Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Ekonomi

En fazla ihracat yapan firmaların yarıya yakını İstanbul’dan

Geçen yıl en çok ihracat yapan 1.000 firmanın yüzde 57,5’i Marmara Bölgesi’nden listeye girerken, İstanbul 426 şirketle zirvede yer aldı.

Published

on

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2020 Prestij Kitabı”ndan derlenen bilgilere göre, ilk 1000’de yer alan şirketlerin toplam ihracatı geçen yıl 92,6 milyar dolar oldu.

1 milyar dolar ve üzeri ihracat yapan firma sayısı 11 olarak gerçekleşirken, 167 firmanın ihracatı 100 milyon doların üzerine çıktı.

İlk 1000 firmanın toplam ihracattan aldığı pay yüzde 54,6 olarak gerçekleşirken, yüzde 78,9’u yerli firmalardan oluştu. İlk 1000 firmanın istihdam ettiği kişi sayısı ise 1 milyona yaklaştı.

Firmaların yüzde 57,5’i Marmara Bölgesi’nde yer aldı. Toplamda 50 ilden şirketlerin bulunduğu listede, zirve 426 şirketle İstanbul’un oldu. İstanbul’u, 80 firma ile İzmir, 73 firma ile Gaziantep, 61 firma ile Bursa, 59 firma ile Kocaeli ve 49 firma ile Ankara takip etti.

En yüksek ihracat Ford ve Toyota’dan

Geçen yıl en fazla ihracat yapan firmalar arasında birinciliği 4,9 milyar dolarla Ford Otomotiv aldı. Toyota 3,6 milyar dolar ve Oyak-Renault 2,3 milyar dolarlık dış satıma imza attı.

Vestel 2,05 milyar dolar ile dördüncü, Kibar Dış Ticaret 2 milyar dolar ile beşinci, Arçelik 1,8 milyar dolar ile altıncı ve TGS Dış Ticaret 1,5 milyar dolarla yedinci sırada yer aldı.

TOFAŞ Türk Otomobil 1,1 milyar dolar, Türkiye Petrol Rafinerileri 1,46 milyar dolar ve Mercedes-Benz Türk de 1,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

İhracat payında otomotiv, şirket sayısında hazır giyim zirvede

İlk 1000 listesindeki ihracatın yüzde 23,8’ini otomotiv, yüzde 10,7’sini kimyevi maddeler ve mamulleri, yüzde 10,5’ini çelik, yüzde 9,4’ünü hazır giyim ve konfeksiyon, yüzde 8,4’ünü de elektrik-elektronik sektörleri yaptı.

Geçen yıl en çok ihracat gerçekleştiren ilk 1000 firmanın 145’i hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe yer alırken, 114’ü kimyevi maddeler ve mamulleri, 93’ü ise otomotivden listeye girdi.

Bu yıl 169 firma listeye ilk kez girerken, 831 firma yerini korumayı başardı.

İlk 1000 ihracatçı, 2020’de 12 milyar lirayı aşkın Ar-Ge harcaması yaptı.

İhracatı en çok artıran Vakıf Katılım oldu

İlk 1000 firma arasında ihracatını en çok artıran firma yüzde 765,1 ile Vakıf Katılım olarak kayıtlara geçti. Vakıf Katılım, geçen yıl 485 milyon dolar ihracat yaparak genel sıralamada 26’ncı oldu.

Sanmar Denizcilik ihracatını yüzde 374, 2 artırarak 105,4 milyon dolara, Eti Bakır yüzde 268,5 artırarak 276,4 milyon dolara yükseltti.

İhracatını en çok artıran firmalar arasında 4’üncü sırada yer alan Roketsan yüzde 209,9’luk yükselişle 102,3 milyon dolarlık dış satıma imza attı. Aycan Entegre yüzde 154,5’lik artışla 55,2 milyon dolarlık, Kaptan Demir Çelik yüzde 136,1’lik yükselişle 135,5 milyon dolarlık, Sefine Denizcilik yüzde 134,9’luk artışla 206,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Batı Çim Batı Anadolu Çimento yüzde 133,1’lik artışla 54,2 milyon dolar, Samsun Yurt Savunma yüzde 126 ile 49,8 milyon dolar ve Abalıoğlu Yağ Sanayi yüzde 124,2 ile 73 milyon dolarlık ihracat yaptı.

İlk 1000’de en hızlı yükselişi Sanmar Denizcilik yakaladı

Geçen yıl 2019’a göre sıralamasını en hızlı yükselten firma 800 basamak birden atlayan Sanmar Denizcilik oldu. Önceki yıl 957’nci sırada bulunan şirket, 2020’de 157’nciliğe yükseldi.

Aycan Entegre 671 basamak yükselerek 319’uncu, Samsun Yurt Savunma 600 sıra atlayarak 368’inci oldu. Batı Çim Batı Anadolu Çimento 592 basamak yükselerek 325’inciliğe, Teknik Alüminyum 538 sıra atlayarak 414’üncülüğe ve Şara Dış Ticaret 504 sıra yükselerek 294’üncülüğe tırmandı.

Cronimet Turkey 489, Roketsan 454, Tukaş Dış Ticaret 438, Unat Yağ 429, Ege Seramik 409, Abalıoğlu Yağ Sanayi 383, Limak Çimento 356 ve CFN Kimya 345 sıra birden yükseldi.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

DAÜ’YE DEVLET DESTEĞİ VAR AMA ÖĞRENCİ SAYISI VE GELİRLERİNDE HIZLI  DÜŞÜŞ VAR! 

Published

on

By

KIM TUTAR SENİ KILIÇ!

ÇÖZÜMÜ GEZMEKTE VE RANTA GÖREN REKTÖR  OKULU İFLASA BİLE BİLE MI GÖTÜRÜYOR👈

 

Prof. Dr.  Hasan kılıç’ın politikaları  Doğu Akdeniz Üniversitesi’ni finansal batağa sürüklüyor.  Kötü yönetim ve yapısal sorunlar nedeniyle öğrenciler, öğretim görevlileri ve çalışanlar büyük tedirginlik içerisinde.

DAÜ’nün  birçok sorun nedeni ile ekonomik kriz yaşarken yeni Rektör Hasan Kılıç, üniversitenin geleneksel karar mekanizmalarını çalışamaz hale getirdi. VYK ve Rektör arasıda eşgüdüm olmaması ve karar almada Rektör Hasan Kılıç’ın keyfi davranışları öğretim üyeleri arasında tartışmalara sebep olduğu iddia ediliyor.

REKTÖRÜN SAVURGAN HARCAMALARI GÖZDEN KAÇMIYOR

Rektör Prof.dr. Hasan Kılıç, üniversitenin mevcut sıkıntılarını bildiği halde gezilerdeki kişisel harcamalarına özen göstermemesi dikkatlerden kaçmıyor. Ayrıca üniversitede sadece  bir adet Gambiya’li  öğrenci varken, sırf harcırah almak için yurtdışı seyahate çıkarak DAÜ’yü kendi keyfi için zarara uğrattığı da gelen başka iddialar arasında. Gambiya seyahatinde; neredeyse günlük 200 dolar a yaklaşan harcirah  ve limitsiz harcamalı kredi kartı harcamaları, toplu yemekler, hediyeler, 5 yıldız otel masrafları çalışan maaşları bile zor ödenen DAÜ’de vicdanları sızlattığı iddia ediliyor.

ÜSTEL HÜKÜMETİ, DAÜ’YE MADDİ OLARAK TÜM DESTEKLERİ YAPIYOR.

Hükümet DAÜ’ye büyük önem veriyor. Başbakan Ünal Üstel “DAÜ gözbebeğimiz” diyerek her fırsatta DAÜ’ye destek veriyor. Geçen hafta maaşların ve borçların ödenmesi için, Maliye Bakanlığı tarafından  400 milyon hibe verildi. Bilindiği gibi birkaç ay önce DAÜ’nün devlete olan yaklaşık 1.5 milyar TL. borcu hükümet tarafından üstlenilerek silinmişti.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI NAZIM ÇAVUŞOĞLU MÜDAHELE EDECEK Mİ?

Hükümet DAÜ’nün tüm borçlarını üstlenip bataktan kurtardığı hade;  Rektör Hasan Kılıç’ın kötü yönetimiyle üniversitenin içinden çıkılamaz batağa sürükleneceği ve Kıbrıs Türk Hava Yollarının akıbetine benzer bir felaket yaşanacağı üniversite camiasını ve kamuoyunu tedirgin ediyor.

Rektör Hasan Kılıç’ın kötü yönetimiyle; üniversiteyi zarara uğrattığı iddia edilirken, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun DAÜ içerisinde ki bu keyfi duruma ne vakit müdahale edeceği merakla bekleniyor.

REKTÖR HASAN KILIÇ İRAN GEZİSİNİ NEDEN İPTAL ETTİ

Rektör Hasan Kılıç’ın, basında çıkan olumsuz yorum ve haberlerden sonra İran gezisini iptal etti. İran’da görüşeceği, DAÜ’de mezun olan kişilerle buluşacağı ve bir kişiye özel temsilcilik vereceği haberleri ortaya çıkınca İran gezisini iptal etti. Bu kişilerin kim olduğu bizde saklı. Rektör niye ülke ülke gezer, ya da gezer mi , o konu da ayrı bir -özel  haber- konumuz olacak.

REKTÖRÜN KARDEŞİNE ÖZEL AYRICALIK

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç okulda yaşanan onca ekonomik kriz varken kardeşi Cemal Kılıç’a; resmi görevlendirme olmadan gayri resmi ultra yetkiler(!) verilmesi basında çıkınca tepkilere neden olmuştu. Bu durum, VYK’nın görevlendirmesi olmadan, VYK Başkanı Özcenk’in atlanarak  görmezden gelinmesi DAÜ’de hayretler içerisinde izleniyor. Ayrıca, Rektör Yardımcılarının yetki alanlarına giren konularda Cemal Kılıç’ın karar sahibi olması ve kararlara müdahele etmesi, geleneklerin etkili olduğu DAÜ yönetiminde ve kamuoyunda rahatsızlığa sebep olduğu iddia ediliyor.

Devamını Oku

Ekonomi

Türkiye tekstilde dünya beşincisi

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, tekstilde bir ilke imza atarak ihracatta 10 milyar doları aştıklarını açıkladı.

Published

on

By

5’inci Uluslararası Tekstil Zirvesi, Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi.

Tekstil ihracatında yıllardır 10 milyar dolar sınırında olan Türkiye, bu yılın 10 aylık döneminde 10,5 milyar dolarlık ihracat yaptı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, “Dünyada da bir başarı hikayesi yazdık. 6’ncı büyük tedarikçilikten 5’inci büyük tedarikçiliğe ulaştık. Yani dünya liginde 5’inci sıradayız” dedi.

“13 milyar doları zorlayacağız”

Ahmet Öksüz, “Yıl sonunda da inşallah 13 milyar doları zorlayacağız. Zaten hazır giyim sektörüyle birlikte 30 milyar doları geçeceğiz. Ana pazarımızdaki pazar payımız yüzde 14’lerden 17’lere çıkarttık” dedi.

TRT

Devamını Oku

Ekonomi

Baykar’ın insansız savaş uçağına Ukrayna motoru güç verecek

Silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar’ın üreticisi Baykar, Ukrayna ile önemli bir projeye imza attı. Geliştirilmekte olan insansız savaş uçağında Ukrayna menşeli Ivchenko Progress ve Motor Sich’in birlikte ürettiği AI-322F motoru kullanıl

Published

on

By

Türkiye’nin en büyük sanayi kümesi SAHA İstanbul’un İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA EXPO Savunma ve Havacılık Hibrit Fuarı’nda, Baykar tarafından yürütülen insansız hava aracı projelerinin motor ihtiyacı için 2 önemli gelişme yaşandı.

Ukrayna’ya çok sayıda Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı (SİHA) ihraç eden Baykar ile Ivchenko Progress arasında Muharip İnsansız Uçak Sistemi’ne (MİUS) yönelik AI-322F Turbofan Motor Tedarik Anlaşması ve AI-25TLT Turbofan Motor Entegrasyon Sözleşmesi imzalandı.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, konuşmasında, tarihi bir tören gerçekleştirildiğini söyledi. Bayraktar, iki şirket arasında uzun yıllara dayanan güzel bir iş birliği bulunduğunu ifade etti.

“Sırada insansız savaş uçağı var”

Ukrayna ve Türkiye’nin iki stratejik ortak olduğunu ve birbirini tamamladığını belirten Bayraktar, “Stratejik Akıncı İnsansız Hava Aracımıza Ivchenko Progress’in AI-450 motoru güç veriyordu. Akıncı’yı seri olarak üretiyoruz. Sırada insansız savaş uçağı var. Sözleşme ile insansız savaş uçağımıza da Ivchenko Progress ve Motor Sich’in birlikte ürettiği AI-322F motorunu takacağız. Bu imzanın iki ülke arasındaki stratejik iş birliğini daha da ileri götürmesini, iki ülkeye daha da güç kazandırmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

“Dünyaya yeni ve daha güçlü bir ürün sunacağımıza eminim”

Ivchenko Progress Genel Müdürü Igor Kravchenko da iki ülke Cumhurbaşkanına verdikleri destek için teşekkür etti.

Bu sözleşme ile Ukrayna ve Türkiye’nin iş birliğinin yeni bir seviyeye ulaştığını vurgulayan Kravchenko, şöyle konuştu:

“Türkiye şu anda dünyadaki en güçlü insansız hava aracı üreticilerinden biridir. Ukrayna motor üretimini baştan sona yapabilen 6 ülkeden bir tanesi. Ortak çalışmamızın iki ülkenin güvenliği ve bağımsızlığına katkının yanında dünyaya yeni ve daha güçlü bir ürün sunacağımıza eminim. Bu ortak çalışmanın sadece savunma değil, iki ülkenin ekonomilerine çok büyük katkıda bulunacağına inanıyorum. Karşılıklı güvenle oluşan bu iş birliğimizin sonuçlarını bugün görüyoruz. Bazı zamanlar sadece telefonla çözdüğümüz sorunlar olmuştur. Bu hızlı çalışmamızın sonuçlarını bugün alıyoruz. Bu insansız silahlı aracın en iyi şekilde, en kuvvetli şekilde çalışacağının garantisini veriyorum. Eminim ki bu son projemiz olmayacak ve daha yeni projelere hep beraber adım atacağız.”

Konuşmaların ardından söz konusu iş birliklerine yönelik imzaları Bayraktar ve Kravchenko attı.

Akıncı için alternatif motor

Baykar ve Motor Sich arasında da Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı için MS500 Turboprop Motor Teknik Şartname Anlaşması imzalandı.

Haluk Bayraktar, MS500 motoruyla Akıncı için alternatif oluşturduklarını ve motorun araca entegre edileceğini söyledi. MS500’ün AI-450 gibi teknolojik ileri seviye bir motor olduğunu ifade eden Bayraktar, iki firma arasındaki yakın iş birliğiyle gelecek yıl bu motorun da Akıncı’yı uçuracağını bildirdi.

Motor Sich JSC Pazarlama ve Satış Müdürü Pavlo Kasai de yapılan her anlaşmayla iki ülkenin iş birlikleri yanında güvenlik ve güçlerinin de arttığını söyledi. Kasai, “Her şeyin zamanında olacağını ve motorların zamanında teslim edileceğini ve iyi çalışacaklarını garanti ederim.” dedi.

Bayraktar ve Kasai konuşmaların ardından anlaşmayı imzaladı.

TRT

Devamını Oku

Trending

Reklam