Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

GİAD’dan sanayi bölgeleriyle ile ilgili uluslararası antlaşma üzerine görüş ve eleştiriler…

Published

on

Genç İş İnsanları Derneği (GİAD) KKTC’de sanayinin gelişimi ve yerli üretimin korunmasının, ülkenin ekonomik bağımsızlığı ve sürdürülebilir kalkınması adına temel öncelikler arasında yer alması gerektiğini ifade etti.

GİAD, bir süre önce imzalanan Sanayi Bölgeleri ile ilgili Uluslararası Antlaşma’nın, içeriği ve uygulama alanı açısından, bu hedeflere hizmet etmekten uzak bir yaklaşımı temsil ettiğini savundu.

-“Tek odaklı düzenleme ve liberal ekonomiyle çelişki…”

GİAD’dan yapılan yazılı açıklamada, yasanın, yalnızca Türkiye’de kurulan şirketlere imtiyaz tanıyan yapısının, çağdaş liberal ekonomi ilkeleriyle bağdaşmadığı ifade edilerek, ekonomik iş birliği ve yatırım teşviklerinin, KKTC’nin yerel sanayi potansiyelini, coğrafi avantajlarını ve uluslararası bağlantılarını kapsayacak şekilde, çok daha geniş bir vizyonda ele almasının gerekli olduğu kaydedildi.

Bu tür tek odaklı düzenlemelerin yatırım ekosistemini daraltarak ülkenin rekabet gücünü zayıflattığı belirtilen açıklamada, böyle bir imtiyazın doğru koşullarda ve tüm dünyadaki koşulları sağlayan şirketlere verilmesinin, ülke ekonomisine katkı sağlarken uluslararası alanda da konumunun güçlenmesine zemin hazırlayacağı görüşü aktarıldı.

Ticaretin, siyasetin sınırlarını aşan bir etkisi olduğu vurgulanan açıklamada, “ekonomik güç ve bağımsızlığın, Kıbrıs Türk siyasetinin, 450 yıllık Kıbrıs Türk varlığının tarihten gelen haklarıyla birlikte en güçlü kozlarından biri olduğuna” dikkat çekildi.

GİAD açıklamasında, sanayi bölgelerinin yalnızca %22’sinin üretim yapan yerlerden oluştuğu, geri kalan kısmının depo, garaj ve benzeri amaçlarla kullanıldığına da işaret edilerek, bunun, mevcut sanayi altyapısının doğru değerlendirilemediğini ve kaynakların etkin kullanılmadığını ortaya koyduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, yeni sanayi bölgelerinin açılması yerine, mevcut bölgelerin verimli kullanılmasına öncelik verilmesi gerektiği kaydedildi.

GİAD açıklamasında ayrıca şunlara yer verildi:

“Türkiye gibi lojistik, maliyet ve pazar avantajlarına sahip bir ülkeden yatırımcıların KKTC’ye olan ilgisi ve motivasyonu sorgulanmalıdır. Bu yatırımcıların talep ve ilgisinin hangi verilere ve ihtiyaç analizlerine dayandığı açıklanmalıdır. Bu bilgiler kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılmadığı sürece, düzenlemenin gerçek niyetine dair soru işaretleri artmaya devam edecektir.

Sanayi kalkınması ve uluslararası yatırımlar konusunda, yerli sanayicilerin haklarını gözeten ve eşit yatırım şartlarını sağlayan bir yaklaşım benimsenmelidir.

GİAD olarak, dış yatırımlara karşı olmadığımızı açıkça ifade etmek isteriz. Nitekim turizm, eğitim ve inşaat sektörlerinde yapılan uluslararası yatırımların ülkemize sağladığı katkılar göz ardı edilemez. Bu sektörlerde tüm ülkelere açık ve eşit yatırım şartlarının uygulanması, başarılı örnekler olarak karşımızdadır. Sanayi politikası da aynı anlayışla hazırlanmalı; yerli üretimin korunması ve ülkemizin ekonomik çıkarlarının gözetilmesiyle birlikte, tüm yatırımcılara eşit ve adil koşullar sunulmalıdır.”

GİAD açıklamasında, düzenleme karşısında, “Kıbrıs Türk sanayicisinin en önemli savunucusu olması beklenen Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın (KTSO) sessizliğe yakın duruşunun hayal kırıklığı yarattığı” ifade edilerek, “geçtiğimiz günlerde yerli üretimin korunması adına eylem yapan bir kurumun, sanayicinin geleceğini tehdit eden söz konusu yasa karşısında cılız bir tepki vermesinin ciddi bir çelişki doğurduğuna” işaret edildi.

Açıklamada, bu durumun KTSO’nun sanayicilerin gerçek çıkarlarını ne ölçüde temsil ettiği konusunda soru işaretleri doğurduğu savunuldu.

-Çözüm önerileri…

GİAD, Kıbrıs Türk sanayisinin sürdürülebilirliği ve yerli üretimin korunması adına çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

“İmtiyazlar yalnızca yerli sanayicilerin mevcut ve potansiyel yatırım yapma imkânının, sermaye miktarının üzerinde gerçekleşecek yatırımlara ve teknoloji yoğunluğu yüksek yatırımlara verilmeli; ülkemize stratejik katkı sağlayacak sektörler hedeflenmeli.

Tüm yatırımcılar, köken fark etmeksizin eşit koşullarda değerlendirilmeli; yerel sanayicilerin rekabet gücünü artıracak süreli ve amacı belli teşvikler sağlanmalı.

Sanayi bölgelerinde depo ve garaj olarak kullanılan alanların üretime kazandırılması için süresi ve amacı belli teşvikler getirilmeli ve bu dönüşüm için somut adımlar atılmalı, bu süreçte sanayi yatırımını kaybetmiş ve sanayi kuruluşu olma özelliğini yitirmiş yatırımcılarımızın da dönüşüm sürecindeki mağduriyetlerinin giderilmesi de bir sanayi dönüşüm planı kapsamında göz önünde bulundurulmalı.

Yatırımcıların motivasyonları ve ülkeye sağlayacakları katkılar şeffaf bir yaklaşımla değerlendirilmeli, kararlar, ortak akıl ve geniş bir istişare mekanizmasıyla alınmalı.

Sonuç ve çağrı…

KKTC’nin ekonomik kalkınması, yerli üretimin korunması ve uluslararası yatırımların sağlıklı bir şekilde teşvik edilmesi; vizyoner, şeffaf ve toplumsal çıkarları gözeten bir yönetim anlayışını gerektirmektedir. Bu yasa, mevcut haliyle bu hedeflerin hiçbirine hizmet etmemektedir.

GİAD olarak, yerli sanayicimizin haklarını savunmaya ve ekonomimizi sürdürülebilir bir geleceğe taşımak adına mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız. Kıbrıs Türk toplumunu, sanayicilerimizi ve karar alıcılarımızı, daha adil ve etkin bir sanayi politikası için ortak hareket etmeye davet ediyoruz.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

AKM’de aile ve çocuk mahremiyeti konuşulacak

Published

on

By

 Zeytin Ağacı Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (ZAYDER) aile ve çocuk mahremiyetinin konuşulacağı etkinlik düzenliyor.

ZAYDER ile Masal Bahçesi Okul Öncesi Eğitim ve Etüt Merkezi iş birliğinde, aile ve çocuk mahremiyetiyle ilgili farkındalık kazandırmak üzere düzenlenecek etkinlik cuma günü saat 19.00’da Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yapılacak.

ZAYDER’den verilen bilgiye göre, etkinlikte Psikolog Dr. Linda Fraim konuşmacı olacak.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar: Türk dünyasıyla aramızdaki münasebetlerin daha da ilerlemesini temenni ederim

Published

on

By

Azerbaycan Cumhuriyeti Sivil Toplum Kuruluşlarına Devlet Desteği Ajansı’nın desteği ile Orta Asya ve Güney Kafkasya İfade Özgürlüğü Ağı Kamu Birliği (CASCFEN) ve Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Cemiyeti’nin birlikte düzenlediği “Türk Dünyası: Ortak Mirastan Ortak Geleceğe Doğru” projesi çerçevesinde “Bizim Ailemiz Türk Dünyasıdır” adlı konferans yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nde saat 16.30’da başlayan konferansa Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da katıldı.

Konferansta konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC ile Azerbaycan arasındaki gönül birliği ve tarihi bağlardan bahsederek, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olmasının önemine vurgu yaptı.

Türk dünyasının iktisadi, kültürel ve her türlü münasebetlerle güçlendiğini anlatan Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e teşekkürlerini, Azeri halkına selamlarını iletti.

Geçen hafta Azerbaycan’da yapılan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın toplantısına katıldığını anımsatan Tatar, KKTC’nin bu toplantıda adıyla temsil edildiğini söyledi ve bunun diplomatik bir başarı olduğunu kaydetti.

KKTC’nin Türk dünyasıyla ilişkilerinin daha da ilerlemesi için çalışmalara devam edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Aramızdaki münasebetlerin daha da ilerlemesini temenni ederim.” dedi.

Tatar, Lefkoşa’da açılması planlanan Azerbaycan Kültür Evi’nin hayat bulması için üstlerine düşeni yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise konuşmasında, KKTC ile Azerbaycan’ın ilişkileri ve temaslarına değindi.

Azerbaycan’daki mevkidaşı ile görüşmeler yaptığını anlatan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı gençlerin KKTC’de eğitim görmesinin ve Azerbaycanlı gençler ile KKTC’li gençlerin arasında yakınlaşma sağlanmasının önemine vurgu yaptı.

Çavuşoğlu, yapılan konferansın iki ülke arasındaki yakınlaşmalara zemin hazırladığını da söyledi.

Azerbaycan Milletvekili Vügar İsgenderov ise, Türk dünyasının geniş bir coğrafyaya yayıldığını belirterek, “Değerlerimizle bağlıyız.” dedi.

Azerbaycan Meclisi’nde birçok ülkeyle dostluk gruplarının faaliyet gösterdiğini söyleyen İsgenderov, en büyük dostluk grubunun Türkiye olduğunu, KKTC’nin ise ikinci sırada yer aldığını aktardı.

Azerbaycan Hedef Eğitim Şirketleri kurucusu Şemil Sadik, KKTC’nin tanıtılması için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Bir gün Ercan Havaalanı’ndan Azerbaycan’a direkt uçacağız.” dedi.

Manisa – Azerbaycan Kültür Derneği Başkanı Şentürk Hoşgül, Türk dünyasının direnişin ve cesaretin sembolü olduğunu kaydederek, Türk mirasının geleceğe taşınmasının önemine değindi.

“Kıbrıs, Mavi Vatan’ın kalesidir.” diyen Hoşgül, konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür de etti.

CASCFEN Başkanı ve Gazeteci Nadir İsmailov konuşmasında, yeni dünya düzeninde Türk dünyasının birlikte ve güçlü olmasını temenni etti.

Azerbaycan-KKTC Dostluk Cemiyeti Başkanı Orhan Hasanoğlu ise, Lefkoşa’da Azerbaycan Kültür Merkezi’nin faaliyete geçeceğini söyledi. İki ülke arasındaki bağların daha da güçlenmesi için çalışmalar yürütüleceğini belirten Hasanoğlu, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a bu yöndeki çalışmaları nedeniyle teşekkür de etti.

Konuşmaların ardından Nadir İsmailov, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a plaket sundu. Sonrasında ise katılımcıların hatıra fotoğrafının çekilmesiyle konferans sona erdi.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan heyetini kabul etti

Published

on

By

 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’de temaslarda bulunan Azerbaycan heyetini kabul etti. 

Cumhurbaşkanlığı’nda yer alan kabulde, Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Milletvekili Vügar İsgenderov, Azerbaycan Basın Konseyi Genel Sekreteri Nadir İsmailov ve Azerbaycan-KKTC Dostluk Cemiyeti Başkanı Orhan Hasanoğlu ile görüştü.

Görüşmede, iki ülke arasındaki turizm, eğitim ve diğer konulardaki karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi konuşuldu. 

Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan ile devletten devlete görüşme noktasına geldiklerini ve ilişkileri geliştirmek adına çalışmalar yaptıklarını söyledi. 

Tatar, Azerbaycan ile “Bir millet üç devlet” olduklarını ifade ederek, başta Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e, kendisine ve KKTC’ye gösterdiği yakın ilgiye, verdiği desteğe teşekkür etti. 

TAK/BRT

Devamını Oku

Trending

Reklam