Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Genel Kurul’da 2025 yılı Sayıştay Başkanlığı ve Mahkemeler bütçesi kabul edildi

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 140 milyon 133 bin 900 TL’lik Sayıştay Başkanlığı bütçesi ile 927 milyon 978 bin 300 TL’lik Mahkemeler bütçesi kabul edildi.
Genel Kurul’da bugün ilk olarak Sayıştay Başkanlığı bütçesi ele alındı.

Sayıştay bütçesi üzerine milletvekillerinin konuşmalarından önce Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’nun (YÖDAK) 2025 Mali Yılı Bütçe Tasarısı’nın üçüncü görüşmesinin tezkeresi oylanarak, kabul edildi.

Sayıştay Başkanlığı bütçesiyle ilgili ilk sözü alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili ve Meclis Sayıştay Komitesi Başkanı Teberrüken Uluçay, Sayıştay Başkanlığı çalışmaları hakkında bilgi vererek, ihtiyaçlarına dikkat çekti.

Meclis Sayıştay Komitesi’nin Sayıştay tarafından iletilen raporları değerlendirdiğini kaydeden Uluçay, bu değerlendirmeler ve önerilerin Genel Kurul’a, kamuoyuna, ilgili Bakanlık ve daireye iletildiğini belirtti, bütçe görüşmelerinin ardından Komite’nin raporlar üzerinde çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Uluçay, gündeme alınan raporlara bazı örnekler vererek, özellikle Kıb-Tek’te ihtiyaç duyulan malzemelerin alım sürecine ilişkin gerekli adımların atılmasında Kıb-Tek’in sahip olduğu bilgi, birikim ve kapasiteye göre hareket edilmesinin sonuçlarına dikkat çekti, bu kapsamda atılabilecek adımları sıraladı.

Sayıştay’ın denetimleri yaparken personel ve araç gereç ihtiyacı duyduğuna dikkat çeken Uluçay, sağlıklı denetim yapılması ve zamanın daha iyi kullanılması için personel sayısının artırılması gerektiğini kaydetti.
18 milyar kusurluk bütçe açığına işaret eden Uluçay, bu noktada tasarrufun önemini vurguladı, Sayıştay’ın denetimlerine daha fazla ihtiyaç duyulduğu bir döneme girildiğini belirtti, “Var gücümüzle onlara bu imkanı vermemiz gerekiyor.” dedi.

Milletvekili Uluçay, “Tasarruf tedbirleri çerçevesinde harcanan her bir kuruşun daha açık ve şeffaf olarak hesabının verilmesi adına Sayıştay’a olan ihtiyacımız günden güne artmaktadır. Cumhuriyet Meclisi’ne düşen görev Sayıştay’ın daha verimli denetim yapılması için ihtiyaç duyduğu, personel, araç ve gerece bir an önce kavuşturulmasıdır.” dedi.

CTP Milletvekili Sami Özuslu da, Sayıştay gibi önemli bir kurumun etkinliğini artırmanın görevleri olduğunu kaydetti.

Çeşitli kamu kurumlarında yaşanan ve toplumun devlete olan güvenini sarsan olayların açıklığa kavuşması ve usulsüzlüklerin ortaya çıkarılmasının son derece önemli olduğunu kaydeden Özuslu, Sayıştay’ın personel eksikliğine işaret ederek, “Sayıştay Yasası’nda 89 denetçi kadrosu var. 89 kadronun şu an itibarıyla 35’i doludur. 20 de münhal açıldı. 55 münhali ancak dolacak. Neredeyse yüzde 40’ı yine boş durumda kalacak.” dedi.

Kamuya bağlı 250 kurumun düzenli bir şekilde denetlenmesinin bu kadroyla mümkün olamayacağını savunan Özuslu, denetimlerin daha çok ihbar üzerine ya da performansa yönelik yapıldığını belirtti, “yeterince denetim yapılamadığının açık ve net olduğunu” söyledi. Özuslu, hükümet yetkililerine “denetimden kaçmak için mi bu kadroların doldurulmadığını” sordu.

‘Yeterli kaynak yoktur’ denildiğinde Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin masraflarını hatırlatmaya devam edeceğini söyleyen Özuslu, Komite’de de tartışılan Sayıştay’ın araç eksikliğinin altını çizdi.

Maliye Bakanı Özdemir Berova da, yerinden söz alarak, hiçbir dönemde olmadığı kadar kurumların teşkilat yasalarının izin verdiği şekilde personel alma çabası içerisinde olduklarını kaydetti. Araçlardaki sıkıntıların farkında olduklarını belirten Bakan Berova, bütçeye araç ihalesi için yeterli kaynağın konulduğunu belirtti.

“Geciken adaletin adalet olmadığı gibi, geciken denetim de denetim değildir.” diyen Özuslu, geçmişten gelen raporlar üzerine yapılan değerlendirmelerde ortaya çıkan sıkıntıları paylaştı.

Milletvekili Özuslu, Sayıştay Komitesi’ne gelen performans raporlarına da değinerek, İlaç Eczacılık Dairesi’ne yazılan bir rapora örnek verdi, rapor adından önemli iyileştirmeler yaşandığına dikkat çekti, bu gibi uyarıcı nitelikte olan yapıcı çalışmaların büyük önem arz ettiğini ifade etti.

Ercan Havalimanı, deprem paraları, Kıb-Tek gibi konularda çalışmaların önemli olduğunu söyleyen Özuslu, özellikle trafik radarlarına ilişkin Sayıştay raporunun bir an önce tamamlanması çağrısında bulundu.
Bütçenin içerisinde bulunan yurt dışı yolluklarının bir amacının da KKTC temsilciliklerinin denetimi olduğunu ve bu kaleme ait bütçenin 1,1 milyon TL’ye artırıldığını kaydeden Özuslu, temsilciliklere ait denetimlere ait uzun yıllardır bir rapora erişilemediğini savundu.

CTP Milletvekili Salahi Şahiner de, denetimden sorumlu anayasal kurum olan Sayıştay’a “denetim yapma” diyen bir bütçe olduğunu savundu.

250’ye yakın kuruma yapılması gereken rutin denetimler olduğunu kaydeden Şahiner, mevcut 35 kişiyle bunun yapılamayacağını, yıl içerisinde alınacak 20 yeni personelin de etkin denetimler için yeterli olmayacağını öne sürdü.

2024 yılındaki bazı gazete başlıklarına dikkat çeken Şahiner, Başsavcılığa iletilmesi gereken onlarca konu olduğunu savundu. Şahiner, raporlarda devletin milyarlarca zarara uğratıldığı tespit edilen bazı dosyaların ise bir türlü sonuçlanamadığını öne sürdü.

Milletvekili Şahiner, “2025 yılındaki bütçe açığı, Sayıştay’ın zamanında devreye girebilme ve devleti uyarma yeteneği olmamasından kaynaklanmaktadır.” dedi. Sayıştay’ın bilgi ve belge taleplerinin sağlanmamasının da bir suç olduğunu hatırlatan Şahiner, atılacak hatalı adımların önceden tespit edilmesinin en çok hükümete yaracağını kaydetti.

Konuşmaların ardından Sayıştay Başkanlığı bütçesi oylanarak, oy birliğiyle kabul edildi. Ardından Mahkemeler bütçesi oylanarak, oy birliğiyle kabul edildi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

11 Temmuz Basın Günü KTGB tarafından yarın gerçekleştirilecek resepsiyonla kutlanacak

Published

on

By

11 Temmuz Basın Günü Kıbrıs Türk Gazetecileri Birliği (KTGB) tarafından yarın gerçekleştirilecek resepsiyonla kutlanacak.

Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri ile Hizmet Onur Ödülleri, Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından 1889’da yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded’in anısına 11 Temmuz basın gününde yarın düzenlenecek resepsiyonda verilecek.

BRT’den Şaziye Borankan ve Mehmet Alasya “Seni Seviyorum Sesin Oluyorum” programıyla TV Eğitim Kültür Program Ödülü; İpek Halim Taşkapılı ve Şaziye Borankan “1001 Konu 1001 Konuk” programıyla TV Program Ödülü; Mustafa Soykan da Radyo Haber Spikeri ödülünü alacak.

Resepsiyonda ayrıca meslekte sarı basın kartı sahibi ve en az 25 yılını doldurmuş KTGB üyesi 11 gazeteciye de Hizmet Onur Ödülü verilecek.

Gecede BRT’den Engin Dervişağa, Esin Kavaz Küçük, İbrahim Akkorlu, İsmet Oyal, Levent Kutay, Manolya Kutay, Sevil Özlü, Şaziye Abu El Afiye ve Tahir Aykut Türk hizmet onur ödülü alacak.

Devamını Oku

Kıbrıs

İskele’de su ürünleri denetlendi, yasal sınırlara uymayan balıklara el konuldu

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Hayvancılık Dairesi Su Ürünleri Şubesi, dün İskele Belediyesi zabıta ekipleriyle birlikte restoranlarda su ürünleri denetimi yaptı.

Kontrollerde işletme ruhsatları, hijyen koşulları ve sunulan ürünlerin yasal sınırlara uygunluğu değerlendirildi.

Denetimlerde, avlanabilir sınırların altında olan toplam 42 orfoz ve lahoz balığına el konulurken, uygun olmayan ürünler ise imha edildi.

Mevzuata aykırı faaliyet gösteren bir işletmeye cezai işlem uygulandı. Yetkililer, denetimlerin düzenli şekilde sürdürüleceğini bildirdi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Pazar günü Lefkoşa’da tören provası var… Bazı yollar trafiğe kapatılacak

Published

on

By

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 51’inci yıl dönümü kapsamında pazar günü Lefkoşa Dr. Fazıl Bulvarı’nda resmigeçit provası yapılacak. Prova esnasında bazı yollar trafiğe kapatılacak.

Polis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre, pazar günü saat 07.00’den itibaren Honda trafik ışıkları kavşağı, Altınbaş Petrol trafik ışıkları kavşağı Gönyeli çemberi arasında kalan yol güzergahı, tören provasının biteceği saate kadar trafik akışına kapalı olacak.

Sürücülerin belirtilen yollar üzerine araçlarını park etmemesi gerektiğini hatırlatan polis, tören provası süresince trafik işaret ve işaretçilerine uyulmasını da istedi.

Sürücülerin kullanacağı alternatif yollar ise şöyle belirtildi:

“Lefkoşa şehir içinden gelip organize sanayi bölgesine gitmek isteyen sürücüler için ulaşım, Altınbaş Petrol trafik ışıkları kavşağından kontrollü sağlanacak.

Gazimağusa istikametinden gelip Yakın Doğu Üniversitesi’ne (YDÜ) gitmek isteyen sürücüler için ulaşım, Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu üzerinden Yakın Doğu Bulvarı’ndan olacak.

Gazimağusa istikametinden gelip Lefkoşa şehir içine gitmek isteyen sürücüler için ulaşım; Hamitköy çemberinden sola dönüp, Mimar Mehmet Vahip Caddesi ile Şehit İsmail Beyoğlu Caddesi veya Honda trafik ışıkları kavşağından sola dönerek Şehit Mustafa Ahmet Ruso Caddesi üzerinden sağlanacak.

Gazimağusa istikametinden gelip Güzelyurt istikametine gitmek isteyen sürücüler için ulaşım; Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu üzerinden Gönyeli çemberi güzergahı veya Lefkoşa Mehmet Akif Caddesi üzerinde bulunan Citröen trafik ışıkları kavşağından Metehan-Alayköy Çevre Yolu üzerinden olacak.

Güzelyurt istikametinden gelip Lefkoşa istikametine gitmek isteyen sürücüler için ulaşım; Alayköy-Metehan Çevre Yolu veya Gönyeli çemberi ile Dr. Burhan Nalbantoğlu Caddesi (Devlet Hastanesi) güzergahı üzerinden sağlanacak.

Girne istikametinden gelip Lefkoşa istikametine gitmek isteyen sürücüler için ulaşım; Boğazköy-Dikmen yolunu kullanarak Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi içerisinden devam edip, Altınbaş Petrol trafik ışıkları kavşağı üzerinden veya Girne-Lefkoşa ana yolunu kullanan sürücüler için ise Gönyeli çemberinden, Dr. Burhan Nalbantoğlu Caddesi (Devlet Hastanesi) güzergahı üzerinden olacak.”

Devamını Oku

Trending

Reklam