Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Güngör Katı Atık Tesisi karakterizasyon çalışmaları ve fizibilite raporu hakkında bilgilendirme yapıldı

Published

on

Güngör Katı Atık Tesisi ile ilgili hazırlanan karakterizasyon ve fizibilite raporunun sunumu yapıldı.

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı Hakan Ataöv Toplantı Salonu’nda yer alan sunumu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim; Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, belediye başkanları, Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Türkiye Çevre Ajansı yetkilileri ve Çevre Koruma Dairesi yetkilileri de izledi.  

Güngör Katı Atık Tesisi karakterizasyon çalışmaları ve fizibilite raporu; Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı ile Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında imzalanan antlaşma çerçevesinde, Türkiye Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı tarafından hazırlandı.

-Serim: “Mater plan geliştirildi”

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim toplantının başında yaptığı konuşmada, KKTC’de çevre kirliliğinin azaltılması, çevrenin korunması ve kullanma dengesinin sağlanması amacıyla çalışmaların devam ettiğini belirtti.

 Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uzmanlarıyla Türkiye Çevre Ajansı uzmanlarının, Güngör Katı Atık Tesisiyle ilgili karakterizasyon ve fizibilite çalışmalarını tamamladığını belirten Serim, “2040 yılına uzanan, çağın gereklerine uygun, en etkili ve verimli, sonuç odaklı bir master plan geliştirdiler” dedi.

Raporun hazırlanmasına katkı koyanlara teşekkür eden Serim, “Sonucunda Kıbrıs Türk Kardeşlerimizin geleceğine katkı sağlayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

-Ataoğlu: “Hedefimiz, sürdürülebilir bir çevre yaratmak”

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yapılan mutabakat çerçevesinde, ülke genelindeki tüm çevre konularına yönelik geniş çaplı bir çalışmanın yürütüldüğünü, bunun amacının KKTC’de sürdürülebilir bir çevre ve sürdürülebilir bir çevre yönetimi oluşturmak olduğunu söyledi.

Ataoğlu, “Ülkenin geleceğini ilgilendiren en hayati konulardan biri olan çevrenin, sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması amacıyla ortaya konan değerli çalışmalara katkı koyanlara, gelecek nesiller adına teşekkür ederim” dedi.

Fizibilite raporunun önemine işaret eden Ataoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başta olmak üzere, emek veren, mesai harcayan tüm bürokrat ve uzmanlara teşekkür etti.

-Oğuz; “En kısa zamanda katı atık sorunun çözümü elzemdir”

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da yaptığı konuşmada, katı atık sorununun biran önce çözülmesi gerektiği ifade etti ve “Bugün bu toplantıda görüyorum ki, çözüme daha da yakınız. Emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

Konuşmaların ardından, fizibilite raporunun sunumu yapıldı. 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

İsviçre’den Kayıp Şahıslar Komitesi’ne 195 bin İsviçre Frangı destek

Published

on

By

Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK), İsviçre’den 195 bin İsviçre Frangı (208 bin 423 Euro) tutarında yeni bir mali destek aldığını açıkladı. Bu destek, İsviçre’nin 2023-2026 dönemi için taahhüt ettiği 1 milyon İsviçre Frangı tutarındaki yardımın üçüncü taksitini oluşturuyor.

Komite’den yapılan açıklamada, İsviçre’nin 2014’ten bu yana KŞK’ya sağladığı toplam yardımın 1 milyon 56 bin 875 Euro’ya ulaştığı belirtildi. Sağlanan destekle, 2025 yılı eğitim kapasitesinin ve genetik analiz çalışmalarının güçlendirilmesinin yanı sıra, kayıp şahısların kalıntılarının tespit edilmesi ve ailelerine iade edilmesine katkı sağlanması hedefleniyor.

1981 yılında Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderler tarafından Birleşmiş Milletler himayesinde kurulan Kayıp Şahıslar Komitesi, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen projesiyle 2006’dan itibaren aktif olarak faaliyet gösteriyor. Komite, kayıp şahısların gömüldükleri yerlerden çıkarılması, kimliklendirilmesi ve ailelerine iade edilmesi misyonunu yürütüyor.

Komite bugüne kadar Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında toplam bin 54 kayıp şahsı kimliklendirerek ailelerine teslim etti ve usulüne uygun cenaze törenleri düzenlenmesini sağladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Avcılık Federasyonu: 2025’in ilk yarısında doğa, toplum ve avcılık yararına önemli adımlar attık

Published

on

By

Avcılık Federasyonu Başkanı Tahir Saygıner, 2025’in ilk yarısında doğa, toplum ve avcılık yararına önemli adımlar atıldığını belirterek, yasa dışı avcılıkla mücadele, istilacı türlerin kontrol altına alınması ve kırsal altyapının güçlendirilmesi gibi konularda somut ilerlemeler kaydedildiğini söyledi.

Saygıner, 10 bini aşkın kayıtlı üyesi bulunan Avcılık Federasyonu’nun KKTC ekonomisine 700 milyon TL’nin üzerinde katkı sağladığını kaydetti. 

Avcılık Federasyonu’ndan verilen bilgiye göre, Avcılık Federasyonu 2025 yılının ilk 6 ayına ilişkin icraatlarını basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.

Yönetim kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu basın toplantısında söz alan Avcılık Federasyonu Başkanı Tahir Saygıner,  doğayı güçlendirmek, avcıyı korumak için mücadele verdiklerini, tüm çalışmalarda ekip ruhuyla hareket ettiklerini, doğa, toplum ve avcılık yararına önemli adımlar attıklarını kaydetti.

Bu dönemde çok sayıda hükümet yetkilisi ve belediye başkanı ile istişareler gerçekleştirdiklerini belirten Saygıner,  Avcılık Federasyonu’nun 2025’in ilk yarısında kurumsal kapasitesini artırdığı söyledi.

Bu dönemde doğa-toplum yararına projelerin hayata geçtiğini ifade eden Saygıner, yasa dışı avcılıkla mücadele, istilacı türlerin kontrol altına alınması ve kırsal altyapının güçlendirilmesi gibi konularda somut ilerlemeler kaydettiklerini söyledi.

-“Avcının beklentilerini önemsiyoruz”

Federasyonun en önemli hedeflerinden birinin üretimi teşvik etmek ve avcının beklentilerini karşılamak olduğunu söyleyen Saygıner, bu çerçevede Avrupa Birliği, kamu kurumları ve belediyelerle güçlü iş birlikleri geliştirdiklerini, bu sayede kaynak yönetiminde verimlilik, doğa koruma faaliyetlerinde yaygınlık sağlandığını vurguladı.

Dijitalleşme, kamera sistemleri, eğitim faaliyetleri ve teknik donanım yatırımlarına dikkat çeken Saygıner, federasyonun geleceğe daha güçlü hazırlandığını ifade etti.

-“Avcılık ekonomiye 700 milyon TL’nin üzerinde katkı sağlıyor”

Avcılık sektörünün KKTC ekonomisine yalnızca katma değer olarak 700 milyon TL’nin üzerinde katkı sağladığını belirten Tahir Saygıner, avcılığın sürdürülebilirliğini sağlayabilmek adına hükümetin ve devletin daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

-“Avlak alanları her geçen gün azalıyor”

Özellikle çarpık yapılaşma nedeniyle avlak alanların azalmasının avcılar için ciddi bir tehdit haline geldiğine dikkat çeken Saygıner, bu sorunun çözümü için ivedilikle yasal düzenleme yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Toplantı sonunda, federasyonun doğa koruma bilinciyle hareket edeceği, sürdürülebilir avcılık anlayışı doğrultusunda çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceği mesajı da verildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis Başkanı Öztürkler: Genel Kurul toplam 56, komiteler 116 toplantı gerçekleştirdi

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, 10. Dönem 4. Yasama Yılı olan 1 Ekim 2024 – 30 Haziran 2025 tarihleri arasında Genel Kurul’un 55 olağan ve 1 olağanüstü olmak üzere 56 birleşim yaparken, komitelerin de 116 toplantı  gerçekleştirdiğini belirtti.

Meclis Başkanı Ziya Öztürkler, yasama faaliyetleriyle ilgili bilgi verdiği yazılı açıklamasında, komite toplantılarının, yasa tasarıları ve önerilerinin aciliyet durumuna göre planlandığını, gerek Genel Kurul günlerinde Genel Kurul’dan alınan yetkiyle, gerekse çarşamba, perşembe ve cuma günlerinde olacak şekilde çalışmalarını yürüttüğünü ifade etti.

-Komiteler yaz tatilinde de çalışmalarına devam edecek…Genel Kurul olağanüstü toplanabilir

Yasalaşma süreci kapsamında bu yasama yılında toplam 60 yasanın Genel Kuruldan geçtiğini belirten Öztürkler, Cumhuriyet Meclisi’nin yaz tatili döneminde de yasama faaliyetlerinin kesintiye uğramaması adına, ilgili komitelerin çalışmalarına devam etmek üzere Genel Kurul’dan yetki aldığını hatırlattı.

Öztürkler, bu çerçevede komitelerin, yaz aylarında da yasa hazırlık ve değerlendirme süreçlerini sürdüreceklerini belirterek, ayrıca, gerekli görülmesi halinde Meclis Genel Kurulu’nun yaz döneminde Olağanüstü Toplantı çağrısı yoluyla toplanabileceğini de kamuoyuyla paylaştı.

Meclis faaliyetlerinin aralıksız sürdürülebilmesi amacıyla, meclis personelinin yaz dönemi boyunca görevlerinin başında olmaya devam edeceğini de belirten Öztürkler, yaz aylarında da Meclis’in tüm kurumsal birimlerinin, çalışmalarını sürdürmeye devam edeceğini vurguladı.

Devamını Oku

Trending

Reklam