Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Erhürman eleştirdi, Başbakan Üstel yanıtladı

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Cumhuriyetçi Türk Partisi ve 2 bağımsız milletvekilinin talebiyle olağanüstü toplandı.
Bilgiye sunuşların ardından görüşülmesine geçilen “Özel Şirketlerle Yapılan Uzun Vadeli Anlaşmalar ve Alınan İdari Kararlar ile Kamu Kaynaklarının Tüketilmesi, Ülke Ekonomisinin Çıkmaza Sürüklenmesi ve Halkın Karşı Karşıya Bırakıldığı Zorluklar” konusuyla ilgili ilk sözü CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman aldı.
Tufan Erhürman, halkın, tarihin en ciddi ekonomik krizinin içerisinde olduğunu ifade ederek, “Bizim alım gücümüzün düşmesi piyasadaki talebi düşürmedi” dedi.
Erhürman, Ercan Havalimanı işletmecisine yapılan 59 milyon Euro ödeme konusunda eleştirilerde bulundu ve T&T ile imzalanan ek sözleşmeyle devletin 59 Milyon Euro’luk ek külfetin altına sokulduğunu öne sürdüi.
Yabancılara kontrolsüz mal satışlarının beraberinde getirdiği olumsuzlukları sıralayan Erhürman, mülkiyet sınırlaması hakkında somut önerileri olduğunu ve hazırlayıp getireceklerini dile getirdi.
Tufan Erhürman, Pile’de bu yolun ihtiyaç olduğunu, BM’nin de çözüm arayışlarını geçiştirdiğini ancak haklı olunan bu konuda yapılanlardan dolayı BM Güvenlik Konseyi’nin “saldırı yapıldığı” tespitinde bulunduğu basın açıklaması yapmasına sebep olunduğunu belirtti.
Erhürman’ı yanıtlayan Başbakan Ünal Üstel ise, ekonomide sıkıntı olduğunu ancak pandeminin başlangıcından bu yana dünyada sıkıntıların devam ettiğini söyledi.

Ülkedeki imkanlar dahilinde halkın alım gücünün düşmemesi için çalışanlara hayat pahalılığı oranında artış vererek, esnafa sosyal sigorta prim desteği sağlayarak, asgari ücreti iki kez hayat pahalılığı oranında ayarlayarak, insanların rahatlaması için çalışma yaptıklarını kaydetti.

“Yeterli mi? Değil ancak mali imkanlar çerçevesinde en iyisini yaptık” diyen Üstel, “Hayat pahalılığı artışlarında belki tarihte ilktir yüzde 200 oranında çalışanlara artış yaptık” şeklinde konuştu.

Esnaf, sanayici ve turizmciye sosyal sigorta teşvik primini, Bakanlar Kurulu’nda pazartesi günü geçireceklerini ve açıklayacaklarını kaydeden Üstel, insanların sıkıntılı günlerden geçerken, daha ferah yaşaması için bunları yaptıklarını vurguladı.

Başbakan Üstel, pandemi sonrası ülkeye yabancı akını olduğunu ancak buna seyirci kalmadıklarını ifade ederek, bir yasa yaptıklarını ve savcılıktan görüş beklediklerini belirterek, yasa geldikten sonra CTP’nin önerilerini de değerlendirerek Cumhuriyet Meclisi’nden süratli şekilde, gerekirse olağanüstü toplantı yaparak, geçireceklerini söyledi.

Tedbir almak için bir komite oluşturduklarını aktaran Üstel, çarpık yapılaşma olduğunu ve ülkede toprak almak için yabancı ülkelerden talebin çoğaldığını belirtti.

Konuyla ilgili Türkiye’de çalışma yapan uzmanların da getirildiğini dile getiren Üstel, ilçelerde nüfusun ne olması gerektiği konusu ve imar planının gözden geçirilip, ülkenin korunacağını kaydetti. Üstel, komiteye, ana muhalefetten bir veya iki milletvekilini dahil ederek, çalışabileceklerini ifade etti.

Başbakan Üstel, 2012’den beri havalimanının askıda olduğunun doğru olduğunu ancak devletin imzalanan sözleşmede taahhüt ettiklerinin yerine getirilmediğini ve bugünlere kadar gelindiğini söyledi.

Anomalilerin çözülmesi ve süratli şekilde Ercan Havalimanı’nın açılması için ısrarcı olduklarını ifade eden Üstel, “Bize göre ‘yap-işlet devret’in sonu 2042… Bu konuda mücadele edeceğiz. Ama 2042’ye geldiğimizde yine sözleşmede belirtildiği gibi mücbir sebep olursa, o sebep sona erene kadar süre sonunda ilave yapılabilir” dedi.

Merkez Bankası’na projeksiyon yaptırdıklarını dile getiren Üstel, projeksiyonun, 2043’e göre yapıldığını ve hesap yapılarak, 59 Milyon Euro’nun önlerine konulduğunu anlattı. Üstel, mahsuplaşarak, para vermeden, hiçbir vergi borcunu bağışlamadan tamamen 3 ayda bir alacaklarından 17 taksitte bunu uygun gördüklerini belirtti.

Eski havalimanında güvenlik sıkıntıları olduğunu, yeni havalimanıyla bu sıkıntıların giderildiğini aktaran Üstel, İngiltere’de yaşayan insanların ülkeye rahat gelebilmesi hedefinde olduklarını, bunun için baskı yaptıklarını ve havalimanın açılmasını sağladıklarını belirtti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Anahtar Parti Heyetini kabul etti

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelen Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu ve beraberindeki Heyetini kabul etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar kabulde yaptığı konuşmada Anahtar Parti genel başkanı ve beraberindeki heyeti ülkede görmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasının önünü açtığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle devletin yaşatıldığının söyledi.

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra iki devletli çözüm siyasetini gündeme getirdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, ortaklık olan federasyon çözüm modeli ile Türkler bir gelecek sunulmadığını vurguladı.

Annan Planı üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen halen daha bir takım kişilerin federasyonu savunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, federasyon temelinde çözüm ile birlikte Avrupa Birliği’nde yer almayan Türkiye’nin garantörlük haklarının ortadan kalkacağını ve Türk Askerinin adadan çekileceğini kaydetti.

“Avrupa Birliği içinde insan hakları var deniyor bunlar masaldır. Dünyada yaşanan çatışmalarda bu gerçek ortadadır” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, geri dönüşü olmayan sahip olunan hakların kaybedilmesini tarihin affetmeyeceğini ifade etti.

5’nci kol faaliyetlerliyle Kıbrıs Türkü’nü yıldırmaya çalışacağına inanan zavallıların bulunduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması, kalkınması ve gelişmesi için çalışmaların sürdüğünü ve uluslararası tanınmanın da geleceğini vurguladı.

Kıbrıs’ta 1963-1974 yılları arasında varlığını sürdürmesi için Kıbrıs Türkü’nün zor şartlarda büyük fedakarlık gösterdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, zor günlerin geride kaldığını, uygulanan ambargolara karşı engellerin bir şekilde aşıldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar; Türk Devletler Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’ndaki faaliyetlere dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı olarak katıldığı toplantılarda konuşma yaptığını ve KKTC bayrağının dalgalandığını ifade etti.

Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu da konuşmasında, “Referandumla vatan almadığımız için referandumla vatan vermeyiz” dedi.

Selanik’in Yunanistan’a kaybedilmesinin ardından Kıbrıs Barış Harekatı’nın ileri adım ve dünyaya verilen mesaj olduğunu anlatan Ağıralioğlu konuşmasının devamında şöyle konuştu:

“Harekatın ardından ambargolara maruz kaldık ancak savunma sanayimizde önemli kurumları kurduk. Dokunulmaz haklarımızı koruyacağız. Dünyada çatışmalar var maalesef uluslararası hukuk güçlülerin yanındadır. Devletler paylaşılıyor. Kendimizden tutunacak dalımız yok. Devletimiz ekonomimiz güçlü olacak çalışacağız. Türk toprağına gelip irademiz arkanızdadır demek, şehitlere gazilere, Dr Fazıl Küçük ve Rauf Raif Denktaş’a olan görevimizdir.

Devamını Oku

Kıbrıs

Arıklı: “Devletimizi daha da güçlendirmek için var gücümüzle çalışıyoruz”

Published

on

By

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan, KKTC’yi daha da güçlendirmek, altyapısıyla çağın gereklerine uygun bir ülke haline getirmek için çalıştıklarını söyledi.

Arıklı, 20 Temmuz Mutlu Barış Harekâtının 51’nci yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve egemenlik mücadelesinde 20 Temmuz’un tarihi bir dönüm noktası olduğunu da vurguladı.

Erhan Arıklı, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde bir dönüm noktası olan 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nın yıl dönümünü bir kez daha gurur ve coşku ile kutluyoruz. Bu harekât, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin, canımızı, güvenliğimizi, özgürlüğümüzü ve onurumuzu koruma kararlılığının somut bir ifadesidir. Kıbrıs Türkü’nün yok sayılmasına, maruz kaldığı zulme ve silahlı saldırılara karşı, garantörlük hakkı kullanılarak gerçekleştirilen bu müdahale, askeri bir zaferle taçlanmış, adaya barış ve huzur getirmiştir. Mutlu Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümünde, özgürlük ve egemenliğimizden taviz vermeden yolumuza devam ediyoruz. Devletimizi daha da güçlendirmek; altyapısı, ulaşım ağları ve dijital dönüşümüyle çağın gereklerine uygun bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti inşa etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu vesileyle, Kıbrıs Türkü’nün özgürlüğü ve bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyor; halkımızın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum.”

Devamını Oku

Kıbrıs

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutladı

Published

on

By

Türkiye Cumhuriyeti (TC) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Türk halkının 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı tebrik etti.

Erdoğan, sosyal medya hesabından Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümü ile 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla paylaşım yaptı.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, paylaşımında, “Kıbrıs Türk halkının 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı yürekten tebrik ediyorum. Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümünde, Kıbrıs Türk halkının var olma mücadelesi için can veren şehitlerimizi rahmetle yad ediyor, kahraman gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.” ifadesini kullandı.

Devamını Oku

Trending

Reklam