Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Hasipoğlu ve Candan Strazburg’da AKPA 2025 İlk Olağan Oturumu’na katılarak konuşma yaptı

Published

on

KKTC Cumhuriyet Meclisi AKPA Temsilcileri UBP Genel Sekreteri Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu ve CTP Milletvekili Armağan Candan’dan oluşan Meclis heyeti, Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi’nin (AKPA) 2025 İlk Olağan Oturumu’na katılmak üzere Strazburg’da bulunuyor.

Meclisten verilen bilgiye göre, heyet Genel Kurul toplantılarında görüşülen çeşitli konularda söz alarak konuşma yaptı.

İlk olarak Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Alain Berset’nin “İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü” konulu konuşmasının ardından söz alan Oğuzhan Hasipoğlu, Genel Sekreter’in konuşmasına atfen KKTC’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları ışığında hareket ettiğini, AİHM’in Xenides-Arestis kararından sonra Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) kurulduğunu ve bugüne kadar Güney Kıbrıs vatandaşlarına 511 milyon sterlin üzerinde ödeme yapıldığını; buna mukabil GKRY’nin Güney’de mal bırakan Kıbrıslı Türkler için herhangi bir iç hukuk yöntemi üretmediğini, dahası Kıbrıslı Türklerin mallarını habersiz şekilde kamulaştırdığını ifade etti.

Hasipoğlu, ayrıca, GKRY’nin Kuzey Kıbrıs’ta faaliyette bulunan iş insanlarını tutuklamakta olduğunu, iki Macar, bir Alman vatandaşı ve bir İsrailli iş adamının tutukluluğunun hâlâ devam ettiğini ve bu sürenin altı ayı geçtiğini Genel Kurul’da ifade etti.

Hasipoğlu, Avrupa Konseyi’nden bu haksız tutuklamaları önlemek için adımlar atılması ve tutuklama süreçlerinin yakın takibe alınması gerektiğini Genel Sekreter’in dikkatine getirerek, bu hususta gerekli girişimlerin yapılmasını talep etti.

Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, 7 bin 970 Rum vatandaşının TMK’ya başvuru yaparak AİHM’i etkin iç hukuk yolu olarak kabul ettiğini hatırlatarak, GKRY’nin de TMK’nın yetkisini kabul etmesi için Avrupa Konseyi’nin çağrıda bulunmasının gerekliliğini hatırlattı.

Hasipoğlu, Genel Kurul’da görüşülen “paralı asker, özel asker ve güvenlik şirketlerinin insan hakları ve hukukun üstünlüğüne karşı oluşturduğu riskler – kapsamlı bir düzenleme için çağrı” konulu oturumda da söz alarak, GKRY’nin son yıllarda aşırı silahlanma faaliyetlerine dikkat çekti ve Konsey Genel Kurulu’na bu hususta ayrıntılı bilgi aktardı.

Hasipoğlu, ABD’nin silah ambargosunu kaldırarak Rum ordusuna askeri eğitim vermeye başlaması, ayrıca GKRY’nin İsrail tarafından silahlandırılması, hava ve deniz sahalarını İngiltere, Fransa, İsrail, ABD’ye açmış olmasının Adayı adeta bir yüzen savaş gemisi haline getirdiğini vurguladı.

-“Rum tarafının silahlanma çabaları beyhude…”

BM Genel Sekreteri’nin Ocak ayında yayınlanan BMBG raporunda GKRY’nin sivil alanlara askeri konuşlandırma yaptığı yönünde eleştirdiğini de dikkatlere getiren Hasipoğlu, bu askeri silahlanmanın gelecekte planlanan iş birliği görüşmelerine fayda sağlamayacağını ifade etti. Bu silahlanmaların kime karşı yapıldığını sorgulayan Hasipoğlu, söz konusu çabaların beyhude olduğunu kaydetti.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin Adadaki barış ve huzurun devamlılığı konusunda asla ördün vermeyeceğini kaydeden Hasipoğlu, Türkiye’nin 1974 Mutlu Barış Harekâtı’ndan bugüne kadar Adada barış ve huzurun teminatı olduğunu ifade etti.

CTP Milletvekili Armağan Candan da AKPA Genel Kurulu’nun gündem maddelerinden biri olan Gazze Raporuyla ilgili söz alarak konuşma yaptı. Candan, Gazze’de varılan ateşkes anlaşmasının sürdürülebilir olması gerektiğini, bugüne kadar binlerce can kaybedildiğini, Gazze’nin yeniden inşası için uluslararası toplumun üstüne düşeni yapması gerektiğini ve İsrail ile Filistin’in birbirlerinin varlığını tanıyacak bir çözüm sürecine girmesi gerektiğini vurguladı.

Armağan Candan, AKPA Genel Kurulu’nda yaptığı bir diğer konuşmada Kıbrıs meselesinde son gelişmelerle ilgili bilgi vererek, mart ayı içinde İsviçre’de BM’nin ev sahipliğinde uluslararası bir toplantı gerçekleştirileceğini, bu toplantıya Kıbrıs’taki iki taraf ve Garantör Ülkelerin katılacağını vurguladı.

-“Kıbrıs’taki tüm tarafları bir yol haritası için çaba göstermeye davet ediyorum”

Kıbrıs sorununun daha fazla çözümsüz kalamayacağını, mevcut statükonun sürdürülebilir olmadığını ifade eden Candan, tüm tarafları mart ayında yapılacak toplantıda uzlaşıyla varılacak bir yol haritasının ortaya çıkması için çaba göstermeye davet etti.

Cumhuriyet Meclisi heyeti, AKPA nezdinde yürüttüğü temas ve çalışmalarını tamamlayarak yarın yurda dönecek.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

AB Mağusa Atık Su Arıtma Tesisi’nin altyapısını finanse ediyor

Published

on

By

Avrupa Birliği (AB), Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Mali Yardım Programı kapsamında Mağusa Atık Su Arıtma Tesisinin modernizasyonunu finanse ediyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yapılan açıklamaya göre, UNDP tarafından Yerel Altyapı Hizmetleri aracılığıyla yürütülen söz konusu projeye 832 bin Euro yatırım sağlandı.

Projenin, tesisin tam kapasiteyle çalışmasını yeniden sağlayarak, yerel topluma sunulan temel hizmetlerin güçlendirilmesini hedeflediği bildirildi.

Açıklamada, “2013 yılında AB’nin mali desteğiyle inşa edilen Mağusa Atık Su Arıtma Tesisi bölgenin sanitasyon sisteminde önemli bir rol oynamaktadır. Yenileme çalışmaları kapsamında, arıtma bileşenleri modernize edilecek ve kritik öneme sahip ekipmanlar yenilenecek. Böylece atık su hizmetlerinin güvenilirliği artırılarak çevre koruma ve halk sağlığına önemli katkı sağlanacaktır.” denildi.

-Ekipmanların kurulumuna Kasım ayında başlanacak

Açıklamada, projeye ilişkin imza töreninin bugün Gazimağusa’da yapıldığı bildirildi.

Törenin, AB, UNDP ve yerel paydaşlar arasındaki iş birliğini yansıttığı belirtilen açıklamada, “Ekipmanların kurulumuna Kasım 2025’te başlanması ve Mart 2026’ya kadar tamamlanması bekleniyor” ifadesi kullanıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Erhürman:Kıbrıs Türk halkı varoluş mücadelesini haklarından vazgeçmek için vermedi

Published

on

By

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, katıldığı bir Web TV’de soruları yanıtladı.
CTP Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre Erhürman, memleketin gailesini çeken, yetişmiş, liyakatli insanlarla birlikte yürüyeceklerini kaydederek, “birlikte yönetme” vurgusu yaptı.

Erken seçiminin konuşulmaya başlandığını ifade eden Tufan Erhürman, memleketin hali itibariyle, yetişmiş tüm insanlarla birlikte acilen çalışmaya başlamaları gerektiğini ifade etti.

TDP’nin CUmhurbaşkanı seçimine ilişkin Parti Meclisi kararına işaret ederek, teşekkürünü yineleyen Erhürman, “Mesele, Cumhurbaşkanının kim olacağı meselesinden öte bir meseledir. Toplumun yetişmiş, liyakatli insanlarını yönetsel süreçlere katmakla yükümlüyüz. Memleketin gailesini çeken, yetişmiş, liyakatli insanlarla birlikte yönetme taahhüdümüz var. Bu yalnızca solda birlik değil, çok daha geniş bir ‘birlikte yöneteceğiz’ talebidir” ifadelerini kullandı.

“Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesini haklarından vazgeçmek için vermediğine de işaret eden Erhürman, Kıbrıs sorununa da değindi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, “Kıbrıs sorununda bizim savunduğumuz model, iki eşit kurucu devlete dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayanan federasyondur. Dosyama hâkimim ve bu memleketin yetişmiş insanlarıyla birlikte hazırlanmış bir dosyayla yola çıkıyorum. Tek yol vardır; Diyalog ve diplomasi” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

HP heyeti, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki üreticilerin sıkıntılarını dinledi

Published

on

By

Halkın Partisi (HP) Genel Başkan Kudret Özersay ve beraberindeki HP Lefkoşa İlçesi heyeti, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki bazı iş yerleri ve üretim tesislerini ziyaret ederek üreticilerin sıkıntılarını dinledi. Ziyarette Özersay’a HP Lefkoşa İlçe Başkanı Mustafa Kendir ile yönetim kurulu üyeleri eşlik etti.

Halkın Partisi’nden yapılan açıklamada, özellikle sanayi bölgelerindeki küçük ve orta ölçekli üreticilerin sanayi arsası gibi konularda devam eden sorunlara işaret edilerek, üretimle bağlantılı olmayan kişilere verilen mekanları gerçek üreticilere kiralayıp ciddi rant elde edenler olduğu kaydedildi.

Açıklamada, çalışma yaşamında işçi olarak yurt dışından getirilen bireylerin kısa sürede işi öğrenip, başka iş yerlerine yatay geçiş yapmalarının yarattığı sıkıntılar yanında sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımları konusunda yeterli devlet desteği olmaması ve kayıt dışı şekilde piyasada iş yapanların ciddi şekilde rekabet koşullarını alt üst ettiği hususlarına da dikkat çekildi.

Sadece KKTC’ye değil güney Kıbrıs’a da mal ve hizmet üreten sanayi bölgelerinin aslında çok göz önünde olmayan, perde gerisinde çok önemli bir görev yerine getirdiği ve üretime destek verdikleri de vurgulanan açıklamada “Bu kadar önemli bir alanda alt yapı açısından tüm yöneticilerin mahcup olması gereken bir görüntü var, maalesef en temel alt yapı unsurları bile eksik” denildi.

Açıklamada ayrıca, yerli üreticilerin kalite ve kapasite olarak kendilerini geliştirdikleri bazı alanlarda yurt dışından ithal edilen bazı ürünlerin rekabet açısından adil olmayan bir ortam bulduklarını, bu açıdan da kendini geliştirmeye açık olan yerli üreticinin desteklenmesinin de önemine vurgu yapıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam