Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Gıda Mühendisleri Odası zehirlenmelere karşı alınması gereken önlemleri hatırlattı

Published

on

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Beste Oymen, hava sıcaklığının armasıyla gıda zehirlenmesine karşı dikkat edilmesi gereken hususları hatırlattı.

Beste Oyman yayımladığı bildiride şu noktalara dikkat çekti:

” Gıda zehirlenmelerinin başlıca nedeni hijyen eksikliğidir. Ellerimizi, gıda hazırlamada kullanılan ekipmanları ve yüzeyleri temiz tutmak hayati önem taşır. Tuvaleti kullandıktan, sigara içtikten ve çocukların bezini değiştirdikten sonra ; yemekten veya yiyecek hazırlamadan önce ellerinizi sabun ve akan su ile en az 20 saniye iyice yıkayın ve temiz bir havlu ile kurulayınız. Kullanılan ekipmanları ve yüzeyleri uygun temizlik maddeleri ve tercihen sıcak suyla düzenli olarak temizleyiniz.

Çiğ gıdaları hazırlamada kullanılan ekipmanları (kaşık/çatal/bıçak/tabak/kesme tahtası vb.) pişmiş ve/veya tüketime hazır olan (salata gibi) gıdaların hazırlığında veya tüketiminde kullanmayınız.

Alışveriş yaparken ve yiyecekleri saklarken, çapraz bulaşmayı önlemek amacıyla çiğ et, tavuk ve balık ürünlerini diğer gıdalardan uzak tutunuz.

Et, tavuk, balık, yumurta gibi riskli gıdalar mutlaka yeterli sıcaklıkta ve süreyle pişirilmelidir.

İç sıcaklığın 75°C’ye ulaşması, zararlı bakterilerin yok edilmesi için gereklidir. “Dışı pişmiş gibi görünen ama içi çiğ kalan” ürünler risk taşır.

Yaz aylarında evde pişirilen yemekler hemen tüketilmeyecekse oda sıcaklığında bırakılmamalı,

mümkün olan en kısa sürede soğutularak buzdolabına yerleştirilmelidir. Büyük porsiyonlarda bir yemek ise küçük porsiyonlara ayırarak soğumasını sağlayınız. Birkaç porsiyonluk yemek hazırladıysanız sadece yiyeceğiniz kadarını ısıtınız.

Artan yemeklerin tekrar ısıtılması sırasında, özellikle sulu yemeklerin en az 1-2 dakika kaynatılması gerekmektedir. Diğer tüm yemeklerde ise merkez sıcaklığının en az 75°C’ye ulaşması sağlanmalı ve bu sıcaklık doğrulandıktan sonra tüketilmelidir. Mikrodalga fırında yiyecekleri yeniden ısıtırken eşit şekilde ısınmasını sağlamak için karıştırılmalıdır. “Ilık” kalan gıdalar, bakterilerin canlı kalmasına ve çoğalmasına neden olabilir.

Donmuş tavuk eti, balık, kıyma ve parça et kesinlikle oda sıcaklığında çözdürülmemeli, çözdürme işlemi buzdolabında, diğer besinlerle temas etmeyecek şekilde, 24 saat içinde yapılmalıdır.

Çözdürmek için mikrodalga kullanıyorsanız, güç derecesini buna göre ayarlarınız, çözdürdükten sonra beklemeden pişiriniz.

Gıda maddesi satın alırken mutlaka etiket bilgilerini dikkatle okuyunuz. Üretim ve son kullanma tarihleri ile saklama koşullarına özen gösteriniz. Ambalajı bozulmuş, şişmiş veya zarar görmüş ürünleri kesinlikle satın almayınız ve tüketmeyiniz. Soğukta muhafaza edilmesi gereken et, balık, tavuk, ve süt ürünleri gibi gıdaları alışverişin sonunda satın alınız. Eve dönüş sürenizi mümkün olduğunca kısa tutup, gıdaları hemen buzdolabına yerleştiriniz. Yaz aylarında tüketimi artan, özellikle çocukların tercih ettiği dondurmalarda ise; çözülüp tekrar dondurulmamış, orijinal ambalajı ve şekli bozulmamış ürünleri tercih ediniz.

Gıdanın hazırlanışına, saklanmasına veya sunumuna dair şüphe duyuyorsanız, sağlığınız için tüketmeyiniz. Oda sıcaklığında bekleyen yiyeceklerde, pişirme ile yok edilmeyen tehlikeli bakteriler ve toksinler bulunabilir, gıda zehirlenmesi kaynağı olabilir.

Yetkili kurumları açıkta ve hijyensiz koşullarda gıda satışına karşı denetimleri sıklaştırmaya, soğuk zincir takibini etkin şekilde yapmaya çağırıyoruz.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Gönyeli Çemberi ile Çevre Yolu Yonca Üst Geçit arası trafik akışına açıldı

Published

on

By

Yüksek gerilim hatlarının koparak yol içerisine düşmesi sonucu kapatılan Lefkoşa – Girne Anayolunun Gönyeli Çemberi ile Çevre Yolu Yonca Üst Geçit arası trafik akışına açıldı.

Polis, kopan yüksek gerilim hatlarının tamir edilmesi sonucu yolun yeniden trafiğe açıldığını açıkladı.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Basın-Sen ölüm yıldönümünde Kutlu Adalı’yı andı

Published

on

By

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen), silahlı saldırı sonucu öldürülen Yenidüzen gazetesi yazarı Kutlu Adalı’yı ölüm yıl dönümünde andı.

Basın-Sen Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Sekreter İsmet Özgüren, Kutlu Adalı’nın katilleri yargı önünde hesap verinceye kadar susmayacaklarını belirterek, “Adalı’ya ve ifade özgürlüğüne sıkılan her karanlık kurşunun peşini bırakmayarak aydınlığa kavuşması için mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha yineliyoruz.” dedi.

Adalı’ya sıkılan kurşunların yalnızca bir bedeni değil, ifade özgürlüğünü hedef aldığını belirten Özgüren, cinayet faillerinin ‘meçhul’ kalmasının bu ülkenin utancı, demokrasinin ise kara lekesi olduğunu belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tatar:Açıköğretim fakültesinden mezun olanlar, ülkenin güçlenip gelişmesine katkıda bulunacak

Published

on

By

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin mezuniyet törenine katıldı.

Tatar, Anadolu Üniversitesi’nin Lefkoşa Kampüsünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, hayat boyu eğitimin önemine işaret ederek, eğitime yapılan yatırımın insanın kendisine, çocuklara, geleceğe ve ülkeye yapıldığına dikkat çekti.

Fedakarlık göstererek eğitimini tamamlayıp mezun olanlara teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, üniversite yöneticileri, öğretim görevlileri ve çalışanlara da teşekkürlerini sundu.

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin 43 yıldır faaliyet gösterdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Eskişehir’deki kampüsten teknolojiden yararlanılarak dünyanın 53 ülkesine eğitim verildiğini vurguladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden mezun olanların 53 ülkede eğitim görenlerle aynı eğitimi aldığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, mezunların kendi kariyerlerine ve ülkenin güçlenip gelişmesine katkıda bulunacağını kaydetti.

Devamını Oku

Trending

Reklam