Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

ESPA Başkanı Boyacı: Daha yaşanabilir bir ülke yaratma idealiyle hareket ediyoruz

Published

on

 

KKTC’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı koymak amacıyla oluşturulan düşünce kuruluşu Ekonomi ve Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi (ESPA), ilk basın toplantısını bugün gerçekleştirdi. Toplantıda, ESPA’nın kuruluş amaçları, hedefleri ve ne tür çalışmalar yapacağı kamuoyuyla paylaşıldı.

Başkan Mete Boyacı, kurucular adına yaptığı açılış konuşmasında, düşünce kuruluşunun manifestosunu anlattı.  Boyacı, temel prensiplerinin şeffaflık, hesap verebilirlik ve katılımcılık gibi iyi yönetişim ilkeleri olduğunu vurguladı. Daha yaşanabilir bir ülke yaratma idealine bağlılıkla hareket ettiklerini belirten Boyacı, toplumun tüm kesimleriyle diyalog kurmak isteyen, bağımsız, tarafsız ve çözüm odaklı bir yapıya sahip olduklarının altını çizdi.

“Ülkemiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) iyi yönetilmemektedir” diyen Mete Boyacı, “Bu durum, her geçen gün siyaset kurumuna güveni erozyona uğratmakta ve toplumu umutsuzluğa sevk etmektedir. Hükümet ise yapısallaşmış sorunlara kalıcı çözümler üretmeye çalışmak yerine, şahsi menfaatleri ve günü kurtarma çabası içinde görünmektedir” ifadelerini kullandı.

Uzun zamandır, genel olarak sivil toplum ve iş insanlarının da üzerine düşen toplumsal görevleri yeterince yerine getirmediğini belirten Mete Boyacı, “Dolayısıyla, bu durumun oluşmasında bizlerin de sorumluluğu olduğunu kabul ediyoruz. Bu bilinçle, iş insanları olarak bizler bir inisiyatif almaya karar verdik. Şu anda içinde bulunulan durum bir kader değildir. Dolayısıyla, birtakım köklü reformların uygulanması şartıyla ülkemizin, hepimiz için daha yaşanabilir; sosyal adaletin ve toplumsal refahın hüküm sürdüğü bir yer olabileceği kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.

Mete Boyacı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcılık, kapsayıcılık ve hukukun üstünlüğü gibi iyi yönetişim ilkelerinin esas olduğu bir devlet yapısının, ülkedeki belirsizlik ve istikrarsızlığı giderebileceğine inanıyoruz. Bu tür bir yapının, KKTC’nin sürdürülebilir bir kalkınma eksenine girmesini sağlayacağına dair inancımız tamdır. Sınırlı kaynaklarımızın doğru ve etkin bir şekilde kullanıldığı, rekabete dayalı serbest piyasa mekanizmasının gerçek anlamda çalıştığı bir düzen mümkündür. Liyakate dayalı, etkin ve parti siyasetinden arındırılmış bir bürokrasi ile güçlü bir denetim mekanizması oluşturulabilir. Verginin tabana yayıldığı ve vergi adaletinin sağlandığı bu tür bir yapıda, kamusal hizmetlerin iyileştirilmesi ve fiziksel altyapı yatırımları için gerekli mali kaynakların ortaya çıkması mümkündür. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, makroekonomik göstergeler ülkemizde böyle bir potansiyelin var olduğuna işaret etmektedir. Yetişmiş insan gücümüz de bu potansiyeli açığa çıkarabilecek niteliktedir.”

Böyle bir idari yapının oluşturulabilmesi için tüm kesimlerin bir araya gelip katkı koyacağı toplumsal bir uzlaşıya ihtiyaç olduğunu düşündüklerini ifade eden Mete Boyacı, “Bizler, ülke şartlarına uygun politika önerilerinin oluşturulması ve bunların hayata geçirilebilmesi için faaliyet gösterilmesi noktasında önemli bir boşluk olduğu tespitinde bulunduk ve bu boşluğu doldurmak adına ortak hareket etme kararı aldık” dedi.

Mete Boyacı, “Bu doğrultuda, ekonomi ve iyi yönetişim odaklı bir düşünce kuruluşu olan ESPA (Ekonomi ve Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi)’nın kuruluş sürecini tamamlamış bulunuyoruz” diyerek, kamu yararını gözeten ve kâr amacı gütmeyen bir kurum olan ESPA’nın, faaliyetlerini tarafsız bir biçimde, çok sesliliğe ve toplumun çeşitli kesimlerinin katılımına olanak sağlayacak şekilde yürüteceğini vurguladı.

“Ülkemizin her yanını sarmış olan sorunlar kısa sürede çözülebilecek türden olmaktan çok uzaktır” ifadelerini kullanan Mete Boyacı, “Köklü reformların yapılması zorunlu olan böyle bir süreçte, taşların yerinden oynaması ve pek çok toplumsal kesimin olumsuz etkilenmesi kaçınılmazdır. Hiçbir dönüşüm/değişim fedakârlık yapılmadan gerçekleştirilemez. Elbette, uzun vadeli istikrar ve refah için kısa vadede fedakârlıkta bulunması gereken kesimlere, parçası olduğumuz iş dünyası da dahildir” şeklinde konuştu.

Mete Boyacı, benzer kaygıları taşıyan ve ifade ettiği ilkeleri paylaşan tüm kesimleri kendileriyle istişarede bulunmaya ve iş birliği yapmaya da davet etti.

Toplantı, hazır bulunan kurucuların katılımıyla gerçekleştirilen soru-cevap bölümüyle sona erdi.

ESPA’nın kurucu üyeleri olarak Candan Avunduk, Mete Boyacı, Hasan Dörtgazi, A. Kaan Kaner, Serhan Kombos, Selen Necat-Gürkan, Ahmet Noyan, Müsteyde Onbaşı-Ruhi, Bertan Özberkman, Yağmur Özyalçın, Mehmet Saydam, Vargın Varer ve Engin Yeşilada yer aldı.

ESPA’nın ilk genel kurulunda, yönetim kuruluna “Candan Avunduk, Mete Boyacı (Başkan), A. Kaan Kaner, Serhan Kombos, Müsteyde Onbaşı-Ruhi, Yağmur Özyalçın (yedek üye)” seçildi.

Denetleme Kurulu ise Mehmet Saydam, Engin Yeşilada ve Bertan Özberkman’dan (yedek üye) oluşturuldu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Girne Belediyesi’nden Öğretmenler Günü yemeği

Published

on

By

Girne Belediyesi, “24 Kasım Öğretmenler Günü” nedeniyle belediye sınırları içerisinde eğitim veren devlet okulu öğretmenlerine yemek düzenledi.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 400 öğretmenin katıldığı Dome Hotel’deki yemekte, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, Girne Belediye Meclis Üyeleri Ali Piro, Ali Tektan, Burak Güler, Halil Oktunç, Kani Medo Çağla ve Mete Ünal Girgen de yer aldı.

Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul konuşmasında, öğretmenleri bir arada görmekten çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Seçim döneminde spor kulüpleri ve okulları kendilerine paydaş seçtiklerini ifade eden Şenkul, Girne’deki değişken ve hızla yoğunlaşan nüfusun ancak okullar ve spor kulüpleri ile iş birliği içerisinde ülkesini seven birer yurttaş olarak yetiştirilebileceğini belirtti.

Okulların ihtiyaçlarının kendisi için esas olduğunu kaydeden Şenkul, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olmasına rağmen, son iki yılda olduğu gibi belediye sınırları içerisindeki okulların ihtiyaçlarını gidermeye devam edeceklerini ifade etti.

Şenkul konuşmasını “Sizlere mutlu ve huzurlu bir gün dilerim, seneye tekrar görüşmek üzere…” diyerek, tamamladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Berova, TURAB Genel Başkanı Kuş ve heyetini kabul etti

Published

on

By

Maliye Bakanı Özdemir Berova, Türk-Arap ve Avrupa Birliği Ülkeleri İş İnsanları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Fahri Kuş, KKTC Temsilcisi Umut Vehit ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TURAB Genel Başkanı Kuş konuşmasında, 2003 yılında, Genel Merkezi Mersin’de kurulan TURAB’ın tek uluslararası dernek olduğunu ifade ederek, Türki Cumhuriyetler, Arap ülkeleri ve son olarak Avrupa Birliği ülkeleri ile birlikte toplam 56 ülke ile istişareleri bulunduğunu kaydetti.

Kuş, “Amacımız, ihracatımızı artırmak, gerekli ticari işbirliklerini sağlamak, üyelerimizin yaptığı ihracatları korumak” diye konuştu.

Bu yıl 21’inci kuruluş yıl dönümlerini KKTC’de kutlayacaklarını belirten Fahri Kuş, Maliye Bakanı Özdemir Berova’yı kuruluş balosuna davet etti, “Katılımınız bizleri onurlandıracaktır” dedi.

-Berova: “KKTC yatırım alanında da önemli fırsatlar sunabilecek bir ülke”

Maliye Bakanı Özdemir Berova da, Türkiye Cumhuriyeti ile her alanda iş birliğini önemsediklerini ve desteklerini belirterek, özellikle Mersin ilinin KKTC için önemine dikkat çekti.

Berova, “Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin Mersin ili bizim için çok önemli. Çünkü KKTC’nin giriş ve çıkış kapısını oluşturuyor. Ve bu bağlamda özellikle KKTC Gümrüğü ile Mersin Gümrüğü yakın iş birliği içindeyiz. Geçtiğimiz yıllarda da karşılıklı ziyaretlerde iş birliğimizin gelişmesi ve artması için çeşitli temaslarımız oldu. Bu devam ediyor” şeklinde konuştu.

KKTC yatırım alanında da önemli fırsatlar sunabilecek bir ülke” diyen Bakan Berova, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında ticaretin gelişmesi ve yatırımların artmasını hedeflediklerini kaydetti.

Berova, “İki ülke sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket edebilme kabiliyeti sağlamasını, iş İnsanlarının bir araya gelerek, ticaret ve yatırım açısından iş yapabilmesini hem KKTC olarak biz, hem de Anavatan Türkiye Cumhuriyeti destekliyor” dedi.

TURAB heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirten Berova, derneğin, 21’inci kuruluş yılının hayırlara vesile olmasını diledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

İçişleri Bakanlığı bütçesi komiteden geçti

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 4 milyar 852 milyon 810 bin TL’lik İçişleri Bakanlığı bütçesini görüşerek, oyçokluğuyla kabul etti.

Bütçeyle ilgili ilk olarak, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı, CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe söz aldı.

İçişleri Bakanlığı’nın çözüm yerine yeni kaoslar yarattığını savunan Özdenefe, “yeterince şeffaf ve hesap verebilir olunmadığını” iddia etti.

Özdenefe, nüfusla ilgili rakamların bilinmemesinin yarattığı sorunlara değinerek, nüfusun kontrolsüz artışının suç oranlarının da artmasına yol açtığını söyledi.

Merkezi Cezaevi’ndeki hükümlü hükümsüz mahkum sayısını, kapasitesini, suç türlerini ve koşullarını soran Özdenefe, faaliyet raporunun milletvekillerine verilmesini talep etti.

Şartlı Tahliye Tüzüğü ile ilgili Anayasaya aykırılık noktasında eleştirilerde bulunan Özdenefe, tüzüğe mahkeme onayı şartı getirilmesiyle Anayasaya uygun hale gelebileceğini ancak buna yönelik herhangi bir adım atılmadığını söyledi.

Merkezi Cezaevi’nde kapasitenin aşıldığını söyleyen Özdenefe, tutukluluk süreleri üç ayı geçenler, unutulan kişiler olduğunu bunun mahkum ve insan haklarına aykırı olduğunu belirtti.

Muhaceret affı ile ilgili elde edilen rakamları soran Özdenefe, kaç kişinin yasal hale geldiğini, gelirlerde ne kadar artış yaşandığını sordu.

Vatandaşlıklarla ilgili sorular yönelten Özdenefe, Yurttaşlık Yasası’nın ne zaman değiştirileceğini istisnai vatandaşlık uygulamasının ne zaman sona ereceğini sordu.

Sosyal konut projelerine yönelik son durumun ne olduğunu, neden henüz başlatılmadığını soran Özdenefe, “Kooperatifi bile kuramadınız. İhale Yasasına uygun değildi” dedi.

İnsan kaçakçılığı, seks köleliği ve insan ticareti konusunda da adım atılmadığını söyleyen Özdenefe, bu konularda adım atılıp atılmayacağını, ne gibi önlemler alındığını, ülkedeki kırılgan gruplarla ilgili ne gibi çalışmalar yapıldığını sordu.

Özdenefe, 2017 yılında Girne Belediyesi ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) arasında askeri karargah binasının kent müzesi yapılmasına ilişkin anlaşma imzalandığını, belediyenin 1 buçuk milyon Euro harcadığını ancak projenin hayata geçmediğini söyleyerek, bu konuda ne yapılacağını sordu.

-Baybars

Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, bütçenin icraat yapmaya olanak sağlayamayacak, yetersiz bir bütçe olduğunu, mevcut durumun devam edeceğini söyledi.

Baybars, nüfus politikası oluşturmadan, Kalkınma Planı hazırlanamayacağını söyleyerek, nüfus, vatandaşlık, ülkeye giriş çıkışlarla ilgili herhangi bir vizyon ortaya konamadığını savundu.

Nüfusun sayısallaşması alanında neler yapıldığını soran Baybars, bakanlığın şeffaf olmadığını, sorulara yanıt verilmediğini savunarak, doğum ölüm oranı ve çağ nüfusunun ne olduğu sorusunu yöneltti.

Bütçeye nüfusun bilinmesine yönelik bir proje kalemi ayrılmadığını dile getiren Baybars, muhaceret kaydı sisteminin uygulanmamasının öğrencilerin kayıt altına girmesinin önüne geçtiğini, bunun yanı sıra kanun hükmünde kararname ile af çıkarıldığını söyleyerek, eleştirilerde bulundu.

Yabancıların Mal Alımı ile ilgili yasa hakkında uyarılarda bulunduklarını ve haklılıklarının ortaya çıktığını dile getiren Baybars, “Durum vahamet içeriyor.” dedi.

Baybars, bugüne kadar verilen vatandaşlık sayısını, kaç kişiye vatandaş verildiğini sordu.

Merkezi Cezaevi’nde yaşanan sorunlara değinen Baybars, mahkumların sağlık haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Baybars, sosyal konut projesi ile ilgili bilgi talep ederek, Özel Güvenlik Birimi’nin çalışma şekliyle ilgili neler yapıldığını sordu.

-Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu, hükümet tarafından açıklanan projeksiyon nüfus rakamını eleştirerek, “Bana göre nüfus 1 buçuk milyonun altında değil” dedi.

Özuslu, projeksiyon nüfus doğruysa, erkek yoğun bir nüfus yaratıldığını söyleyerek, ülkeye çalışma amacıyla gelenlerin önemli oranının erkek olduğunu, bu yapının sürdürülebilir olmadığını, bu durumun sosyal sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Nüfus sayımı yapılmamasını, bütçede buna kaynak ayrılmamasını eleştiren Özuslu, ülkeye giriş çıkışlarla ilgili kontrol mekanizmasının güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Özuslu, Türkiye’de yayınlanan dizilerde ülkenin, mafya cenneti, kara para ülkesi olarak gösterildiğini söyleyerek, “Biz buna mı layığız?” diye sordu.

Bu bütçe ile gelecek yılın da kötü geçeceğini söyleyen Özuslu, bütçenin önemli kaynaklarının gereksiz işlere ayrıldığını, gerekli yerlere kaynak aktarılamadığını belirtti.

Özuslu, belediyelerin altyapılarına kaynak ayrılıp ayrılmadığını sordu.

Merkezi Cezaevi giderlerine değinen Özuslu, suç oranı attıkça masrafların da arttığını, eski cezaevinin de çeşitli amaçlarla kullanıldığını söyledi.

İmar planlarının durumunu soran Özuslu, “Daha fazla ne kadar sahilleri peşkeş çekeceksiniz, Girne’de halk denize ulaşamaz duruma geldi. Bu konularda hassas olalım. Torunlarımız denizi sosyal medyadan görecek. Bu hale geldik” dedi.

Kumarhane açacak oteller için ayrı bir alan yaratılması önerisinde bulunan Özuslu, “Kıyıları, ormanları, değerli alanları peşkeş çekmeyelim” diye konuştu

Özuslu, istisnai vatandaşlık verilmemesi, Yurttaşlık Yasası çıkana kadar elzem olmayan vatandaşlıkların durdurulması çağrısında bulundu.

-Şahiner

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, bütçe rakamları konusunda sorular yöneltti.

Şahiner, bu yıl kaç tane ateşli silah ruhsatı verildiğini, bu ruhsatların nasıl verildiğini, yabancılara taşınmaz mal ile ilgili elde edilen gelir, bütçe gerçekleşme rakamlarını sordu.

-Oğuz

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Merkezi Cezaevi’nde, 35 farklı ülkeden, 840 kişi bulunduğunu, 15 farklı ülkeden 51 kadının cezaevinde olduğunu, 21 yaş altı genç mahkum sayısının 17 olduğunu, 14 yaş altı mahkum bulunmadığını söyledi.

Oğuz, muhaceret affına yaklaşık 7 bin kişinin başvurduğunu, yaklaşık 6 bin kişinin aftan yararlandığını söyleyerek, rakamlarla ilgili detaylı bilgi verdi.

Affın amacının kayıt altına almak olduğunu söyleyen Oğuz, polisin aktif denetimler yaptığını, 2024 yılında yaklaşık bin 800 kişinin ülkeden ihraç edildiğini belirtti.

“Ülkeye kimse elini kollunu sallaya sallaya giremiyor” diyen Oğuz, ülkeye alınmayan kişilerin sayısı ve uyruğuyla ilgili bilgi paylaştı.

KKTC’nin güvenli ülke olma özelliğini korumak istiyoruz” diyen Oğuz, hükümetin bu yönde yaptığı çalışmaları anlattı.

Oğuz, İçişleri Bakanlığı’nda taşınmaz mal komisyonu birimi oluşturulduğunu söyleyerek, 2024 yılında yaklaşık bin 596 dosyanın görüşüldüğünü belirtti.

Daha sonra Bütçe, oyçokluğuyla kabul edildi.

Komite, Pazartesi Başbakan Yardımcılığı Turizm kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Polis Genel Müdürlüğü, Yüksek Yönetim Denetçisi bütçesini görüşecek.

Devamını Oku

Trending

Reklam