Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Feyzioğlu: Maraş’ta egemenlik sorunu yok, çözülmesi gereken mülkiyet sorunudur

Published

on

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, BRT ile TRT’ye özel demeç verdi.

Maraş konusunda bundan sonraki süreçle ilgili soru üzerine Büyükelçi Feyzioğlu, Maraş’ın KKTC toprağı olduğunu ifade etti.

Feyzioğlu, Kapalı Maraş’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin toprağı olduğunu göstermenin ilk adım olduğunu belirtti ve “bu konuda dünyada tereddüdü olan varsa bu tereddüdünü artık yenmesi gerekir” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Maraş’ı, ana caddelerini tehlike arzetmeyecek şekilde yaya geçişine açtığını belirten Feyzioğlu, bu fikrin toplumda da yerleştiğini, bunun üçüncü ülkeler nezdinde de tereddütsüz anlaşıldığını söyledi.

Maraş’ın çok uzun yıllar kapalı kalmasına bağlı olarak bölgede alt yapı sıkıntısı olabileceğini belirten Büyükelçi Metin Feyzioğlu, bu sıkıntıların yavaş yavaş çözüleceğini kaydetti.

Avrupa Konseyi’nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin baktığı ve bakabileceği yegane konunun mülkiyet meselesi olduğuna dikkat çekenFeyzioğlu, mülkiyet meselesinin çözümlenmesi için tapuların incelenmesi gerektiğini belirtti.

Feyzioğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin mülkiyet sorununu ise uluslararası hukuka uygun şekilde çözeceğini vurguladı.

Feyzioğlu, “üçüncü Devletlerin uluslar arası hukuku ayaklar altına alarak hala izolasyon uygulasalar da Kıbrıs Türkü’nün en temel haklarını, insan haklarını acımasızca ihlal etseler de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bizim kardeş Devletimiz, hukuka saygılı bir Devlettir. Hiç şüphem yok ki kapalı Maraş’taki mülkiyet konusunu da uluslararası hukuka, hukukun temel ilklerine uygun şekilde çözecektir. Dolayısı ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi baktığında diyecektir ki tamam bunda birşey yok, çözülmüş. Bu bir süreçtir şurada ne kadar bir süreden bahsediyoruz, açılması, 2,5-3 yıllık bir konu. Dolayısı ile çok sabır demiyorum azıcık sabır diyorum”dedi.

Kapalı Maraş’ta egemenlik sorunu olmadığını vurgulayan Feyzioğlu, Kapalı Maraş Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toprağıdır Kapalı Maraş’ta çözümlenmesi gereken konu tektir. Mülkiyet sorunudur” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gücünün Türkiye’nin gücüne bağlı olduğunu; Türkiye’nin gücünün de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gücüne bağlı olduğunu söyleyenBüyükelçi Feyzioğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın adayı ziyaret ettiğinde bunu ifade ettiğini anımsattı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’nın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda tarihi bir konuşma yaptığını da hatırlatan Metin Feyzioğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir Devlet politikasını geri dönülmez şekilde ilan etti. KKTC tanınmalıdır” dedi.
Feyzioğlu, “Bu şu demek Ada’da egemen eşitliğe dayanan iki Devlet vardır demek. Bu iki tarafta birbirine eşit uluslararası statüye sahiptir demek. Bundan sonra ne görüşme yapılacaksa üçüncü ülkelerle garantör ülke ile Birleşmiş Milletler ile ya da Güney ile ne görüşme yapılacaksa bu cümlenin alt açılımları altında yapılmak zorunda bu tarihi bir konuşmadır, çünkü geridönülmez bir istikameti belirlemiştir” şeklinde konuştu.

Tanınma ile Devlet olmayı birbirine karıştıranlar olduğunu söyleyenFeyzioğlu, uluslararası hukukun bu konudaki en temel belgelerinin tanınmayı Devlet olmanın bir şartı olarak aramadığını belirtti.

Feyzioğlu, Devlet olmanın şartlarıbellidir. KKTC’de bunların hepsi vardır. Ülke unsuru vardır, Millet unsuru vardır. Meşru otorite unsuru vardır. Tanınma devlet olmanın bir unsuru hiçbir şekilde değildir” dedi.

Feyzioğlu,Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uygulanan ve tanınmamaya bağlı olduğu söylenen izolasyonların siyasi olduğunu da vurguladı.

Feyzioğlu, “madem ki tanınma Devlet olmanın bir unsuru değildir tanınmama gerekçe gösterilerek uygulanan izolasyonlar hukuki değil siyasidir. Bu siyasi süreci işleten tüm üçüncü aktörler Türkiye’nin son derece güçlenmiş ve güçlenmeye devam edecek pozisyonunu mutlaka dikkate almak zorundadırlar. Türkiye’yi dikkate almadan atılacak siyasi adımların bu dikkatsizliği yapan Devletler açısından sürdürülebilirliği yoktur, Türkiye çok güçlü bir ekonomiye sahiptir, geçici sıkıntılar mutlaka atılacaktır. Dünya zaten ekonomik sıkıntı ile enflasyon ile boğuşuyor. Önemli olan yapısal dayanıklılığıdır, yapısal gücüdür, kurulu gücüdür, Türkiye’nin ne kadar güçlü olduğu bu anlamda dünya tarafından kabul ediliyor” dedi.

Savunma sanayinde Türkiye’nin dünya devlerinin arasında yer aldığını söyleyenBüyükelçi Feyzioğlu,bunun bir güç olduğunu ve bu gücündiplomasi gücüne evrildiğini söyledi

Türkiye’nin siyasi kararlılık, ekonomik gücü, ileri teknoloji savunma sanayisi ile, kültür diplomasisi, spor diplomasisi, eğitim diplomasisi ile büyük resimde diplomatik süreci dengeli yürüten bir ülke olduğunu vurgulayan Feyzioğlu, şöyle devam etti:

“Türkiye’yi dikkate almadan KKTC’ye yönelik sürdürülen ve tamamen siyasi olan izolasyonlar artık zaman içerisinde sürdürülemez hale gelecektir.”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni, kendi ayakları üzerinde sapasağlam duran, üreten ve ihraç eden bir ekonomiye ve bir refah toplumuna dönüştürmek zorundayız. KKTC egemen bir devlettir bağımsız bir devlettir Türkiye ile arasında sarsılmaz ihlal edilmez bir kardeşlik hukuku vardır.”

Türkiye’nin kardeşlik hukukundan doğan görevinin, KKTC’ye kendi ayakları üzerinde sapasağlam duracağı ve topluma refahın yayılmasının yolunu açacağı şekilde destek vermek olduğunu kaydeden Feyzioğlu, söz konusu desteğin Türkiye tarafından yıllardır artarak verildiğini belirtti.

Feyzioğlu, “mücadeleyi kazanacağız 1. kardeşlik hukuku 2. haklıyız bundan daha haklı bir dava olabilir mi o yüzden kazanacağız” dedi.

BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Arıklı: Engelli dostu taksi, hem vatandaş hem turist için şart

Published

on

By

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Kibrit kabulde “Engelli Bireylerin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında hazırlanan “Engelli Bireylerin İstihdamı Önündeki Bariyerlerin Tespiti Araştırması 2024” kitapçığını Bakan Arıklı’ya sundu.

Bakan Arıklı ise, engelli dostu taksilerin ülkede hizmet vermeye başlayacağını, hem ülkemizdeki engelli bireylerin ve öğrencilerin, hem de ülkemizi ziyarete gelen engelli turistler için bu hizmetin şart olduğunu söyledi.

Arıklı, engelli bireylerin istihdamı ve istihdam alanlarına erişimi konusunda Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği ile iş birliğini sürdüreceklerini açıkladı.

Engelli bireylerin bilişim ve yazılım alanına yoğun ilgi gösterdiğini belirten Arıklı, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun (BTHK) yakın zamanda engelli bireylere yönelik sertifikalı ve ücretsiz yazılım kursları başlatacağını duyurdu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan dışarda güneş altında çalışma yasağı

Published

on

By

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan dışarda güneş altında çalışma yasağı duyurusu yapıldı.

Duyuruda şu ifadelere yer verildi.

“KKTC Meteoroloji Dairesi’nin hava sıcaklığa tahminleri ve İş Sağlığı ile Güvenliği kapsamında, yüksek hava sıcaklığı altında çalışma tehlikesi kapsamında, 24 Temmuz 2025 ile 27 Temmuz 2025 tarihleri arasında sürekli olarak açık havada güneş altında çalışan işçilerin sağlığının korunabilmesi amacıyla, 22/1992 sayılı İş Yasası’nın 36’ncı maddesinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verdiği yetkiye dayanarak, saat 12:00 ile 16:00 arasında, dışarıda açıkta (sürekli güneş altında) çalışma yapılmasını yasaklamıştır.

Meskun mahal dışında yapılacak olan Tarım ve İnşaat Sektörü işleri için, işe başlama saatleri işverenler tarafından belirlenebilir; erken işe başlama kapsamında inşaat işinin bulunduğu yere agrega, hazır beton, diğer inşaat malzemesi ve iş makinesi taşınması için erken işe başlama saati kapsamında uygulama yapılabilir”

Devamını Oku

Kıbrıs

Dinçyürek:İlaç stoklarımız yeterli seviyede

Published

on

By

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, İlaç ve Eczacılık Dairesi ana deposunda yaptığı açıklamada, ilaç stoklarının yeterli seviyede olduğunu belirtti.

“İlaçları yerinde tek tek kontrol ettik. Gördüğünüz gibi Ecza Deposu’nda bütün raflarda, neredeyse tüm kalem ilaçlarda yeterli düzeyde stok vardır.” diyen Dinçyürek, bu yıl elden alınan ihaleler hariç iki büyük ihaleye çıkıldığını ifade etti.

Bakan Dinçyürek, “İlk olarak hızlı tedarik için onkoloji, İmmünoterapi ve MS hastalarını ilgilendiren ilaçlar için hızlı alım ihalesine çıktık. Bunların an itibariyle teslim edilmeyeni yoktur. Dolayısıyla stoklarda onkoloji ilaçlarından veya MS ilaçlarından bir eksiğimiz yoktur.” dedi.

İkinci büyük ihalenin diğer tüm ilaçlarla ilgili olduğunu belirten Dinçyürek, “Bu her yıl yaklaşık 1200 kalem ve üzerinde tedarik ettiğimiz ilaçları kapsıyor. Bunların son teslim tarihi 21 Temmuz’du. Yaklaşık 10 firma, 174 kalem ilacı teslim etmesi gereken tarihte teslim edemedi. Ancak bu 174 kalemin önemli bir kısmı zaten önceden stoklarımızda mevcuttu. Yeni ihalede bunların önemli bir kısmı teslim edilmemiş olsada önemli bir kısmı stoklarımızda bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

Firmalarla iletişim halinde olduklarını söyleyen Dinçyürek, “Bugün de tırlarca ilaç bir iki gün geç dahi olsa teslim edildi. Hafta başında diğer eksik ilaçların teslim edileceği yönünde bilgiler var. Dolayısıyla 1200 kalem ilacın neredeyse tamamının stoklarımızda mevcut olduğu bilgisi ortadadır. Kanıtı da raflardadır.” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam