Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Erhürman katıldığı programda soruları yanıtladı

Published

on

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk halkının değişim istediğini vurguladı; “Değişim gelecek.” ifadelerini kullandı.

CTP’den yapılan açıklamaya göre, katıldığı programda soruları yanıtlayan Erhürman, Ersin Tatar’ın 4 buçuk yıllık görev süresiyle ilgili “Dört buçuk yılda doğru düzgün diplomasi bile yürütülmedi, hiçbir şey yapılmadı.” dedi.

Erhürman, memleketin hem içeride hem dışarıda korkunç sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, ülkede ciddi bir değişime ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Kaygıların, toplumun geneline yayıldığını belirten Erhürman şunları kaydetti:

“Bir an önce erken seçim dediğimizde, o dönemde ‘Mesele seçim değil, geçimdir.’ deniyordu. ‘Mesele seçim değildir.’ diyenler şimdi görmüşlerdir. Söylemek istediğimiz, bu yapıyla sürdürülebilir olmayan bir duruma savrulmuş olmamızdı. Şimdi çürümüş meyveleri toplamak zorunda kalıyoruz. ‘Neresini tutsan elinde kalır’ dediğimiz bir hâl yaşıyoruz. Bu hâl, toplumun moralini aşağıya çekiyor. Gençler göçten başka bir şey konuşmaz hâle geldi.”

Tufan Erhürman, iki devletli çözüm politikasına işaret ederek, Güney’de açılan mülkiyet davaları dolayısıyla inşaat sektörünün hali ve ekonominin güneye kayması gibi konuların bu politikadan kaynaklandığını savundu; bu konuda daha önce uyarı yaptıklarına dikkat çekti.

Mülkiyet konusuyla da ilgili konuşan Erhürman, “Bu iş içeride de dışarıda da başımıza işler açacak dedik. Memleketin en çok kazanan kesimi olan inşaat sektöründeki insanlar, iki gün tatil yapamaz hâle geldi. Toplumun tamamını mutsuzluk kapsadı.” dedi.

– “Dört buçuk yılda hiçbir şey yapılmadı”

“Sayın Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanlığı döneminin sonuna geliyoruz.” diyen Erhürman, “dört buçuk yıl içerisinde doğru düzgün diplomasi yürütülmediğini, hiçbir şeyin yapılmadığını” ileri sürdü. “Kahve içme meselesi bile konu oldu.” diyen Erhürman, hiç diyaloğun olmadığı bir ortamdan, bu ortamı dahi “bir, sıfırdan büyüktür.” diye değerlendirmeye devam ettiğini de söyledi.

Taraflarda, sürecin hayatta kalması yönünde bir irade olduğunu ifade eden Erhürman, “Tüm taraflar, sürecin ayakta kalmasına ihtiyaç duyuyor. Hiçbir konuda dirhem ilerleme olmadı. Sadece bir slogan diyarı.” dedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) raporuyla ilgili de konuşan Erhürman, raporun genelinin önemine işaret etti. Erhürman, “Kıbrıs ile ilgili bir kez daha görülüyor ki, ‘iki devletlilik’ denen şeyin en ufak bir kabulü yok. İki devletliliğin nasıl gerçekleşeceğine dair açıklama da yok. Altı boş zaten. Altının dolu olduğunu iddia eden biri varsa, gelsin konuşalım.” diye konuştu.

Dört buçuk yıldır, Hristodulidis’in Kıbrıs Türkü yokmuş gibi adanın tamamıyla ilgili egemenlik kullandığını savunan Erhürman, “Bu gerçek karşısında siz dört buçuk yıldır ne yaptınız?” diye sordu.

– “Federasyon bilgidir”

Tufan Erhürman, “Sadece dört buçuk yıl kaybetmedik; geleceğe dair de çok şey kaybettiriyor.” ifadelerini kullandı.

Federasyonun bir ideolojik pozisyon olmadığını söyleyen Erhürman, Kıbrıs’ta bir çözüm olacaksa, bunun iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı federasyon olacağının bir bilgi olduğunu savundu. “Bu olmasın, ‘çözümsüzlük çözümdür.’ diyebilirsin ama çözüm modeli bir bilgidir.” diyen Erhürman, neyi savunuyor olursa olsun, biraz bu konularla ilgilenen herkesin bu bilgiye sahip olduğunu ileri sürdü.

Sloganların içinde sözün kaybolduğunu kaydeden Erhürman, “Federasyon dediğin şey, herkesin zannettiği gibi kalıp değildir. Federasyon ABD’de de vardır, başkadır; İsviçre’de de vardır, başkadır. Unsurları, çeşitleri olan, versiyonları olan bir şeydir. Bugüne kadar masada hep liderler federasyon görüştü. Türkiye Cumhuriyeti ile istişare içerisinde federasyon görüştü.” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının her zaman, mümkün olduğunca kurucu devletleri güçlü olan, gevşek federasyonu savunduğunu, Rum tarafının ise merkezi yanı güçlü bir federasyonu savunduğunu ifade eden Erhürman, Rum tarafının bugün gevşek federasyona yakınlaşma içerisinde olduğunu savundu.

– “Doğru zeminde iyi ilişkiler”

Tufan Erhürman, “Ersin Bey sürekli ‘garantörlükten vazgeçmeyiz’ diyor. Türkiye’nin garantörlüğü Kıbrıs adası üzerinde mi, yoksa KKTC üzerinde mi? Nasıl olacak? İki ayrı devlette Türkiye, güneydeki devletin de garantörü mü olacak?” diye sordu.
Doğru kadrolarla, sadece CTP’li değil, yetişmiş kadrolarla ülkeyi yöneteceklerinin altını çizen Erhürman, “Kavga etmeyeceğiz. Etmeye ihtiyacımız yok. Özgüven sahibi birinin kavgaya ihtiyacı yoktur.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti ile doğru zeminde iyi ilişkilerin olması gerektiğine vurgu yapan Tufan Erhürman, 2019 yılından beri sadece iyi ilişkilerin yetmeyeceğini, zeminin doğru olmaması halinde iyi ilişkinin bir faydası olmayacağını söylediğini anımsattı. “İstişare diyalogla olur, monologla olmaz.” ifadelerini kullanan Erhürman, karşılıklı konuşmanın önemine işaret etti, bunun da “dosyaya hakim olmakla, özne olunmayan modelleri kabul etmemekle” yapılabileceğini belirtti.

“Bir yönetsel boşluk yaratıldı burada ve Kıbrıs Türk halkı özne değilmiş gibi yaratılan boşluk, algıda sloganla doldurulmaya çalışılıyor. Dolmaz.” diyen Erhürman, bugüne kadar hangi partiye oy vermiş olursa olsun, insanlarda bir değişim iradesi olduğunu savundu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, SAMTAY Vakfı’nın düzenlediği ödül törenine katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, SAMTAY Vakfı’nın düzenlediği ödül törenine katıldı.

Tatar ödül töreninde yaptığı konuşmada, merhum Suna Atun ve ailesi tarafından kurulan SAMTAY Vakfı’nın, Kıbrıs Türk Tarihi ve Edebiyatının araştırılması ve yazılması için önemli bir misyon üstlendiğini söyledi.

Merhum Suna Atun’un kendisini Kıbrıs Türkü’ne adadığını ve çok önemli hizmetler verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, kendisine her zaman destek olan ve en son vakfın 67’nci kitabını yazan Bülent Fevzioğlu’nu tebrik etti.

SAMTAY Vakfı’nın Kıbrıs Türk Tarihi ve Edebiyatı için çok önemli kitapların hayata geçmesini sağladığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, vakfın mütevelli heyeti başkanı Sunat Atun’a ve ailesine, annesinin üstlendiği misyonu devam ettirdiği için teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasının devamında ödül alanları tebrik ederek, başarılar diledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

11 İnönülü şehit düzenlenen törenle anıldı

Published

on

By

İnönü şehitleri düzenlenen törenle anıldı.

1958-1963 ve 1974 yıllarında şehit edilen 11 İnönülü için düzenlenen tören protokol sırasına göre şehitler anıtına çelenklerin konmasıyla başladı.

Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve 3 el saygı atışı yapılarak, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Törende Öykü Zort “ Bu Vatan Kimin?” isimli şiiri okudu.

Mesarya Belediye Başkanı Ahmet Latif törende yaptığı konuşmada, milli mücadele yıllarında İnönü köyünün 11 evladını toprağa verdiğini anımsatarak, şehitleri rahmetle andı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, 1974’ten önce ekmeğini kazanmak için işine giderken bir çok Kıbrıslı Türk’ün şehit edildiğini hatırlatarak, Rumların Kıbrıs Türkünü yok etmek için sistematik saldırılarda bulundu anlattı.

Kıbrıs Türk halkının kahramanca ülkesini ve halkını savunduğunu dile getiren Tatar, “1974 Kıbrıs Barış Harekatı ve sonrasında Anavatan Türkiye’nin desteğiyle KKTC olarak dünyada haklı yerimizi alırken tüm bunları şehitlerimize borçluyuz” dedi.

Tatar, “Kıbrıs Türk halkının en az Rumlar kadar bu topraklarda hakkı vardır. Devletimizin kabul görmesi, egemenliğimizin tanınması gerekiyor, ancak o zaman adil kalıcı bir çözüm olur” dedi.
New York’ta da bu gerçekleri paylaşacağını ifade eden Tatar, bu kadar bedel ödeyen bir halkın egemenlik ve tanınma hakkı olduğunu söyledi.

Kıbrıs’ta iki ayrı halk ve devlet olduğunu vurgulayan Tatar, bir anlaşma olacaksa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin o anlaşmanın bir parçası olacağını söyledi.

Tören duaların okunmasıyla sona erdi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TÜRKSOY’un 32. kuruluş yıl dönümünü kutladı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TÜRKSOY’un 32’nci kuruluşu yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanı Tatar yazılı mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Kıbrıs Türk Halkı için Türksoy teşkilatı büyük önem taşımaktadır. Kültürden sanata, edebiyata, tarihe, müziğe, farklı gelenekleri, örf ve âdetleri bir çatı altında toplayan TÜRKSOY’un 1993 yılından beri yaptığı çalışmaları buradan bir kez daha hürmetle selamlarım.

Türk Devletleri arasında 32 yıl önce kardeş halkların ortak iradesiyle temelleri atılan Türksoy, geçen zaman içinde Türk Dünyası’nın kültürel buluşma köprüsü olmuştur.

TÜRKSOY teşkilatının KKTC’ye gösterdiği ilgi alaka sonucunda, KKTC haksız bir şekilde maruz kaldığı birtakım engellemeleri kültür ve sanat alanında aşmıştır. TÜRKSOY’un bizlere açtığı kapı ve köprüler vasıtasıyla Kıbrıs Türk Halkının kültürü, sanatı, müziği, edebiyatı, örf ve âdetleri dünyaya ulaşmıştır. Çeşitli ülke ve şehirlerde, kültür ve sanatın farklı dallarında yapılan etkinliklerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin temsilcilerine kültür ve sanatlarını paylaşma fırsatı verilmiştir. Bu bakımdan da TÜRKSOY’a teşekkürlerimi iletiyorum.

KKTC ve TÜRKSOY iş birliği çerçevesinde bundan sonraki süreçte de Kıbrıs Türk Halkının kültür ve sanat insanlarının Türk Dünyası mümtaz şahsiyetleri arasında anılması ve ilan edilmesi bizler için de bir ilham kaynağı olacaktır. Dolayısıyla şimdiden sizlerin yapacağı çalışmalar için bir kez daha teşekkür diyorum.

Türk Halkları arasındaki kardeşlik bağları büyük önem taşımaktadır. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan’ın KKTC Halkı için aynı soydan gelen, aynı milletin evlatları olduğunu, gönül birliği, gelenek ve görenek, ortak kültür, ortak tarih ve ortak dil temelinde hiçbir farklılığının bulunmamaktadır.

Bu duygu ve düşüncelerle Türk halklarının ortak kültürel mirasını yaşatma, tanıtma ve gelecek kuşaklara aktarma idealiyle kurulan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un 32. kuruluş yıl dönümünü en içten dileklerimle kutluyorum.”

Devamını Oku

Trending

Reklam