Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Erhürman: Biz yalnızca BM’nin kendi sözlerine sahip çıkmasını istiyoruz

Published

on

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, müzakere masasına oturmadan önce “siyasi eşitlik, takvim, sonuç odaklı müzakere, uzlaşılan konuların masaya gelmemesi  ve masadan kalkılırsa statükoya dönülmemesi” gibi şartları olduğuna işaret ederek, bu taleplerin sahibi BM’nin kendi sözlerine sahip çıkmasını istedi.

Federasyon tartışmalarına da değinerek, masada bugüne kadar gevşek federasyon yapısını savunup, mümkün olduğunca konfederasyona yaklaştırmaya çalışan Kıbrıs Türk liderliğinin, coğrafi temelli federasyon modelinin de sahibi olduğunu söyleyen Erhürman, dünyada birçok çeşidi olan federasyonda esneklik sağlanabilecek çok alan olduğunu kaydetti.

 CTP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre katıldığı programda soruları yanıtlayan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Biz yalnızca BM’nin kendi sözlerine sahip çıkmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

-“Mantık çerçevesinde düşünen herkes bunu anlayabilir”

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu’nun, “Federasyon CTP’nin ideolojik sevdası değil ise,  Birleşmiş Milletlere bu bağlılık, bu sevda nereden geliyor?” yönündeki sözlerine değinen Erhürman, “Bu konuları ilk kez konuşmuyor. Kendisi mi anlamıyor, yoksa ben mi anlatamıyorum emin değilim. Çok basit bir şey bu. Mantık çerçevesinde düşünen herkes bunu anlayabilir” dedi.

“Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını beğenmeyebilirsiniz, uymayabilirsiniz. Ancak, çözümle ilgili müzakerelerin tamamı BM çerçevesinde yürütülür” diye konuşan Erhürman, BM Genel Sekreteri (BMGS) başta olmak üzere tüm BM personelinin, Güvenlik Konseyi kararlarına uymakla yükümlü olduğuna işaret etti.

Erhürman, “Sizin bu kararlara uyma zorunluluğunuz yok. Ancak eğer BM’nin kuracağı bir masaya oturacaksanız, o masanın yöneticisi olan BMGS doğal olarak BMGK kararlarına bağlıdır. Bu yüzden çözümün zemini iki toplumlu iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı federasyondur dediğinde, o masanın zemini budur” dedi.

Gayri resmi masalarda her şeyin konuşulabileceğinin altını çizen Erhürman, ancak resmi bir masaya oturulduğunda BMGS’nin, BMGK kararlarıyla bağlı olduğunu ve o kararlardan hareketle yetki kullandığını kaydetti.

-“Federasyon herkesin aynı şekilde algılayacağı bir yapı değil”

“Eğer BMGK kararları değişirse, BMGS de o kararlara uygun hareket eder” diyen Erhürman, kararların değişebilmesi için BM’nin 5 daimi üyesinin oybirliğiyle karar alması gerektiğine işaret ederek, “Bu kadar farklı ülkelerin oy birliğiyle karar alması ne kadar mümkün?” diye sordu.

Tufan Erhürman, dünyada federasyonun birçok çeşidinin olduğunu, hiçbirinin de bir diğerine tıpatıp benzemediğini belirterek, “Federasyon dediğimiz şey herkesin aynı şekilde algılayacağı bir yapı değil” dedi.  

“Federasyon sahasında esneklik sağlayabileceğiniz birçok alan var. Bugüne kadar hangi Kıbrıslı Türk lider masaya oturmuşsa, gevşek federasyon yapısını savunmuş, federasyonu mümkün olduğunca konfederasyona yaklaştırmaya çalışmıştır” diyen Erhürman, Kıbrıslı Rumların ise bu yapıyı üniter devlete çekmeye çalıştığını kaydetti.

Erhürman, “Annan Planı’na baktığımızda, iki kurucu devlet ya da oluşturucu devlet modeline dayandığını görürüz. Federal devletin yetkileri anayasaya yazılmış ve kurucu devletler güçlü kılınmıştır” dedi ve her federasyonun kendine ait özelliklerinin olduğuna vurgu yaptı.

-“Coğrafi temelli federasyon modelinin sahibi Türk tarafıdır”

“BMGK kararları burada durduğu sürece, BMGS bu kararlara bağlı olacak. Bunun kafa karıştıracak bir yanı yok” diyen Erhürman, Kıbrıs’ta coğrafi temelli federasyon modelinin sahibinin de Türk tarafı olduğuna dikkat çekti.

Tufan Erhürman, “Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Durum bu. Bu tablo içerisinde Mart ayında görüşmelere başlanacak” ifadelerini kullandı.

“O masada hareket etmesi gereken kişi Sayın Hristodulidis’tir. Crans Montana’da kaldığımız yerden devam etmemiz gerektiğini söylüyor. Ancak siz Crans Montana’da dışişleri bakanıydınız. O dönemde Anastasiadis ile bu süreci birlikte yürütüyordunuz. Eğer Crans Montana’da kalınan yer, yeniden başlamak için uygun bir yerseydi, neden masadan kalktınız?” diye soran Erhürman, CTP olarak çözümü en çok isteyen parti olduklarını vurguladı.

-“Siyasi eşitlik pazarlık konusu olmayacak. Takvim belirlenecek. Masada on yıl boyunca aynı şeyleri konuşmayacağız”

Bu defa masaya otururken dört temel taleplerinin olduğuna işaret eden Erhürman, söz konusu dört maddeyi şu şekilde sıraladı: “Siyasi eşitlik pazarlık konusu olmayacak. Takvim belirlenecek. Masada on yıl boyunca aynı şeyleri konuşmayacağız. Müzakereler sonuç odaklı olacak. Daha önce 50 defa konuşulup uzlaşılan konular tekrar masaya gelmeyecek. Müzakerelerin sonunda masadan kalkılırsa, statükoya geri dönülmeyeceğine dair bir garanti verilecek.”

Bu taleplerin ön şart değil, BM’nin kendi sözleri olduğunu söyleyen Erhürman, “Biz yalnızca BM’nin kendi sözlerine sahip çıkmasını istiyoruz” dedi.

İç meselelerle ilgili de görüşlerini paylaşan Erhürman, hükümeti “gailesiz ve umursamazlar” sözleriyle eleştirdi. Meclis başkanının bir buçuk ay boyunca seçilemediğini söyleyen Erhürman, “tek düşünceleri koltuk kavgası” dedi.

Erhürman, “Kıbrıs Türk halkının en temel görevi bu zihniyetten kurtulmaktır” diye ekledi.

 

 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Polisin narkotik ve kaçakçılığı önleme birimine eğitim

Published

on

By

Polis Genel Müdürlüğü Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ile Ercan Havalimanı’nda görevli polis mensuplarına “Narkotik Suçlarda Havalimanlarında Risk Analizi ve Arama Teknikleri Eğitimi” verildi.

T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü’nde görevli eğitmenler tarafından Polis Okulu Müdürlüğü’nde verilen eğitimde polisin uyuşturucu ve kaçakçılık suçlarıyla mücadelede bilgilerini geliştirmek amaçlandı.

Polisin açıklamasına göre, teorik ve pratik olarak verilen eğitimlerin tamamlanmasının ardından, Polis Okulu Müdürlüğü’nde bugün düzenlenen törenle kursiyerlere sertifikaları, eğitmenlere ise teşekkür plaketleri takdim edildi.

Sertifika törenine, Polis Genel Müdür Vekili Ali Adalıer, Polis Okulu Müdürü Hüseyin Kadir Çete ve TC Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

Polis Genel Müdür Vekili Ali Adalıer, törende yaptığı konuşmada, organize ve örgütlü suçlar kapsamında olan uyuşturucu suçlarıyla mücadele edecek personelin eğitiminin önemine değindi.

Adalıer, özellikle gençleri tehdit eden uyuşturucu ve bağımlılık yapan maddelerle mücadelenin kararlıkla süreceğini belirterek, eğitime katılan personelinin kurs süresince öğrenmiş oldukları bilgiler sayesinde görevlerinde daha başarılı olacakları kaydetti.

Ali Adalıer, bu eğitme verilen katkıdan dolayı T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilerine ve eğitimin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

BRT’ye 3 ödül

Published

on

By

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin her yıl 11 Temmuz’da kutlanan Basın Günü’nde verdiği ve gazetecilerin son bir yıllık süredeki üretimleriyle katılabildiği “Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri Yarışması” sonuçlandı.

Yarışmada BRT’den; Şaziye Borankan, Mehmet Alasya, İpek Halim ve Mustafa Soykan ödüle layık görüldü…

Gazeteciler Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, 56 başvurunun yapıldığı yarışmada kişisel başvurular yanında, üyeler tarafından sunulan öneriler de değerlendirildi. Ödül Komitesi, kendi takdiriyle de bazı ödüller vermeyi uygun buldu.

Buna göre;
BRT’den Şaziye Borankan ve Mehmet Alasya “Seni Seviyorum Sesin Oluyorum” programıyla TV Eğitim Kültür Program Ödülü’ne; İpek Halim Taşkapılı ve Şaziye Borankan “1001 Konu 1001 Konuk” programıyla TV Program Ödülü’ne; Mustafa Soykan da Radyo Haber Spikeri ödülüne layık görüldü…

KTGB Yönetim Kurulu’nun belirlemesiyle ayrıca, meslekte sarı basın kartı sahibi ve en az 25 yılını doldurmuş KTGB üyesi 11 gazeteciye de Hizmet Onur Ödülü verilecek.

Gecede BRT’den Engin Dervişağa, Esin Kavaz Küçük, İbrahim Akkorlu, İsmet Oyal, Levent Kutay, Manolya Kutay, Sevil Özlü, Şaziye Abu El Afiye ve Tahir Aykut Türk hizmet onur ödülü alacak…

Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri ile Hizmet Onur Ödülleri, Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından 1889’da yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded’in anısına 11 Temmuz’da kutlanan Basın Günü’nde düzenlenecek resepsiyonda verilecek…

Devamını Oku

Kıbrıs

Dünya Barış Üniversitesi ilk mezunlarını verdi

Published

on

By

Dünya Barış Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Bahar Dönemi Mezuniyet Töreni gerçekleştirildi.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, KKTC’de faaliyet gösteren üniversitelerin önemine işaret etti.
Birçok ülkeden öğrencinin KKTC’ye gelerek eğitim gördüğünü kaydeden Çavuşoğlu, “Burada dünyaya insan yetiştiriyoruz” vurgusu yaptı.

Mezun olan öğrencilerin KKTC’nin birer elçisi olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, Üniversitelerden beklentilerinin kurumsal altyapı yatırımlarını hızlı bir şekilde tamamlamaları, akademik başarıyı artırmaları ve insanlığa katkı sağlayacak bireyler yetiştirmeleri olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, öğrencilerin KKTC’de bulundukları süre boyunca Türkçe’yi öğrenme ve Kıbrıs Türk halkının kültürünü tanıma fırsatı
yakaladıklarını belirterek mezunlara seslendi.

Çavuşoğlu, “ülkemizin tarihini, mücadele ruhunu ve insani değerlerini kendi halkınıza taşıyın ve dünya barışına katkıda bulunun” dedi.

Çavuşoğlu, dünya üniversite sıralamalarında KKTC’den yaklaşık beş üniversitenin 600 bandında sıralamaya girmeyi başardığını belirtti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, Dünya Barış Üniversitesi’nin Değirmenlik’teki kampüs çalışmalarına devam ettiğini hatırlattı.

KKTC’de eğitim görmenin bir ayrıcalık olduğunu belirten Arıklı, “Buradan mezun olan öğrenciler KKTC’yi ve burada edindikleri dostlukları asla unutmayacaktır” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam