Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Emekli Yüzbaşı Kutay:Barış Harekâtı olmasaydı Makarios’un uyguladığı politika bizi zamanla tamamen bitirirdi

Published

on

Emekli Yüzbaşı Hasan Kutay, Barış Harekâtı olmasaydı Makarios’un uyguladığı politikanın Kıbrıslı Türkleri zamanla yok edeceğini vurguladı.

Kıbrıs’ta 15 Temmuz 1974’te Yunan Hükümeti’nin desteği ile yapılan darbenin ardından, garantör ülke olmasının verdiği yetkiyle Türkiye tarafından başlatılan Barış Harekâtı’nın 50’nci yılı kutlanıyor.

20 Temmuz 1974’te Boğaz Sancağı’nda görevli emekli Yüzbaşı Hasan Kutay, Harekâtın 50’nci yıldönümü vesilesiyle, o günlerde yaşadıklarını ve şahit olduklarını Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine anlattı.

-“Çıkarma başladı… Herkeste bir heyecan, bir bayram havası…”

Yaşananları 15 Temmuz darbesinden başlayarak anlatan Hasan Kutay, o sabah Boğaz Sancaktarı Ali Melih’in darbe haberini aldığı telefon görüşmesine şahit olduğunu belirterek, telefon görüşmesi sonrasında Sancaktar’ın kendisine “birlikleri hazır duruma getirmesi” talimatı vererek Lefkoşa’ya gittiğini aktardı.

Kutay, 19 Temmuz sabahı ise, Sancağa “çok acil” telsiz mesajı geldiğini belirterek, Boğaz İstihbarat Komutanı Kemal Yalın o esnada orada olmadığı için Fota’da görevde olan eski İstihbarat Komutanı Sermet Akdağ’ı Sancağa çağırdıklarını söyledi. Akdağ’ın mesajı çözdükten sonra kendisine başparmağı ile “tamam” işareti yaparak “Hade komutanım, tamamdır bu iş.” deyişini unutamadığını belirten Kutay, mesajın ardından çalışmaların başladığını “Pınarbaşı Havaalanı’nda Birleşmiş Milletler’in koyduğu dolmuş bidonları temizledik, çukurları düzelttik ve bir uçağın inebileceği hale getirdik.” sözleri ile anlattı.

20 Temmuz sabahı saat 03.20’de geleceği bildirilen uçağı meşalelerle işaret vererek karşılayacak altı kişilik bir ekip oluşturulduğunu belirten Kutay, “Baktık ki uçak üzerimizden geçti, inmedi… Oysa uçak geldi, yarım saat, 40 dakika havada dolaştı. İşaret alamayınca kaçtı. O uçak sabah 06.00’da geldi, havaalanına indi. Yer hava pilotlarını getirmişti.” diye konuştu. Şafak sökerken helikopterlerin gelmeye ve paraşütlerin de inmeye başladığı kaydeden Kutay, “O şekilde çıkarma başladı… Herkeste bir heyecan, bir bayram havası vardı…” dedi.

-“Havadan inen birlikler ile denizden çıkan birlikler, üçüncü günde buluştu”

Kutay, gelen Türk ordusu ile ilk temasını ise şöyle anlattı:

“Gelen Türk ordusunun hiçbirinde rütbe yoktu. Baktık önde biri bastonla gelir, arkasında 7-8 kişi… Kimin ne olduğunu bilmiyoruz. Aralarında daha önce Kıbrıs’ta görev yapmış Albay Muzaffer Sever de vardı. Onu tanıdığımız için ona sarıldık. Bize ‘Komutana seslenin.’ dedi. ‘Komutan kim?’ diye sorduk, ‘bastonu olan.’ dedi, hemen seslendik. Meğer bastonu olan Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ve 6’ncı Kolordu Komutanı Korgeneral Nurettin Ersin Paşa’ymış…

Bana ‘Burada yalnız sen kalacaksın, herkes çıksın. Burası artık bizim karargâhımız.’ dediler. Herkes gitti, Boğaz Sancağı Yeraltı Karargâhı’nda Kıbrıslı tek ben kaldım. Bu arada komando tugayı ve hava indirme tugayı da geldi. 20 Temmuz gündüzü pek bir hareket olmadı, esas muhabere gecesi oldu.”

Kutay, 20 Temmuz gecesi Türkiye ile irtibatı sağlayan ve dağda bulunan telsiz istasyonunun Rumlar tarafından basıldığını ve orada görev yapan 7-8 kişinin şehit edildiğini, Doğruyol’un önce düştüğünü, ardından karşı taarruzla geri alındığının anlattı.

-“Ailemle 50 gün sonra buluşabildik”

Havadan inen birlikler ile denizden çıkan birliklerin Harekât’ın üçüncü gününde buluştuğunu da ekleyen Kutay, kendisinin ise ailesi ile 50 gün sonra buluşabildiğini belirtti.

– “Boğaz Şehitliği’nde anma merasimleri yapılırdı; Ağırdağ’a ise biz ise birkaç kişi gider çiçek koyar, dua ederdik”

Şehitliklerle ilgili de konuşan Hasan Kutay, ilk başlarda şehitlerin önceden planlandığı gibi Ağırdağ’a gömüldüğünü ancak bazılarının Lefkoşa’ya ve sonrasında ise Boğaz Şehitliği’ne gömüldüğünü belirterek, bu konudaki karmaşanın nasıl çözüldüğünü anlattı.

Kutay, “Komutan Hakim Mustafa Yüzbaşı; Derviş Duygun ve benim, şehitlik olması için ana yola, elektriğe ve suya yakın bir yer tespit etmemizi istedi. Çeşitli yerlere baktık ama en uygunu şu andaki Boğaz Şehitliği’ydi. Bu şekilde şehitler oraya gömülmeye başladı. Ancak öncesinde Ağırdağ’a 8-10 kişi gömmüştük… Bayramlarda Boğaz Şehitliği’nde anma merasimleri yapılırdı, protokol oraya giderdi. Ağırdağ’a ise biz ise birkaç kişi gider çiçek koyar, dua ederdik. Ağırdağ’daki şehitlerin aileleri şikayet etti, şikayetleri komutana ilettim. Komutan, ‘Bu iş kolay değil Hasan, Genelkurmay’dan onay ister, mahkeme kararı ister. Sen yazı yaz, gönderelim, olursa olur.’ dedi. Yazıyı yazdım, aradan 4-5 ay geçti. Ümidimi kesmiştim ki cevap geldi, uygun görüldü. Böylece Ağırdağ’daki şehitleri çıkardık ve Boğaz Şehitliği’ne defnettik.” ifadelerini kullandı.

Birinci Harekât ile İkinci Harekât arasındaki süreçten de bahseden Kutay, “Biz İkinci Harekât’ta tamamen izleyici konumundaydık. Türk Ordusu her şeye el attı, biz onların verdiği emirler doğrultusunda hareket ettik. Birinci Harekât’ta tek bir telsiz yoktu. İkinci Harekât’ta en küçük birlikten en büyük birliğe kadar telsiz vardı.” dedi.

Kutay, Barış Harekâtı olmasaydı Makarios’un uyguladığı politikanın Kıbrıslı Türkleri zamanla yok edeceği görüşünü de ortaya koyarak sözlerini tamamladı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Kırgızistan’da “Türk Dünyasının Geleceği ve Yükselen Yıldızı Gençlik” konferansı düzenlendi

Published

on

By

Kırgızistan’da faaliyet gösteren Türkiye Maarif Vakfına (TMV) bağlı Maarif Eğitim Kompleksi’nde “Türk Dünyasının Geleceği ve Yükselen Yıldızı Gençlik” adlı konferans düzenlendi. Konferansa KKTC Bişkek Temsilcisi Tahir Osman Tahir de katıldı.

Konferans, İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) tarafından Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı ile Türkiye Maarif Vakfı işbirliğinde gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş ile Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanı Mirbek Mambetaliyev yaptı.

Konferansta, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, Yeni Yol Partisi Grup Başkanı Bülent Kaya, Türkiye-Kırgızistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt, MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Kırgızistan Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Alişer Kozuyev, Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Mekin Mustafa Kemal Ökem, Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbayev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Bişkek Temsilcisi Tahir Osman Tahir, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Türkiye TMV Başkanı Mahmut Özdil ve ICYF Başkanı Taha Ayhan ile gençler yer aldı.

Konferansın ardından katılımcılar, konferansın ve Türk dünyasının geleceğini AA muhabirine değerlendirdi.

ICYF Başkanı Ayhan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreterliği ile Türkiye Cumhuriyeti hükümeti arasında 2004’te ortak anlaşmayla kurulan ve 2006’da faaliyetine başlayan İslam İşbirliği Gençlik Forumu’nun merkezinin İstanbul’da olduğunu ve bu yıl kuruluşunun 20. yıl dönümünü kutladıklarını söyledi.

TMV Başkanı Özdil, “Türk Dünyasının Geleceği ve Yükselen Yıldızı Gençlik” adlı konferansın, hem Kırgız gençleri açısından hem de Türkiye Maarif Vakfı açısından çok faydalı geçtiğini vurguladı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Zorlu, Türk dünyasındaki ülkelerde dönüşümü yakından müşahede ettiklerini dile getirdi.​​​​​​​

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Ceylan, Türk dünyası geleceğinin parlak olacağına inandığına dikkati çekerek, İsmail Gaspiralı’nın “Dilde, fikirde, işte birlik” şiarının artık bu yüzyılda hayata geçmiş olacağını ifade etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Liseli Gençler Atletizm Finalleri’nde kupa takdimi yaptı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Atletizm Federasyonu ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde düzenlenen Liseli Gençler Atletizm Finalleri’nin ödül törenine katıldı.

Cumhurbaşkanlığından verilen bilgiye göre, Lefkoşa Atatürk Stadı’nda gerçekleşen müsabakalarda Cumhurbaşkanı Tatar, dereceye giren okul ve öğrencilere kupalarını takdim etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cevdet Yılmaz: “KKTC’nin kalkınması için üzerimize ne düşüyorsa yapmayı sürdüreceğiz”

Published

on

By

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki yatırım ortamının iyileşmesi, reformların hayata geçirilmesi, gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesine yönelik çalışmalarda iş birliğimizi sürdüreceğiz.” dedi.

Yılmaz, Başbakan Ünal Üstel ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye ile KKTC arasındaki kardeşlik bağlarıyla, gönül ve ülkü birliğini bir kez daha vurgulama imkanı bulunduklarını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Mayıs’ta KKTC’ye gerçekleştireceği ziyareti ve buna ilişkin hazırlıkları ele aldıklarını söyledi.

Yılmaz, KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi binalarının açılışının yapılacağı ziyarette Erdoğan’ın, Milli Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali “TEKNOFEST KKTC” etkinliklerine katılacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı ve Meclis binalarını içinde barındıran KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi’nin, Kıbrıs Türk halkının hak ve adalet mücadelesinin en güzel nişanesi olduğunu dile getiren Yılmaz, bu yapıların KKTC’nin sembol yapıları arasında yer alacağını kaydetti.

Cevdet Yılmaz, yerli ve milli teknolojileri gençlerle tanıştıran ve halkla bir araya getiren TEKNOFEST’i, Kıbrıs Türkleriyle buluşturmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirerek, “TEKNOFEST özellikle geleceğimiz açısından çok önemli. Gençlerimize özgüven kazandıran, gençlerimizin teknolojiyle, bilimle buluşmasını sağlayan, aynı zamanda yenilikçi, girişimci bir gençlik yetişmesi bakımından çok kıymetli, gurur duyduğumuz bir organizasyon. Bu vesileyle gerek Türkiye’den gerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden tüm gençlerimizi bu festivale bir kez daha davet ediyoruz.” ifadesini kullandı.

– “KKTC’yi ileriye taşıyacak proje ve çalışmaları gözden geçirme imkanı bulduk”

Görüşmede, Kıbrıs Türk halkının hayatına dokunacak ve KKTC’yi ileriye taşıyacak proje ve çalışmaları gözden geçirme imkanı bulduklarını aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

“21 Mart’ta Ankara’da imzaladığımız 2025 yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nın bir an önce yürürlüğe girmesiyle beraber yeni projelerimizi ve destek programlarımızı ivedilikle başlatacağız. Dün Türkiye’de kabine toplantımız vardı. Kabine sonrası açıklamalarında Sayın Cumhurbaşkanımız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yeni müjdeler olacağını da ifade etti. Onu da tabii heyecanla bekliyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki yatırım ortamının iyileşmesi, reformların hayata geçirilmesi, gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesine yönelik çalışmalarda iş birliğimizi sürdüreceğiz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kalkınması ve Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin özgür, müreffeh ve huzurlu bir şekilde yaşayabilmesi için üzerimize ne düşüyorsa yapmayı sürdüreceğiz.”
Yılmaz, “Siyasi olarak da iki devletli çözüm noktasında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ortaya koyduğu vizyona yine çok net ve güçlü desteğimizi her platformda devam ettireceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

Devamını Oku

Trending

Reklam