Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Girne’de 8 Mart eyleminde kadınlar taleplerini dile getirdi

Published

on

Bağımsızlık Yolu, Baraka Kültür Merkezi ve Kadın Eğitimi Kollektifi (KEK), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Girne Kaymakamlığı önünde ortak basın açıklaması ve eylem gerçekleştirdi.

Bağımsızlık yolundan verilen bilgiye göre, eylemde örgütler ortak açıklama yaptı. Ortak açıklamada, 8 Mart’ın tarihinden bahsedilerek, 8 Mart’ın kadın emeğinin sömürülmesi ve yaşam hakkının gasp edilmesine karşı verilen mücadelenin günü olduğu vurgulandı.

Üç örgütün ortak açıklamasında, kadın emeğinin güvenceye alınması, asgari ücretin en düşük kamu maaşına endekslenmesi ve özel sektörde sendikalaşmanın sağlanması gerektiği vurgulandı.

Kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığı, devlet ve yasaların ise bu konuda yetersiz kaldığı savunulan açıklamada, kadına yönelik şiddeti durdurmak için devletin etkin denetimiyle, her bölgede güvenli sığınma evleri açılması, şiddet önleme merkezleri kurulmasının önemine işaret edildi.

Gece kulüplerinin derhal kapatılması gerektiği ifade edilen ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kadın ticareti düzeni yıkılana kadar mücadelemiz sürecektir. Kadınların özgürleşmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz. Kadın emeği görünür olana, sömürü sona erene ve kadınlar güven içinde yaşayana dek mücadelemiz devam edecektir.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Erhürman:Hristodulidis organize bir şekilde hukuku siyasetin aracı haline getirdi

Published

on

By

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, mülkiyet konusunda yaşanan sorunlara işaret ederek “Sorunların çözümü siyasetin devreye girmesiyle mümkün olur” ifadelerini kullandı.
BRT’de katıldığı ‘Manşet+’ programında Aziz Karaaziz’in sorularını yanıtlayan Erhürman, inşaat sektörü ve mülkiyet sorunuyla ilgili yaşanan sorunlara değinerek, “Bu işin içeride de dışarıda da başımıza büyük işler açacağını defalarca söyledik” dedi.
Güney’de açılan davalarla ilgili “Geçmişi biraz bilen biri, bu hukuki enstrümanın siyasetin bir aracı haline gelebileceğini tahmin edebilirdi” diyen Erhürman, Güney’de uygulanan yasanın, herkesi tehdit eder hale geldiğine işaret eden Erhürman, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının da Güney’deki hukuk sisteminde tazminat davalarının bir aracı haline geldiğinin görülebileceğini kaydetti.
“Ne yapılması gerekiyorsa, çok önceden yapılmalıydı” diye konuşan Tufan Erhürman, “Karşı davaları da gündeme getirmemiz gerektiğini anlatmıştım. Ama ben orada “Onlar bize dava açıyor, biz de onlara açalım” derdinde değildim. Güney’de mal bırakan çok sayıda Kıbrıslı Türk var. Bu mağduriyetin görünür kılınması gerekiyor. Bu dengeleme, bu işlerin siyasi çözümle hallolabileceğini gösterecek bir adımdır. Ama bunlar yapılmadı” dedi.
“Ben kuzeyde yaşıyorum, kuzeydeki hukuka uymakla yükümlüyüm. Ancak kuzeydeki hukuka uygun davrandığım için güneydeki hukuka aykırı davranmış oluyorum” diyen Erhürman, bu durumun dünyaya gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, organize bir şekilde hukuku siyasetin aracı haline getirdiğini ifade eden Erhürman, “Madem bunu biliyoruz, sizin de siyasetle buna yanıt vermeniz gerekir” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

BRT ekranlarında yayınlanan “Değişen Hayatlar” programı 6 yaşında

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda (BRTK) yapım ve yönetmenliğini Hüseyin Tekerek’in üstlendiği sunuculuğunu ise Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit’in yaptığı “Değişen Hayatlar” programının 6’ncı yılı nedeniyle resepsiyon düzenlendi.

Değişen hayatlar resepsiyonu dans gösterisi ile başladı.

Dans gösterisinin ardından söz alan Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, 6 yıl boyunca BRT ekranlarında yayınlanan “Değişen Hayatlar” programının yapımı sırasında kendinin hep ekran önünde olduğunu ancak başta program yapımcısı yönetmen Hüseyin Tekerek olmak üzere Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt, yapımın hazırlanmasında katkıda bulunan teknik ekibin hep destek olarak kendilerine güç verdiğini belirterek teşekkürlerini sundu.

Günay Kibrit, 6 yıl boyunca desteklerini esirgemeyen ve birilerinin hayatlarına dokunmaya fırsat verdiği için Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt, Program yapımcısı Yönetmen Hüseyin Tekerek’e plaket takdiminde bulundu.

Plaket takdiminin ardından konuşan Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt sponsor olduğu için Vakıflar İdaresi’ne ve BRT’deki çalışma arkadaşlarına teşekkür ettiğini belirtti.

Özkurt, “BRT herkesin sesidir, kamu yayıncısıdır ve herkesin oraya erişmesi gereklidir” diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu da, ülkede kırılgan grupların ilk günden ulaşım, dolaşım ve erişimi sıkıntılarını bütün projelere yansıtmaya çalıştığını söyledi.

Gardiyanoğlu, Engelli bireylerin Demirhan’da 4 güne kadar hiçbir ücret ödemeden otel hizmeti alabileceklerine de işaret eden Gardiyanoğlu, bunun Ada’da bir ilk olduğunun altını çizdi.

Çağlayan Çocuk Yuvası binasının Otizm Merkezi olacağını açıklayan Gardiyanoğlu, Otizm Merkezi’nin 18:30’dan 23:30’a kadar “Kısa Bir Nefes Projesi”ne ev sahipliği yapacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı, Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise engeli bireyler için yapılması gereken ne varsa yapmak zorunda olunduğunu belirtti.

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt’un kurumda bir engelli tuvaleti ihtiyacı olduğunu belirtmesi üzerine bu talebi hemen yerine getirme sözü verdiğini kaydetti.

Engelli bireylerin yurtdışında düzenlenen etkinliklere katılımına destek olduklarını aktaran Ataoğlu, bu tip etkinliklere katılımlar için destek olmaya devam edeceklerini belirtti.

Resepsiyona katılan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, Engelliler Dairesi’nin kurulması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı, engelleri aşarak engellilere sahip çıkmak suretiyle daha güçlü bir toplum yaratabilme, engelli bireyleri topluma kazandırabilme ve erişim engeli olan yerlerde erişim sağlayabilme konularına çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Tatar, yeni Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi binalarında erişim engeli bulunmadığına işaret ederek, bu gibi binaların örnek olması gerektiğini belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Harmancı, Cumhurbaşkanı Tatar ile görüşmesini değerlendirdi

Published

on

By

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Kıbrıs Türk toplumunun kimliği ve iradesinin hem kuzeyden hem güneyden tehdit altında olduğunu savundu.

LTB’den yapılan açıklamaya göre, LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la görüşmesinin ardından Kıbrıs sorunu ve iki toplum arasında devam eden görüşmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Liderlerin görüşmesi sonrasında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in basına yansıyan yorumlarının aksine Cumhurbaşkanı Tatar’ın arıtılmış suyun değerlendirilmesi projesiyle ilgili olumsuz bir duruş sergilememiş olmasını memnuniyetle teyit ettiğini ifade eden Harmancı, arıtılmış suyun Lefkoşa’nın güneyinde ve kuzeyinde tarımsal kullanıma kazandırılmasını hedefleyen projenin hem arıtma tesisinin mali sürdürülebilirliği hem de iklim değişikliğiyle ortak mücadele anlamında büyük önem taşıdığını belirtti.

Harmancı, projenin adanın kuzeyinde kalan kısmının Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Mali Yardım Programı çerçevesinde fonlanmasının planlandığını, güneyde kalan kısmı için ise Kıbrıs Rum yetkilileri tarafından fon arayışının devam ettiğini belirtti.

LTB Başkanı Harmancı, Haspolat Arıtma Tesisi’nin iki toplumlu statüsünün korunması gerektiğini ve arıtılmış su projesinin bu iş birliğini daha da güçlendireceğini ve sürdürülebilir kılacağını söyledi.

Harmancı, iki topluma da çok önemli bir kaynak kazandıracak olan bu projenin karşılıklı fayda ve güven sağlayan ortak bir proje olarak kendi içinde değerlendirilmesinin ve başka konularda müzakere aracı olarak kullanılmamasının önemini vurguladı.

Harmancı, 2018 yılında LTB ve Su İşleri Dairesi’nin de katkılarıyla hazırlanan fizibilite raporunda önerilen taslak projenin detaylarının istişare edilmesi ve somutlaştırılması için LTB ve ilgili tüm kamu kurumlarının Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın himayesinde bir araya getirilmesi konusunda fikir birliğine vardıklarını kaydetti.

Kıbrıs sorunu çözülene kadar olası her yeni geçiş kapısının açılmasını desteklediğini yineleyen Harmancı, Lefkoşa’da yeni bir araçlı geçiş kapısının öncelik olduğu konusunda Cumhurbaşkanı Tatar ile hem fikir olduklarını ifade etti.

Açıklamaya göre, Harmancı, Lefkoşa dışında masaya getirilen önerilerde ilerleme sağlanamaması durumunda, konuyla ilgili müzakerelerin Rum tarafının yıllardır talep ettiği Surlariçi’nde yeni bir yaya geçişi ile Haspolat veya Kaymaklı bölgesinde yeni bir araçlı geçiş çerçevesine taşınması önerisini Cumhurbaşkanı Tatar ve ekibine yeniden iletti.

Kıbrıs Türk toplumunun kendi kimliği ve iradesiyle varoluşunun her geçen gün hem kuzeyden hem güneyden gelen baskı, tehdit ve hak ihlalleriyle daha da zorlaştığını savunan Harmancı, buradan çıkış yolunun masadan kaçmak veya kendi içine kapanmaktan değil her yönden gelen baskı ve tehditlere karşı istikrarlı bir duruş ve her türlü hamasete karşı federal zeminde barış ve adaletin sesi olmaktan geçtiğini belirtti.

Devamını Oku

Trending

Reklam