezi İspanya’nın başkenti Madrid’de olan BM Dünya Turizm Örgütünden yapılan açıklamaya göre, 2024’te bir önceki yıla kıyasla yüzde 11’lik (yaklaşık 140 milyon fazla) artışla 1,4 milyar kişi uluslararası seyahat etti, böylece salgın öncesi rakamlara dönüldü.

COVID-19 salgını öncesindeki 2019 ile 2024’ün rakamları arasında yapılan kıyaslamaya göre, en fazla ziyaretçi artışı Orta Doğu, Avrupa ve Afrika’da kaydedildi.

Geçen yıl Orta Doğu’yu 95 milyon (2019’a göre yüzde 32 artış), Afrika’yı 74 milyon (yüzde 7 artış) ve Avrupa’yı 747 milyon (yüzde 1 artış) kişi ziyaret etti.

Dünya Turizm Örgütünün Genel Sekreteri Zurab Pololikaşvili, yaptığı değerlendirmede, “Küresel turizm 2024 yılında, salgından sonraki toparlanma sürecini tamamladı. Geçtiğimiz yılın verilerinde birçok yerde turist gelişleri ve özellikle de gelirler 2019’a göre daha yüksek.” dedi.

Pololikaşvili, dünya turizmindeki güçlü talebin etkisiyle büyümenin 2025 boyunca devam etmesini beklediklerini vurguladı.

Devamını Oku

Trending

Reklam