Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Hamsi Festivali Girne’de yapıldı

Published

on

Karadeniz Kültür Derneği’nin 16’ncısını düzenlediği Hamsi Festivali Girne’de gerçekleştirildi…

Festivale Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Yardımcısı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, bazı bakanlar, milletvekilleri, Türkiye’nin Trabzon ilinden gelen konuklar ile çok sayıda vatandaş katıldı…

Festivalin açılışında konuşan Karadeniz Kültür Derneği başkanı Murat Civelek, Bolu Kartalkaya’da yaşanan yangın felaket dolayısıyla bu yılki etkinlikte horon ve müzik çalınmayacağını ifade ederek, Türkiye Cumhuriyetine başsağlığı diledi, bu tür faciaların bir kere daha yaşanmamasını temenni etti.
Hamsi festivalini birlikteliği koruma adına gerçekleştirdiklerini ifade eden Civelek, bu tür etkinliklerle Kuzey Kıbrıs ve Karadeniz arasındaki gönül köprülerinin temellerinin daha sağlamlaştığını kaydetti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da Bolu Kartalkaya’da yaşanan felaketten duyduğu üzüntüyü dile getirerek “ bu facia hepimizin yüreklerini dağladı” dedi.

1974’den sonra adaya Türkiye’den gelenlerin, oradaki gelenek ve göreneklerini buraya taşıdığını ve 1571’de Kıbrıs’a Anadolu’dan gelen kardeşlerimizin oluşturduğu kültüre entegre ettiğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, Türkiye’nin Trabzon ilinden gelen Kıbrıs gazilerini burada görmekten büyük bir mutluluk duyduğunu kaydederek, “onlar sayesinde biz buradayız” dedi.

Kıbrıs Türk halkının 1974 Barış Harekatı’na kadar çok büyük mücadeleler verdiğini anımsatan Ataoğlu, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte önümüzdeki günlerin daha aydınlık yarınlar olması için birlikte çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Ataoğlu , Bolu Kartalaya’da yaşanan felaketin derin üzüntüsünü yaşadıklarını da belirterek, Türkiye’ye başsağlığı diledi, acısını paylaştıklarını ifade etti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler de festivaldeki konuşmasında birlik ve beraberlik mesajları verdi; Bolu’da yaşanan otel faciasından dolayı Anavatan Türkiye’nin acısını paylaştıklarını söyledi.

“Bugün burada Karadeniz kültürünün ne kadar önemli olduğunu, müziği ve horonlarıyla birlikte birlik ve beraberliğimizin uzun yıllardır devam ettiğini göstermek istiyoruz” diyen Öztürkler, etkinliğe emek harcayan herkese teşekkür etti.

1974 Barış Harekâtı’nda savaşan gazileri de unutmayan Öztürkler, “Trabzonlu ve Karadenizli kardeşlerimizle omuz omuza mücadele verdik ve bugünlere geldik” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yürüttüğü yeni siyasetin önemine de vurgu yapan Meclis Başkanı, birlik ve beraberliğimizi bozmadıkça hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti , hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağının burada dalgalanmaya devam edeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da bu tür kültürel etkinliklerin yapılmasının KKTC ile anavatan Türkiye arasındaki gönül köprüsünün daha da güçlenmesine yardımcı olduğunu ifade ederek, Karadeniz Kültür derneğine emeklerinden dolayı teşekkür etti.

Tatar, 1974 Barış Harekatı sonrası adada bağımsız bir Türk devleti olarak sürdürülen yeni mücadelenin geri döndürülemeyeceğini de vurgu yaparak, “Sizlerin desteği ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yaşatmak, güçlendirmek ve gelecek nesillere emanet etmek için birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Tatar, “ Kıbrıs Barış Harekatı ile 50 yıldır burada barış vardır, huzur vardır, güvenlik vardır, geleceğe umutla yürüyebilmenin mutluluğu vardır. Bunlar tesadüf değil, bunlar milli mücadele iradesiyle gerçeğe yansımasıdır. Biz varız ve var olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Etkinlikte Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, Trabzon Vali Yardımcısı Ali Yılmaz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş de söz alarak, festivalin büyük bir dayanışma örneği gösterdiği ifade ettiler…

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

AB Mağusa Atık Su Arıtma Tesisi’nin altyapısını finanse ediyor

Published

on

By

Avrupa Birliği (AB), Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Mali Yardım Programı kapsamında Mağusa Atık Su Arıtma Tesisinin modernizasyonunu finanse ediyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yapılan açıklamaya göre, UNDP tarafından Yerel Altyapı Hizmetleri aracılığıyla yürütülen söz konusu projeye 832 bin Euro yatırım sağlandı.

Projenin, tesisin tam kapasiteyle çalışmasını yeniden sağlayarak, yerel topluma sunulan temel hizmetlerin güçlendirilmesini hedeflediği bildirildi.

Açıklamada, “2013 yılında AB’nin mali desteğiyle inşa edilen Mağusa Atık Su Arıtma Tesisi bölgenin sanitasyon sisteminde önemli bir rol oynamaktadır. Yenileme çalışmaları kapsamında, arıtma bileşenleri modernize edilecek ve kritik öneme sahip ekipmanlar yenilenecek. Böylece atık su hizmetlerinin güvenilirliği artırılarak çevre koruma ve halk sağlığına önemli katkı sağlanacaktır.” denildi.

-Ekipmanların kurulumuna Kasım ayında başlanacak

Açıklamada, projeye ilişkin imza töreninin bugün Gazimağusa’da yapıldığı bildirildi.

Törenin, AB, UNDP ve yerel paydaşlar arasındaki iş birliğini yansıttığı belirtilen açıklamada, “Ekipmanların kurulumuna Kasım 2025’te başlanması ve Mart 2026’ya kadar tamamlanması bekleniyor” ifadesi kullanıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Erhürman:Kıbrıs Türk halkı varoluş mücadelesini haklarından vazgeçmek için vermedi

Published

on

By

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, katıldığı bir Web TV’de soruları yanıtladı.
CTP Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre Erhürman, memleketin gailesini çeken, yetişmiş, liyakatli insanlarla birlikte yürüyeceklerini kaydederek, “birlikte yönetme” vurgusu yaptı.

Erken seçiminin konuşulmaya başlandığını ifade eden Tufan Erhürman, memleketin hali itibariyle, yetişmiş tüm insanlarla birlikte acilen çalışmaya başlamaları gerektiğini ifade etti.

TDP’nin CUmhurbaşkanı seçimine ilişkin Parti Meclisi kararına işaret ederek, teşekkürünü yineleyen Erhürman, “Mesele, Cumhurbaşkanının kim olacağı meselesinden öte bir meseledir. Toplumun yetişmiş, liyakatli insanlarını yönetsel süreçlere katmakla yükümlüyüz. Memleketin gailesini çeken, yetişmiş, liyakatli insanlarla birlikte yönetme taahhüdümüz var. Bu yalnızca solda birlik değil, çok daha geniş bir ‘birlikte yöneteceğiz’ talebidir” ifadelerini kullandı.

“Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesini haklarından vazgeçmek için vermediğine de işaret eden Erhürman, Kıbrıs sorununa da değindi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, “Kıbrıs sorununda bizim savunduğumuz model, iki eşit kurucu devlete dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayanan federasyondur. Dosyama hâkimim ve bu memleketin yetişmiş insanlarıyla birlikte hazırlanmış bir dosyayla yola çıkıyorum. Tek yol vardır; Diyalog ve diplomasi” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

HP heyeti, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki üreticilerin sıkıntılarını dinledi

Published

on

By

Halkın Partisi (HP) Genel Başkan Kudret Özersay ve beraberindeki HP Lefkoşa İlçesi heyeti, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki bazı iş yerleri ve üretim tesislerini ziyaret ederek üreticilerin sıkıntılarını dinledi. Ziyarette Özersay’a HP Lefkoşa İlçe Başkanı Mustafa Kendir ile yönetim kurulu üyeleri eşlik etti.

Halkın Partisi’nden yapılan açıklamada, özellikle sanayi bölgelerindeki küçük ve orta ölçekli üreticilerin sanayi arsası gibi konularda devam eden sorunlara işaret edilerek, üretimle bağlantılı olmayan kişilere verilen mekanları gerçek üreticilere kiralayıp ciddi rant elde edenler olduğu kaydedildi.

Açıklamada, çalışma yaşamında işçi olarak yurt dışından getirilen bireylerin kısa sürede işi öğrenip, başka iş yerlerine yatay geçiş yapmalarının yarattığı sıkıntılar yanında sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımları konusunda yeterli devlet desteği olmaması ve kayıt dışı şekilde piyasada iş yapanların ciddi şekilde rekabet koşullarını alt üst ettiği hususlarına da dikkat çekildi.

Sadece KKTC’ye değil güney Kıbrıs’a da mal ve hizmet üreten sanayi bölgelerinin aslında çok göz önünde olmayan, perde gerisinde çok önemli bir görev yerine getirdiği ve üretime destek verdikleri de vurgulanan açıklamada “Bu kadar önemli bir alanda alt yapı açısından tüm yöneticilerin mahcup olması gereken bir görüntü var, maalesef en temel alt yapı unsurları bile eksik” denildi.

Açıklamada ayrıca, yerli üreticilerin kalite ve kapasite olarak kendilerini geliştirdikleri bazı alanlarda yurt dışından ithal edilen bazı ürünlerin rekabet açısından adil olmayan bir ortam bulduklarını, bu açıdan da kendini geliştirmeye açık olan yerli üreticinin desteklenmesinin de önemine vurgu yapıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam