Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Haiti’den ABD’ye çok tartışılacak talep

Haiti yönetimi, Başkan Jovenel Moise’nin öldürülmesinin ardından ABD’den ülkedeki önemli altyapı noktalarını korumak için asker göndermesini istedi. Birçok uzman ve aktivist ülkeye yabancı asker gönderilmesine karşı çıkıyor.

Published

on

Haitili yetkililer ABD’den liman, havaalanı, benzin tesisleri gibi önemli altyapı noktalarını korumak için askeri destek talep etti.

Haiti Seçim Bakanı Mathias Pierre, Başkan Jovenel Moise’nin öldürülmesinin ardından ABD’den ülkedeki önemli altyapıyı korumak için asker göndermesini istediklerini söyledi. 

New York Times’ın haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı talebi onayladı, ancak henüz net bir yanıt vermedi.

Bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Haiti hükümeti güvenlik ve soruşturma yardımı talep etti ve ABD’nin nasıl yardımcı olabileceğini belirlemek için Haitili yetkililerle düzenli temas halindeyiz” dedi.

Beyaz Saray, ABD’nin en kısa zamanda üst düzey FBI ve iç güvenlik yetkililerinden oluşan bir heyeti Haiti’ye göndereceğini söyledi.

Ülkede belirsizlik sürüyor

Karayip ülkesinde, Moise’nin çarşamba günü öldürülmesinden bu yana belirsizlik devam ediyor.

Parlamento uzun süredir askıya alındı.

Haiti polisi, suikastın 26 Kolombiyalı ve iki Haitili Amerikalı paralı asker tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Başkent Port-au-Prince’in bir banliyösü olan Petion-Ville’de çıkan silahlı çatışmada 17 zanlı yakalandı.

Haitili yetkililere göre, olaya karışan iki Haitili Amerikalı, James Solages ve Joseph Vincent, suikastta yer almak üzere kandırıldılar.

Yabancı askerlerden dili yandı

ABD’nin Haiti’deki askeri varlığı oldukça tartışmalı.

1915’te ABD birlikleri, Başkan Jean Vilbrun Guillaume Sam’in suikastından sonra ülkeyi işgal etmişti.

ABD birlikleri 1934’te Haiti’den ayrılmıştı.

ABD güçleri, seçilmiş başkan Jean-Bertrand Aristide’nin askeri darbeyle devrilmesinden sonra 1994’te Haiti’ye döndü.

2004 ve 2017 yılları arasında Güney Amerika ve Asya’daki ülkelerden BM birlikleri Haiti’de konuşlandırıldı.

Yabancı asker çağırılmasına tepkiler büyüyor

Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi düşünce kuruluşundan Haiti uzmanı Jake Johnston, “Haiti’ye başka bir yabancı asker konuşlandırılması felaket olur. Dış müdahalenin buna bir çözüm olduğunu düşünmek akıllara durgunluk veriyor” dedi.

Johnson, “Sadece 2004’te BM kuvvetlerinin konuşlandırılmasına bakın” diye ekledi ve neredeyse 15 yıllık misyonun, işleyen ve etkili bir polis gücü ile istikrarlı bir demokrasi yaratma konusundaki temel hedeflerine nasıl ulaşamadığını vurguladı.

Öğrenci lideri ve siyasi aktivist Kinsley Jean, ülkesindeki yabancı askeri müdahalelere “şiddetle” karşı olduğunu söyledi.

Jean “Şu anda ihtiyacımız olan şey bu değil. Bugüne kadar her yabancı müdahale Haiti halkına daha fazla sorun getirdi. Birleşmiş Milletler’in son müdahalesi koleraya neden oldu ve binlerce insanı öldürdü” dedi.

 

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Güney Kore’de şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde ölenlerin sayısı 17’ye çıktı

Published

on

By

Güney Kore’de etkili olan şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 17’ye yükseldiği bildirildi.

Yonhap’ın haberine göre, Güney Kore İçişleri ve Güvenlik Bakanlığından yetkililer, ülkedeki şiddetli yağışlara ilişkin açıklama yaptı.

Yağışlar sonucu oluşan afetler nedeniyle 17 kişinin hayatını kaybettiğini bildiren yetkililer, 11 kişinin ise kayıp olduğu bilgisini paylaştı.

Yetkililer, etkilenen bölgelerde yaklaşık 3 bin 840 kişinin tahliye edildiğini kaydetti.

Ülke genelinde 13 bin 492 kişi sığınaklara yerleştirildiğini aktaran yetkililer, 62 uçuşun da iptal edildiğini ifade etti.

Güney Kore’nin büyük bölümündeki yağışların bugün itibarıyla durduğunu belirten yetkililer, ülke genelinde şiddetli yağışlara yönelik yapılan uyarıların kaldırıldığını aktardı.

Devamını Oku

Dünya

Gazze’de son 24 saatte 18 kişi açlıktan öldü

Published

on

By

İsrail’in insani yardım girişini kısıtlayıp insani felakete neden olduğu Gazze Şeridi’nde son 24 saatte 18 kişinin açlıktan öldüğü belirtildi. Gazze’ye 7 Ekim 2023’ten bu yana ağır saldırılar düzenleyen İsrail, sınır kapılarını aylardır kapalı tutarak Filistinlileri sistematik olarak aç bırakıyor.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, “açlık öldürüyor” başlığıyla yaptığı açıklamada, açlık ve yetersiz beslenme sonucu hayatını kaybedenlerle ilgili güncel sayıları paylaştı.

Açıklamada, Gazze’de son 24 saat içinde açlık sebebiyle 18 kişinin hayatını kaybettiği, böylece 7 Ekim 2023’ten bu yana açlık ve yetersiz beslenmeden ölen kişi sayısının 76’sı çocuk olmak üzere 86’ya çıktığı kaydedildi.

Açlıktan ölümlerin “sessiz katliam” olarak nitelendirildiği açıklamada, Gazze’ye gıda ve ilaç girişi için sınır kapılarının derhal açılması istendi.

Gazze Sağlık Bakanlığı 18 ve 19 Temmuz’da peş peşe yaptığı açıklamalarla, her yaştan çok sayıda Filistinlinin açlık nedeniyle aşırı yorgunluk ve bitkinlik haliyle hastanelere başvurduğunu duyurmuştu.

-Hamas: Gazze açlıktan ölürken, tonlarca yardım Refah Sınır Kapısı’nda bekletiliyor

Hamas, Gazze Şeridi’nde açlık, susuzluk ve hastalık nedeniyle insanlar yaşamını yitirirken binlerce ton insani yardımın İsrail ablukası nedeniyle Refah Sınır Kapısı’nda bekletilmesini kınadı.

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, Gazze’de yaşananların, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana işlediği cinayet, kasten aç ve susuz bırakma, etnik temizlik ve soykırım suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, “İşgal (İsrail) hükümeti, savaş suçlusu Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğinde, bu insani trajediyi kasıtlı ve bilinçli olarak derinleştiriyor. Uluslararası toplum, bu soykırımı durdurmak için acilen harekete geçmeli.” ifadelerine yer verildi.

Refah Sınır Kapısı’nda bekletilen binlerce ton insani yardıma işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Dünya ve vicdan sahibi herhangi biri, Gazze’de insanlar açlık ve hastalıktan ölürken, Refah Sınır Kapısı’nın arkasında binlerce ton yardımın bekletilmesini nasıl kabul edebilir?”

Açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki nüfusun büyük çoğunluğunun, 140 gündür süren sıkı kuşatma ve İsrail’in ilan ettiği açlık politikası nedeniyle kitlesel bir ölüm riskiyle karşı karşıya olduğu vurgulanarak, “Yetersiz beslenme nedeniyle 70’ten fazla çocuğun hayatını kaybetmesine uluslararası toplum nasıl sessiz kalabiliyor?” ifadeleri kullanıldı.

Gazze Şeridi’ndeki Filistin hükümeti, bugün yaptığı açıklamada, İsrail’in 2,4 milyonluk nüfusa karşı yürüttüğü kasıtlı aç bırakma politikası ve 140 günü aşkın süredir tüm sınır kapılarını kapalı tutması nedeniyle “Gazze’nin toplu ölümlerin eşiğinde” olduğu uyarısında bulunmuştu.

İsrail, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de katliam, aç bırakma, yıkım ve zorla yerinden etmeye dayalı bir savaş yürütüyor. Tel Aviv yönetimi, Uluslararası Adalet Divanı’nın bu saldırıları durdurmaya yönelik karar ve çağrılarını ise görmezden gelmeye devam ediyor.

Devamını Oku

Dünya

Sicilya’daki orman yangını yerleşim yerlerini tehdit ediyor

Published

on

By

İtalya’nın Sicilya Adası’nın batısındaki orman ve makilik alanda çıkan yangının bazı noktalarda küçük yerleşim yerlerini tehdit ettiği ve yangına havadan uçak ve helikopterlerle müdahale edildiği bildirildi.

AA muhabirinin yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, adanın batısındaki Palermo ile Trapani kentleri arasında kalan Partinico ve Alcamo beldeleri yakınlarında dün çıkan orman yangını halen sürüyor.

İtalyan itfaiyesine bağlı ekipler alevlere karadan müdahalede bulunurken, 2 uçak ile 2 helikopter, gün boyu yangın söndürme çalışmalarına katıldı.

Şiddetli rüzgarın, yangın söndürme faaliyetlerini güçleştirdiği ve bazı noktalarda da yangının evleri de tehdit edecek aşamaya geldiği öğrenildi.

Havadan yapılan müdahalelerde, yangının evlerin olduğu bölgeye sıçramaması için çaba harcandığı kaydedildi.

Bu arada Google’ın harita uygulamasının da Sicilya Adası’nın batı kesiminde bazı noktalar için gerçek zamanlı “şiddetli yangın” uyarısı yaptığı belirtildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam