Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Erhürman: Biz yalnızca BM’nin kendi sözlerine sahip çıkmasını istiyoruz

Published

on

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, müzakere masasına oturmadan önce “siyasi eşitlik, takvim, sonuç odaklı müzakere, uzlaşılan konuların masaya gelmemesi  ve masadan kalkılırsa statükoya dönülmemesi” gibi şartları olduğuna işaret ederek, bu taleplerin sahibi BM’nin kendi sözlerine sahip çıkmasını istedi.

Federasyon tartışmalarına da değinerek, masada bugüne kadar gevşek federasyon yapısını savunup, mümkün olduğunca konfederasyona yaklaştırmaya çalışan Kıbrıs Türk liderliğinin, coğrafi temelli federasyon modelinin de sahibi olduğunu söyleyen Erhürman, dünyada birçok çeşidi olan federasyonda esneklik sağlanabilecek çok alan olduğunu kaydetti.

 CTP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre katıldığı programda soruları yanıtlayan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Biz yalnızca BM’nin kendi sözlerine sahip çıkmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

-“Mantık çerçevesinde düşünen herkes bunu anlayabilir”

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu’nun, “Federasyon CTP’nin ideolojik sevdası değil ise,  Birleşmiş Milletlere bu bağlılık, bu sevda nereden geliyor?” yönündeki sözlerine değinen Erhürman, “Bu konuları ilk kez konuşmuyor. Kendisi mi anlamıyor, yoksa ben mi anlatamıyorum emin değilim. Çok basit bir şey bu. Mantık çerçevesinde düşünen herkes bunu anlayabilir” dedi.

“Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını beğenmeyebilirsiniz, uymayabilirsiniz. Ancak, çözümle ilgili müzakerelerin tamamı BM çerçevesinde yürütülür” diye konuşan Erhürman, BM Genel Sekreteri (BMGS) başta olmak üzere tüm BM personelinin, Güvenlik Konseyi kararlarına uymakla yükümlü olduğuna işaret etti.

Erhürman, “Sizin bu kararlara uyma zorunluluğunuz yok. Ancak eğer BM’nin kuracağı bir masaya oturacaksanız, o masanın yöneticisi olan BMGS doğal olarak BMGK kararlarına bağlıdır. Bu yüzden çözümün zemini iki toplumlu iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı federasyondur dediğinde, o masanın zemini budur” dedi.

Gayri resmi masalarda her şeyin konuşulabileceğinin altını çizen Erhürman, ancak resmi bir masaya oturulduğunda BMGS’nin, BMGK kararlarıyla bağlı olduğunu ve o kararlardan hareketle yetki kullandığını kaydetti.

-“Federasyon herkesin aynı şekilde algılayacağı bir yapı değil”

“Eğer BMGK kararları değişirse, BMGS de o kararlara uygun hareket eder” diyen Erhürman, kararların değişebilmesi için BM’nin 5 daimi üyesinin oybirliğiyle karar alması gerektiğine işaret ederek, “Bu kadar farklı ülkelerin oy birliğiyle karar alması ne kadar mümkün?” diye sordu.

Tufan Erhürman, dünyada federasyonun birçok çeşidinin olduğunu, hiçbirinin de bir diğerine tıpatıp benzemediğini belirterek, “Federasyon dediğimiz şey herkesin aynı şekilde algılayacağı bir yapı değil” dedi.  

“Federasyon sahasında esneklik sağlayabileceğiniz birçok alan var. Bugüne kadar hangi Kıbrıslı Türk lider masaya oturmuşsa, gevşek federasyon yapısını savunmuş, federasyonu mümkün olduğunca konfederasyona yaklaştırmaya çalışmıştır” diyen Erhürman, Kıbrıslı Rumların ise bu yapıyı üniter devlete çekmeye çalıştığını kaydetti.

Erhürman, “Annan Planı’na baktığımızda, iki kurucu devlet ya da oluşturucu devlet modeline dayandığını görürüz. Federal devletin yetkileri anayasaya yazılmış ve kurucu devletler güçlü kılınmıştır” dedi ve her federasyonun kendine ait özelliklerinin olduğuna vurgu yaptı.

-“Coğrafi temelli federasyon modelinin sahibi Türk tarafıdır”

“BMGK kararları burada durduğu sürece, BMGS bu kararlara bağlı olacak. Bunun kafa karıştıracak bir yanı yok” diyen Erhürman, Kıbrıs’ta coğrafi temelli federasyon modelinin sahibinin de Türk tarafı olduğuna dikkat çekti.

Tufan Erhürman, “Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Durum bu. Bu tablo içerisinde Mart ayında görüşmelere başlanacak” ifadelerini kullandı.

“O masada hareket etmesi gereken kişi Sayın Hristodulidis’tir. Crans Montana’da kaldığımız yerden devam etmemiz gerektiğini söylüyor. Ancak siz Crans Montana’da dışişleri bakanıydınız. O dönemde Anastasiadis ile bu süreci birlikte yürütüyordunuz. Eğer Crans Montana’da kalınan yer, yeniden başlamak için uygun bir yerseydi, neden masadan kalktınız?” diye soran Erhürman, CTP olarak çözümü en çok isteyen parti olduklarını vurguladı.

-“Siyasi eşitlik pazarlık konusu olmayacak. Takvim belirlenecek. Masada on yıl boyunca aynı şeyleri konuşmayacağız”

Bu defa masaya otururken dört temel taleplerinin olduğuna işaret eden Erhürman, söz konusu dört maddeyi şu şekilde sıraladı: “Siyasi eşitlik pazarlık konusu olmayacak. Takvim belirlenecek. Masada on yıl boyunca aynı şeyleri konuşmayacağız. Müzakereler sonuç odaklı olacak. Daha önce 50 defa konuşulup uzlaşılan konular tekrar masaya gelmeyecek. Müzakerelerin sonunda masadan kalkılırsa, statükoya geri dönülmeyeceğine dair bir garanti verilecek.”

Bu taleplerin ön şart değil, BM’nin kendi sözleri olduğunu söyleyen Erhürman, “Biz yalnızca BM’nin kendi sözlerine sahip çıkmasını istiyoruz” dedi.

İç meselelerle ilgili de görüşlerini paylaşan Erhürman, hükümeti “gailesiz ve umursamazlar” sözleriyle eleştirdi. Meclis başkanının bir buçuk ay boyunca seçilemediğini söyleyen Erhürman, “tek düşünceleri koltuk kavgası” dedi.

Erhürman, “Kıbrıs Türk halkının en temel görevi bu zihniyetten kurtulmaktır” diye ekledi.

 

 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Kadın Komitesi, kuruluşunun 5. yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Kadın Komitesi, kuruluşunun beşinci yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, sürdürülebilir kalkınmada kadının emeğinin farkındalığını artırmayı diledi.

Mesajda, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Kadın Komitesi’nin beş yıl önce, “kadının olduğu yerde başarının da olduğu bilinciyle, yeni doğan bir çocuk gibi umut taşıyarak, gelecekte kadın üreticilerin sektöre yön vermesi hedefiyle” kurulduğu aktarıldı.

Kurulduğu günden bugüne Komite’nin bünyesindeki kadın üretici sayısını iki katından fazla yükselttiğinin ve toplum içerisinde üreten kadınların, üretimde daha etkin söz sahibi olmayı başardığının belirtildiği açıklamada, “Komite birçok proje ve eğitim programı ile üreten kadınların kendilerini geliştirmesine maddi destekle olanak sağlamaya ve imkanlarını artırmaya çalıştı. Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği çatısı altında, sürdürülebilir kalkınmada kadının emeğinin farkındalığını artırmak ve bu vizyonla daha fazla üreten kadını aramıza ekleyerek, daha üretken, daha başarılı, daha güçlü sesle birlikte olmayı diliyoruz.” denildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

İlaç Deposu 22-24 Ocak tarihleri arası işlem yapmayacak

Published

on

By

Sağlık Bakanlığı, İlaç ve Eczacılık Dairesi Genel Ecza Deposu’nda yapılması planlanan stok sayımları ve güncellemeleri dolayısı ile 22-23-24 Ocak tarihlerinde reçete işlemleri yapılmayacağını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, yazılı açıklamasında, reçete kapsamında şahsa yazılan ilaç teminlerinin ilgili tarihlerden önce veya sonra yapılabileceğini kaydetti.

Devamını Oku

Kıbrıs

CTP: Trafik Acil Eylem Planı hayata geçmeli

Published

on

By

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) trafik kazalarında kaybedilen yaşamlara işaret ederek, Trafik Acil Eylem Planı’nın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Konuyla ilgili CTP’den yapılan açıklamada “Her gün, yetersiz yolların, plansızlığın, artan nüfusun, denetimsizliğin pençesinde yeni canlar yitip gidiyor. Son bir hafta içinde yaşanan trafik kazaları, 7 masumun hayatı karanlığa sürükledi. Artık sabahlarımız kabuslarla dolu; her an, bir insanımızı bu acımasız yollara kurban vermek zorunda kalıyoruz” denildi.

Hükümetin sorumluluk yüklenmek yerine sessiz ve duyarsız kalmakla suçlandığı açıklamada, “Trafikte ölümle sonuçlanan kazalarda dünya liderliğine doğru ilerliyoruz, yine de ortada hiçbir Acil Eylem Planı yok! Bunun yerine “sol direksiyonlu araç ithaline izin vermek” gibi tehlikeli bir girişim öne çıkıyor” ifadelerine yer verildi.

Hükümetin konuyla ilgili hiçbir bilimsel çalışma ya da trafik yol güvenliği ile ilgili geleceğe dönük bir programa sahip olmadığı savunulan açıklama şöyle :

“Defalarca uyarmamıza rağmen, Trafik Acil Eylem Planı hala hayata geçirilmemiştir. Bu plan acilen uzmanlarla birlikte hazırlanmalı ve kararlı bir irade ile uygulanmalıdır. Trafik sorunu, artık bu hükümetin bir numaralı gündem maddesi olmalıdır!

Geçtiğimiz yıl 50 ölümlü kaza yaşandı. Bu tablo, ayda ortalama 4 insanımızın hayatını kaybetmesi demektir. Ancak bu yıl, istatistikler korkutucu boyutları geçerek, trajik bir tablo çizmeye devam etmektedir.

Halkımızı, yaşananlara kayıtsız kalmamaya ve ‘hükümet’e rağmen yollarda son derece dikkatli ve yavaş olmaya çağırıyoruz. Sesimizi yükseltiyor, yaşam hakkımızı savunuyoruz!”

Devamını Oku

Trending

Reklam