Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Ertuğruloğlu:Tanınma çağrısı egemen eşitlik politikasının bir devamı

Published

on

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu BRT’de konuk olduğu ‘Manşet+’ programında gündemi değerlendirdi.
Bakan Ertuğruloğlu ilk olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmasına ilişkin yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM genel Kurul toplantısında yaptığı “KKTC tanınsın” çağrısının göz ardı edilemeyecek ve ciddiye alınması gereken bir çağrı olduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, “o gün bir tarih yazılmıştır” dedi.
Ertuğruloğlu, yapılan çağrıya sevinenler olduğu gibi küçük bir zümre dahi olsa üzülenlerin de olduğunu belirterek, bunun anlaşılır bir durum olmadığını kaydetti.
“bir insanın kendi devletinin tanınmasını talep etmesinin bir yanlış olduğunu düşünebileceğini ben şahsen düşünemiyorum” diyen Bakan Ertuğruloğlu, bunun mantıksal bir tarafı bulunmadığını vurguladı.
Ertuğruloğlu, bugüne kadar KKTC’nin tanınmasına ilişkin resmi bir politika bulunmadığına işaret ederek, müzakere sürecinin 2017’de Crans Montana’da yaşadığı çöküşün ardından Türk tarafının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü zemininde izlediği politikanın bir devamı olarak tanınma çağrısı yapıldığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “bir devletin egemen eşitliğinin kabulü ve eşit uluslararası statüsünün tescili, tanınma değildir de nedir? Açık tanınma talep etmeden tanınmayı gündeme getiren bir politkayla 2017’den beridir bir siyaset güdülüyordu” dedi.
Siyasi muhaliflerinin “gerçekleşmeyecek politikalar gündeme getiriyorsunuz” eleştirisinde bulunduğuna işaret eden Ertuğruloğlu, bu eleştirilere “önce siz kendi devletinizi tanıyın, tanımanın gereklerini yapın, sonra başkalarının bu devleti tanıyıp tanımamasını değerlendirme noktasına gelirsiniz. Önce siz görevinizi yapın. Bu devlet sizin de devletinizdir. Hepimizin devletidir, bu devletin tanınması hepimiz için gereklidir” yanıtını verdi.
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun değindiği bir diğer konu ise, Amerikan Ordusu’nun Güney Kıbrıs’taki faaliyetleri ve buna bağlı olarak BM Kıbrıs Barış Gücü’nün bundan sonraki pozisyonu oldu.
Güney Kıbrıs’a silah ambargosunun kaldırılmasının ardından Amerikan Ordusu ile Rum Milli Muhafız Ordusu’nun giriştiği ortaklığa işaret eden Ertuğruloğlu, “bu duruma anlayış göstermemiz söz konusu olamaz, biz de gereğini yapacağız” dedi.
Ertuğruloğlu, New York temasları sırasında görüştüğü BM Genel Sekreter Yardımcısı’na bir anlaşma metni sunduğunu ifade ederek, KKTC topraklarının Rum tarafının onayı ile görev yapabilecekleri topraklar olmadığını anlattıklarını söyledi.
BM Barış Gücü’nün KKTC topraklarında görev yapabilmesi için KKTC makamlarından izin alması gerektiğini dile getiren Ertuğruloğlu, bunu içeren belgeyi Genel Sekreter Yardımcısı’na sunduğunu kaydetti.
Bakan Ertuğruloğlu, “olumsuz cevap gelirse alınması gereken kararları almaktan asla çekinmeyeceğiz. Barış Gücü’nün faaliyetleri kısıtlanır mı yoksa sonlanır mı, günü gelince göreceğiz” dedi.
Kendilerine karşı bir düşmanlık yapıldığı algısına kapılmamalarını BM yetkililerine açıkça söylediklerini aktaran Ertuğruloğlu, ancak yıllardır iyi niyetle verilen izinle süren misafir pozisyonunun sona erdiğini vurguladı. BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

AB Mağusa Atık Su Arıtma Tesisi’nin altyapısını finanse ediyor

Published

on

By

Avrupa Birliği (AB), Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Mali Yardım Programı kapsamında Mağusa Atık Su Arıtma Tesisinin modernizasyonunu finanse ediyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yapılan açıklamaya göre, UNDP tarafından Yerel Altyapı Hizmetleri aracılığıyla yürütülen söz konusu projeye 832 bin Euro yatırım sağlandı.

Projenin, tesisin tam kapasiteyle çalışmasını yeniden sağlayarak, yerel topluma sunulan temel hizmetlerin güçlendirilmesini hedeflediği bildirildi.

Açıklamada, “2013 yılında AB’nin mali desteğiyle inşa edilen Mağusa Atık Su Arıtma Tesisi bölgenin sanitasyon sisteminde önemli bir rol oynamaktadır. Yenileme çalışmaları kapsamında, arıtma bileşenleri modernize edilecek ve kritik öneme sahip ekipmanlar yenilenecek. Böylece atık su hizmetlerinin güvenilirliği artırılarak çevre koruma ve halk sağlığına önemli katkı sağlanacaktır.” denildi.

-Ekipmanların kurulumuna Kasım ayında başlanacak

Açıklamada, projeye ilişkin imza töreninin bugün Gazimağusa’da yapıldığı bildirildi.

Törenin, AB, UNDP ve yerel paydaşlar arasındaki iş birliğini yansıttığı belirtilen açıklamada, “Ekipmanların kurulumuna Kasım 2025’te başlanması ve Mart 2026’ya kadar tamamlanması bekleniyor” ifadesi kullanıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Erhürman:Kıbrıs Türk halkı varoluş mücadelesini haklarından vazgeçmek için vermedi

Published

on

By

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, katıldığı bir Web TV’de soruları yanıtladı.
CTP Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre Erhürman, memleketin gailesini çeken, yetişmiş, liyakatli insanlarla birlikte yürüyeceklerini kaydederek, “birlikte yönetme” vurgusu yaptı.

Erken seçiminin konuşulmaya başlandığını ifade eden Tufan Erhürman, memleketin hali itibariyle, yetişmiş tüm insanlarla birlikte acilen çalışmaya başlamaları gerektiğini ifade etti.

TDP’nin CUmhurbaşkanı seçimine ilişkin Parti Meclisi kararına işaret ederek, teşekkürünü yineleyen Erhürman, “Mesele, Cumhurbaşkanının kim olacağı meselesinden öte bir meseledir. Toplumun yetişmiş, liyakatli insanlarını yönetsel süreçlere katmakla yükümlüyüz. Memleketin gailesini çeken, yetişmiş, liyakatli insanlarla birlikte yönetme taahhüdümüz var. Bu yalnızca solda birlik değil, çok daha geniş bir ‘birlikte yöneteceğiz’ talebidir” ifadelerini kullandı.

“Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesini haklarından vazgeçmek için vermediğine de işaret eden Erhürman, Kıbrıs sorununa da değindi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, “Kıbrıs sorununda bizim savunduğumuz model, iki eşit kurucu devlete dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayanan federasyondur. Dosyama hâkimim ve bu memleketin yetişmiş insanlarıyla birlikte hazırlanmış bir dosyayla yola çıkıyorum. Tek yol vardır; Diyalog ve diplomasi” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

HP heyeti, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki üreticilerin sıkıntılarını dinledi

Published

on

By

Halkın Partisi (HP) Genel Başkan Kudret Özersay ve beraberindeki HP Lefkoşa İlçesi heyeti, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki bazı iş yerleri ve üretim tesislerini ziyaret ederek üreticilerin sıkıntılarını dinledi. Ziyarette Özersay’a HP Lefkoşa İlçe Başkanı Mustafa Kendir ile yönetim kurulu üyeleri eşlik etti.

Halkın Partisi’nden yapılan açıklamada, özellikle sanayi bölgelerindeki küçük ve orta ölçekli üreticilerin sanayi arsası gibi konularda devam eden sorunlara işaret edilerek, üretimle bağlantılı olmayan kişilere verilen mekanları gerçek üreticilere kiralayıp ciddi rant elde edenler olduğu kaydedildi.

Açıklamada, çalışma yaşamında işçi olarak yurt dışından getirilen bireylerin kısa sürede işi öğrenip, başka iş yerlerine yatay geçiş yapmalarının yarattığı sıkıntılar yanında sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımları konusunda yeterli devlet desteği olmaması ve kayıt dışı şekilde piyasada iş yapanların ciddi şekilde rekabet koşullarını alt üst ettiği hususlarına da dikkat çekildi.

Sadece KKTC’ye değil güney Kıbrıs’a da mal ve hizmet üreten sanayi bölgelerinin aslında çok göz önünde olmayan, perde gerisinde çok önemli bir görev yerine getirdiği ve üretime destek verdikleri de vurgulanan açıklamada “Bu kadar önemli bir alanda alt yapı açısından tüm yöneticilerin mahcup olması gereken bir görüntü var, maalesef en temel alt yapı unsurları bile eksik” denildi.

Açıklamada ayrıca, yerli üreticilerin kalite ve kapasite olarak kendilerini geliştirdikleri bazı alanlarda yurt dışından ithal edilen bazı ürünlerin rekabet açısından adil olmayan bir ortam bulduklarını, bu açıdan da kendini geliştirmeye açık olan yerli üreticinin desteklenmesinin de önemine vurgu yapıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam