Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Erhürman:Kıbrıs sorunu toplumlar arası bir sorun değil, uluslararası bir sorundur

Published

on

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs sorununun toplumlar arası bir sorun değil, uluslararası bir sorun olduğunu vurguladı; “Sarayönü’ne hapsolma hali, dört buçuk yılda Kıbrıslı Türklere çok önemli şeyler kaybettirdi” dedi.

Kıbrıs’ın içinde bulunduğu coğrafyada Kıbrıslı Türkler ve Türkiye Cumhuriyeti dışlanarak gerçekleştirilen politikaların istikrarlı bir barış ortamında sürdürülebilirliği olmadığını dile getiren Erhürman, “Bölgenin tamamında barışı arzuluyoruz. Bölge istikrarsızlaştıkça buraya da sirayet ediyor” dedi.

Deniz yetki alanları, enerji, hidrokarbonlar, ticaret yolları gibi konularda Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların birlikte karar alacağı mekanizmaya yaşamsal ihtiyaç olduğunu da vurgulayan Erhürman, siyasi eşitliğin önemini vurguladı. Erhürman, siyasi eşitliğin masaya oturmadan kabul edilmesi gerektiğine de işaret etti.

Erhürman,katıldığı programda soruları yanıtladı.

Erhürman, Bolu Kartalkaya’da yaşanan faciayla ilgili “Hepimiz çok üzgünüz. Kolay anlatılabilir, anlaşılabilir bir şey değil. Herkese sabır dilerim” diye konuştu.

-“CTP hazırdır”

CTP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimine hem hazır hem de odaklanmış olduğunu kaydeden Erhürman, birilerini ötekileştirmek gibi bir lüksleri olmadığını belirtti ve “Bir süreden beri sadece cumhurbaşkanlığı seçimi için değil, ülkenin genel yapısıyla ilgili ‘birlikte yöneteceğiz’ kavramını kullanıyoruz. Ülkenin hem içte hem dışta getirildiği duruma bakarsak, hiçbir siyasi partinin ‘ben bu işi yalnız başıma yaparım, uzmanlardan yararlanmam’ deme lüksü yoktur” diye konuştu.

-“Doğru zeminde en iyi ilişkiler”

Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerin, doğru zeminde en iyi ilişkiler olması gerektiğinin altını çizen Erhürman, “Doğru zemin yoksa iyi ilişki kendi başına bir şey ifade etmez. Biz Türkiye’ye değil, Türkiye ile konuşmalıyız. Türkiye de bize değil, bizimle konuşmalıdır. Karşılıklı diyalog önemlidir” dedi.

Rauf Raif Denktaş’tan Mustafa Akıncı’ya kadar Türk tarafının masada her zaman federasyon görüştüğünü söyleyen Erhürman, “Ama mümkün olduğunca konfederasyona benzedi. Gevşek federasyon da denilebilir. Kıbrıs Rum tarafının ise masadaki klasik pozisyonu federasyonu üniter devlete doğru esnetmekti. Son döneme bakıldığında en çarpıcı açıklamalardan biri AKEL’den geldi ve gevşek federasyona sıcak baktıklarını söylediler” dedi.

-“Hiçbir federasyon birbirinin tıpatıp aynısı değil”

Dünyada hiçbir federasyonun birbirine benzemediğine de işaret eden Erhürman, “Dünyada İsviçre Federasyonu ile ABD’deki, Rusya’daki federasyon birbirinin tıpatıp aynısı değil. Kendine özgü yapıları var” dedi.

-“ Siyasi eşitliğin masaya oturmadan kabul edilmesi gerekir”

Siyasi eşitliğin masaya oturmadan kabul edilmesi gerektiğine işaret eden Erhürman, DİSİ’nin de AKEL’in de aynı şekilde düşündüğünü açıkladığını kaydetti.

Erhürtman, farklı görüşler olabileceğine ancak bunların sağlıklı diyalog yoluyla çözülebileceğini de söyledi.

Erhürman, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Kıbrıs ziyaretine de değinerek, “Sayın Fidan’ın göreve gelmesinden itibaren, Avrupa konusunda yaptığı açıklamalar belirli bir çizgide. Açıklamalarında, Türkiye Cumhuriyeti’nin tam üyelik süreci sağlıklı bir şekilde devam etmeli diyor. Bunun ötesinde ortaya koyduğu vizyonu kendi adıma Avrupa’dan uzaklaşma vizyonu olarak okumuyorum” diye konuştu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

DAÜ’de “7. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Kongresi” düzenlenecek

Published

on

By

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi ev sahipliğinde,  Başbakan Yardımcılığı  Turizm Kültür Gençlik ve Çevre  Bakanlığı katkılarıyla  22-25 Mayıs tarihleri arasında “ 7. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Konferansı” düzenlenecek.

Açılışı, perşembe günü saat 10.00’da Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda  yapılacak olan kongrede, 12 ülkeden 197 katılımcı turizm ve ilgili alanlarında bildiri sunacak. Online (çevrim içi) bildirilerle bu sayı 300’e ulaşacak.

Kongre kapsamında, DAÜ Turizm Fakültesi kurucularından ve yöneticilerinden, bir süre önce vefat eden Prof. Dr. Mehmet Altınay’ın ismi düzenlenecek törenle DAÜ Turizm Fakültesi binasına verilecek.

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde  Rektör Prof. Dr. Hasan Kılıç, Turizm Bakanlığı Müsteşarı Serhan Aktunç ve DAÜ Rektör Yardımcılarının katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

-Kılıç

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç,  kongrenin uluslararası açılımların bir sonucu olduğunu belirterek,  Başbakan Yardımcılığı Turizm kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’nı katkılarıyla gerçekleştirilecek olan kongrede, Türk dünyasının her yerinden akademisyenler, devlet yönetiminde bulunan kamu yöneticileri ve  turizm profesyonellerinin yer alacağını ifade etti.

Kılıç, kongrenin turizmin çok farklı  alanlarından  katılımla bilim dünyasına katkı sağlayacağını söyleyerek, kongrenin sürdürülebilir turizm politikası oluşturulması açısından önemine değindi.

Hasan Kılıç,  kongrede sosyal ve kültürel etkinliklere de yer verileceğini,  Türk dünyası ile olan etkileşim ve  ilişkilerin geliştirilmesi  ve KKTC’nin Türk dünyasına anlatılması açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı.

-Aktunç

Başbakan Yardımcılığı Turizm  Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Serhan Aktunç da, kongreyi “çok önemli bir organizasyon” olarak niteleyerek, “ Hem Türk dünyası, hem  turizm olması açısından çok değerli.” dedi.

Aktunç,  kongrenin KKTC’nin Türk dünyasıyla kucaklaşması ve KKTC’nin anlatılması açısından taşıdığı öneme değinerek, bakanlık olarak kongreye paydaş olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Kongrenin Türk dünyası gibi büyük bir coğrafyaya hitap edeceğini kaydeden Aktunç, Turizm Master Planı hazırladıklarını, kongreden çıkacak sonuçlardan master plana  ekleyeceklerinin olacağını belirtti.

-Maloney

DAÜ Turizm Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. İlkay  Yorgancı Maloney de,  prestijli bir kongreye  ev sahipliği yapmanın kendileri için gurur olduğunu vurguladı.

Maloney, kongrede, turizm, sürdürülebilir turizm , turizm teknolojileri başta olmak üzere bir çok konunun ele alınacağını  söyledi.

    Program ekte:

1747742588414KONGRE PROGRAMI
 

Devamını Oku

Kıbrıs

Posta Dairesi, abonelere giden mesajlarla ilgili vatandaşı uyardı

Published

on

By

Posta Dairesi, paket ve kolilerin yerine ulaşabilmesi için abonelerden ekstra ücret talep edilen mesajlar konusunda vatandaşları uyardı.

Posta Dairesi’nden yapılan açıklamada, son zamanlarda giden ve gelen paket ile kolilerin aktarılması sırasında abonelere eksik ödeme yapıldığı veya sistemde adres bilgilerinin eksik görüldüğü ile ilgili mesajlar gittiğini ancak KKTC Posta Dairesi ve T.C. PTT işletmesinin abonelerinden böyle bir ücret talebi olmadığı belirtildi.

Açıklamada, “Bu mesajlarda paket ve kolinin yerine ulaşabilmesi için abonelerden ekstra ücret talep edilmekte ve kredi kartlarıyla ödeme yapmaları istenmektedir. KKTC Posta Dairesi ve T.C. PTT işletmesinin abonelerinden böyle bir ücret talebi kesinlikle yoktur. KKTC Posta Dairesi ve T.C. PTT işletmesi ödemeleri kabul ve teslim anında yapılmaktadır. Böyle bir mesaj gelmesi durumunda mesajı dikkate almayınız ve ödeme yapmayınız ve aynı zamanda mesaja gelen linke kesinlikle tıklamayınız. Abonelerimiz böyle bir mesaj almaları durumunda en yakın posta dairesi şubesinden bilgi alabilirler.” denildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis Genel Kurulu’nda milletvekillerinin güncel konuşmalarına yer veriliyor

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda milletvekillerinin güncel konuşmalarına yer veriliyor.

-Barçın

CTP Milletvekili Devrim Barçın “Hükümetin yasa dışı kararları ve uygulamaları” başlıklı konuşma yaptı. Barçın, Gümrük ve İstihsal Yasası’nı ihlal edildiğini yineleyerek, Maliye Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklama yapmadığını kaydetti.

“Yasama ve yürütme görevinde olan milletvekilleri ile bakanlar, Meclis’in çıkardığı yasalara uymazsa, toplumdan yasalara uymasını beklemek hayalperestlik olur. Bu da ülkeyi kaosa götürür” diyen Barçın, hükümetin yasal sınırlar içerisinde çözüm bulmak yerine, yasanın hilafına kararlar aldığını söyleyerek, bunu eleştirdi.

Barçın, yasaya aykırı emirleri yerine getirmemeye ilişkin yasa maddesini hatırlatarak, Gümrük Dairesi’nde çalışan kamu personeline bu yasaya aykırı emirlere itiraz etmeye çağırdı.

İşe gitmeden maaş alan kişiler olduğunu ve bu konuda ellerinde çizelge olduğunu belirten Barçın, hükümetin bu konuda gerekli adımları atmadığını dile getirdi.

Barçın, “Maliye Bakanlığı başta olmak üzere, ilgili tüm kurumlar sessiz. Eğer bu kürsüden çıkıp cevap verecekseniz, biz belgeyle konuşuyoruz, siz de belgeyle konuşun” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında ilaç ihalelerine değinen Barçın, Sağlık Bakanlığı’nın ihale sürecinde üretici firma ismini belirtmeden ihaleyi sonuçlandırmasının usule aykırı olduğunu kaydetti.

Barçın “Üretici firma ismi olmadan ihaleye çıkmanız, ihaleye fesat karıştırmaktır. Çünkü şartnameye uygun ürünü getiremeyecek firmaların önü açılıyor” diye konuştu.

“Her taraftan Kıbrıslı Türkler sıkıştırılıyor. Yanlış uluslararası ilişkiler politikalarının bedelini halk ödüyor. Nerede doğmuş olursa olsun, bu ülkeyi vatan bilen herkes bu cendereyi fazlasıyla hissetmeye başladı” diyen Barçın, KKTC pasaportu olan bir kişinin İngiltere’ye vize için başvurusuna “pasaport global sistemde kayıp çalıntı olarak işlenmiştir” cevabı aldığını dile getirerek, bu konuda İçişleri Bakanlığı’nın bir araştırma yapıp yapmadığını sordu.

-Berova

Yanıt vermek üzere kürsüye çıkan Maliye Bakanı Özdemir Berova Gümrük ve İstihsal Yasası cetvelinde ücretlendirmelerin YTL üzerinden yapıldığını kaydetti. Bu yasa çıktıktan sonra CTP’li hükümetlerin de göreve geldiğini ancak YTL üzerinden yapılan fiyatlandırmaların fark edilmediğini ifade eden Berova kendilerinin fiyat düzenlemesi yaparak, mevcut ücretleri ortaya çıkardıklarını anlattı.

Konuyla ilgili gerekli yasal düzenlemeleri hazırladıklarını belirten Berova, “Barçın hala daha, yayınlanan ücretler düşük müdür yüksek midir, yoksa zamane koşullarına uygun mudur açıklaması yapmaktan kaçınmaktadır. Ayrıca kamu personelini tehdit etmektedir” diye konuştu.

Pasaport konusuna da değinen Berova, bazı pasaport numaralarıyla ilgili sorunların bilindiğini ve bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi. Berova, ilgili bakana da konuyu ileteceklerini kaydetti.

Özdemir Berova, ilaç ihaleleri konusunda itirazı olanların bu itirazlarını Rekabet Kurulu’na iletebildiğini anımsattı. İşler siyasete bağlanmasın diye şirket isimlerini kendisinin kontrol etmediğini kaydeden Berova, iddialar üzerine konuya eğileceğini belirtti.

İşe gitmeden maaş alanlar konusunda ilgili dairelere ulaştığını anlatan Berova, gereken adımların atılacağına inandığını söyledi.

-Barçın

CTP Milletvekili Devrim Barçın yeniden söz alarak, harçlara yapılabilecek artışların yasada yer aldığını ve farklı artış yapılamayacağını tekrarladı. Barçın, 2006’daki rakamların günün şartlarının gerisinde kalındığının doğru olduğunu ancak güncelleme gerekiyorsa bunun yapılma yolunun da belli olduğunu kaydetti.

Yasaya aykırı bir idari işlem emrinin yazılı istenmesi önerisinin tehdit olmadığını kaydeden Barçın, bunun yasalarda yer aldığını vurgulayarak “Sen Anayasa’nın üstünde mi görüyorsun kendini?” diye sordu.  

Barçın, Din İşleri Başkanlığı atamasının usulsüz olduğuna ilişkin Savcılık görüşü olduğu söylenirken bugün başka açıklamalar yapıldığını ifade etti.

-Toros

CTP Milletvekili Fikri Toros “Dış gelişmeler” başlıklı konuşma yaptı. Bölgede ve dünyada yaşanan gelişmelere işaret eden Toros, BM Genel Sekreterinin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in önümüzdeki günlerde adaya geleceğini anımsattı.

Holguin’in kapsayıcı bir süreç için çabalayacağının bilindiğini kaydeden Toros, dış gelişmeler çerçevesinde tüm tarafların geniş çaplı bir uzlaşı kültürü sergilemesinin şart olduğunu ifade etti.

Toros, tüm tarafların bulundukları pozisyonlar yerine ortak menfaat ve sinerjik kazanımlar odağında esneklik göstermesi gerektiğini söyledi.

Bölgede elde edilebilecek sinerjik kazanımların, ortak menfaat zemininde ve tek taraflı çıkarlardan uzak bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerektiği vurgulayan Toros, bu çerçevede kurulacak kapsamlı ve sonuç odaklı bir stratejinin, Avrupa Birliği’nin yeni güvenlik mekanizmalarıyla da uyumlu olacağını kaydetti.

Toros, Ekim 2025’te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde halkın yeni bir lider seçeceğine ve bu ismin, demokratik ve laik değerlere bağlılığıyla Tufan Erhürman olacağına inanç belirtti. Erhürman’ın kapsamlı çözümle birlikte kalıcı barışa olan sarsılmaz bağlılığı ve müzakere süreçlerine hâkimiyetiyle öne çıktığını söyleyerek, “Tüm taraflarla karşılıklı saygı ve güvene dayalı ilişki ağına sahip bir liderdir. Liyakatli ekibiyle birlikte Kıbrıs Türk halkının yeniden özne olacağı bir müzakere masasında yerini alacaktır” dedi.

Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı da eleştiren Toros, “Sayın Erhürman, dünyanın konuştuğu dili konuşan bir cumhurbaşkanı olarak, Sayın Tatar döneminde kaybedilen imajı yeniden restore edecektir” ifadelerini kullandı.

-Berova

Maliye Bakanı Özdemir Berova, eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, halkın iki devletli ve egemen eşitliğe dayalı çözüm modelini benimsediğini ve bu iradenin cumhurbaşkanlığı seçiminde açık şekilde ortaya konduğunu söyledi.

Kıbrıs’ta federasyon temelli çözüm arayışlarının tarihçesine değinen Berova, “Kıbrıs konusunun federasyon temelinde çözülmesi için 1968 yılında, dönemin toplum liderleri Rauf Raif Denktaş ile Glafkos Klerides arasında görüşmeler yapılmaya başlandı” dedi.

Crans-Montana’da 2017 yılında yapılan son federasyon müzakerelerine de değinen Berova, “Dönemin Cumhurbaşkanı’nın da açıkça ifade ettiği gibi, Crans-Montana süreci federasyon temelli çözüm çabalarının bu nesil tarafından bir daha görülemeyecek şekilde sona erdiğini ortaya koydu” dedi.

Berova, bu süreçten sonra UBP’nin çözüm politikasını net biçimde belirlediğini vurgulayarak, “Ulusal Birlik Partisi olarak biz bu görüşümüzü kurultay kararımıza ve parti tüzüğümüze işledik. Bundan sonraki süreçte tek gerçekçi çözüm modeli, egemen eşitlik ve iki devletlilik temelinde olabilir. Bunun dışındaki hayalci yaklaşımlar makul değildir ve başarı şansı yoktur” diye konuştu.

2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bu vizyonla girdiklerini hatırlatan Berova, “Sayın Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar, bu politikayı savunarak halkın desteğiyle seçilmiştir. Bu sonuç, halkımızın çözüm modeli konusundaki tercihini net bir şekilde ortaya koymuştur” dedi.

-Toros

Yeniden söz alan CTP Milletvekili Fikri Toros, barış süreçlerinin uzun soluklu olduğuna dikkat çekerek, “1968 yılında başlayan görüşmelerde, dönemin liderleri Rauf Denktaş ve Rum muhataplarının yürüttüğü müzakerelerde gerçek anlamda bir çözüm hedeflenmedi” dedi.

“Egemen eşitlik siyaseti bugün hangi noktadadır, herkes biliyor” diyen Toros, “İçinde bulunduğumuz mülkiyet krizi ve onun yol açtığı olumsuzluklar, bardağı taşıran son damla olmuştur” şeklinde konuştu.

Benimsenen mevcut pozisyonun Kıbrıslı Türklere zarar verdiğini söyleyen Toros, “Bu politika Kıbrıs Türk halkını yalnızlaştırmakta, özne olmaktan uzaklaştırmakta ve perde arkasında yürütülen görüşmelerde ne hakları, ne menfaatleri, ne de görüşleri dikkate alınmaktadır” diye konuştu.

Toros “Dünyada hiçbir ülkenin kabul etmeyeceği bu sözde egemen eşitliğe ve iki devletli çözüme dayalı siyaset anlayışınızı gözden geçirmenizin zamanı gelmiştir. Aksi takdirde, bu anlayış üzerine bina ettiğiniz her strateji, Kıbrıs Türk halkının yaşadığı zararı daha da derinleştirecektir” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam