Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Gardiyanoğlu: “1 Mayıs, emeğe saygının ve dayanışmanın sembolü olan anlamlı bir günüdür’’

Published

on

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, Bakan Gardiyanoğlu, “1 Mayıs, bütün dünyada işçilerin emek dünyasının bedeller ödeyerek elde ettiği; haklarını, birlik ve mücadelesini simgeleyen, emeğe saygının ve dayanışmanın sembolü olan anlamlı bir gündür.” ifadesini kullandı.

Yılda sadece bir günün değil, 365 günün emekçilerin ve çalışanların hatırlandığı, haklarının korunduğu günler olmasının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak öncelikli hedeflerinden olduğunu kaydeden Gardiyanoğlu, “Bakanlığımız, KKTC’de emeğin ve emekçinin yegâne güvencesi olduğunu bilerek çalışmalarını sürdürmektedir.” dedi.

Gardiyanoğlu, mesajında güçlü ve başarılı bir toplum hedefine ancak işçi-işveren arasındaki uyumu sağlayarak ve emeği istismar etmeden, sosyal diyalog ve çalışma barışı temelinde şekillenen daha adil ve daha katılımcı bir anlayışla ulaşılabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

– Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2025 yılını ‘Çalışma Yılı’ olarak ilan etti

“Tüm çalışanların çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sosyal güvenlik haklarının korunması, çağdaş çalışma standartlarına ulaşılması, bu alandaki mevzuatın günün şartlarına ihtiyaç verecek şekilde düzenlenmesi, istihdamın arttırılması, işgücünün niteliğinin yükseltilmesi, özellikle kadın ve gençler başta olmak üzere toplumun dezavantajlı kesimlerin istihdamının desteklenmesi, bunlarla birlikte gerek kamuda gerekse özel sektörde çalışma koşullarının iyileştirilmesi, 2025 yılını ‘Çalışma Yılı’ olarak ilan eden Bakanlığımızın hayata geçireceği hedeflerin başında gelmektedir.”

Gardiyanoğlu, ülkedeki kayıt dışılığın ortadan kaldırılması için denetimlerin etkinleştirilmesi, haksız rekabetin engellenmesi, emekçilerin gelecekleri kadar sağlıklarının ve canlarının da güvence altında olmasını sağlayacak iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınması, haksız ve adaletsiz uygulamalara maruz kalan çalışanların hak arama yollarını etkin şekilde kullanmalarını sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması ve çalışanların sosyal güvenlik ile emeklilik haklarının sosyal güvenlik sistemi içinde güvence altına alınması için ortaya koydukları çabayı kararlılıkla sürdüreceklerini belirterek, 1 Mayıs özelinde ve tüm resmi tatil günlerinde çalıştırılan emekçilerin haklarının korunması konusunda da ‘Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kararlı olduğunu ifade etti.

-“İşverenler 1 Mayıs günü çalışanlarına iki kat ödeme yapması gerekmektedir”

1 Mayıs günü açık kalacak işletmelerin Çalışma Dairesi müfettişleri tarafından denetleneceğini belirten Gardiyanoğlu, “İşverenler 1 Mayıs günü çalışanlarına iki kat ödeme yapması gerekmektedir. Bu yasal bir zorunluluktur.” dedi.

Gardiyanoğlu, mesajında “Her çalışanın insan onuruna yakışır bir ücrete, sosyal güvenliğe ve çalışma koşullarına sahip olması temennisiyle; alın terini emeğe dönüştüren ve emeğiyle ülkemizi ayakta tutan tüm işçi ve emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs İşçi ve Dayanışma Günü’nü en içten dileklerimle kutlarım.” ifadelerine yer verdi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Barış Harekatı’nın 51’inci yıl dönümü Trabzon’da kutlandı

Published

on

By

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51’inci yıl dönümü, Trabzon Valiliği, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve KKTC Trabzon Başkonsolosluğu iş birliğinde düzenlenen programla kutlandı.

“Kıbrıs Barış Harekâtı: Mücadeleyi Zaferle Taçlandıranlar” başlıklı program, KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi Fahri Kuran Salonu’nda yapıldı.

Verilen bilgiye göre programa, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yüksel Gülay, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Trabzon İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bahittin Murat Yakın, KKTC Trabzon Başkonsolosu Fatma Demirel, Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcı Prof. Dr. Yavuz Özoran, Kıbrıs gazileri, kamu kurumları temsilcileri ve davetliler katıldı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Kıbrıs Barış Harekâtı 51. Yılı Özel” görsel sunumu ve “Bağımsızlık Rumuzda Var” KTÜ TV video gösterimi yapıldı.

-Çuvalcı

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı programın açılışındaki konuşmasında, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın, milli iradenin ve uluslararası hukukun sınandığı kritik bir süreç olduğunu belirterek, 20 Temmuz’un yalnızca bir askeri harekâtın tarihi değil, aynı zamanda barışın, özgürlüğün ve insanlık onurunun yeniden tesisi anlamına gelen bir milat olduğunu kaydetti.

-Demirel

KKTC Trabzon Başkonsolosu Fatma Demirel de, Kıbrıs Türklerinin özgürlük mücadelesinin tarihsel önemine değindi. Kıbrıs Barış Harekâtı’nın, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nde büyük bir coşkuyla kutlandığını belirten Demirel, şunları kaydetti:

“Kıbrıs Türklerinin maruz kaldığı acılar, 20 Temmuz 1974’te kadim bağlarla bağlı olduğumuz Anavatanımızın Türk Silahlı Kuvvetlerini adaya göndermesiyle son bulmuştur. Kahraman ve muzaffer gazilerimiz aramızda; onlar hiç tanımadıkları kardeşleri için hayatlarını ortaya koydular, vatan için ateşe atıldılar. ‘Bekledim de gelemedin’ şarkılarına inat, Girne’den Anadolu’ya yol bağladılar. Kendilerine müteşekkiriz.”

-Sağıroğlu

Etkinlikte protokol konuşmalarının ardından Kıbrıs gazisi ve Trabzon Muharip Gaziler Derneği Trabzon Şube Başkanı Seyyah Sağıroğlu, “Tarihe Tanık: Ben Oradaydım” başlıklı konuşma yaptı.

Sağıroğlu, 1973 yılında Manisa’daki 8. Piyade Alayında göreve başladığını, burada bulunduğu sırada Özel Harp Dairesi için asker seçimi yapıldığını öğrendiğini ve gönüllü olarak Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılmak için talepte bulunduğunu ifade etti.

Gönüllü olduktan sonra Hatay İskenderun’da üç aylık yoğun bir eğitimden geçtiğini ve 24 Şubat’ta Kıbrıs’ta göreve başladığını kaydeden Sağıroğlu, harekâtın kritik anlarına tanıklık ettiği anılarını katılımcılarla paylaştı.

-Özdemir

Girne Amerikan Üniversitesi öğretim üyesi ve belgesel yönetmeni Yrd. Doç. Dr. Muharrem Özdemir de program kapsamında, “Mücadeleyi Zaferle Taçlandıranlar” başlıklı söyleşi gerçekleştirdi.

Özdemir konuşmasında, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın hem stratejik hem de insani yönlerini ele alarak, harekâtın taşıdığı tarihi öneme dikkat çekti.

Söyleşi kapsamında, BRT yapımcılığında hazırlanan, yönetmenliğini Özdemir’in yaptığı kısa belgesel serisi de katılımcılarla buluşturuldu. Gösterimde, 1958 yılında İngilizlere karşı verilen mücadeleyi anlatan ve mücahit Metin Aybars’ın tanıklıklarını içeren “O An” belgeseli ile Barış Harekâtı sürecinde görev yapan paraşütçü Ali Rami Gümüşoğlu’nun hatıralarını konu alan belgesel yer aldı.

Program, Kıbrıs gazisi Seyyah Sağıroğlu ve Yrd. Doç. Dr. Muharrem Özdemir’e belge takdimi ile sona erdi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sıcak hava etkisini sürdürüyor

Published

on

By

Oldukça sıcak hava, iç kesimlerde 41-44, sahillerde ise 33-36 dereceyle etkisini göstermeye devam edecek.

Meteoroloji Dairesi’nin 24-30 Temmuz tarihlerini kapsayan haftalık hava tahmin raporuna göre, bölge genellikle alçak basınç sistemi ile oldukça sıcak hava kütlesinin etkisi altında kalacak

Havanın bütün hafta açık bazı günler az bulutlu olması bekleniyor.

En yüksek hava sıcaklığı, iç kesimlerde 41-44, sahillerde ise 33-36 derece dolaylarında seyredecek.

Rüzgar, genellikle güney ve batı yönlerden orta kuvvette, periyodun son günleri ise zaman zaman kuvvetli olarak esecek.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTAMS: Göç Yasası kapsamındaki maaşlara ek artış için çalışmalar ivedilikle başlatılmalı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), hükümetle imzalanan protokolün uygulanarak,  47/2010 Yasası kapsamındaki çalışanların maaşlarına ek artış yapılması için çağrıda bulundu.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, yazılı açıklamasında, “Göç Yasası” olarak bilinen 47/2010 sayılı Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası kapsamında çalışanlar ile 7/1979 sayılı Kamu Görevlileri Yasası’na tabi olanlar arasındaki maaş/ücret farkının devam ettiğine dikkat çekti.

Bengihan, “Eşit işe eşit ücret” prensibine işaret ederek, KTAMS’ın maaş farkının kapatılması için 47/2010 Yasası kapsamındaki çalışanların maaşlarına ek maaş düzenlemesi talep ettiklerini ve 2022 yılında “Bütçe olanakları çerçevesinde artırılması” hususunda Başbakanlıkla bir protokol imzaladıklarını hatırlattı.

“Hayat pahalılığının hızla artarak alım gücünün her geçen gün eridiği, eğitim, sağlık ve barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanmasının gittikçe zorlaştığı bu koşullarda, protokolün uygulanarak Göç Yasası kapsamında olanların maaşlarında iyileştirme yapılması elzem hale gelmiştir.” diyen Bengihan, bu konudaki çalışmaların başlatılması gerektiğini, sürecin takipçisi olacaklarını kaydetti.

Devamını Oku

Trending

Reklam