Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Gümrük ve Rüsumat Dairesi:Son iki buçuk yılda ithal edilen 61 aracın çalıntı olduğu tespit edildi

Published

on

Maliye Bakanlığı’na bağlı Gümrük ve Rüsumat Dairesi, ülkeye, Birleşik Krallık’tan ithal edilen araçların araştırmaya tabi tutulduğunu ve bu bağlamda son iki buçuk yılda ithal edilen 61 aracın çalıntı olduğunun tespit edildiğini açıkladı.

Gümrük ve Rüsumat Dairesi, bu araçların gümrük kontrolüne alındığını ardından Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’ne aktarıldığını, ayrıca araçların yurtdışındaki yasal sahiplerine haklarını aramaları için bildirim yapıldığını kaydetti.

Gümrük ve Rüsumat Dairesi, Dışişleri Dairesi Genel Müdürlüğü ile birlikte, yurtdışındaki ilgili makamlar ile koordineli bir şekilde çalışmaya başladıktan sonra KKTC’ye ithal edilen çalıntı araçların sayısında ciddi bir azalma saptandığını da belirtti.

Gümrük ve Rüsumat Dairesi, “çalıntı araç ithali” ile ilgili basında çıkan bazı haberler üzerine yazılı açıklama yaptı ve “Ülkemize yurt dışından çalıntı araç ithali konusundaki haberlerin gerçekleri yansıtmadığını kamuoyu ile paylaşmak isteriz” dedi.

Gümrük ve Rüsumat Dairesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının ve ülkede ikamet eden tüzel ve gerçek kişilerin haklarını korumak adına ülkeye, Birleşik Krallık’tan ithal edilen araçların çalıntı olup olmadığını tespit edebilmek için araştırmaya tabi tuttuğunu kaydetti.

Birleşik Krallık’tan KKTC’ye ithal edilen araçların çalıntı olup olmadığını tespit etmek amacıyla Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Dışişleri Dairesi Genel Müdürlüğü ve yurtdışındaki ilgili diğer makamlar nezdinde yaklaşık 2 yıldır koordineli çalışmalar yürütüldüğüne ve yasal çerçeve içerisinde hukuki görüşler ile birlikte kararlar alındığına işaret eden daire, şöyle devam etti:

-Vatandaşlar çalıntı araçları satın alarak çeşitli mağduriyetler yaşadı

“Araştırma sonucu çalıntı olarak tespit edilen araçlar mevzuatımıza göre Gümrük kontrolü altına alınır. Bu bağlamda son iki buçuk yılda ithal edilen 61 adet aracın çalıntı olduğu tespit edilmiş olup gümrük kontrolüne alınmıştır. Kontrollerimizden önceki dönemlerde vatandaşların bilgileri dışında çalıntı araçları satın almak suretiyle çeşitli mağduriyetler yaşadıkları bilinmektedir.

Bu araçları hukuki mevzuat çerçevesinde ithal eden kişilerin hakları ve diğer hukuksal durumlar ile ilgili olarak Hukuk Dairesinden (Başsavcılık) yakın dönemde görüş alınmıştır.

-Çalıntı araçları ithal eden şahıslar yasal sahip değildir

Hukuk Dairesinden alınan görüşe göre, çalıntı araçları ithal eden şahıslar bu araçların yasal sahipleri değildir. Araçların yurtdışındaki yasal sahiplerine yurtdışındaki ilgili makamlar nezdinde haklarını aramaları için bildirim yapılmıştır.

Söz konusu araçların soruşturması Dışişleri Dairesi Genel Müdürlüğü, dairemiz ve ilgili makamlar ile koordineli yürütülmektedir.”

-Çalıntı olduğu tespit edilen araçlar Devlet Emlak Dairesine aktarıldı

Daire, bu bağlamda 37/83 Sayılı Gümrük ve İstihsal Yasası uyarınca gümrükleme işlemi tamamlanmamış, sorgulama ve araştırma neticesinde çalıntı olduğu tespit edilen araçların, Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’ne, tüm kamu, kurum ve kuruluşlarından gelen ihtiyaç taleplerinde değerlendirmek üzere aktarıldığını kaydetti.

-Çalıntı araçlarda ciddi bir azalma saptandı

Dışişleri Dairesi Genel Müdürlüğü ve Gürmrük Dairesinin, yurtdışındaki ilgili makamlar ile koordineli bir şekilde çalışmaya başladıktan sonra ülkeye ithal edilen çalıntı araçların sayısında ciddi bir azalma saptandığı belirtilen açıklamada, şunlar dile getirildi:

“37/83 Gümrük ve İstihsal Yasası uyarınca gümrükten kurtarılmayan eşyalar için ilgili yasal süre tamamlandıktan sonra Gümrük Müdürü uygun gördüğü yöntem ve şekilde kurtarılmayan eşyaları elden çıkarabilir.

Bakanlığımız ile yaptığımız istişareler sonucunda daha öncede çalıntı araçları satın alan vataşlarımızın yaşamış olduğu mağduriyetler göz önüne alınarak ilgili araçlar devletin kullanımı amacıyla Devlet Emlak Malzeme Dairesi’ne aktarılmıştır.

-Ülkeye ithal edilen tüm emtialar dairemiz sorumluluğundadır

Gümrük ve Rüsumat Dairesi’nin kuruluş amacı, Devlete ait deniz, hava ve kara giriş ve çıkış gümrüklerinde Gümrük Mevzuatı ve yürürlükteki diğer yasa, tüzük ve yönetmelikler çerçevesinde ithalat ve ihracat işlemlerini gözetme ve denetleme işlemlerini yerine getirmek, gümrük vergilerini saptamak, vergilendirme ve tahsil işlemlerini yürütmek ve bu işlemlerin yasa, tüzük ve yönetmeliklere uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetlemek ve yürürlükteki mevzuatla Daireye verilen tüm görevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmaktır.

Ülkemize yurtdışından ithal edilen tüm emtiaların Gümrük ve Rüsumat Dairesi sorumluluğunda olduğunu hatırlatır gerekli tüm tedbirlerin Dairemiz ve Bakanlığımız tarafından alınmakta olduğunu kamuoyunun bilgisine getirmek isteriz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

“Çevre Sempozyumu” tamamlandı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) organizasyonuyla düzenlenen “Çevre Sempozyumu” tamamlandı.

KTTB Yönetim Kurulu Üyesi, Çevre, Halk Sağlığı ve İnsan Hakları Sorumlusu Dr. Cemal Mert yaptığı açıklamada, sempozyumun 27- 28 Haziran tarihlerinde KTTB Dr. Mustafa Hami Konferans Salonu’nda yer aldığını belirtti.

Sempozyuma, Türkiye ve KKTC’den konuşmacıların katıldığını ifade eden Mert, katılımcıların çevre, ekoloji ve halk sağlığı konularında sunum yaptıklarını kaydetti.

Mert açıklamasında, sempozyumun tamamının Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Facebook sayfasından canlı olarak yayınlandığını ve izlemek isteyenler için erişime açık olduğunu belirtti.

Sempozyumda, Türkiye’den Doğa Bilimci, Biyolog ve Doğaperest Prof. Dr. Ali Demirsoy “Küresel İklim Krizi”; Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa ve Tıbbi Jeoloji Uzmanı Dr. Eşref Atabey “Lefke CMC Bakır Madeni Çevresel ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri” , Karpaz Dostları Derneği Başkanı Dr. Gülizar Eroğlu “Atatürk ve Çevre” konularında sunum yaptı.

Açıklamada,  panellerin; Kentleşme ve Çevre’, ‘Gıda Üretimi, Beslenme ve Çevre’, ‘Çevre Kirliliği Kaynakları ile Mücadele’, ‘Çevre Sorunları, İnsan ve Toplum Etkileşmesi’, ‘Çevre Sorunları ve Ülkemizdeki Örnek Projeler’ ile ‘Doğal Yaşam ve Çevresel Etkileşim’ ana başlıklarında yapıldığı ifade edildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

5 Milyon TL’lik büyük ikramiye talihlisine teslim edildi

Published

on

By

Devlet Piyangosu’nun 19 Mayıs tarihli çekilişinde 5 Milyon TL’lik büyük ikramiyeyi kazanan talihliye, ikramiyesi teslim edildi.

Piyangolar Birimi’nden yapılan açıklamada, ikramiyenin Piyangolar Birimi Muhasebe Sorumlusu Muhittin Kalkan tarafından talihli adına Türkiye İş Bankası Taşkınköy Şube Müdürü Fatma Yorgancıoğlu’na teslim edildiği belirtildi.

İkramiye, Güzelyurt bayisi Mehmet Özdek tarafından satılan “81869” numaralı bilete isabet etmişti.

– 20 Temmuz’da büyük ikramiye 5 Milyon TL

20 Temmuz’da yapılacak çekilişte, büyük ikramiye 5 Milyon TL olacak. Biletlerin satışta olduğu çekiliş, “çıkana kadar çekiliş” konseptiyle gerçekleştirilecek.

Spor Dairesi Piyangolar Birimi’nin resmî web sitesi olan piyangolar.gov.ct.tr adresinden tüm çekiliş sonuçlarına ve güncel haberlere ulaşabiliyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

İsviçre’den Kayıp Şahıslar Komitesi’ne 195 bin İsviçre Frangı destek

Published

on

By

Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK), İsviçre’den 195 bin İsviçre Frangı (208 bin 423 Euro) tutarında yeni bir mali destek aldığını açıkladı. Bu destek, İsviçre’nin 2023-2026 dönemi için taahhüt ettiği 1 milyon İsviçre Frangı tutarındaki yardımın üçüncü taksitini oluşturuyor.

Komite’den yapılan açıklamada, İsviçre’nin 2014’ten bu yana KŞK’ya sağladığı toplam yardımın 1 milyon 56 bin 875 Euro’ya ulaştığı belirtildi. Sağlanan destekle, 2025 yılı eğitim kapasitesinin ve genetik analiz çalışmalarının güçlendirilmesinin yanı sıra, kayıp şahısların kalıntılarının tespit edilmesi ve ailelerine iade edilmesine katkı sağlanması hedefleniyor.

1981 yılında Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderler tarafından Birleşmiş Milletler himayesinde kurulan Kayıp Şahıslar Komitesi, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen projesiyle 2006’dan itibaren aktif olarak faaliyet gösteriyor. Komite, kayıp şahısların gömüldükleri yerlerden çıkarılması, kimliklendirilmesi ve ailelerine iade edilmesi misyonunu yürütüyor.

Komite bugüne kadar Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında toplam bin 54 kayıp şahsı kimliklendirerek ailelerine teslim etti ve usulüne uygun cenaze törenleri düzenlenmesini sağladı.

Devamını Oku

Trending

Reklam