Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Havaların da ısınmasıyla orman yangınlarıyla ilgili risk de artıyor

Published

on

 

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yüzde 23’ünü oluşturan ormanların korunması önemli. Havaların da ısınmasıyla orman yangınlarıyla ilgili risk de artıyor.

Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, 17 Mayıs 2020’de Tepebaşı ve Kalkanlı bölgesinde çıkan büyük yangında bin hektarlık alanın yandığını hatırlattı.

Karzaoğlu “bu yıl bölgede ağaçlandırma için 200 bin fidanlık dikim ihalesi yaptık ancak dikimde büyük bir ihmal oldu ve şahsın sözleşmesini durdurduk. Vatandaşlarla askerle okullarla dikebildiklerimizi diktik… 2022-2023’te kalan kısmını tamamlayarak ağaçlandırmayı tamamlayacağız.. bir tohum bir ömürdür bunu korumak hepimizin görevidir. İklimler değiştiği için yağışımız çok az bitkilerimiz çok yavaş büyüyor. Geri kazanmak uzun zaman ister o yüzden kalanı da korumak lazım.. biz ekip olarak memurlarımızla üzerimize düşeni yapıyoruz. Halkımızdan da aynı duyarlılığı bekliyoruz” dedi.

Orman Dairesi Müdürü Karzaoğlu, ağaçlandırma faaliyetleriyle ilgili de bilgi verdi.

2022-2023 yılında bir milyon fidan üretim programları olduğunu söyleyen Karzaoğlu, “Bu fidanların 300 bini harnup fidanıdır. Ülkemizde bir değer olan harnup fidanını da üreterek isteyen vatandaşlara tahsis edeceğiz” dedi.

Orman yangınlarında acil müdahale de oldukça önemli… Yangın helikopteri alımı konusunda girişimler başlatıldı. Yangınlara müdahale için Türkiye tarafından takviye olarak 2 de itfaiye aracı kuzey Kıbrıs Türk Cumhriyeti’ne verildi.

Karzaoğlu, “Yangın helikopteri konusunda mayısın ikinci haftası Ankara ziyareti yapacağız. Sözleşme 1 Haziran’da başlar ve Haziran ayı içerisinde helikopter Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki atölyede konuşlandırılacak.Haziran ,Temmuz , Ağustos ve Eylül aylarında helikopter ülkemizde kalacak” dedi…

Karzaoğlu, “Yangınlar için üzerimize düşeni yapıyoruz. Bakanlar Kurulu’nun oluşturduğu 125 kişilik yangın ekibinin tamamı şu an göreve başlamıştır. Polis itfaiyesi de en büyük yardımcımızdır. Ülkemizdeki yangın çıkış istatistiklerine baktığımız zaman yüzde 98 insan kaynaklıdır” dedi.

Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, 25 orman memuruna acil ihtiyaç duyulduğunu da vurguladı.

Ormanların korunmasında yetkililerin yanısıra vatandaşlara da büyük görevler düşüyor.

Piknik alanlarında 1 Mayıs’tan itibaren çevre temizliği yapılacağını belirten Karzaoğlu, piknik sahalarında ekiplerin ve itfaiye araçlarının konuşlandırılacağını kaydetti.

Karzaoğlu konuyla ilgili olarak vatandaşlara çağrı yaparak, sadece izin verilen yerlerde piknik yapılması konusunda uyarıda bulundu.BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı birkaç gün içinde açılacak

Published

on

By

Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın, Filistin tarafında yapılacak tadilat ve düzenlemenin ardından birkaç gün içinde açılacağı duyuruldu.

Mısır’daki Vatan gazetesine göre, Kuzey Sina Valisi Halid Mucavir, il sınırları içinde bulunan Refah Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundu.

İncelemelerinin ardından açıklamalar yapan Mucavir, “Refah Sınır Kapısı birkaç gün içinde her iki taraftan açılacak ve bu da yardımların daha rahat girmesini sağlayacak.” dedi.

Mucavir, sınır kapısının Filistin tarafında, geçen süreçte, yıkım olduğunu ve onarımların tamamlanmasının ardından kapının hemen açılacağını söyledi.

İsrail ile Hamas arasında yapılan ateşkes anlaşmasına göre Refah Sınır Kapısı’nın 25 Ocak Cumartesi günü yeniden açılması gerekiyor.

İsrail ordusu, Mayıs 2024’te Refah Sınır Kapısı’nın da içinde yer aldığı Philadelphi Koridoru’nu işgal etmişti.

Philadelphi Koridoru’nun işgalinin ardından Gazze’deki Filistinlilerin dünyaya açılan tek kapısı, Refah Sınır Kapısı kapanmış, Refah’ın kapanmasıyla Gazze’ye giren yardımların oranının düşüşü verilere yansımıştı. Ayrıca yurt dışında tedavi edilmesi gereken Gazze’deki Filistinli ağır yaralı ve hastaların Gazze’den çıkarılması engellenmişti.

Devamını Oku

Dünya

BM Dünya Turizm Örgütü: 2024’te dünya genelinde 1,4 milyar kişi ülkeler arası seyahat etti

Published

on

By

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü, 2024’te dünya genelinde 1,4 milyar kişinin ülkeler arası seyahat ettiğini ve bu rakamla birlikte uluslararası turizm sektörünün, tarihindeki en kötü kriz olan COVID-19 salgını dönemini (2020-2021) geride bıraktığını açıkladı.

Merkezi İspanya’nın başkenti Madrid’de olan BM Dünya Turizm Örgütünden yapılan açıklamaya göre, 2024’te bir önceki yıla kıyasla yüzde 11’lik (yaklaşık 140 milyon fazla) artışla 1,4 milyar kişi uluslararası seyahat etti, böylece salgın öncesi rakamlara dönüldü.

COVID-19 salgını öncesindeki 2019 ile 2024’ün rakamları arasında yapılan kıyaslamaya göre, en fazla ziyaretçi artışı Orta Doğu, Avrupa ve Afrika’da kaydedildi.

Geçen yıl Orta Doğu’yu 95 milyon (2019’a göre yüzde 32 artış), Afrika’yı 74 milyon (yüzde 7 artış) ve Avrupa’yı 747 milyon (yüzde 1 artış) kişi ziyaret etti.

Dünya Turizm Örgütünün Genel Sekreteri Zurab Pololikaşvili, yaptığı değerlendirmede, “Küresel turizm 2024 yılında, salgından sonraki toparlanma sürecini tamamladı. Geçtiğimiz yılın verilerinde birçok yerde turist gelişleri ve özellikle de gelirler 2019’a göre daha yüksek.” dedi.

Pololikaşvili, dünya turizmindeki güçlü talebin etkisiyle büyümenin 2025 boyunca devam etmesini beklediklerini vurguladı.

Devamını Oku

Dünya

Endonezya’da sel ve toprak kayması: 16 kişi öldü, 8 kişi kayboldu

Published

on

By

Endonezya’nın Java Adası’nda aşırı yağışların neden olduğu sel ve toprak kaymalarında ilk belirlemelere göre 16 kişi hayatını kaybetti, 8 kişiden haber alınamıyor.

Endonezya Ulusal Afet Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Java Adası’nda aşırı yağışlara bağlı olarak sel ve toprak kaymaları meydana geldi.

Olumsuz hava koşulları ve engebeli arazinin arama kurtarma çalışmalarını yavaşlattığı belirtilen açıklamada, ilk belirlemelere göre 16 kişinin yaşamını yitirdiği ve 8 kişiden haber alınamadığı kaydedildi.

Açıklamada, felaketten kurtulan 11 kişinin tedavisinin çevredeki hastanelerde sürdüğü bilgisi paylaşıldı.

Endonezya’da ekimden marta kadar sürebilen mevsimsel yağışlar sık sık sel ve toprak kaymalarına neden olabiliyor.

Endonezya hükümeti, önceki başkent Cakarta’yı, 10 milyon nüfusu, her yıl meydana gelen sel gibi doğal afetler, altyapı sorunları ve yer altı sularının aşırı kullanımının kentin kuzey kesimlerinin hızla batmasına neden olması nedeniyle taşımak istediğini açıklamıştı.

Devamını Oku

Trending

Reklam