Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Gıda Mühendisleri Odası sağlıklı sofra kurma ve gıda güvenliği konularında tavsiyelerde bulundu

Published

on

Gıda Mühendisleri Odası, sağlıklı sofra kurma ve gıda güvenliği konularında tavsiyelerde bulundu; alışveriş, gıda hazırlığı, pişirmede dikkat edilmesi gereken hususlar ve yiyecekleri tüketme süreleri konularında uyarılar yaptı.

Gıda Mühendisleri Odası Beste Oymen, yazılı açıklamasında gıda güvenliğinin önemine işaret etti; yılbaşı sofraları, zengin menüler ve çeşitli ikramlarla şenlenirken, doğru gıda güvenliği önlemleri almanın, gıda zehirlenmelerinin ve sağlık sorunlarının önüne geçilmesini sağladığına dikkat çekti.

-Güvenilir gıda alışverişi

Açıkta satılan, ambalajsız ve etiket bilgisi olmayan ürünlerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Oymen, “Ambalaj bütünlüğü bozulmuş, ezik, delik ve bombe yapmış ürünlerden uzak durunuz. Ürün etiketlerini mutlaka okuyunuz. Son kullanma tarihi ve üretim bilgilerini kontrol ederek uygun saklama koşullarında muhafaza edilen ürünleri tercih ediniz. Özellikle yılbaşı sepeti gibi paketlerin içeriğini kontrol ederek, son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin pakete dahil edilmediğinden emin olunuz” dedi.

-Soğuk zincir ve sahte içki uyarısı…

Et, tavuk, hindi satın alırken denetimli, güvenilir yerden satın alınmasına, rengine, kokusuna, elastikiyetine, yapışkanlaşma gibi hususlara dikkat edilmesini isteyen Oymen, “Bu ürünleri, soğuk zincir kırılmadan taşıyabileceğinizden emin olunuz. Alışverişinizi tamamladıktan hemen sonra bu ürünleri buzdolabına veya derin dondurucuya yerleştiriniz” dedi.

Tüketilmesi sonucu kalıcı hasar ve ölümcül sonuçlara yol açan sahte içkiye özellikle dikkat edilmesi uyarısında bulunan Oymen, sahte içkin renk ve kokusuna bakılarak ayırt edilmesi mümkün olmadığından yetkili satıcılar haricinde kesinlikle alkol alıp tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.

Oymen, “Yılbaşı sofralarında ilk sırada yer alacak kuruyemişlerin tazeliğini kontrol etmek için kokuya dikkat ediniz. Bayatlamış ürünler genellikle acı bir koku yayar. Yılbaşı alışverişinde ihtiyacımız kadar gıda almak, israfı önlemenin en iyi yoludur” dedi.

-Mutfakta gıda hazırlığı

Çiğ ve pişmiş gıdaların birbirinden ayırarak çapraz bulaşmanın önlenmesi gerektiğini kaydeden Oymen, özellikle et ve sebze kesimi için ayrı bıçak ve kesme tahtaları kullanılmasını tavsiye etti.

Oymen, “Tuvaleti kullandıktan, çocukların bezini değiştirdikten sonra ve yemekten veya yiyecek hazırlamadan önce ellerinizi sabun ve akan su ile en az 20 saniye iyice yıkayınız ve temiz bir havlu ile kurulayınız. Kullanılan ekipmanları ve yüzeyleri de uygun temizlik maddeleri ve tercihen sıcak suyla temizleyiniz” dedi.

-Pişirme sıcaklıkları ve pişirme süreleri..

Yılbaşı yemeklerinin sağlıklı bir şekilde pişirilmesi için iç sıcaklıkların doğru seviyelere ulaşması gerektiğinin unutulmamasını isteyen Oymen, “Uygun sıcaklıkta ve yeterli sürede yapılan pişirme ile besinlerin zararlı hale gelmesi önlenmektedir. Gıdaların merkez sıcaklığı en az 72-75 dereceye ulaşıncaya kadar iyice pişirilmeli ve sıcak tüketilecek gıdalar sıcak olarak muhafaza edilmelidir. Yiyeceklerin hazırlanma aşamalarındaki tehlikeli noktadan biri de soğuk yiyeceklerin hazırlanmasıdır. Soğuk yiyeceklerin hazırlanması, genellikle oda sıcaklığında gerçekleştiğinden, hazırlanmış soğuk yiyeceklerin bekletme işlemi, daima 4 derecenin altında yapılmalıdır” dedi.

-Yiyeceklerin tüketilme süresi..

“Hazırlanan yemeklerin belirli bir süre sonra taze kalmayacağını unutmamalısınız” uyarısı yapan Oymen, yılbaşı yemeği sonrası artan yemeklerin buzdolabında uygun şekilde saklanması, mümkünse en kısa sürede tüketilmesi, aArtan yiyeceklerin doğru sıcaklıkta ısıtılması gerektiğine dikkat çekti.

Oymen, yılbaşı akşamını dışarıda geçirmek isteyen tüketicilerin de restoran seçimlerinde dikkatli olması, hijyenik olmayan yerlerden kaçınması gerektiğini kaydetti. Oymen, “gıda güvenliğinin en temel kuralı, sıcak yemeklerin sıcak, soğuk yemeklerin ise soğuk tutulması gerektiği olduğu unutulmamalıdır” vurgusu da yaptı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Halil Paşa, vefatının birinci yılında törenle anıldı

Published

on

By

Türk Mukavemet Teşkilatı’nda (TMT) önemli görevlerde bulunan, KKTC Kurucu Meclis üyeliği yapan ve 16 yıl boyunca TMT Mücahitler Derneği Başkanlığı görevini yürüten Halil Paşa, vefatının birinci yılında, Lefkoşa Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen törenle anıldı.

Törene, TMT Mücahitler Derneği Başkanı Celal Bayar, dernek üyeleri, Halil Paşa’nın ailesi, sevenleri, silah ve dava arkadaşları katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan törende, Halil Paşa’nın oğlu Murat Paşa, TMT Mücahitler Derneği Başkanı Celal Bayar ve Ahmet Tolgay birer konuşma yaptı.

Murat Paşa, babası Halil Paşa’nın Kıbrıs Türktür Cemiyeti Genel Sekreterliği, TMT ve Güvenlik Kuvvetleri İstihbarat Servisleri Başkanlığı, Kurucu Meclis Üyeliği ve TMT Mücahitler Derneği Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulunduğunu aktardı.

Paşa, babasının son dönemlerinde Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Milli Mücadele Müzesi Koordinatörlüğü görevini üstlendiğini belirterek, müzenin açılmasını genç nesiller için son derece önemli bir girişim olarak değerlendirdiğini ifade etti.

Babasının her zaman “Ben değil, biz” anlayışıyla hareket ettiğini dile getiren Paşa, törene katılanlara teşekkürlerini iletti.

TMT Mücahitler Derneği Başkanı Celal Bayar da konuşmasında, Halil Paşa’nın eksikliğinin her an hissedildiğini söyleyerek, Paşa’nın kendisine dernek başkanı olması için çok ısrar ettiğini anlattı.

Lefkoşa sancağı istihbaratında bir numara olan Paşa’nın TMT lağvedilip, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na devredildiği zaman Güvenlik Kuvvetleri İstihbarat Grup Başkanı, emekli olduktan sonra da 16 yıl TMT Mücahitler Derneği Başkanı olduğunu kaydeden Bayar, Paşa’nın görev süresi ve sonrasında, özellikle sanayi alanında halkın ekonomik kalkınması için durmadan çalıştığını hatırlattı.

Bayar, “Ben, sen yok, biz varız” felsefesi üzerinden hareket eden Paşa’nın millet ve dava yönünden hiçbir zaman kopmadığını, mücadelesini her platformda ileri götürdüğünü söyledi.

Kurulmasında çok emeği geçen Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Milli Mücadele Müzesi’nin bulunduğu meydana Paşa’nın heykelini dikmek istediklerini ifade eden Bayar, konuşmasını rahmet, baş sağlığı ve sabır dileyerek sonlandırdı.

Törende söz alan Ahmet Tolgay ise çok yönlü ve vizyon sahibi bir insan olan Halil Paşa’nın TMT’nin çok önemli bir bireyi olduğunu dile getirdi.

Paşa’nın ekibinde yer almaktan her zaman gurur duyduğunu belirten Tolgay, görev yaptıkları dönemde istihbarat görevinin yanı sıra toplumun nabzını tuttuklarını söyledi.

Tolgay, Halil Paşa’nın Kurucu Meclis’te aktif bir rol üstlenerek, Anayasa ve birçok yasanın kabulü için büyük emek verdiğini, ancak siyasete girmeyi reddederek, ekonomik hayata yöneldiğini ifade etti.

Ahmet Tolgay, Halil Paşa gibi vizyoner kişilerin, devleti görmek istedikleri seviyeye taşımak için mücadelelerini sürdürmelerinin bir sorumluluk olduğunu ve bunu bir vasiyet olarak kabul etmeleri gerektiğini de dile getirdi.

Tören, Halil Paşa için edilen dua ile sona erdi.

– Halil Paşa, TMT’nin önde gelen isimlerinden biriydi

21 Ekim 1936’da Gazimağusa’nın Nergisli köyünde doğan Halil Paşa, Türk Mukavemet Teşkilatı’nda (TMT) uzun yıllar önemli görevler üstlenmiş, 1963-1978 yılları arasında Lefkoşa Sancağı İstihbarat Şube Müdürü (Dal-II) ve Güvenlik Kuvvetleri İstihbarat Grup Başkanı olarak görev yapmıştı.

Milli mücadeleye yaptığı katkıları ömrü boyunca sürdüren Halil Paşa, KKTC’nin ilanının ardından TMT Mücahitler Derneği kontenjanından Kurucu Meclis üyesi olarak görev almış ve 1983 yılından itibaren 16 yıl boyunca TMT Mücahitler Derneği başkanlığını yürütmüştü.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sağlık Bakanı Dinçyürek, Yeni Maraş Sağlık Merkezi’nde incelemelerde bulundu

Published

on

By

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay ile birlikte yapımı devam eden Yeni Maraş Sağlık Merkezi’ni ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi.

Bakan Dinçyürek, merkezin alt yapı, yol ve çevre düzenlemesi konularında Belediye Başkanı Uluçay ile değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.

Projenin kısa sürede tamamlanmasının hedeflendiğini vurgulayan Dinçyürek, çalışmaların belediye ile eş zamanlı olarak sürdürüleceğini kaydetti.

Sağlık merkezinin tamamlanmasının ardından gerekli donanımın hızla sağlanacağını ifade eden Bakan Dinçyürek, merkezin bölge halkına daha etkili bir sağlık hizmeti sunacağını söyledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Başbakan Üstel muhtarları bilgilendirme ve istişare toplantısına katıldı: ‘Muhtarlarımızı yalnız bırakmadık, onlar için de yatırım yaptık’

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, Max projesi ve e-Devlete entegre etmek amacıyla muhtarların altyapı binalarının bilgisayar ve tüm eksiklerinin tamamlanma süreci ile ilgili bilgilendirme ve istişare toplantısına katıldı.

Törende bir konuşma yapan Başbakan Ünal Üstel, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanan otel yangınını hatırlatarak, “Bugün büyük bir hüzün yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nde meydana gelen yangın sonucunda birçok insanımızı maalesef kaybettik. Bu vesileyle bir kez daha hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaslı ailelere sabırlar, Türkiye Cumhuriyeti’ne geçmiş olsun dileklerimi iletirim” dedi.

Muhtarlarla biraraya gelerek bir kez daha istişarerde bulunmak istediklerine dikkat çeken Üstel, ” Muhtarlarımızın Kıbrıs Türk’ünün varoluş mücadelesinde ayrı bir yeri, halkın da onlara ayrı bir sevgisi vardır. Muhtarlarımız 1974 öncesi yani varoluş mücadelemizde köylerimizin en yetkilileri, mülki idari amirleriydiler. O dönemde muhtarlarımız halkımıza önderlik yapıp mücadelemizin başını çekiyordu” şeklinde konuştu.

Muhtarların görevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için 6 Nisan 2009 yılında hayata geçirilen yasayı hatırlatan Üstel, ” 2009 yılında muhtarlarımız için ilk yasa yapılmış ve maaşlarında iyileştirmeler olmuştur. O tarihten bugüne kadar kurulan kısa süreli hükümetlerden kaynaklı muhtarlarımız için gerekli yatırım yapılamamıştır” ifadelerini kullandı.

Hükümete geldikten sonra öncelikle muhtarların ihtiyaçlarını belirlendiklerini sonra da harekete geçtiklerini vurgulayan Üstel şunları kaydetti:

“Muhtarlarımızın önce maaşlarınında iyileştirme yaparak asgari ücretin yüzde 95′ i kadar maaş almalarını sağladık. Sonrasında daha önceki hükümetler mevcut muhtarlık binalarının tamiratı ile ilgili çalışmalar başlamış fakat sonuca ulaşamamışlardı. Bizler Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği’nin de desteği ile birçok muhtarınızın mevcut binalarında iyileştirmeler yaptık, sorunlarını giderdik. Muhtarlık binaları olmayan muhtarımıza ise konteyner ofislerini teslim ettik. Ofis ihtiyacı olan muhtarlarımıza sırasıyla birer birer ofislerini teslim etmeye devam edecek. Ofislerin alt yapılarını da tamamlamayacağız.”

Devamını Oku

Trending

Reklam